Saturday, April 1, 2017

Tips & Panduan Solat Di Atas Kapal Terbang

Bab 4/2017

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh.

Travel ke luar negara seperti Eropah, US, OZ, NZ - mengambil masa perjalanan yang lama.  Jika ada kemampuan, tengoklah jadual penerbangan dan cuba ambil penerbangan yang paling minimum  terkena solat dalam kapal terbang ... kalau tak dapat elak, tak apa lah... teruskan... tapi kena belajar lah - bila masuk waktu solat,macam mana nak bersolat dalam kapal terbang ....

Sebenarnya - kenapa ai suka naik MAS - sebab MAS ada screen at every passenger seat.  so anda boleh tengok lokasi di mana anda berada, arah kapal terbang tu terbang dan meneka arah kiblat dan MAS ada sediakan ruang solat... siap ada sejadah okay... boleh lah sujud (walau pun kepala ada sikit rasa gegaran bila sujud dalam flight)... 

Tapi kalau naik air asia pun boleh juga... tanya kan sahaja kepada pramugari ketika anda nak solat tu kapal terbang sedang terbang di lokasi mana ... kalau dia tak ting tong dia akan bagi tahu...

dan ko boleh study siap2, at certain waktu where you going to be and waktu apa yang bakal masuk di kawasan itu ... sebagai mana kau boleh study itinerary  dan place to go... sebagai itu lah kau harus study bagaimana kau boleh sempurnakan setiap waktu solat mu walau di mana jua engkau berada.

Tiada angin ribut petir mahupun mimpi membeli tiket penerbangan ke Europe (#tetiba) - namun terasa nak kongsi tentang cara solat dalam kapal terbang.  Sebenarnya pernah kongsi kisah ni dalam ENTRI TIPS SOLAT DILUAR NEGARA kat LINK SINI.  Dan kekdah solat atas kapal terbang merupakan salah satu content nya.  It was my 2015 entry.  Tapi ai remove de content and create another entry as I found new info from Bayan Linnas.

Recently when I was browsing the internet at our Mufti Wilayah Official Portal - I came across this article : But yeah - in case - on day the article no longer there, so lemme paste the articles here - may it bring beneficial to the rest of the readers and you guys can browse thru Portal Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan; SS Datuk Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri pada link ini : 

cari artikel / hadis / fatwa bawah tab PERKHIDMATAN
Fakta benar sehingga entry ini ditulis 30.3.2017


