Saturday, May 14, 2016

When Diva went for Snorkeling : 5 Snorkeling Check Point at Perhentian Island

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

Hyde odie ... 

Ha .. Dah belajar teknik snorkelling bersama ahkak WhoDa kat sini kan : TIPS UNTUK FIRST TIMER SNORKELLING ... Maka hari ini ahkak nak bawak uols semua menelusuri 5 check point yang ahkak pergi ber snorkel di Pulau Perhentian tempoh hari ya.

Day 2: 10.00 pagi - 5.00 Petang.


10.00 pagi  - 1.00 petang : 3 Lokasi snorkelling iaitu ;
Tiga Ruang | Turtle Point  |  Shark Point
1.00 - 2.30 petang : Rehat dan makan tengah hari
2.30 - 5.00 petang : 2 Lokasi snorkelling iaitu ;
The Lighthouse | Romantic Beach


Check Point 1 : TIGA RUANG
lamaaaaa aku lepak dalam boat - sebenarnya aku tak berani nak terjun ... takut weih ... Berapa kali cubaan untuk terjun... siap aku dah duduk kat tepi boat .... ehhhh tak jadi ... masuk balik ... gayat aku ... So aku duduk dalam bot lepak-lepak ambik mood tengok orang snorkeling ...



Bagi ikan makan macam ni ...


Owh kalau pergi snorkeling bawak lah roti ke biskut ke - 
baru ikan-ikan cantik ni nak datang dekat kau tau ... 


Dah berani sikit - barulah aku ngan akhmar terjun dalam laut ni...
Air dia separuh kaler turqoise separuh kaler biru.
Apa bezanya?  Aku pun tak tahu ... Kalau korang tahu - cer share ... 




makin lama makin jauh ....
hamboiiii tak sedar diri nampaknya ...
dah lah aku bukan nampak sangat tu ... tak pakai cermin mata.
kang ntah bot mana - mana aku tuju kang tu ... 



While we're snorkeling, dis two young lady "curik boat"  ... ha ha ha ...






akhirnya setelah puas snorkelling di check point pertama ... kami pun pulang ke boat ...






Sesuatu telah terjadi di TIGA RUANG - 
Khairin ni macam - macam jenis kamera dia ada ... So she gave me her underwater camera dengan pesanan "ko tolong ambikkan picture bawah laut tu weih aku nak tengok"  ...Aku refused sebab aku takut rosak - tapi khairin meyakinkan aku kamera tu memang boleh guna dalam air ... SO aku pun akur ...  Unfortunately - something happen to the camera - menyebabkan air masuk - And aku punyalah rasa bersalah ... Dengan penuh chillex nya khairin cakap "rilex lah, bukan salah kau ... kamera tu dah lama... ada lah tu rosak nya" and she said tak yah ganti ... hu hu hu ... And until now aku masih rasa bersalah - errr khairin, Jom beli  kamera baru ... maaf tau ... hu hu hu ... 

Maka the rest of the trip - kami tak ada underwater camera... hu hu hu ... 

Check Point 2 : TURTLE POINT 

Kat turtle point ni - aku ngan akhmar tak terjun sebab letih ... pastu keliling tu penuh boat and ramai lelaki - aku segan ... pastu abam2 bot tak matikan enjin bot - menyebabkan ada bau petrol ... selain terkesan akibat camera yang telah berlaku sesuatu tadi ... hu hu hu ... 




Sekali sekala turtle tu muncul - sangatlah besar ... tapi bila tengok orang ramai - dia malas dah naik kat permukaan laut... So kalau kau snorkelling kat Turtle point ni ... kau akan jumpa turtle macam ni.


Gambar di cilok dari Sealife Inn ... 


Selesai beramah tamah kak mah dengan encik turtle - maka moh lah kita jumpa habitat lain pula di check point ke - 2 iaitu lah JERUNG a.k.a shark point ...


Check Point 3 : SHARK POINT

Kat shark point ni hanya aku je yang turun snorkelling. Akhmar dah tak nak turun. Tak sure kenapa... Setelah aku paksa pun gagal (nampak sangat negotiation skill aku hampeh) ... hi hi hi... maka aku turunlah dengan jelitawan-jelitawan yang lain.  Dalam boat aku ada 3 group - so aku join group diaoranglah.  Siap aku pesan "adik-adik jaga akak tau - akak ni dah lah tak pandai berenang ... rabun pulak tu"  ... kah kah kah... Maka adik-adik tu telah menjaga ahkak huda dengan baik sekali ... Jazakillah khayr adik -adik manis ya .

Masa abam boat cakap nak pergi Shark Point - aku macam endah tak endah ... Oooo mungkin nama tempat tu je kot... Mana ada shark kat malaysia ni ...
Kau nampak ... aku memang fail sikit subjek geografi ni ... 
Sungguh aku ingat Malaysia ni tak ada shark ... ha ha ha... 

