Wednesday, February 17, 2016

12022015 : Part 2 : Finally - It's graduation day ...

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

12022015 = Hari keenam belas (16) Part 2 : Afternoon session was de graduation time and closing ceremony .... (tapi tak ada makan-makan macam global session ... ha ha ha ... )

Okay ... sesi ni berlangsung di board room iaitu bilik yang sama ketika kami sampai dulu - ala ketika kelas sejarah tu  ... Ingat tak ? Kalau tak ingat - pergi ulangkaji kat sini : 

 

Sian fiza ...
dari tanah air kena buli pasal hadiah ...

tapi semua JK yang dilantik tu cam caca merba je.
lain yang dilantik lain kerja yang dibuat.
cth., zu patut jadi bendahari - tapi yang kutip duinya aku ... ehh pulak.
pastu  aku, fiza, hani - jawatankuasa lawatan - tapi kiteorang yang uruskan hadiah...
lawatan bersiar-siar banyak boyfrens yang atur ...
aku tolong beli kain batik sarawak je.  frame n picture fiza sediakan.
pastu kiteorang kumpul cenderahati dari jabatan para peserta yang lain.  fiza bawak bag extra untuk kotak omiyage ni... aku pun pow sekotak besau omiyage dari opis aku - tapi aku suh wan yang bawak ... hi hi hi ... sorry wan - terbuli dengan niat.
macam-macam lah door gift ada - kopi dari malaysia pun ada. sweets black paper...


yer dak tudung merah tu interframe je...
fiza yang susun SEMUAAAA  nya.
sowy fiza - buli awak ... hi hi hi...


Sebenarnya sesi ini dimulai dengan "review on feedback from Malaysian"

Fujimoto san ...


Al-kisah ... dua hari sebelum graduation ni, kami telah diberi borang maklum balas untuk penilaian sepanjang program ini dijalankan.  Masa ni kami tak tau lagi yang kami merupakan batch pertama bagi kursus YLP-ICT ni ... Tapi kami dah diberitahu bahawa penilaian daripada kami ni, akan dinilai bersama dengan pengurusan JICA. 
Haku ingatkan - they evaluate within their organzation ...
Rupa-rupanya, sebelum graduasi - dia baca satu satu apa feedback kiteorang - terutama yang ada unsur-unsur hentaman dan pedas tapi kalau dia ambik dari sisi yang positif sebenarnya maklum balas tu sangatlah betulnya untuk pihak mereka buat penambahbaikan.
Antaranya - jadual yang terlalu padat - kami travel almost 12 jam - dan kami hanya sampai OIC dan official visit sahaja. sangat tak patutlah - osaka dan tokyo pun kami tak sampai.  lebih teruk lagi, Churaumi and North Okinawa pun kami tak sempat pergi sebab jadual yang terlalu padat.
Then ada feedback tentang real information tentang OIC ... sebab kami ditaklimatkan macam kami ni nak pergi Tokyo ... sedangkan fasiliti yang disedia, keperluan yang perlu di bawa - adalah sebaliknya antara Okinawa dan tokyo ... memang huru hara jugalah ... banyak isu yang menyusahkan lah kat sini ... And a lot more lah ... 
Tapi betul juga konsep jica ni - kalau setakat bagi feedback tak boleh selesaikan masalah, baik jangan isi borang maklum balas... sebab tu diadakan sesi ini - supaya boleh review sama-sama untuk penambahbaikan ...
Tapi bukanlah semua kiteorang bagi negative feedback - BANYAK LAGI POSITIF FEEDBACK.
cuma dia review yang negative je lah - untuk penambahbaikan ...
Nasib baik dia tak sebut nama ... kah kah kah .. but since I've all de copy aku tau lah sapa punya feedback tu...
Kesan dari feedback review ni ... 2nd batch yang pergi YLP ni - dapat pergi Churaumi dan dapat pergi Tokyo ... Untonglah korang wahai 2nd batch ... ha ha ha...
Aku siap cakap kat fujimoto - suh jemput kiteorang sekali lagi ke Okinawa - jawapan dia agak sentap gak arh - "kalau saya ni kaya saya pasti akan jemput kamu semua sekali lagi" (telah ditranslate oleh aku) ... ha ha ha ... 





serious dengar feedback review


fiza tolong translate ... dak dafi dah buat muka ... 
dak dafi ni kalau ahkak fiza dok sebelah dia, dia memang behave sikit.
hi hi hi ...

