Thursday, August 13, 2015

Jagung segar menyerang Putrajaya

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

Adalah dilaporkan... kami diserang oleh jagung segar dari ladang.... jagung gred AA yang dipetik dari ladang terus dihantar ke putrajaya ... 
Walaupun aku bukan peminat jagung... tapi melihatkan jagung berisi penuh segar bugar ni.... dari tak minat pun terus order.... 


2 hengget setongkol....
Manis dan sangat sedap.
#cikManisahLesing


Kawan zoom pulak macam ni...
Oowh kena order... kena order...
JM... nak tak? 
Saya hantar kat JM kalau nak...

Dan sifat aku ialah... barang baik tak reti jamah sorang2... aku open order kat jiran dan kawan-kawan tx...
 (geng jepun juai mahal... orang jepun x makan jagung ke... fuyooo...)

Hasilnya...
Kereta ku sudah boleh dibuat carboot sale jagung...
Kereta ku dah berbau perfume jagung.
Hihihi...

Ni dah order for second time...
Yang pandainya...
Aku order kan untuk rakan dan jiran... aku lupa order untuk diri sendiri...
Owh lawak apakah ini...
Nak nanges rasa...
Haha... last-last rakan yang jual jagung ni bagi aku free seplastik besar...
Masya Allah... alhamdulillah.
Tengs kak sue... sayang kamu banyak-banyak...

(Kak sue... senior di office sedang cuti belajar. Yang empunya ladang jagung tu orang kampung /sedara beliau di kampung di N9)...

Kami order punya order ... umah kak sue di penuhi 500 tongkol jagung at one time...

Mau nanges dia... haha....
Legend lah ko kak...
Masterji jagung pulak...


Ni baru 100 tongkol...
500 ???
Haha... sib baik tak kena rush ngan BPH.

Ni jagung yang jiran aku beli.

Dia anta aku gambar jagung rebus je.
Haha...

Ni jiran sebelah rumah masak...
Dia bagi aku sepiring...
Alhamdulillah... macih maisara...
Sebab aku tak rebus jagung.
Aku buat menu lain.

OKAY...
ini menu bubur jagung ku....

Bahan - bahannya ialah ...
Jagung... haha... kalau ko letak durian dia tak jadi bubur jagung ye... sila faham...

Aku buh sagu sikit 
(hasil pow dari jiran - tengs kak uda ... ) 
Kak uda ni kalau boleh seisi dapur dia nak bagi kat aku ... tak payah aku g kedai.
Aku nak beli sagu tu... sungguh2 dia suruh ambik kat umah dia... hadoiii... dannn aku g kedai ... betul2 sagu tak ada... haha...
Kak uda gelak kan aku... hihihi... katanya dia suruh kedai tu sorok dari aku... 
Hihihihi....

Aku guna fresh milk...
Tak guna santan... tak guna susu ideal.
Reason..."healthy life style konon"...
Pastu kena bebel ngan makcik aku...
"Ko ni merosakkan resepi asli. ish ish ish".

Buh gula... garam secukup rasa... dan daun pandan ... 


Tadaaaaa .... dah siap....
Bawak office .... selamat ... 


Loves ... @nhhas

33 comments:

  1. Alhamdulillah... rezeki yg diperpanjangkan tak rugi
    Yg menanam, yg menjual, yg tumpang jadi stokist, yg bawa balik bagi kawan semuanya murah rezeki.

    Kakak suka bakar letak butter sedap:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi...

      X pandai bakar. X tau bila dia masak...

      Hihihi

      Delete
  2. Wahhhh! Sudah ada tag.... #cikManisahLesing Kah Kah Kah...
    * Panggilan manja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaaaannnnn....

      SSS... cepat lah... kenapa dgn cik manisah lesing tu?

      Delete
    2. Laaa... ni mesti x tahu citer ni eh? Gi blog Farrah Tower... Jawapan ada kat situ... keh keh keh...

      Delete
    3. Alaaaa.... dah habis belek dah tower kak farah....

      Tak jumpa pun...

      Delete
    4. Cikgu dah bagi jawapan... cer tgk!

      Delete
    5. Dah terlerai dah misteri Cik Manisah Lesing tu hikhikhik

      Delete
  3. Jay Emm have to read this entry... Keh Keh Keh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sementara stock masih ada

      Delete
    2. Sementara stock masih ada

      Delete
    3. baru nak baca...tgk pun dah tahu manis!!!!

      Delete
    4. malu nk jumpa Huda yang comel tu!!!!

      Delete
  4. Cik Manisah Lesing dah boleh kembangkan payung kat pasor malam Putrajaya laaa.. Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah... lebarkan kekuasaan mu cikmanisah ...

      Sampai hari ni x tau kenapa wujud cik manisah lesing tu...

      Hahaha...

      Cer citer cer citer

      Delete
    2. Cik Manisah Haji Bakhil jahit baju, Cik Manisah Lesing kita ni jual jagung ;)

      Delete
  5. Kalu kukus.. Letak butter... Perghhhhhhh! Sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo yer ke... blh try...
      Buat jagung kukus... instead of rebus kan

      Delete
  6. salam. favs jagung ni. paling best buat pengat la. buat puding pon best kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. Ingat mlm ni nk buat puding. Tapi dah mngantok

      Delete
  7. Amboi, memang diserang jagung nampak gayanya!

    ReplyDelete
  8. Hashtag cikmanisahlesing tu yg mahal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... sampai saat ni tak tau kenapa cikManisah lesing tu wujud...
      Haha

      Delete
  9. Jagung oh jagung...whole family suka tau,jagung yg huda bwk aritu mmg mabeles la, manis, segar, kalo dekat akk nk je oder ni.

    ReplyDelete
  10. selalu ke kena serang? ... nak gi putrajaya cari jagung la macam ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedapnya bubur jagung tu :)~ ... erm huda, tq tau sbb offer. tapi my rumah bukat kat putrajaya la :p

      Delete
  11. Huda ada offer ri tu tetapi dek kerana malu nk jumpa Huda....so tolak dengan baik ...bila baca entri ni...aduh!!!!! tolak rezeki...padan muka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nape malu2 sis,..klu tak dah boleh berpesta jagung ;)

      Delete
  12. SS mmg suka bagi gelaran kat orang....then Huda dpt gelaran Cik Manisah Lesing kihkihih...nampaknya sesuai sangat nama tu

    kak Farrah ko...dpt gelaran Cikgu Ceketed
    sis JM dapat gelaran Jay Emm...itu semua SS nye gelaran...hihhi...terima kasih SS!

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)