Sunday, August 2, 2015

Kehebatan Me'nate Steak Hub ... malaysia

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ....

Peringatan : 
Jika anda sedang berpuasa - jangan teruskan bacaan.
Jika anda tidak boleh maafkan saya - jangan teruskan bacaan
Jika anda boleh maafkan saya kerana membuat anda terliur - sila teruskan bacaan.

Disebabkan ini adalah FOOD REVIEW - maka kenalah ada gambar makanan kan.
Sekali lagi - maafkan saya.
Selamat Hari Raya - Maaf Zahir dan Batin.

Amacam ... merembes saliva?
Hahaha...

Lets cekidout my food review on the best steak ever at me'nate steak hub malaysia ...


Aduiii... nak mengalir pulak air mata tengok balik steak ni...
Pernah dengar iklan coklat MnM
"cair di mulut tidak di tangan"
???
Haaa macam exagrate sangat pulak lah bagi review macam tu... haha... itu review yang kawan abglong bagi... katanya makan steak di me'nate ... the taste is like de steak melting in your mouth... haha...

Kannnn  bunyi macam coklat MnM

Bila sebut me'nate dan wagyu ... 3 benda yang akan di spot lite kan oleh aku... family dan rakan....


  • Huda.... jgn lupa ambik wagyu yang paling mahal tau ...
  • Uiyyyoooo... makan daging dari lembu yang "dibelai manja ... dan duduk dalam aircond ".
  • Waaahhhh makan steak air tangan sajian chef dari istana ratu england ... versi halal lagi baik...
Haaaa... seee trademark me'nate dan wagyu...

Setelah berbulan-bulan along dan abglong ku study perihal steak dan me'nate ... maka saat yang ditunggu tunggu pun tiba....

Bersempena dengan Raya. Abglong dapat bonus. Dan "steak partner" abglong balik bercuti ... maka abglg dengan murah hatinya membelanja kami semua menikmati steak wagyu di me'nate Setapak Kuala Lumpur pas 29 Julai 2015. Tima kasih along abglong. Moga murah rezeki yang diberkati... insya Allah... Tahun depan belanja wagyu lagi yer. Hihihi.

Kalau tak silap aku.... (sebab aku tak study... aku dengar-dengar je diaorang sembang...)
Me'nate ni ada beberapa cawangan... 3 kot cawangan me'nate di Kuala Lumpur ni iaitu di Ampang. Wangsa Maju dan Setapak.
Abglg cakap dia nak bukak cawangan kat Bangi... waaa... dalam mata ada cahaya... hihihi...

Disebabkan mereka telah study... dan aku pun pernah menonton nya di Majalah3 pada Isnin terakhir Ramadhan 1436H baru2 ini... jom kita belajar serba sedikit ... tentang daging ...


gambar ni aku ambik kat dinding restoran tu.
wall paper gambar lembu... amacam...
nice ... hihihi...
Menurut kata pak mustaffa ...
 (pemilik me'nate steak hub ini...)

p/s: ko jangan main...
Pak mus ni memang kerja masak memasak n terror dalam bab pemilihan dan pemotongan daging tau.
Dengan menikmati makanan di me'nate ni... seolah2 anda ni macam level2 ratu lah... 
kenapa? 
Sebaaaabbb... makanan di Me'nate merupakan air tangan dari pakar daging Istana Ratu Elizabeth... bak ang ...

Pak mus ni ... pernah kerja dalam istana buckingham katanya ... pernah berkhidmat untuk ratu england dan lady diana (bonda prince william)... pak muss pernah jumpa ratu tau ...

ko hado... nan hado kan.. ha aku pun sama... 

Hihihi...

okay ... ulang ayat tadi ... menurut pak mus ... (ingat2 lupa apa yg dgr kat majalah 3 hari tu) ...

Kat barat ... cara mereka kendalikan daging jauh beza dengan cara kita kat malaysia ni ha... mungkin disebabkan cara pengendalian yang betul ... mereka tiada masalah kesihatan untuk makan daging seperti kita di malaysia ... sakit kepala lah, darah tinggi lah ... macam2 hal bila kita maksn daging...

aku ingat lagi pak mus tunjuk wagyu matsusaka ... seketul agak besau harganya rm24ribu... 

yer betul... rm24 ribu...
di jamin orang yang ada darah tinggi dan segala pakej penyakit anti daging kat malaysia ni boleh menikmatinya ... sebab apa? Tunggu... baca sampai abes ye... 
hahaha ... 

