Friday, December 28, 2012

Si_Kaya vs Si_Miskin

Miskin tak bererti dihinakan. Kaya tak bererti dimuliakan. Kita semua ada peranan sendiri atas bumi Allah. Masing masing dijadikan berbeza dan ada sebabnya. Si miskin adalah guru pada si kaya dan begitu juga sebalik nya. Allah tak ukur kekayaan dan kelebihan pangkat atau paras rupa seseorang itu untuk masuk syurga. Hanya iman dan amal. IMAN dan AMAL :) Jom bersedekah dan berzakat? :)
 
 
Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia



Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan



Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu
 
Alhamdulillah...
Good job Najwa Latif for an inspirational song
...Ada Mu...
 

Thursday, December 13, 2012

Practice Make Perfect

nak g tanah lapang, blajar lempar menda alah ne...
pastu letak kat opis with remark...
 
"mind your attitude...or you gonna lose your head"
 
waaaahhhh...poyor nyer statement....
bajet bagus....

hmmm..
ada yang tanya...
apo bondonyo neh???

A boomerang is a thrown tool, typically constructed as a flat aerofoil, that is designed to spin about an axis perpendicular to the direction of its flight.
A returning boomerang is designed to circle back to the thrower.
Boomerangs have been historically used for hunting, as well as sport, and entertainment. They are commonly thought of as an Australian icon

45 buku @ RM379

Assalamualaikum wbt...
 
inilah padahnya...
kalau harga satu buku RM8.
beli punya beli sampai 45 bijik..
pastu dah pening...
ne setahun tak yah beli buku dah ne...
 
THINKING OF SELLING BACK...
ada sapa2 nak beli or nak sewa tak?
i've thousands of books inside my house...
(*_*)
rak buku tak beli lagi ne
(thinking to pow abah...hahaha...FUN punya anak)
 

 
buku for acu nini
(17 novel omputih di belinya)..
 
14 books konon2nya for me...
but all are general...
DSLR Handbook, total recall, encyclopedia mengarut2 tp fun to read and etc.
 
books for kids...
ALONG... haku claim...haku tak kira...
dah broke ne...

 
below books....
of course FOR ME...
have another one GET FIT...
hahaha... really supersize dah sekarang ne...
 
azam tahun ne...
 
LOSE WEIGH + GET FIT + STAY  HEALTHY...
ameen...



dan below...
mean for abah and for me...
semalam having fun shopping with abah...
tak ada rencana pun nak beli menda alah ne
(sebab thinking nak terima as hantaran...hahaha poyo)
main2 tawar.... TER BELI...
tak apalah... layan jer...
 
pastu pening nak bayar all the entire bills...
hahaha...
but above all...
worth spending money with them (abah + adek). Insya Allah
need to buy something for mama pulak...wait up mama...
will have something awesome for you... Insya Allah...
(dan sedang bercita-cita nak pow abah with something)
...hahahah...
 

worth buying, Insya Allah

Monday, November 26, 2012

Bila kita DOWN



Bismillahirrahmanirrahim...
(Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih)...

Hmmm ini entri pertama untuk 1434H.
Tak mahulah cerita azam tahun baru, sebab azam tahun lalu pun tidak semua accomplish...

Tahun 2012, menyimpan begitu banyak catatan kisah suka, duka manis masin, masam semua pun ada.  Kalau boleh dikatakan, tahun 2012 ini saya agak diuji dengan beberapa perkara yang melibatkan S.A.B.A.R. 
Sabar itu indah...
Sabar untuk jadi orang yang sabar...
Sabar untuk jadi hamba Allah yang lebih baik...
Sabar untuk menyudahkan kerja yang bercambah-cambah ne...
Sabar dalam berkasih sayang....

Tapi... tapi... tapi... dalam tempoh satu tahun ini (Jika dikira dari Nov.2011-Nov.2012) ini juga, sebenarnya banyak terlalu banyak nikmat yang Allah dah beri kepada saya dan keluarga... Jadi sedikit sebanyak ujian yang Allah beri itu, sesungguhnya tidak terbanding dengan selautan nikmat dari Nya.