So, let's cekidout what's de content. Insya Allah.
Pertama : MASA PERLEPASAN
Di antara perkara yang diambil kira dalam isu ini ialah masa pergerakan seseorang dari satu destinasi ke destinasi yang lain dengan menggunakan kapal terbang.
Sebagai contoh: Seseorang yang ingin menunaikan umrah ke Arab Saudi dari Malaysia dengan menaiki kapal terbang. Masa perlepasannya dari KLIA ke Jeddah adalah pada pukul 3 petang waktu Malaysia. Justeru, cara yang lebih mudah untuk dirinya dalam hal ini adalah dengan menunaikan solat jamak qasar secara taqdim zohor dan juga asar di airport KLIA.
Contoh lain: Jika seseorang berada di atas kapal terbang dalam keadaan waktu solat masih belum masuk dan waktu perlepasannya adalah dari Jeddah menuju ke Malaysia pada pukul 10 malam waktu Arab Saudi. Maka dalam hal ini, solat Maghrib dan Isyak boleh dilakukan secara jamak di airport Jeddah. Solat Subuh pula dilakukan di dalam perjalanan iaitu ketika berada di atas kapal terbang. Manakala solat zohor dan asar pula boleh dilakukan secara jamak di airport KLIA.
Kedua : MASUK WAKTU SOLAT
Cara untuk kita mengetahui masuknya waktu solat adalah melalui pengumuman yang dibuat oleh pramugara atau krew kapal terbang. Jika tiada pengumuman, kita boleh bertanyakan kepada mereka tentang waktu tempatan di kawasan yang sedang dilalui oleh kapal terbang. Saya juga mengesyorkan agar kita mencari alternatif lain seperti menggunakan jam yang mempunyai masa tempatan khususnya waktu solat seperti al-fajr dan lain-lain.
Ketiga: PENENTUAN ARAH KIBLAT
Dalam hal ini, amatlah perlu bagi seseorang untuk menghadap ke arah kiblat ketika hendak menunaikan solat. Ini kerana, menghadap ke arah kiblat merupakan syarat sah bagi solat. Ia berdasarkan firman Allah S.W.T:
فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ المَسْجِدِ الحَرَام
Maksudnya: Maka palingkanlah wajah kamu menghadap ke arah Masjid al-Haram.
Surah al-Baqarah (144)
Kata al-Imam al-Qurthubi ketika menafsirkan ayat ini: Palingkanlah urusan wajah kamu menghadap ke arah sudut Masjid al-Haram iaitu ka’abah. Lihat al-Jaamik Li Ahkam al-Quran, al-Qurthubi (2/148).
Namun ianya dikecualikan jika terdapat keuzuran untuk menghadap ke arah kiblat maka dibolehkan untuk menghadap arah yang paling hampir dengan kiblat. Namun jika ini juga tidak dapat dilakukan, maka saya syorkan agar solat tersebut diulang semula (i’adah) ataupun qadha sebaik sahaja sampai ke destinasi.
Keempat: CARA MENGAMBIL WUDHUK
Di antara perkara yang perlu kita raikan ketika menaiki kapal terbang adalah sifat kapal terbang itu sendiri serta mematuhi peraturan penggunaan air dalam kapal terbang terutamanya dalam perjalanan jarak jauh. Saya mengesyorkan agar penggunaan air dilakukan dengan seminima mungkin sama ada dengan cara yang diajarkan oleh pihak Lembaga Tabung Haji iaitu dengan menggunakan spray dan menyapu keseluruhan muka ataupun dengan menggunakan air dengan sedikit. Seperti membasuh anggota wuduk dengan sekali basuhan sahaja.
Kelima: TAYAMMUM
Pada pendapat kami, adalah tidak sesuai untuk menggunakan tayammum di atas kapal terbang sementelahan lagi dengan pasir yang dibawa ke dalam kapal terbang. Manakala, berkenaan isu melekapkan tangan ke dinding atau tingkap kapal terbang untuk bertayammum, saya lebih cenderung mengatakan bahawa ia tidak menepati syarat sebenar wujudnya debu dan tanah pada dinding tersebut. Firman Allah S.W.T:
فَتَيَمَّمُواْ صَعِيدٗا طَيِّبٗا
Maksudnya: Maka bertayammumlah kalian dengan debu yang bersih
Surah al-Maidah (6)
Kata al-Imam al-Syanqithi rahimahullah ketika menafsirkan ayat ini: Menjadi ketetapan ketika tayammum adalah pada pasir yang mempunyai debu yang boleh melekat di tangan. Inilah pendapat Imam al-Syafie dan juga Imam Ahmad. Rujuk Tafsir Adhwa’ al-Bayan (1/354).
Keenam: CARA SOLAT DI ATAS KAPAL TERBANG
Dalam hal ini, kita hendaklah melihat kepada dua keadaan:
1- Kapal terbang yang mempunyai keluasan besar seperti Boeing 747, 757, 777, Airbus, dan seumpamanya. Justeru, jika terdapat ruangan untuk bersolat seperti kawasan yang berhampiran dengan tempat duduk pramugara, atau tempat hidangan makanan, maka pilihlah untuk bersolat di kawasan tersebut. Ini kerana, lebih banyak rukun fi’liyyah yang dapat kita lakukan dengan cara ini.
2- Sebaliknya, jika kapal terbang yang dinaiki itu bersaiz kecil seperti Boeing 737 dan seumpamanya dengan kapasiti penumpang yang padat serta tidak memungkinkan seseorang itu untuk berdiri bagi menunaikan solat maka dibolehkan untuk dia solat di tempat duduknya. Akan tetapi, terdapat beberapa keadaan yang perlu untuk diraikan. Antaranya:
 • Halakan tubuh badan ke arah kiblat dari mula solat.
 • Laksanakan rukun solat sekadar yang termampu. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T yang bermaksud: "Bertakwalah kalian kepada Allah sekadar kemampuan kalian."
(Surah al-Taghabun: 16)
 • Segala rukun qauli (perkataan) hendaklah dilaksanakan.
 • Syarat-syarat sah solat hendaklah dilakukan dengan sebaik mungkin.