Okay sambung citer...
menurut pak mus ...

kat sana (barat/england) lembu yang disembelih perlu melalui satu proses yang dipanggil "aging", kemudian disejuk beku kan selama 7 hari.

Selepas 7 hari ... baru daging tu dipotong kecik-kecik dan dimasukkan dalam plastik yang di vakum kan juga selama 7 hari.

Pada hari ke-15, barulah daging tersebut dijual di pasar or pasaran dan insya Allah selamat dinikmati kerana darah aktif mati pada hari ke-21.


Daging banyak khasiat weih... (salah satu buku yang aku baca tentang makanan ialah buku "15 superfood dalam islam - dan salah satunya daging)...

Justeru itu ...
adalah penting untuk kita orang islam ni... belajar cara terbaik menguruskannya.

okay sekilas pandang... restoran me'nate at setapak ( Taman Ibu Kota, Jln Klang Lama).

Ni nama dia freezer ...
ko pilih dulu apa daging yang ko nak makan dari freezer ni... dah siap letak range harga.
so makan ikut kemampuan poket dan buku bank masing-masing okay ...


Ha... ni antara gambar barisan daging dan harga yang sempat aku tangkap...
again and again...
sila pilih ikut ketebalan dan kemampuan poket dan buku bank masing-masing ye...
Kami pilih dari range puluh2 sampailah range ratus2.

Ini adalah wagyu matsusaka yang aku citer kat atas tadi.
yang harga dia seketul agak besar rm24ribu...
(tak tau nk explain size - aku tengok kat majalah 3)...
tapi bila dah potong in slice aku jumpa sekeping ni je dalam fridge harga rm825.60 .
haha ... nangis...
tapi kiteorang tak order lah yang ni.
orang belanja pun agak2 lah kan.
tapi kalo boss no.1 dalam malaysia ni offer nak belanja ... confirm aku order 7 keping...
haha... (sapa boss tu agak2 nya... hahaha)

Matsusaka ni datangnya dari jepun...
Jika tak silap pendengaran dan ingatan aku lah...
Lembu ni katanya ... dok dalam econ dan dijaga rapi... aku agak ni lah kot lembu yang kengkawan aku kata di massage segala tu.
so yang ni... katanya ko ada darah tinggi or wat ever penyakit anti daging sekali pun... ko boleh makan daging ni.
aku tengok lagi dalam majalah3 tu ... wagyu ni dimasak guna "lampu" ... hihihi...
nak tau lebih lanjut... korang g visit me'nate sendiri ye.

Kiteorang mampu order ni je... wagyu striploin...
dan wagyu cry tiger (rimau menangis)...
Sedap dah ni weih...
alhamdulillah...
janji ianya "wagyu" ...
Sebab tempat lain aku tak jumpa lagi wagyu ni.

Actualy kiteorang order 4 daging.
2 wagyu. 1 lamb. 1 t-bone steak biasa.
lain-lain menu yang diorder ...

How it is done? boleh pilih kat sini...
kiteorang order medium dan medium well.
review aku...
wagyu tu sangat sedap... 
Bagi pandangan kiteorang ...
ko pilih wagyu yang nipis2 sikit... ko buat masak medium well
Ada satu daging tu ... lamb ke t-bone ntah kiteorang pilih ter tebal sikit... x ingat masak medium or medium well.. medium well rasanya... so sikit keras susah nk potong... dan letih nak kunyah.
so my advice cari yang nipis2... buat masak medium well ... dan avoid cari yang ada tulang ... RUGI .. huhuhu...
haritu... kiteorang order làmb 1... tapi ntah lah sebab dah kenyang makan yang lain or what... aku rasa lamb dia biasa2 je...
so bagi aku kalo g me'nate... tak yah lah order lamb... sbb lamb hanith lebih sedap di makan direstoran nasik arab ... haha...