Nikmat yang paling besar??? pastilah masih diberi nikmat iman dan islam,  nikmat untuk mengamalkan islam tanpa halangan.... nikmat kesihatan... nikmat rezeki yang melimpah ruah... nikmat belajar.... nikmat mengajar.... Allahuakbar... Banyak sekali nikmat dari Nya.
Semoga saya ini menjadi hamba Allah yang sentiasa bersyukur dan berusaha serta istiqamah dalam menambah baik kualiti serta kuantiti ibadah saya semata-mata kerana Nya... Ameen...

Dan juga.... Nikmat melancong....heheheeee.... Dalam tempoh satu tahun ini Allah sudah rezekikan saya berada di 4 buah negara....
Nikmat menunaikan Haji bersama ibu, ayah dan adek (44 hari di Bumi Makkah dan Madinah).
Nikmat membawa ayah berjalan-jalan ke China (tak habis2 ayah dengan trademarknya "tuntutlah ilmu sampai ke negeri china"... heheheeee).
Nikmat membawa ibu ke melbourne, melihat-lihat tempat belajar adek...Tahun 2013, harap dapat bawa ayah dan ibu sekali lagi ke melbourne....Insya Allah...Ameen...
Nikmat ber assignment ke kota Jakarta... heheheee....

alhamdulillah.... terima kasih Allah...

untuk itu, jika sekali-sekala saya down dan rasa sudah tidak boleh move on, saya selalu mengingati dan menghitung-hitung nikmat yang Allah beri itu...
memanglah nak mujahadah itu tak mudah... tapi kalau dah dapat, ianya cukup indah...
dan saya selalu kata pada diri

PUT YOUR TRUST ON ALLAH...
ALLAH will never let you down...
Insya Allah... Ameen...


Untuk 2013, ... erm.... layan jer lah lagu ne... Harap2 dapat jadi permaisuri dihati orang yang Allah pilih untuk saya.... Ameen...

Wednesday, November 14, 2012

Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun




Doa Akhir Tahun
Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.


Dengan izin Allah, sesiapa yang membaca doa ini akan mendapat Perlindungan Allah SWT dari fitnah dan tipu daya syaitan serta mendapat setahun keampunan dosa yang lalu.


Maksudnya:


Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka


****************************************************************************
Doa Awal Tahun

Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam 1 Muharram 1434H (Hari Rabu malam Khamis).


Barangsiapa membaca doa ini sebanyak 3 kali selepas solat rowatib ba’diyyah Maghrib pada malam tanggal 1 Muharram, Allah akan memerintahkan 2 malaikat untuk melindunginya daripada fitnah dan tipu daya syaitan selama setahun yang mendatang.

Maksudnya:


Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka

Wednesday, November 7, 2012

Panggilan Pulang...





Yeah... KT 1 bagi musim haji 1433H dah selamat mendarat beberapa hari lepas.
teruja tengok wajah-wajah orang yang telah diampunkan dosa kembali ke tanah air...

bila belek2 gambar kat  atas ne, sedih lah pulak...

niat asal ambil gambar notis tu sebab aku malas menulis. so ambil jer gambar...
bag2 ne, kena angkut malam sebelum kami bertolak pulang dari mekah ke madinah...
aku dgn abah jadi tukang tgk dan tukang bagi semangat dan tukang memastikan bag kami selamat masuk dalam lori... kiranya bag ne dah sampai madinah dulu ar naik lori... bag aku kat atas - almaklum le lambat habis berkemas... makanya bila dia dok paling atas, kena terperosok paling bawah ler dalam lori... huhuhu... tapi tak ada apa sangat yang dirisaukan...

*gambar bawah pulak*
ne lagu lah sedih...
taklimat keberangkatan pulang ke MALAYSIA...


Kali ne kena pikul bawak sendiri bag... heheee... tak der dah lori....

tadaaaa....
sikit jer kan barang kiteorang...
bag paling kecik ;  bag ibu.
bag paling besar ; bag adek.
bag paling bless/berkat; bag abah (dah 3 kali bag tu g mekah) - tahan betul.
12 tahun dah umur bag tu kat umah aku...
tambah 1 bag plastik kotak2 tew jer...
dalam tu ada baldi... kah kah kah... buat menampan kotak kurma rasanya...

