Friday, April 15, 2016

Pakej Bajet dan Murah di Pulau Perhentian - MALAYSIA ...


Hye beautiful ladies and handsome gentleman ...

Okay hari ini CML nak sambung sembang kisah "When diva went for holiday" tempoh hari ...

Tapi sebelum CML sambung aktiviti divago  on our very first day in Perhentian Island - MALAYSIA ... CML nak bagi review tentang pakej percutian bajet termurah tapi terlajak best di Pulau Perhentian yang CML pilih ketika bercuti dengan divago tempoh hari ...

Tapi sebelum tu ... CML nak paste kan peta pulau perhentian ni ...



Pulau Perhentian ini ... terbahagi kepada dua pulau iaitu Perhentian Besar dan Perhentian Kecil ...dan diantara keduanya terdiri daripada puluhan resort / chalet / hostel / backpakers untuk kita pilih ... 



dan macam biasa ... untuk membuat pilihan kat mana patut menginap itu adalah sesuatu yang memeningkan kepala sebab prinsipnya ... "nak bayar murah tapi service and facility nak tip top serta tempat yang selamat " ... #demand... 

Kawan-kawan ramai yang suggest Perhentian Besar - katanya lebih privacy - tapi
tak ada kedai makan - so memang kena ambik full package with food... yang depa gigih dok suggest arwana and Sharila ... CML pun usha lah kedua-dua resort ni ... Mak aihhhhh mahal gilos ... tak boleh tak boleh ...
Kawan CML kata kat Big Island ni "pandangan terpelihara"  sebab ada private beach ... yer ke? Ntah ... tapi nengok harga pakej tu - memang idak le teman ...

CML google lagi ... tanya rakan-rakan ... ada seorang rakan ni ... memang anti betul bila disebut pasal Pulau Perhentian - She is de only one yang keep on cakap Perhentian tak best - bau arak etc... tanjat CML dengar... 

Tapi CML google lagi - tak ada pulak orang cakap pasal bau arak tu... yang ada orang cakap - area long beach tu happening - ada orang nari2 mabuk2 bising2 pada waktu malam... And I was like ... hurrrmmm okay - jangan duduk kat long beach ... mesti duduk kat "area selamat" ...
 Google punya google ... nampak ada Kampung Nelayan ... bila zoom in kat satelite map - siap nampak masjid ... baca review - eh eh eh masjid baru - dijangka awal tahun 2016 baru beroperasi (sebab CML dah google dari tahun 2015 lagi ... he he he) ... 
Bulatkan tekad - nak menginap kampung nelayan... Ada masjid, ada orang solat - selamat - Insya Allah ... seriously CML teringat kat kisah Tsunami - huhuhu ada cuak di situ ye... google punya google ...CML jumpalah SEALIFE INN CHALET  yang terletak di Kampung Nelayan ... so lets cekidout ... 

My REVIEW ON SEALIFE INN - PULAU PERHENTIAN - KAMPUNG NELAYAN. BESUT, TERENGGANU, MALAYSIA ...

So recommended ke tak Sealife Inn ni?  HIGHLY RECOMMENDED lah derrrr... Kalau tak best stay situ - CML tak buat review ni ... keh keh keh ...CML pendam dalam hati sorang-sorang - Sebab CML kalau buat review memang CML review dengan ikhlas... kalau tak bagus - CML smash selamba je tak bagus... no mercy punya... kalau bagus memang CML cakap bagus ...


Okay meh nak sembang ...

Ini lah rupa Sealife Inn dan Kampung Nelayan Pulau Perhentian
... dari "drone" view ...







Ni pejabat Sealife Inn kat Kuala Besut ... Betul-betul sebelah Surau Warisan dan berhadapan dengan Jeti/ terminal Kuala Besut ... senang je nak cari hoccay ... 


15 SEBAB KENAPA ANDA PERLU MENGINAP DI SEALIFE INN. PERHENTIAN ISLAND - KAMPUNG NELAYAN

Satu 
SEBAB HARGA PAKEJ TERMURAH TAPI SERVIS TERBAIK dan TERMEWAH ...