G me'nate ... WAJIB MAKAN WAGYU.
Kalau tak... baik tak payah pergi
wagyu @me'nate memang terbaik.

Okay... review lain-lain makanan yang kami order ...
  • pizza - kalo nak order makan cepat kalo tak dia cepat keras bahagian bawahnya. Dah rupa makan biskut. Along aku order untuk anak dia.
  • pasta - sedap... tapi sedap lagi pasta yang along aku buat... pasta along is de best.
  • kids meal ada meat ball n fries... meatball dia sedap ... wajar ko order... seriously.



So kesimpulannya ...
Kena simpulkan dah sebab aku dah lambat nak g kelas ni... huhuhu...
me'nate steak hub ni WAJIB or WAJAR ko pergi ... sebab...

1. Wagyu tu sedap.
2. Air free flow ... 8 ke 10 jenis ntah.
3. Orang melayu islam punya.
4. Trademark dia "halal lagi baik"
5. Queen england pun makan air tangan pak mus... ko tak nak try ke? 
6. Sebab aku dah try... aku dah review ... maka wajib korang try jugak...
haha... 

Ok2 nak g kelas... lambat sangat dah... nanti sambung...





Loves@nhhas.

Menghentikam entri secara mengejut memang faveret aku...


57 comments:

  1. mahalnya sekeping daging tu...kalau sendiri bayar rasanya tak sanggup pi makan kat sana..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... mana tau kak yan... tiba2 ada rezeki... dpt lh cuba merasa... insya Allah

      Delete
  2. Kalu laaaa... Kalu laaaaa... Kalu laaa SS boleh makan... Huwaaaaaaa! Nangesssss!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. SSS... belanda lagi kan sampai...
      SSS pasti boleh... chayokkk

      Delete
  3. "dibelai manja ... dan duduk dalam aircond " katanyaaa... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn... mana lah rupa kandang lembu tu ..
      silap2 ada katil kot. Hihihi

      Delete
  4. rm24ribu???? Kancil pon tak mahal gitu... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... ada lg ke kete kancil kuar kt msia ni SSS... mn ada... hihihi...

      Ala 24ribu tu besar... ntah berapa kilo ntah...

      Tp .... haha... yeah agreew...mahal nye alahai ..

      Delete
  5. boss no.1 dalam malaysia?? Kalu SS teka betul dapat belanja tak? ha ha ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah... teringin gak nk ty...
      try SSS ty... anto kad raya ke...

      SSS kan rajin anto kad raya...

      Tp jgn lupa suh dia blanja sy skali...
      hihihi

      Delete
  6. masak guna "lampu" apa? Lampu aladin ke? Gosok jangan tak gosok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... lampu kck mcm torchlight.
      tak tau lh kot itu early stage je

      Delete
  7. Replies
    1. Goreng pun sodap kata nya... hihihi

      Delete
  8. wahh..review baik punye, dahlah meleleh air liur tengok gambo..hehe..

    semuanya 7 hari, 7h frozen, 7h buh dlm vacuum, memang terbaik technology merekakan, tapi mereka jg ikhtiraf kaedah sembelih cara Islam memang terbaik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak... islam is the best way of life...

      Cuma bila kita x de ilmu yg benar tu yg jd bnyk silap tu...
      Termasuk lh dlm bab mknn ni...
      hihihi...

      Agak nya sbb tu mkn kambing kt msia rasa pening...
      mkn kt oberC okay je... arab ke mn ok...
      xde pening lak... hihihi...

      Cara apa yg kita salah ye... hmmm

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  9. ala bestnya ada yg belanjan makan daging mahal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy rasa jd BW lg best... sbb pandai masak.
      hihihi... kalo lapar sy g blog BW...
      hihihi...

      Dh mcm citer p ramlee lak...

      "Ambik bau saje"...
      Hihihi

      Delete
  10. boss no. 1 tak sempat nak belanja, cik mah jeling aje. dia pun nak sentap 7 X 10 keping jugak :p

    ReplyDelete
  11. oops sori, silap letak komen tadikk., ihiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haipppp.... biasa tu... hihihi

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  12. Kakak ada tengok restoran ini via tv3 tak lama tempohari.
    Kisahnya ada dipaparkan dari mula dia start business sehingga anak-anak beliau turut sama. Harga daging dia tu yg aduhai terkojut kakak dik:)

    Tapi nampak memang special benar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kisah humble n smngt pak muss tu yg buat kami teruja nak try tu... hihihi...