gambar bawah ne dalam bas (DO2) - ntah berapa pagi - sejuk tahap gaban...
dah sampai airport madinah, tapi tak boleh turun lagi sebab THTS tgh urus turunkan bagasi.
kang bagi reramai ne turun, ada lak yang merayap pastu jenuh nak tunggu. heheee
tapi dah 2 - 3 pagi, nak merayap ke mana lagi..sejuk lak tuh.. heheeee...
and the best part - flight terbang awal...
ramai ler kena solat subuh dalam flight.
aku??? seperti biasa - manusia terakhir (or among the last) yang naik kapal terbang sebab kiteorang dah ambil wuduk dan p jer lah solat terus kan kan kan...
 lagi pun masa tu mana tau kapal terbang tu nak jalan awal...
 (dalam sejarah aku naik fligt terbang AWAL SEJAM, selalu delay semedang...
nak nak si air asia tew...heheheeee)...





pastu orang tabung haji neh - sblh abah, aku panggil dia haji dam (sbb kerja dia kutip dam)...
dia ar tunggu family kiteorang yang lambat dan rilex lenggang mak minah ne... hehehe....
sorry yer jemaah KT67 yang lain... tidak disengajakan...
abah adek n haji dam duduk kat tingkat atas kapal terbang.
aku ibu ngn teh, duduk kat bawah sebab ibu ngan teh sakit kaki.
tapi aku naik atas ne sbb cari mana abah ngn adek duduk.
perh... heaven.... banyak seat kosong. so aku pun lepak kat depan, ambik wuduk dan p solat...
naik saudi airlines n MAS, best - ada tempat besar blh solat....



ne... gambar kenanngan dari rooftop masjidil haram.
p berdua jer ngan adek...
tak der kerja...
heheeee...
tak lah....
baru pas temankan adek completekan tawaf dan saei haji.
masa ne dah 12 tgh malam or 1 pagi - tak ingat...
baik punya kiteorang merayap keliling masjid turun bawah naik atas.
p makan KFC, pastu lari2 balik hotel sbb baru perasan dah pagi...

n balik hotel, ibu tak tidur lagi sebab risau budak berdua ne yang selamba dot jer merayap tak ingat dunia...
huhuhu... rasa bersalah sungguh sebab tak tau lak yang ibu tunggu.
dah pesan, jangan tunggu - tidur jer...
sorry ibu... we love you... mmuah.... (*_*)


sekian... catatan kenangan yang tak tentu arah kronologi nya...

Friday, November 2, 2012

Mengemis Kasih

Tuhan dulu pernah aku menagih simpati
Kepada manusia yang alpa jua buta
Lalu terheretlah aku dilorong gelisah
Luka hati yang berdarah kini jadi parah


Semalam sudah sampai kepenghujungnya
Kisah seribu duka ku harap sudah berlalu
Tak ingin lagi kuulangi kembali
Gerak dosa yang menhiris hati


Tuhan dosa ku menggunung tinggi
Tapi rahmat-Mu melangit luas
Harga selautan syukurku
Hanyalah setitis nikmat-Mu di bumi


Tuhan walau taubat sering kumungkir
Namun pengampunan-Mu tak pernah bertepi
Bila selangkah kurapat pada-Mu
Seribu langkah Kau rapat padaku


~Raihan~

Tuesday, October 30, 2012

Tiap-tiap Kebaikan...

Dari Jabir, ia berkata : Telah bersabda Rasulullah s.a.w :
Tiap-tiap satu kebaikan adalah sedekah” (H.R Bukhari).

Dari Abu Dzar, ia berkata: Telah bersabda Rasulullah s.a.w :
“Janganlah engkau pandang rendah apa sahaja kebaikan, walaupun engkau bertemu saudara mu hanya dengan muka yang manis” (H.R. Muslim)



Thursday, October 25, 2012

Hari Arafah...

Assalamualaikum wbt...

Hari ini.... 9 Zulhijjah 1433 H (25 Oktober 2012).  Setahun yang lalu 9 Zulhijjah 1432 H (5 November 2011 - Sabtu) Allah rezekikan aku, adek, mama dan abah berada dibumi arafah untuk berwukuf. Alhamdulillah... segala puji bagi Allah... yang mengizinkan kami menjadi tetamu Nya dalam penuh kesempurnaan dan keselesaan, dan mudah-mudahan dengan penuh kesyukuran.... Ameen...