Okay habis sesi review ni - then graduation and closing ceremony ...

macam-macam ucapan dari pihak Japan.
ada dari OIC, ada dari OCC, ada dari errmmm kira macam ahli parlimen okinawa lah...
dan mama chie - first time duh tengok mama chie pakai formal macam ni.
mama chie translate what they're said - from nihongo to english ...



Wakil dari malaysia yang berucap - metilah KETUA DELEGASI...
Which was - ketua wan...
orang-orang jepun tu memang cakap - muka penuh serius dan sopan...
wan  bawak style formal tapi santai ...
dah lah muka dia memang senang senyum...
tehgeh bunka sungguh ketua wan ni...
ha ha ha ...

tapi ketua wan memang bagus dan layak menjadi seorang ketua...
bagus wan ... kipidap ...


ko nampak dia punya gelak? ha ha ha ...


siap p bocor rahsia apa yang kami buat dengan duit allowance jica...
aku ingat lagi ayat wan ... (translate):
disebabkan jepun yang taja kami - jangan bimbang - kami belanjakan semua wang tajaan jepun ni dalam negara jepun sendiri - tidak sempat dibawa pulang ke tanah air...
ha ha ha... sempat lagi dia buat lawak...

last - wan sampaikan dalam bahasa jepun.
puisi ni - sebelum ni muhaimin dah sampai kan semasa final presentation.
ni kira macam mode dakwah lah ...
semoga ada kesan positifnya ... dan sampai "maksudnya" ...
wan dengan min memang - sentiasa ada misi berdakwah.
baguskan diaorang nih...

Okay .. kan dah pernah cakap ... kami pilih wan sebab nama dia 1st ranking yang terpilih untuk course ni... so dia ni mestilah hebatkan... sebab tu dia dipilih jadi ketua...
so wan mengetuai penerimaan sijil ... punyalah panjang mukadimah boss OIC ni... 






 yeah ... bagi semua hadiah kepada orang-orang jepun yang terlibat men tarbiah kan kami selama 16 hari kat sini (actually course certificate count as 14 days je) ... rugi 4 hari ... ha ha ha... 

Pastu dak dafi yang macam - macam hal ni...
Ingat tak dak dafi pernah tanya soalan cepu cemas kat pank angkat dia?
ha kalau lupa p ulang kaji kat entri : Historical Visit di SINI ...

Dan aku ada cakap masa sesi orientasi (click SINI) ... dak dafi nak bagi somethingkan kat OIC kan...
so dak dafi tinggalkan baju melayu biru dia ni - untuk costume MELAYU di JICA Okinawa.

alolololo ... sweet angat dak kecik ni ... hi hi hi ...


Okay officially certificate and price giving ceremony pun abes...
tapi belum bergambar beramai-ramai lagi kan...

hmmm mama chie ada permintaan dekat kak long (ngan wahidah kot) ...
dari hari kedua kelas (i.e. dari awal-awal kami di OIC) , 
mama chie cakap (lebih kurang camnilah maksudnya) ...
- dia teringin nak pakai tudung macam kiteorang. Dia cakap kak long ngn zu pakai tudung cantik (depa pakai shawl belit-belit tu) ... so if tak silap - girlfrens nak tinggalkan tudung cantik2 ni kat mama chie ... teka apa mama chie cakap ?
mama chie cakap .... tak payah sebab dia dah ada beli tudung - siap brooch and pin tudung - dah lama... tapi dia tak reti nak pakai ... 
sob sob sob (aku nak nangis sangat part ni) ...
betapa - walau seisi dunia mencanang keburukan islam - cakap islam tindas perempuan sebab paksa bertudung ... sebenarnya ... ramai orang nak bertudung ni ...
sebab bertudung ni bagi you satu rasa SELAMAT dan TERPELIHARA ... Insya Allah ...

maka ... kak long ngan ahkak wahidah pun - jadilah mak andam ... dan memakaikan tudung kat mama chie... she was soooo happy dan rasa terharu ... 
(errr apsal aku lak yang kluar air mata ni ... hu hu hu) ...




mama chie siap ambil gambar ramai-ramai ni pakai tudung weih ... 

kenang-kenangan...
YLP - 1st batch - 28012015-14022015

sepahnya meja.... alahai...





Khairul pula hadiahkan sampin kat ryo san sensei...
alololo ... that was so sweet of you khairul ;-)

errr ... jap ... ni sampin khairul ke? 



Abestu baju melayu ngan sampin purple ni - siapa punya? siapa yang hadiahkan kat kobi san?
alololo ... sweet sangat lah korang ni ... 