Korang boleh rujuk website ini untuk harga terkini (http://perhentiansealifeinn.com/tours/).

Tapi ni harga belum nego. Try lah nego - kalau korang boleh dapat cheaper than this ya ...

Tapi semasa CML pergi, pakej yang ditawarkan kepada CML ialah RM195 inclusive:

Penginapan 3 hari 2 malam, 
2 ways speedboat transfer from jetty Kuala Besut to Kampung Nelayan, 
dan 1 day snorkelling trip by boat (5 snorkelling points). 
Harga RM195 ni belum termasuk reduction "blogger rate" ... (*_*)



Chalet Sealife Inn, @ Kampung Nelayan, Pulau Perhentian... 


Sealife Inn kat tingkat 1 dan 2...
ground floor tu ada kedai runcit - tak mahal.
so tak payah seksa diri angkut barang dari KL ... macam-macam hado...
biskut? air mineral? air berperisa? megi? sabun cuci baju pun hado ...
beras - CML tak perasan lah pulak...
konsep CML - sambil kau membeli kau boleh menyumbang kepada pendapatan orang kampung ... anggap itu sedekah ... lagipun seriously barang2 dia murah ... mineral water botol besar rm2 - sama je ngan KL... so tak yah seksa diri... 


Pakej yang ditawarkan juga  lengkap dan fleksible ... Siap sediakan itinerary - supaya kita tak payah pening kepala mana nak pergi ... ... Ada pakej student juga ... Harga murah lah kot ni kalau student ...Walaupun pak awi cakap CML macam budak SPM - tapi IC CML tak berapa nak SPM sangat - so out you go student package ... ha ha ha ... Siapa Pak Awi? Tungguuuuu ...  Kau nak pakej yang ada snorkling atau tak ada ? Kau nak pakej with or without makan? Semua pun hado ... apa yang kau perlu buat adalah BERTANYA- apa pakej yang kau nak ... sebab kawan I cakap malu bertanya sesat jalan - kalau sesat kat malaysia tak apa lagi -sesat kat Jepun? Okay fine tak ada kena mengena ... ha ha ha...



Jika nak ambik loose package ... boleh buat matematik kat dinding ni ... tengok mana jimat ... tapi CML malas nak pening kepala... ambik pakej je senang ...



Dua 
Memiliki boat mereka sendiri - kaler hijau oren ... tapi kalau kau sampai time boat sealife inn dah berlepas - kau boleh je naik boat lain - tunjuk je voucher sealife inn - jalannn ...


Masa balik je kami naik boat ijo ni.
masa datang and snorkeling naik bot lain - kalar biru ...


Tiga 
Ada jeti untuk mendaratkan boat - maka korang tak perlu terjun dalam air untuk ke darat ... hi hi hi CML baca kat blog si blogger fames Dr. Fatin Liyana - beliau and de geng kena terjun dalam air sebab tempat yang diaorang menginap tu tak ada jeti/ terminal... A BIG NO FOR ME plisss ... 

So menginap di Sealife Inn ni kalau kauorang tak nak pikul bag pack macam CML - kauorang boleh juga pertimbangkan untuk bawak bag troli ada roda tu ye... tak ada masalah ... cuma leceh sebab nak kena angkat masuk boat - kalau kecik tak apa - jangan lah bawak size 30" - kau nak buat apa ? packing turtle bawak balik ke?


Kat jetty ni ada makcik jual goreng pisang, kopok leko sedap ...
tapi paling penting dia jual sotong celup tepung besar dan sedap pada harga RM7 sahaja...
slurrrppppp ... sedapnya ...


Empat 
Bilik dia besarrrr + luas + selesa ... 




Lima 
Bilik air dia pun besar dan selesa ...
Baldi dan gayung turut disediakan ...

 

Enam 
Mempunyai soket elektrik yang banyak - keh keh keh - tak yah rebut nak charge handphone kamera segala.


Kat bilik CML ada 5 soket ... kat dinding satu lagi ... 
hi hi hi... 
Tujuh 
Bekalan elektrik 24 jam ...