Saat dan ketika ini, sahabatku, Siti Norhudah, juga sedang berada di bumi Arafah sebagai persediaan untuk berwukuf.  Semoga Allah memelihara keselamatan dirinya, diberi segala kemudahan dan diberikan haji yang mabrur... Ameen....
Juga doa aku panjatkan untuk tok ayah dan tok leha, along suriani sekeluarga serta makcik zaiton dan pakcik Zainal.... Semoga Allah memelihara keselamatan diri kalian, diberi segala kemudahan dan diberikan haji yang mabrur... Ameen....

Allahuakbar... menitis juga air mata ini mengenangkan saat2 manis setahun yang lalu... Allahuakbar.... Allah memberi begitu banyak kemudahan dan keselesaan pada kami sekeluarga.... Allahuakbar.... Moga kami menjadi hamba Nya yang bersyukur....

Ne sedang melihat lintas langsung dari masjidil haram

Subhanallah... tahun lepas, aku berada di arafah, sudah tidak ambil port perihal orang lain ... Hehehe... tak terfikir langsung nak ambil tahu apa jadi kat makkah...
Subhanallah... tahun ini, saat ini, Allah rezekikan aku untuk menonton secara langsung apa yang berlaku di sekitar masjidil haram sekarang...  saat ini, 10.23 am (malaysia) = 5:19 am (makkah), mereka sedang solat subuh... Subhanallah... ramai lagi rupanya di makkah... berpakaian ihram serba putih.  mengelilingi kaabah bagi menunaikan solat subuh.... mungkin selepas subuh mereka akan berangkat ke arafah... Semoga mabrur ya hajj.

5 Petang (malaysia) lebih kurang jam 1 makkah (time zohor), time wukuf, aku rasa mereka akan tukar kelambu kaabah... sebab waktu tu orang tak ramai kat masjidil haram... semoga kalau ada rezeki, aku dapat menontonnya.... Insya Allah....

hah... khemah haku, bawah sempadan sign ne lah.
belakang tu depa tgh masak.../ prepare food


ne pulak... air...
hambek ler berapa banyak nak...
tapi mango cepat benar sold out.
epal, tak best sangat... heheeee...


ne, time wukuf tengah hari...
 masa nak tunggu khutbah arafah yang disampaikan oleh Dato' Sri Jamil Khir.
wukuf dengan PM tau... hehehe...
tahun ne depa wukuf dengan Agong ;-)






ne pulak, time maghrib... lepas isya' kami dah mula Q nak g mabit di muzdalifah...

p/s:  dari sini http://live.gph.gov.sa/
sedang bertalbiah... selepas subuh.... SUBHANALLAH...
YA ALLAH, Rezekikan hamba Mu ini menjadi tetamu Mu lagi Ya Allah.
dalam penuh persediaan dan kesempurnaan... Ameen....


Labbaikallahummalabbaik...
Ya Allah HambaMu datang menyahut panggilanMu,

Ya Allah hambaMu datang menyahut panggilanMu,

hambaMu datang menyahut panggilanMu,
Tuhan yang tidak ada sekutu bagiMu,
hambaMu datang menyahut panggilanMu,
sesungguhnya segala pujian,
nikmat dan pemerintahan adalah KepunyaanMu tidak ada sekutu bagiMu

Monday, October 22, 2012

Belajar...

Assalamualaikum wbt...


Aku mahu belajar... aku mahu jadi orang yang terpelajar... aku mahu menjadi orang yang mengajar kan ilmu yang bermanfaat... Tapi aku rasa seperti tiada hati mahu mengisi borang untuk menyambung ke peringkat Sarjana... kerana, tiada bidang yang aku rasa aku minat dalam liputan penajaan yang dibenarkan. Bidang yang aku minat, tiada penajaan kerana fungsi kerja yang tidak berkaitan... tapi aku mahu belajar itu... Makanya aku perlu mengambil cuti belajar tanpa gaji?  Alammak...  mampukah aku... Macam tidak ja...Ustaz pesan... Kena YAKIN ja... dan jalan... Tapi mursyid pesan, kena lah ada plan yang proper, kewangan, kerjaya dan ilmu... jangan main terjah ja. Allah bagi akal fikiran dan iman untuk berfikir, menilai dan bertawakal.... (belajar kitab hikam)...
Dan lebih mencabar lagi... kena ambil TOEFL walaupun di universiti tempatan.   Adoiya...



tapi... pesanan ini menjadi penguat semangat...