Ada lagi ...  auntie ni pun teringin nak pakai tudung ...
I told you - ramai je orang non-muslim yang tertarik dengan keindahan ajaran islam ni...
so atas kitalah macam mana kita nak "sampaikan"  dakwah ni.
Kadang tak perlu pun "bercakap" ... cukup sekadar dengan perbuatan baik kita dah dapat menjentik hati-hati mereka ... Insya Allah ... 


sob sob sob ... terharu ...
Semoga ada cahaya hidayah buat mereka semua, insya Allah ...

AKHIR SEKALI ... MAJLIS DI TUTUP DENGAN ...
MAKAN - KO - SAPO ... action ...
(or apa ejaannya yang betul ea? )

semenjak ryo san sensei ajar kat study leave ...
dah jadi wabak pulak aksi ni ...
owh ya ... aksi ni - ryo san sensei lah yang punya angkara ... kat entri SINI





ada orang mengelat tak nak lompat...
ha ha ha ...
#KawanKawanJanganKecamSaya.
ha ha ha ...



girlfrens tak nak lompat...
pastu kena marah ngan boyfrens (tapi tak ingat sapa)...
ha ha ha ... 




girlfrens with ryo san sensei ...


five boyfrens with ryo san sensei and kobi san ... 

tiga beradik hilang p mana tak tau...
kang depa katalah kami ni meng adik tiri kan mereka ...

haish....  rezallll ... dafiiii ... haqeemmmm korang p mana?



pastu OCC hantar ryo san sensei pergi airport ...
ryo san balik tokyo terus petang tu ...
sayonara Ryo San sensei ...
ada usia, ada rezeki, kita jumpa lagi ... insya Allah ... 

lepas kami solat asar ... kami pun p lah dewan sukan ni ...
haila ... apsal hari terakhir baru ada kesempatan ini ...
hu hu hu ... 
(tu yang masa sesi joging petang entri SINI - patutnya kita main badmintan kat sini je kan. hi hi hi)












Habis ... kisah hari ke-16...
Bersambung Hari ke-17, Insya Allah...

#ThrowBackOkinawaStory
#ILoveMyOkinawaFrens

@loves_nhhas

Rekod catatan throw back yang lalu :

Hari 18 - I left my love in OKINAWA ... Cintaku tinggalkan di Okinawa ...

28 comments:

  1. assalamualaikum...singgah sini jenguk huda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Hye kak yan... sory lah... lama x ziarah kak yan... nnt kita g "raya" sana ye...

      Delete
  2. Tahniah Huda..
    Seronok akak tengok entry..
    Semuanya sporting :)

    ReplyDelete
  3. amin..moga cahaya hidayah buat mereka...respect japan people!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah... sama2 kita doakan dan usahakan...

      Delete
  4. wahh..dah graduation day..sweetnya, bagi baju melayu sepasang, siap dgn sampin..sporting jepun2 nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan... hi hi hi
      comel sgt lh team ni

      Delete
  5. Lamanya kt jepun!mesti rindu dh tanahair dan nasi kandar

    ReplyDelete
    Replies
    1. 18hari je mak...
      pastu rindu kt makanan ngn kereta je...
      yg lain tak rindu sgt...
      ha ha ha...

      Delete
  6. Samping dah ada... Nape tak kasi keris? He He He....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah kan.... lupa lak... aiseh...
      Pinjam pisau kt dapur cafe pun okay tu... ha ha ha...

      Extreme sgt lah pulak

      Delete
  7. Fuh! Fuh! Fuh! Gambar ramai-ramai tu sangat smart, okay

    ReplyDelete
  8. Datang sini krik krik jap. Akak last baca kat mana eh? Kena patah balik ni...

    ReplyDelete
  9. Rasa2nya ni entri Huda yang paling banyak gambar kan,...ke ada lagi ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kak... entri Global session : Okinawa & Malaysia paling panjang dan banyak gambar../. sebab tak sempat edit... add je semua ... lepastu semua device hang ...
      lamaaaa baru dapat sambung entri Okinawa ni.

      Delete
  10. tahniah.. dah bertauliah la ni ? ngeh3.. da lepas cakap Jepun ?

    ReplyDelete
  11. sporting nya pengajar semua ... siap pakai tudung baju melayu bagai

    ReplyDelete
  12. sakan semua siap melompat (kecuali huda yg mengelat :p) ... ni baru convo kursus 14 hari, kalau kursus sebulan macamana lah agaknya yer :)

    ReplyDelete
  13. macam rapat jer semua peserta ... still keep in touch lagi tak huda? :)

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)