Lapan 
Bilik ada aircond dan kipas ... kalau kau panas - kau buka aircond... kalau kau sejuk, tutup aircond dan buka kipas...

Sembilan 
Bilik ada cermin dan tempat gantung baju tapi tak ada almari (which is CML rasa tak perlu pun ... ) sepanjang kerjaya CML menginap dari satu hotel ke satu hotel - CML jarang pun memanfaatkan sepenuhnya almari-almari baju yang disediakan kecuali ketika CML  di JEPUN... hi hi hi...sebab I was there for almost 3 weeks.

Sepuluh 
Ada iron dan kattle - tapi guna sama i.e. kena kongsi ... kalau ada guest yang terlupa terangkut bawak balik bilik tak pulang-pulang kat tempat guna sama tu memang melampau ... 

Tapi CML memang jenis jalan angkut tudung tak payah iron ... so CML tak ada masalah... tapiiii ... kesian kat kawan-kawan CML lah ... tu pasal bila hari pulang instead of Divago dah bertukar menjadi "deRenyuk's girls" ... ha ha ha...

So part ni I rasa team Sealife kena take note lah kot macam mana nak atasi ... and guest pun
... plisss lah janganlah PENTINGKAN DIRI SENDIRI...TAK BAIK MENYUSAHKAN ORANG ... hoccay ... 

Sebelas 
Ada menyediakan perkhidmatan dobi mendobi - RM 5/ kg ...


Dua belas
Menyediakan tour guide yang terbaik dan ter awesome - perkenalkan tour guide kami - Su and her husband (lupa dah nama - sorry) ... ha ha ha... Dak Akim yang menguruskan sealife inn ni kata - "Untung CIk Huda - sampai 4 orang teman Cik Huda g trekking" ... Ha ha ha... siap tolong ambik gambar segala ...






Akim - from Sealife Inn yang in-charge chalet kat Pulau.
Mr. AJ sampai ke sudah CML tak kenal mana satu orangnya ...
If I'm not mistaken ... Sealife Inn ni macam family business mereka ... kalau tak silap lah ye ... 


Tiga belas 

LOKASI SEALIFE INN TERLETAK DIKAMPUNG NELAYAN - menyebabkan CML rasa selamat sebab di situ ada "kehidupan" orang-orang beriman.  Dahlah local people there 're very nice ... 




3 notice board yang CML dapat kesan.
kalau bengap tak paham juga - tak tau lah nak cakap kan kan kan ... 


Balai polis pun hado - rasa selamat di situ ... 











Bila achik fefeeling retis ... ada gayalah achik ... hi hi hi ... 






view kampung nelayan pulau perhentian di waktu malam ... nice ...
macam feeling malam raya ... best ...

Empat belas
ADA MASJID - yang besar dan cantik dan baru berhampiran Sealife Inn ni.

Masjid ni CML panggil dia sebagai Masjid putih padahal nama masjid tu Masjid Ar-Rahman. Kalau korang ke Pulau Perhentian - menginap di Kampung Nelayan - g lah ambik kesempatan berjemaah Subuh ke, Maghrib ke , Isya ke - seriously masjid tersebut cantik dan sentiasa diimarahkan ... Sepanjang 2 malam CML kat situ - kedua-dua malam tu ada pengajian agama lepas solat maghrib ... CML pun tumpang dengar sekali lah... lepas solat maghrib, kami p makan burger kat situ (Ya Allah sedap glerzzz burger tu seriously tak tipu - menyebabkan CML rasa tak nak balik)...