Islam mewajibkan lelaki dan perempuan menuntut ilmu dan mengajarkannya pula, terutamanya ilmu yang berkaitan dengan fardhu ‘ain.

Rasulullah s.a.w bersabda dan maksudnya :“Sekiranya Allah menghendaki kebaikan buat seseorang, nescaya Dia akan memberi kefahaman tentang Agama kepada orang tersebut.” (HR: Bukhari & Muslim)

Rasulullah s.a.w bersabda dan maksudnya :“Menuntut Ilmu adalah fardhu kepada setiap orang Islam, dan meletakkan ilmu kepada yang bukan ahlinya tidak ubah seperti menggantungkan permata, mutiara dan emas kepada seekor babi.” (HR: Ibnu Majah)

Rasulullah s.a.w. pernah bersabda dan maksudnya :“Malaikat membentangkan kepaknya kepada orang yang menuntut ilmu kerana ia gembira dengan apa yang diperbuatnya (menuntut ilmu ini).” (HR: Ibnu ‘Asakir)

Rasulullah s.a.w. bersabda lagi yang maksudnya :“Sesiapa yang mati ketika menuntut ilmu, maka ia akan menemui Allah s.w.t., sedangkan jaraknya ketika itu dengan para nabi tidak ada, kecuali satu darjat kenabian.” (HR: Tabrani).

semoga saya ikhlas menuntut ilmu kerana Allah... RAbbi Yassir wala tu'assir....
permudahkanlah Ya Allah... permudahkanlah...
Ameen.....


Put your trust on Allah....

Thursday, October 4, 2012

Wahai jiwa yang tenang...

Hanya orang yang tenang dapat menenangkan orang lain...
Hanya orang yang bahagia dapat membahagiakan orang lain...

Semoga Allah bagi kekuatan untuk menjadi orang yang tenang dan bahagia itu...

Ameen...

Friday, September 14, 2012

Selamat berangkat wahai tetamu Allah...

Selamat berangkat DhuyufurRahman...

Alhamdulillah...Tahniah terpilih menjadi tetamu Allah…


Semoga menjadi tetamu Nya yang istimewa, dipermudahkan segala urusan dan dikurniakan haji yang mabrur.


Selamat pergi, selamat beribadah dan selamat kembali semula ke tanah air….


Berdoa banyak 2 dgn ikhlas pada Allah agar anda sentiasa dapat tempat terbaik dalam masjid untuk solat dan berdoa di tempat2 mustajab…

Masuk jer masjid minum air zam-zam 3 cawan, lepas solat minum lagi 3 cawan, sebelum keluar masjid minum lagi 3 cawan… (kalau rajin tapau bawak balik hotel).
Insya Allah tak batuk teruk dan demam…

sebenarnya nak cakap... minumlah air zam-zam banyak2.... (walau pun kadang2 teringin pulak nak minum air sirap... ) heheeeee...



p/s: doakan saya dan keluarga dapat menyusul lagi ke tanah suci menjadi tetamu Nya dalam masa terdekat ya.

Friday, September 7, 2012

Guide me all the way to your Jannah

Day by day passes
And I think that my time could be near
So I pray: O Allah let this world be in my hands
And not in my heart
‘Cause soon I’ll have to leave it

Allah, Ya Allah
Guide me all the way to your Jannah
Ya Allah, Ya Allah
Don’t let me go astray ’cause I need you
By my side, I wish to be close
Close to You throughout my life

Ya Allah, oh Allah!
Be with me all the way

Wednesday, September 5, 2012

Nyamannya...


nengok menatang oren ne tidur...
ngantoknya...