Ruang solat dalam flight MAS.
Siap ada sejadah.
hihihi.


Ketujuh: SOLAT HORMAT WAKTU
Solat hormat waktu adalah solat yang dilakukan dalam keadaan berhadas (kerana tiada air untuk berwuduk atau tiada tanah untuk bertayamum) dan juga solat yang tidak dapat menghadap kiblat.
Solat ini wajib di qadha semula setelah beroleh air atau tanah ataupun dapat menghadap kiblat. Kita juga boleh mengqada solat hormat waktu ini secara jamak ataupun qasar dengan syarat kita masih berada dalam keadaan musafir.
Apabila kita telah kembali ke tempat asal maka solat hormat waktu mestilah di qada secara sempurna. Jika ditakdirkan kita meninggal semasa musafir dan kita masih belum mendapatkan air untuk berwuduk atau tanah untuk bertayamum bagi mengqada solat, maka memadai solat menghormati itu telah diterima Allah SWT.
Sebaliknya jika kita berpeluang untuk mengqada solat hormat waktu ini setelah adanya air atau tanah, tetapi kita masih melengah-lengahkannya maka kita dikira berdosa.
Aisyah menceritakan bahawasanya beliau telah meminjam daripada Asma’ seutas rantai, lalu ia hilang. Maka Rasulullah SAW menghantar beberapa orang sahabat baginda untuk mencarinya.
Lalu tiba waktu solat, dan mereka pun solat tanpa wuduk. Apabila mereka mendatangi Nabi SAW, mereka mengadu hal tersebut, lalu turunlah ayat pensyariatan tayammum.

Pendapat ulama:
Al-Hafiz Al-Iraqi (725-806 H.) menyatakan bahawa terdapat empat pendapat daripada fuqaha mazhab Al-Syafie berhubung solat tanpa taharah.
Pendapat yang paling sahih di sisi ulama mazhab (Al-Syafie) ialah: Wajib solat kerana menghormati waktu dan wajib mengulanginya jika mampu melakukan salah satu daripadanya (wuduk atau tayamum).
Ada juga pendapat wajib solat dan tidak wajib mengulanginya. Ini adalah pilihan Al-Muzani. Kata Abu Thaur: Inilah yang menepati qiyas dan ia disebut oleh Ibnu Abd Al-Barr daripada sebilangan fuqaha.
Imam Al-Nawawi berkata: “Sesungguhnya ia adalah pendapat yang paling kuat dalilnya dan pendapat ini dikukuhkan oleh hadis ini iaitu mereka (para sahabat) solat tanpa wuduk sebelum turun ayat tayamum dan tidak dinukilkan bahawa Nabi SAW mengarahkan mereka untuk mengulanginya.”

Kelapan: PERI PENTING DAN KEDUDUKAN SOLAT
Secara mutlak, solat merupakan ibadah badaniyah yang paling utama. Ini berdasarkan peristiwa seorang lelaki telah bertanya Nabi SAW tentang amalan yang afdhal.
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Solat. Dia terus bertanya: Kemudian apa pula ? Nabi bersabda: Kemudian solat. Dia bertanya lagi: Kemudian apa? Baginda bersabda: Solat. Baginda telah mengulangi jawapan solat sebanyak tiga kali.
(Riwayat Ibnu Hibban)
Menebus dosa
Dalam kitab Sahih al-Bukhari dan Sahih Muslim ada menyatakan dua solat yang dilakukan seseorang Islam dengan betul akan menebus dosa-dosa yang berlaku di antara kedua-dua solat tersebut. Ini berdasarkan hadis, Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Dengan melakukan solat lima waktu Allah akan menghapuskan dosa-dosa.
(Riwayat al-Bukhari)