Lima belas
MAKANAN MURAH + SEDAP + FRESH ... Bila lokasinya di Kampung Nelayan - makanan bukanlah masalah sama sekali.  So korang boleh ambik pakej penginapan and boat (untuk transfer from Jeti Besut dan snorkling) dan makan tak perlu ambik pakej sebab korang boleh makan kat gerai - gerai kat situ je ... banyak pilihan derrr. Makanan laut dia yang fresh dan murah ... Itu dah semestinya ... Tetiba CML rasa nak berenti menulis sebab teringatkan sotong celup tepung yang besar fresh tapi harga dia 7 ringgit je... nangessss... (cerita dalam entri akan datang - Insya Allah.  Tapi CML nak pesan - jangan order daging - keras glerz (tak tau lah kalau haritu CML and de geng tak bernasib baik . Achik order daging sebab achik lately ni kena alergi ngan seafood - nanti jadi gatal-gatal. So achik order sup daging... Seriously sup daging dia sedap - tapi daging dia keras yang amat - tak cukup empuk - nak nanges rasa nak tercabut gigi CML ... ni CML makan kat MJ nyer kedai makan ... daging tu jer lah yang keras - tapi yang lain sedap... sup daging tu pun sedap - it just daging tu jer lah... Moral dia - kalau pergi pulau tak yah lah makan makanan darat... kalau kau orang ada alergi - orderlah ayam - sebab ayam jarang keras tak tentu hala kan kan kan...







 






burger yang sedap dan murah teramat - rm2 jer ... 

Breakfast - roti canai pulak ... 

Sealife Inn ni tak ada 2 benda ni iaitu:
1) Tak ada tv dalam bilik - tapi kat kedai2 makan bawah chalet bersepah tv boleh makan sambil tengok tv. Balik bilik boleh tidur terus ...

2) Tak ada lif ... ada tangga je ... tapi CML syak semua kot penginapan kat perhentian tak ada lif ... sebab macam errrr ntah rasa kat chalet lain pun unlikely to have lift rasanya .... hihihi I'm not sure about that.

Okay buat masa ni ... tu jer lah review and view yang CML sempat recall untuk share dengan korang ...

AMACAM ??? ... teruja tak untuk pergi ?  

Sambil taip entri ni pun CML teruja nak pergi lagi ... 

CML amat berharap agar CML dapat pergi setiap tahun. Ada sapa-sapa nak teman CML for next trip - JOMMM


Jangan lupa contact mereka okay - 

SEALIFE INN - PULAU PERHENTIAN - MALAYSIA
Sealife Travel & Tours Sdn Bhd
B1 Paza Mara, Kuala Besut, Terengganu
(ni Office di Jetty Kuala Besut - betul - betul depan terminal jetty Kuala Besut - sebelah Surau Warisan)
Phone : 24/7 customer support: +6014 212 8764 (Mr. AJ)
Or call office - cakap ngan Nor ke Emy ke - +6096902230

Happy holiday you all ... Berjalanlah ... Bermusafirlah ... Lihatlah kebesaran alam yang diciptakan bagi mereka yang mahu berfikir ...


Alhamdulillah ... Thank you Allah ... 

Jazakillah khayr all my beautiful girlfrens for dis lovely vacation ...
Kepada penaja bag dan kasut CML serta yang rajin dok belanja makan - thank you uols ... Moga murah rezeki ... nanti belanjalah lagi ... hi hi hi... CML doakan korang murah rezeki + sihat + selamat dan ceria selalu ya... Insya Allah ...

Semoga bermanfaat - 
@loves_nhhas

Nota 1 : Fakta di atas adalah benar sehingga tarikh CML pergi iaitu pada 8-10 April 2016. Sebarang perubahan adalah diluar bidang kuasa CML ... 
Para pembaca yang berminat dinasihatkan menghubungi terus nombor yang disertakan dan membuat kajian sendiri pada masa kalian ingin pergi bercuti ya.


Nota 2 : 90% gambar yang dipaparkan dalam review ini adalah hasil bidikan divago Akhmar, divago Khairin, divago achik and myself with some help from our tourist guide ... Hakcipta terpelihara .... Boleh copy DENGAN KEBENARAN dan BACK LINK ke entri ini.  

69 comments:

  1. Suka baca blog ko..good job beb..terasa gembira sangat & nk pergi lagi dibuatnya..apa pun terima kasih sbb sudi ajk aku bcuti bsama kwn2 yg baik..insya Allah ada rzki kita datang sini lagi..tq shbt!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau aku mengesan korang ke mana2 pulau tanpa aku ... siaplah korang ...

      Ha ha ha ... takut tak takut tak...