Hari ini hari jadi ili... semalam dah wish sebab takut hari ini kalut tak sempat wish.  Ili pesan... "Weih, jangan la confuse b'day aku ngn b'day dayat" heheheee.e..
ala.... tak seteruk kiteorang lupa / confuse b'day kakina.... b'day nya 23 Ogos, tapi tiap kali pun aku rasa b'day nya 28 ogos dan akan wish lewat 5 hari (every year kakina akan kecik hati... hahahaaa).
pastu tanpa rasa bersalah aku cakap kat dia "aku memang dah gazetkan harijadi ko 28 Ogos supaya ko tak lah tua sangat berbanding kiteorang" ..... (ayat cover tak nak kalah)... yerlah 8 dan 3 tu macam dekat2 jer rupa bentuk nya.... tapi ili lagi kelakar;  dia ingat b'day kakina 29 Ogos... So aku pun tanya, apa kaintan 29 Ogos?  dengan selamba dia jawab "3 x 3  kan ke 9" ...... hahahaaaa.... macam2 lah....

btw, ili bagi aku hadiah ne...  tapi lupa nak kabo dalam entri TERIMA KASIH sebab hadiah ne dapat awal dan dah habis baca menjelang hari kejadian... heheee....
thanx ili... sangat bermanfaat... abah pun dah pinjam bawak balik....


disebabkan sangat bermanfaat nya... maka aku beli buku Bersyukur Saat Diuji tu banyak2 dan hadiahkan kat kawan-kawan yang lain...


 dan ... dan... dan... semalam saya di uji dengan .... sesuatu.... jeng jeng jeng... ok... kita sambung bila rasa nak sambung.... Apakah UJIAN itu.... semoga Allah bagi penyelesaian yang terbaik... Aku memohon keampunan Mu Ya Allah...

Monday, September 3, 2012

Terima kasih


sambil melaram baju baru (hadiah hari lahir), tgh belek kek,
belah mana cheq nak potong kek ne...
sayang tau.... heheee

terima kasih adek2, yang celebrate birthday ngan are_ngah.
Terima kasih ayah mama, susah payah datang jauh2 supaya angah tak sambut hari jadi sorang2.

terima kasih kakak sue... atas hadiah yang best tu...
tak sabar nak hantar ke tailor.

terima kasih adek (dalam hangin tak betul), masih nak call angah dari jauh untuk ucap
"selamat hari merdeka"... heheeee....
pastu siap cakap "apsal tahun ne semua orang bagi angah hadiah baju baru... nampak sangat selama hari ne angah suka pakai baju buruk...hahahaaaaa"

me: "hahahaaaaa.... wasatiah kot... angah pakai cun sket, baru setakat pakai blouse ngn skirt dah mengundang pandangan ramai... so better pakai baju buruk, tak ada orang 'tengok'... heheee "

untuk rekod.... tahun ne dapat hadiah dari boy...
hahaaaaa.... setelah sekian lama....
boy dan shikeen bagi satu sut baju korporat.
cun... (angah jer tak cuN )
pastu dah pening tak tau nak pakai baju tu pergi mana.
yang pasti are_ngah perlu kurus secara holistik kalau nak maintain pakai sut tu...


kakak sue bagi - kain pasang bersulam, warna purple.
siap paper bag pun kaler purple...
thanx kakak....

ibu mulanya nak bagi handbag... (handbag lagi....)
heheeeee....
tapi dah cakap dengan ibu...

me : "boleh tak tukar bagi jam tangan?. heheeee
jam tangan yang angah pakai sekarang adalah hadiah hari jadi 10 tahun dulu..."

ibu: "Laaa... masih pakai lagi?"

me: "ha'ah... kan mama yang bagi... mestilah pakai... tapi dah buruk dan bateri asyik kong jer.... beli lah baru yer...nak macam yang dulu punya..oval shape cap bonia juga... tak nak cap lain.heheee"

abah : "ha mama, kat kedai jam teluk intan tu ada yang duopuloh lima hinggit je... cukup ler tu"

me: "ek ele abah.... tak mau... nanti tu 10 hari dah lingkup... orang nak pakai untuk 10 tahun lagi... hahaha...."

me: " *_*"

maka.... saya bakal dapat jam tangan baru... tapi belum dapat lagi sebab mama very bizi...

ok terima kasih semua... i love you all lah...
kepada along dan adek.... sila sediakan hadiah apa yang patut ya...

set lengkap corning ware pun cam cun gak...
SET LENGKAP  tau....

Alhamdulillah atas nikmat usia yang Allah kurniakan.
Semoga hidup bermanfaat dan berkat...
di dunia dan akhirat....
Insya Allah... ameen