Sekali bila turun je ... Ha kau ... berselirat aku tengok shark cam gini ...


Betul lah weih ... ada shark ...  setakat yang aku nampak sendiri adalah kot 2 or 3 ekor ... tapi gerenti lebih dari seekor...  Rilex je kau berenang dengan shark ...  Bila dah balik putra yang berjaya ni aku dok terkenang-kenang "gila betul aku p berenang dengan shark" ... Sebenarnya masa dalam air tu - aku cuba lah berbaik sangka :

"OOO Shark ni belum tumbuh gigi ni ..." dan
"oooo ni baby shark je ni - belum reti baham orang ... "

Pastu tetiba ... sungguh bercirikan tetiba ... tengah - tengah snorkelling tu aku teringat;

"eh kalau ada baby Shark - mestilah ada bapak shark, mak shark, atok nenek uncle auntie shark kan kan kan - ehhh mana pergi BIG shark tu semua - takkan terrer nau penduduk pulau ni keluarkan shark ni bila dia dah besar kan kan kan ... Ish kalau dia berjaya keluarkan pun - macam mana dia gerenti dia dah berjaya keluarkan SEMUA shark yang ada gigi" ....

Ha gelak gelak ... hamboiiii biasa tu korang gelakkan aku ye...  Betul weih aku terfikir and siap bermonolog tentang semua persoalan tu ...

Lebih best lagi aku teringat pulak citer omputih "jaws"  kot  - kalau tak silap aku.  Jaws ngan shark tu sama ke? ha ha ha... tak kisah lah - yang penting yang aku tengok dalam filem tu - shark / jaws ni akan serang kau kalau dia ada bau darah - contoh kalau kau luka ke apa ke kan ...

Pastu aku terfikir pulak - 
"eh, abam bot ni tak ada cakap pulak sapa yang ada luka tak boleh snorkelling kat shark point" ...

pastu aku terfikir pulak lagi -
"eh, ni kalau ada dikalangan yang snorkelling ni period ke hapa - ha sudah ... bahaya ni" ...

Disebabkan banyak sangat berfikir dan bermonolog - ha ha ha terus takut.  Toleh -toleh belakang "alamakkkkk dah jauh aku tinggalkan boat"...

Dan tetiba time tu jugalah laut bergelora ... pedih dah air masuk mulut tersedak ... mask terrenggang dari muka - maka air masuk idung semua ada ... But key point dia kat sini JANGAN PANIK ... Slowly aku swim back to de boat sambil menentang arus dan gelora laut yang dah mula kuat ... hu hu hu ... takut weih tak tipu ... hu hu  hu ...

Nampak tak? Memang tengah lautan kiteorang berenang ... 
Ish macam tak percaya pulak aku berjaya buat semua ni.
Masya Allah... Alhamdulillah ... Thankyou Allah ...
Snorkelling di Pulau Perhentian ni antara wish list before i die.
#MasaPulangKuMakinDekat


Ahkak berjaya sampai ke garisan penamat ...  #cintadiAkhirGarisan ...

... Alhamdulillah ... Maka jom lah kita balik ...

Gambar kat shark point ni tak banyak - sebab kawan - kawan aku semua dah letih 
dan RUPA - RUPANYA ... sesuatu telah berlaku di atas boat semasa ketiadaan ahkak di atas boat. Ada anggota dari group dalam boat kiteorang mabuk laut dengan sangat teruk sampah termuntah ... dan agaknya bila dia pun muntah yang lain dalam boat yang tak terjun snorkelling tadi pun ikut pening sekali ... Achik lak jenis tak sampai hati - g urut budak yang pening berangin tu - penyudahnya achik pulak yang pening sampai berangin... Ha sudahhhh ...

Abam boat tanya - nak balik makan kat mana?  Kami - kami yang masih bertenaga ni ingatkan nak habiskan lagi 2 check point baru balik kampung nelayan - sebab kami belum lapar - dan boleh jamak takhir solat zohor asar ... TAPI TAPI TAPI dah berlaku insiden muntah pening segala ni - kenalah semua sekali balik kampung nelayan ... 
Janji asal - nak anto je sapa yang dah tak nak snorkeling balik chalet - yang nak, stay dalam boat dan teruskan snorkeling ... 

tapi bila sampai je kat jeti kampung nelayan ... ha ha ha ... semua pakat turun ... dah nampak bumbung chalet terus rasa letih nak tidur semua ada... Yang kekal degil nak ber snorkelling adalah 6 orang termasuk haku ...
Abam bot suruh kiteorang pindah boat... Tapi geng2 awek baju hitam dari pahang tu buat derk je "kami tak kira ... kami nak g snorkling ngan abg mi juga ... kami tunggu jugak dalam bot ni" ... ha ha ha...
Nyampah betul abam bot tu nak layan kiteorang ... Dah lah kiteorang ntak ntak kaki nak g snorkeling tengah hari buta tu sebab kiteorang malas - kang kalau balik bilikkang - memang tak turun dah ... GERENTI ... ha ha ha...