      Delete
    2. HUishhh... scary..tp biler bace blog ko ni wat aku rase nk update blog aku gak..heheh

      Delete
  2. wah tak sangka dorang tak bagi pakai bikini kat area situ. sbb ingatkan Perhentian kat tempat tourist so boleh taram pakai apa je . hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh mommy... tu pasal CML rasa pemandangan mata CML terpelihara kat situ...

      Lagi satu local people there pesan kalau nak g perhentian ... avoid bln julai until septemper sebab time tu ramai foreigner... pakai pun tak senonoh...

      Huhuhu...

      Delete
  3. Thanks for sharing.. memang merancang nak ke sana..

    ReplyDelete
  4. nak repeat pergi eh, jom2 join I ngan the geng .. hehe...

    ReplyDelete
  5. Menarik!
    Boleh dijadikan panduan buat yg nak ke sana

    ReplyDelete
  6. Tq for the info sharing.. harus cari yg ni juga bila ke sana.. burger rm2 memang rare nak dapat sekarang ni πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay sis lia ... mesti pergi okay ... ...

      Try avoid julai till ogos ye ... sebab time tu ramai foreigner...

      Delete
  7. nice review...nak cuba pakej yang dicadangkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok tuan mkl... kena cuba ni sebelum ke NZ nanti ... hihihi

      Delete
  8. Byk maklumat CML bagi ni..nak racun keee apa..i is jeles

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha ... ni nama dia racun percutian ....

      Mak kan kalau tak travel nanti kaki bengkak...

      Hi hi hi...

      Jom mak ... cml teman mak pergi ...

      Delete
    2. Dia mmg nak meracuni jiwa sepak raga kite mak! Dia sengaja buat kite terangsang! Kah kah kah

      Delete
  9. Murah dah tu..dgn 3hari 2 mlm..bilalah nk sampai ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai tu nnt... Insya Allah ...

      Turki ostrolia europe lagi kan mak dah sampai ... keh keh keh ...

      Saja bakar line mak ...

      Delete
  10. Enam belas : SS x reti berenang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok.... CML pun tak reti... ha ha ha

      Delete
    2. nak snorkeliing tak payah pandai berenang..belasah je

      Delete
  11. Tujuh belas : Kalu lemas sape nak bagi CPR kat SS?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Life saver ada kat keliling.... sedaya nya mereka takkan biar kita lemas...

      Siap kena penyepak dengan iols ms iols menggelupur suku lemas...

      Hihihi...

      Delete
  12. Lapan belas : Adakah package termasuk CPR?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh itu FOC ... inclusive ... kah kah kah

      Delete
  13. Sembilan belas : bila cik manisah nak bawak SS?

    ReplyDelete
  14. Dua puluh : Sila taja SS... Ke keh keh

    ReplyDelete
    Replies
    1. I taja u...
      u taja i...

      Okay? Deal? ...

      Ha ha ha

      Delete
  15. salam , yana tak pernah sampai pun pualau perhentian ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yana... ini d panggil "sindrom orang dekat" ...hi hi hi...

      U should go one fine day... insya Allah

      Delete
  16. banyak rupanya pakej. wawa teringin juga nak pergi.. hih
    tq huda bagi info..")

    jap nak tanya, kenapa tak yakin dengan shaklee? hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wawa pun sama... hi hi hi...

      "Sindrom orang dekat" ... memang tak sampai ... hi hi hi

      Delete
  17. Untuk 3 hari RM500 cukup takkk.. Hahaha travel nak tapi nak keluarkan duit kedekut.. Teringin jugak nak pergi sini.. Tapi orang selalu pergi scuba.. I'm not even a good swimmer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cukup sgt2...
      insya Allah...

      Ok lh u just not a good swimmer...

      CML langsung tak reti berenang... umpama campak dlm air terus lemas lah...

      Hi hi hi... nnt kn my next entry ye ... tungguuuuu...

      Insya Allah ...

      Delete
    2. Lebihkan 10 sen baru cukup... RM500.10... he he he...

      Delete
  18. honestly,u impressed me cik huda..hehe.dah berapa kali g island holiday tak pernah bother nak cari tempat yang bersih dari maksiat.in fact, kte rasa ada night entertainment baru meriah (ok, jahat budak ni). great entry!kalau ke perhentian lagi boleh cuba tempat ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... jangan gitu cik sal...

