Friday, July 14, 2017

Bab 7/2017 : WHY BAD THINGS HAPPEN TO GOOD PEOPLE ?

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ... 

Bab 7/2017 : Salam 20 Syawal 1438H.

Sihat semuanya?  Moga mempunyai hari-hari yang indah bersama semua yang tersayang ya. Insya Allah ...


Pernah tak korang ditanya ...  why bad things happened to so-call good people -  at least we're the one assume that people are good lah kan. Kadang kita mungkin terdetik rasa cam aneh Kenapa orang islam teruk diuji?  Perang sana sini. Adakah Allah tak sayang dan tak nak tolong orang-orang Islam yang sedang berperang tu semua?
Seriously aku pernah diasak oleh seseorang yang so-call tak puas hati dengan Tuhan - kenapa dia diuji dengan begitu teruk.  Pastu siap mengungkit-ungkit kenapa Palestin diuji. Syrian diuji. Kids and women badly tortured etc.  Dia punya asakan soalan tu memang buat aku terdiam dan jadi gerun pun ada.  Puas juga aku terang, jelaskan dan dia menemplak aku semula "You senang lah cakap sebab you tak rasa apa yang I rasa"  
Haa ambek aku ... walau dalam hati nak juga kujawab "macam lah ko rasa apa yang aku rasa" ... hahaha... jika kujawab begitu, kelak tidak berkesudahan pula persengketaan.  Harus juga ada yang mencerca dengan kata "Wanita lindungan Tuhan juga berbahasa 'kesat' begitu" ?  adeiii   pening juga.  Hahaha ...

But seriously guys ... WHY BAD THINGS HAPPEN TO GOOD PEOPLE ?

This the question and issue that a lot of people are struggle with.  Usually the inability to answer this question can cause a lot of headache and worse ...
To some people it may lead to disbelief ... nauzubillah.

A lot of people cannot really find the answer - cause them to ignore the ALMIGHTY GOD.

But some people will give "standard answer"  that we've been advice before something like :  "Ujian tu kan tanda Allah sayang.  Ujian tu kan sebab Allah nak naikan darjat ko"

#ehmacamAyatakujetew.


Kau bagi jawapan ni kat kawan aku macam yang aku tulis dipermulaan entri ini tadi - nescaya teruklah kau kena semburan dengan dia.  Hahaha.

Recently Allah allows me to listen to one inspirational talk by Yasmin Mogahed about this topic. (it's in youtube - you guys can google it or click HERE ).  And the point that she share in her talks make me stood back and realise; "Hmmm betul juga" ....

She said - BAD THINGS NEVER HAPPEN TO GOOD PEOPLE. 

#senyumjap sambil #WOW #Seriously?

Tersandar kejap aku mendengarnya.  Bad things never happen to good people... seriously? 

Habis tu yang banyak kita tengok orang baik kena tindas kena buli dan sebagainya tu KENAPA?  Kita salah sangka yang dia tu baik tapi-sebenarnya-dia-tu-tak-baik-ke?  Ke macam mana sebenarnya ni?

Then she said "seriously BAD THINGS NEVER HAPPEN TO GOOD PEOPLE.  And you know why?"

Sebab katanya it's mentioned in hadis sahih ...

“Amazing is the affair of the believer, verily all of his affair is good and this is not for no one except the believer. If something of good/happiness befalls him he is grateful and that is good for him. If something of harm befalls him he is patient and that is good for him” 
(Saheeh Muslim #2999)".

ALL the affair of the believer  is good.
Kalau dapat berita baik - dia bersyukur.
Kalau diuji - dia sabar.
Masya Allah.  Hadis yang biasa dengar tapi tidak berbekas di hati.  But this time - menusuk betul dalam hati aku.
With this belief now - aku akan move on ... come what may I'll stay and stand strong Insya Allah.

Hey dude ... BAD THINGS NEVER HAPPEN TO GOOD PEOPLE.

One of them is the state of (receiving a) blessing. It’s obligatory upon him (the believer) in this state (to display) the gratitude.
The second: is the state (of being) tested. It is obligatory upon him (the believer) in this state (to observe) the patience.

The third: is the state (of committing) a sin. It is obligatory upon him (the believer) in this state to seek the forgiveness from it (the sin).

Sumber : SINI
So kita lettew salah satu dari 3 golongan tu kan  ... 

okay tu je akak nak share hari ini.  Kalau uols nak dengar directly to her talk please click here Why Bad Things Happen To Good People by Yasmin Mogahed.

Surah Al-Baqara, Verse 214:
Or do you think that you would enter the garden while yet the state of those who have passed away before you has not come upon you; distress and affliction befell them and they were shaken violently, so that the Apostle and those who believed with him said: When will the help of Allah come? Now surely the help of Allah is very near!
(terjemahan BM).
Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?" Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah).

Semoga bermanfaat.
Insya Allah.
@loves_nhhas

6 comments:

  1. Salam Syawal 1438H..
    pernah jg ditanya soalan begitu, ttg musibah yg menimpa diri - memang menggerunkan jiwa - kita org Islam percaya pd Rukun Iman, percaya pd qada' dan qadr Allah..

    ReplyDelete
  2. salam weekend cikhuda tuuu., ;p

    ReplyDelete
  3. Kalau dapat berita baik - dia bersyukur.
    Kalau diuji - dia sabar.

    ReplyDelete
  4. p/s br sempat menjengah di sini

    sihat ka?

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)