      At least dpt merasa sekali pun dh alhamdulillah

      Delete
  13. DAPAT GAJI NAK MAKA WAGYU! AAAAAA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scha nazri...
      okay dpg gaji ogos scha blanja diri scha.
      dpt gaji sept. Scha blanja saya tau...

      Sy ni tgu bonus pun blom tentu mampu nk g... hihihi.
      ni pun sbb org belanja.... alhamdulillah

      Delete
  14. me'nate? mcm nak sebut tu huda...menate ni kalau org kelantan ckp maksudnya binatang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah pasal...
      eh tapi lembu mmg lah binatang kan...
      hihihi


      Sejenis binatang yg boleh dimakan... katanya

      Delete
  15. mkn daging lembu yg di belai manja katanya...mesti rasa nya jauh beza dengan daging lembu di pasar kan

    ReplyDelete
  16. kalau sektul daging harga RM24 ribu baik beli kereta or payment rumah...sanggup x mkn daging tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... jgn ambik yg 24 ribu...
      ambik yg 100 je dah cukup enak dah.

      24 ribu tu besar sgt portion nya kakak...

      Blh mkn 20 orang or lebih kot

      Delete
  17. mak aih...15 hari di 'proses' baru boleh di makan...fuhh...mmg jauh dari penyakit lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi.... kannnnnn....

      Tu pasal harga 24 ribu...
      hihihi

      Delete
  18. ohh tidak!!! mmg mampu tgk je...x mampu nk mkn kat sini...tgk rega rasa nk pitam..mampu mkn daging lembu local je tapi kalau bos no 1 nk belanja bak kata Huda no prob..anytime

    ReplyDelete
  19. amboi memang terlior dan meleleh abis alior tengok gambar...nasibaik tak pose harini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... sorry bunda...
      bunda dh maafkan saya kan...

      Sambil nyanyi lagu buhang lapok...
      "Maafkan kami... teng teng teng..
      maafkan kami ....teng teng teng..
      "....

      Hihihi

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  20. Fuhhh! Cara diorang proses daging tu, memang penuh kasih sayang!

    ReplyDelete
  21. Meleleh air liur akak tengok gambo. Wagyu oh wagyu!
    Ada a few friends of mine dah cuba makan kat sini. Diorang kata memang puas hati. Servis terbaik. Owner very humble & friendly :)

    ReplyDelete
  22. Akak sama cam Sis JM. Mampu makan daging cap Malaysia je hihihi

    ReplyDelete
  23. Akk rasa ada tggl komen kt sini, tak improve ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde dlm komen box pun kak azie...

      Delete
  24. Meleleh dh pepagi tgk ni..hrga ribu riban syg plak setakat makan daging je kan..tp mmg teringin gak nak rasa ni..mga ade rzki akn dtg nk cuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada rezeki... cuba lh...
      sambil support bisnes orang islam...
      insya Allah

      Delete
  25. wah banyaknya komen diterima, mantap blog huda sekarang ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... nuffnang masih blom 10hengget pun...
      haha...

      BW... suka2 je tulus blog ni...

      Delete
    2. ok la tu, baru letak iklan dah dapat 10 hengget. dulu time letak iklan nuffnang, nak dapat 10 hengget punya la lama bukan main.

      seronok juga kan tulis blog, dapat kenal rakan alam maya :)

      Delete
  26. Datang sini lagi jenguk Huda petang Jumaat. Nak nanges tengok stik hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.... kna up entri baru segera ni kak farah. Hihi... tp agak sibuk skrg

      Delete
  27. fening pale wak baca reply komen yg mana satu nih., hihi2 siannya

    sila fb wak .. tigalalat

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak dh reply emel mak yee., selamat mencuba dan beramal ;p

      Delete
    2. cer try tgk n test..

      dah okay ke wak

      Delete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)