      Ala nk g life at nite... mlm2 ada je boat bawak org g long beach utk tgk suasana mlm kt situ yg d katakan happening... sy je yg mls nk kuar... dh penat seharian kn... lgpun suasana kt kpg nelayan tu pun dh cukup happening... happening style kita lah orang tempatan... best... mcm hari raya...

      Delete
    2. tulah, tapi kita tengok jela, takdelah join ke apa..dengar live band..duduk tepi pantai.takdelah nak party hard..ingat Tuhan lagi lah.,hehe

      Delete
  19. rajin g trekking.kte kalau gi tempat ada laut ni memang memanjang duduk dalam air jelah...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sal x pnh g treking tu ke?

      Waaahhhh... ni nk sembang ni... hi hi hi

      Delete
    2. nope, ada tour guide tu ajak tapi kitorang nak berebdam je sampai kecut..kalau malam boleh mandi, entah-entah malam pun duduk dalam air lagi..haha

      Delete
  20. menarik review Sealife Inn...terasa nak pegi pulok..
    'drone view' tu yg x tahan tu..sama lak kaler baju CML dgn bot ijau tu..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha ... sempoi kak ... dron okay ... hi hi hi

      Delete
  21. suspen je huda..")

    Perbandingan khasiat Resveratrol la sayang.. :)

    ReplyDelete
  22. Terjahan lagi sekali...nak pi Pulau ni juga...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi kak ... sowy tau ... rasa bersalah diriku ini.
      Maafkan jari gemukku ...

      Jom kak jom... next year april ...

      Delete
  23. Best gilosss entry ni.. walaupun panjang berjela hbs mummy baca.. semua tarikan gamboo yg menarik. cayalah! Huda dh buat mummy teruja nak pi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha... baru perasan entri ni panjang gilos...
      dasar kuat bebel... memang macam tu ...

      tengs mummy ... gigih tau baca...

      terharu ... #tissuePlis..

      Delete
  24. Bestkan dok kat kampung nelayan... safety first!

    ReplyDelete
  25. Replies
    1. jom mummy jom... april next year jom ...
      blogger trip jom

      Delete
  26. Menarik betui Sealife ni ... semua best!

    ReplyDelete
  27. fuhh!! percutian yg sgt menarik..3 har 2 mlm tp byk tempat leh terjah

    ReplyDelete
  28. Harga RM195 ni belum termasuk reduction "blogger rate" ... (*_*)? wahh..ada rate lain ke..mmg murah sgt pakej ni..bila nk bwk sis JM ni

    ReplyDelete
  29. perghh..review pasal sealife inn shj pun dah tiga belas..kalau org tak terpikat lagi tak tahu lah

    ReplyDelete
  30. 16 - percutian ni akan lebih menarik kalau sis JM, SS an HH ikut ;p

    ReplyDelete
  31. 17 - kalau sis JM follow..cakap kat SEALIFE minta diskaun lebih sbb i'm blogger gak (blog dah bersawang)

    ReplyDelete
  32. boleh jd reference ni nnt insya allah

    ReplyDelete
  33. HI..ASSALAM..SY DAH REVIEW PACKAGE SEALIFE INN NIE.BOLE SY TAHU CML AMBIK PACKAGE YANG MANE YE...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi iza, w'salam,

      Saya ambil pakej RM195 inclusive:

      Penginapan 3 hari 2 malam,
      2 ways speedboat transfer from jetty Kuala Besut to Kampung Nelayan,
      dan 1 day snorkelling trip by boat (5 snorkelling points).

      tak termasuk makan - sebab kami stay kat kampung nelayan - banyak kedai makan.
      kami ambik BBQ untuk malam last - tak ingat kena tambah berapa hengget sorang.
      RM30 ke RM50 - camtu lah.

      iza blh call / msg no yang tertera - tanya lah dia pakej macam mana yang iza nak.

      cakap je baca review dari blog saya pun tak pe.

      Delete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)