Hadis seterusnya, Uthman R.anhu berkata, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Sesiapa yang berwuduk dengan sempurna sebagaimana yang diperintahkan oleh Allah, maka semua solat fardu yang dilakukannya akan menebus dosa yang ada di antara solat tersebut.
(Riwayat Muslim)
Begitu juga orang yang cuai mengerjakan solat, sama ada sengaja melengah-lengahkan atau meninggalkannya akan membawa kepada kekufuran sekiranya dia berterusan begitu. Oleh itu, solat merupakan santapan utama bagi iman sebagaimana yang telah disebutkan.
Seterusnya hadis daripada Ummu Aiman, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: Jangan engkau sengaja meninggalkan solat, sesungguhnya sesiapa yang sengaja meninggalkan solat dia akan terlepas daripada mendapat perlindungan Allah dan Rasul-Nya."
(Riwayat Imam Ahmad)
KENYATAAN MUFTI WILAYAH PERSEKUTUAN  
Kami sarankan kepada ketua rombongan atau amir jemaah musafir untuk sentiasa mengingatkan kepada jemaah dan ahli rombongan supaya melaksanakan solat. Ini selaras dengan firman Allah S.W.T:
وَأمُر أَهْلَكَ بِالصَّلاَةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا
Maksudnya: Dan perintahkanlah ahli kamu untuk menunaikan solat dan bersabarlah ke atasnya.
Surah Taha (132)
Kata al-Imam al-Baghawi ketika menafsirkan ayat ini: Iaitu perintahkanlah kaum kamu. Rujuk Tafsir al-Baghawi (5/304).
Semoga dengan sedikit pencerahan ini dapat memberikan keterangan yang berguna untuk kita sama-sama menjadikan solat sebagai agenda pertama kita dalam kehidupan. Lihatlah selepas laungan ‘marilah menuju ke arah solat’ ketika azan. Sesudahnya ialah laungan ‘marilah menuju ke arah kejayaan’. Bagi orang yang menjaga solatnya, sudah tentulah kebahagian dan kejayaan menjadi miliknya di dunia dan di akhirat. Mudah-mudahan kita tergolong dalam kalangan mereka. Ameen.

Akhukum Fillah,
S.S DATUK DR. ZULKIFLI BIN MOHAMAD AL-BAKRI
MUFTI WILAYAH PERSEKUTUAN
9 MAC 2016 BERSAMAAN 29 JAMADIL AWAL 1437 H.


SELAIN ARTIKEL INI, 
Alhamdulillah Ustaz Zaharudin Abdul Rahman juga telah berkongsi panduan SOLAT ATAS KAPAL TERBANG ... yang dijelaskan oleh UZAR ... Penerangan yang ringkas dan amat mudah difahami ... 
Semoga kita sama-sama dapat manfaat untuk sama-sama berusaha menjaga solat kita walau di mana kita berada, Insya Allah.
Dimana bumi dipijak, langit dijunjung ... kita sesungguhnya berjalan memijak bumi Allah, berbumbungkan langit Allah ... jangan sombong ... Solat lah... sebelum kamu disolatkan. ... Allahuakbar ...Semoga bermanfaat.

@loves_nhhas

11 comments:

 1. salam cik huda tuu., thanks for sharing is caring kann.,, ;p

  ReplyDelete
 2. Salam nhhas...apa khabar..byk perkongsian dan ilmu dari entry nih

  ReplyDelete
 3. Belum lagi berkesempatan solat dlm flight, selalu jamak je..lepas ni boleh la biasakan

  ReplyDelete
 4. Kita naik AA jer..tak mampu naik MAS...huhu

  ReplyDelete
 5. perkongsian yang baik....

  semoga memberi manfaat kepada orang lain...

  ReplyDelete
 6. great entry Huda..biasa yang kena solat dalam flight ni, solat Subuh sebab selalu kalau travel jauh suka amik malam. Most of the time I setakat solat hormat waktu since tak menghala ke kiblat, setakat duduk kat seat. Dah sampai, qada' balik.

  ReplyDelete
 7. Royal brunei pon best sebab ada disediakan bedak tayamum dan spray air utk ambil wuduk...

  ReplyDelete
 8. boleh refer sini https://www.youtube.com/watch?v=erRADp73e9A

  ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)