Selamba je abam bot tu tinggalkan kiteorang kat tepi jeti kampung nelayan with his word : "Pukul 2.30 kang jumpa balik kat sini" ....

ha ha ha... Degil punya pasal - tak nak gerak gak dari bot tu ... Selamba je brother tu blah ... MOTIP ?  Kiteorang lah bengong ... ha ha ha... Kami boleh lah jama takhir ... Yang brother tu nak jama apa ke benda ... dia kan local people... Ngeng betul lah kiteorang ni ... Tapi brother tu best sempoi - orang nya tak banyak cakap ... muka macam nak cari gaduh ... tapi banyak lak ilmu swimming n snorkelling yang kami dapat dari beliau ...  Dia punya level sempoi tu - siap benarkan kiteorang bawak bot dia ... gila ke tak gila ...  ha ha ha...

Sementara menunggu abam tu p makan dan solat, kami lepak tepi jeti dengan baju2 sejuk tu ... Memang kami tak nak balik bilik sebab kalau balik GERENTI kami tak turun dah ...  So While waiting, eh eh eh ... nampak ada akak jual sotong celup tepung ngan kepok leko goreng pisang sedap ... TER PAK SA lah aku makan sebab sotong tu nampak macam awesome sangat ... dah lah rm7 je. Aku belanja lah budak - budak berlima dari 2 group yang lain tu juga ... kiteorang makan sikit sorang je sebab kang takut muntah ... 
Geng aku semua dah masuk bilik sebab diaorang dah letih ... Aku ada gak niat balik snorkelling kang nak tapaukan sotong ngan kepok tu kat diaorang ... tapi bila aku balik - sotong tu dah habis ... akak tu pun dah siap-siap nak tutup kedai ... Lebih memilukan bebudak bertiga tu tak lunch sebab tunggu aku - AKU RASA AMAT AMAT AMAT BERSALAH.
Tapi diaorang tidur kat bilik sebenarnya - diaorang letih ... si achik je layan movie kat phone dia ...

     Girlfrens ...if you read this; sorry ya korang tak lunch sebab tunggu aku ... aku lupa nak pesan suruh korang lunch ... Aku pun tak jangka lah abam tu suh kiteorang tunggu gak kat situ - sebab janji asal kan lepas drop kan korang - kami patut terus p snorkelling ... sorry tau tau tau ....

Setelah berjanggut kami tunggu brother tu akhirnya dekat jam 3 petang baru dia muncul ... hu hu hu ... Maka naiklah kami ber 6 je dalam bot tu pergi snorkelling ... hi hi hi ... jahat tau kami  - membazir petrol brother tu ...



Check Point 4 : The Lighthouse 
Ahkak lemas kat sini ... hi hi hi







inilah pak cik awi.
tak tau pak cik awi ni dari mana ... tapi dia nak p jeti besut ke big island ntah... so dia naik bot ngan kami dari kpg nelayan... 
pak cik ni anak2 dia educated. Ada yang kerja ngan MAS... Seronok sembang ngan pak cik awi ni... hi hi hi

Check Point 5 : Romantic Beach

Sampailah ke check point terakhir ... kat romantic beach ni banyak haiwanan laut yang cantik macam nemo kaler oren belang-belang ... best ... subhanallah ... masya Allah ...

Dan kat sini satu-satunya tempat snorkeling yang nampak pantai ... hihihi... tapi nak tengok nemo tu kaki tak jejak "lantai laut" juga ... apa pun romantic beach ni sangat cantik lah ... 





Dan kat sini juga brother tu ajar aku and nisa (my new fren) swimming without our life jacket ... dia "rampas" life jacket kiteorang masa kiteorang selamba pergi pijak coral kat tengah laut sebab letih ... dapat je tempat boleh letak kaki ... ha kau terus  jer pijak ... janam coral tu...
... huhuhu ... dah life jacket kena "rampas" kau nak mati ke nak hidup? Berenang gak lah ... choi.... boleh pulak timbul.... hadoiiii ... okaylah ... dapat ilmu


under water ni I cilok dari web sealife Inn ye...
sebab I tak ada underwater camera.
But this is de view I enjoy back there in Romantic beach ... lebih kurang


Dalam tak dalam sangat lah ni ... kena letak "2huda" baru boleh pijak "lantai laut"



okay ... habis dah ... 
Jom balik...

Orang kata - kat Romantic Beach ni - sunset dia cantik ... Romantic gitew...
Tapi tak kuasalah pulak I nak dok kat laut time-time maghrib tu kan ...

Maka ...

Ni jer lah kisah snorkeling kami ... 
Amacam ? Hocay Perhentian ??? 
Owh Perhentian I'm in Loveeeeee ...

Hihihi ... ada rezeki kami datang lagi ... 
Insya Allah ... 

Malam tu kami p berjemaah kat masjid putih di kampung nelayan ... 
Best + cantik dan masjid yang diimarahkan ... aku suka suasana tu ...
sampai ada wish nak datang situ lagi time Ramadhan nanti #inMyDream

Sorry tak ada gambar dalam masjid...
Tapi masjid putih tu sangaaaattttt cantik ...

Okay tu je kisah kami ... Bercuti ke Pulau Perhentian Malaysia ...

Esoknya kami bersambung percutian ke negeri Kelantan ... nak tahu ke mana? 

Bersambunggggggg ... Insya Allah...

Semoga bermanfaat
@loves_nhhas

34 comments:

  1. mmg puas hatilah g snorkeling mcm ni..5 tempat or point tu..mmg penat gile aaahhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. petua dia jangan balik chalet..dah balik memang tak nak keluar dah..haha

      Delete
  2. kalau nk snorkeling kena berani..kalau takut air mmg rugi lah..x panai berenang x pe pelampung kan ada

    ReplyDelete
  3. bukan bawak roti je..bwk jgk goPro ke camera klais air ke..baru leh ambik pic ikan cantik warna warni tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hi ... kalau tak ada tak apa...
      kang nak tunggu kamera punya pasal - langsung tak pergi ...

      lihatlah dan feel it with our own eyes ... Insya Allah ...

      Delete
  4. mula x berani nak erjun eh..lelama lupa diri kih kih kih

    ReplyDelete
  5. laa two young lady tu jaga bot jek...x berbasah?

    ReplyDelete
  6. shark point tu ikan kecik2 jek x perlu takut...sis JM skg dh kurang minat nk ke pulau or snorkeling sbb muka cepat sunburn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Besar je sis I tengok .... takut juga sebenarnya ... hi hi hi

      Delete
  7. Penyu tu boleh dibuat bantal tak? He he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pun boleh ... try lah ...
      Penyu tu kata "catch me if you can" LoL... hahaha

      Delete
  8. cantiknya view....memang lama teringin nak pergi...salam kenal....singgah sini:)

    ReplyDelete
  9. ohsem..tempat yang dalam wishlist saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha kena pergi tu tuan ... best ... hi hi hi

      Delete
  10. Seronok sangat baca! Buat saya tak sabar nak pergi Perhentian. Dan buat saya rasa berpeluang untuk pergi snorkeling walaupun saya tak pandai berenang.

    Seram pula bila tengok kak Huda berenang dengan sharks tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pulak tak sabar nak pergi canada ... hi hi hi

      Delete
  11. kalau pergi shark point time period, takut nak turun..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik sal pernah swim kat shark point tu tak?

      Delete
    2. pernah, tp takdela plak jumpa shark sebesar tu

      Delete
  12. hahah betul jugak ye tak. mana pegi makpak shark tu. aiyooo. cantiknya romantic beach tuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn mommy kan...
      mana mana mana ...

      don't take de risk ... kih kih kih

      Delete
  13. kaknoor tk pernah lah snorkeling segala ni Huda
    best nya jadi orang muda kan
    suka hti je kemana suka suka

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hi hi kak noor pun seronok juga dapat jalan-jalan ke UK...
      Nak ikut kak noor lah next time ... boleh tak... hi hi hi

      Delete
  14. Happening betul kakak tengok semuanya
    Habis guna camera siapa ambil gambar yg underwater?

    Kakak selalu ke T'ganu tapi pernah ke sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. singgah lah nanti kak... best ...

      kamera tu orang dari chalet tu punya ... hi hi hi

      Delete
  15. penat woo snorkeling utk org cam Mak ni..stamina ke laut!

    ReplyDelete
  16. Hocay sgt Perhentian tu..geram tgk gambo lawa sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak kalau nak pergi roger i ye mak

      Delete
  17. Mak aiiii bestnya snorkeling... dah lama tak dpt nikmat tu.. cuci mata tengok ikan color pink.. Ehh!

    ReplyDelete
  18. Sakan nya dia sampai 5 tempat dia snorkeling... habis balik jadi org minyak tak? hahahha :p

    ReplyDelete
  19. Alamak snorkeling tanpa life Jacket.. Kalo mummy matiklahhhh! Tak reti berenang...

    ReplyDelete
  20. Lawooo sungguhkan perhentian ni.. bila la nak pi ni.. huhuhu

    ReplyDelete
  21. cantiknyaaaaa lautttt...


    betul ke shark tu x tumbuh gigi lagi? hahahahahha

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)