Thursday, January 12, 2017

Diari Mimpi : HLP owh HLP ...

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh.

Sebelum itu, ada ke yang nak tanya HLP tu apa? 
Okay HLP ni bukan MLM, Skim cepat kaya mahupun produk pelangsingan apatah lagi broker pasaran saham ... no ... no ... no ... 

Hahaha
#OkayFine #LawakHambar.

Okay serious mode turn on.

HLP ialah sejenis Hadiah Latihan Persekutuan  atau dalam bahasa mudahnya biasiswa yang ditawarkan kepada mainly kakitangan kerajaan untuk menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi iaitu Masters Program (Ijazah Sarjana) atau PHD.

Bagi kakitangan gomen terutamanya dari kumpulan PnP - rasanya HLP ini memang tidak asing lagi lah kan. 

Berebut-rebut beribu-ribu (agaknya) permohonan yang diterima oleh pihak penganjur saban tahun.  Dan HLP ni juga jika tak silap ahkak - ada beberapa kementerian lain yang uruskan sendiri i.e. bukan semua diuruskan JPA (kalau tak silaplah) - contohnya HLP oleh Kementerian Pendidikan, Kementerian Kesihatan, Kementerian Pertahanan - ni depa uruskan sendiri.  Lain-lain skim perkhidmatan, permohonan adalah menerusi penawaran yang dikeluarkan oleh JPA.

Maka jika nama kita tak ada CheGu mahupun DokTor mahupun Kapten di pangkal nama, maka perlu memohon melalui JPA - dibuat melalui penawaran oleh JPA menerusi portal eSila JPA dan kelulusan ketua jabatan masing-masing.

Selain HLP - iaitu biasiswa dari kerajaan malaysia,  sebenarnya - banyak juga tawaran biasiswa dari agensi luar negara lain seperti UK, New Zealand, Jepun (monbukagakusho), Korea dan sebagainya.  Dan syarat dari setiap penaja adalah berbeza. Kena rajin buka laman web (esila - JPA).

Yang pasti syarat asas dari kerajaan untuk kakitangan kerajaan yang nak memohon adalah :
  • Pegawai  Kerajaan  Kumpulan  Pengurusan  dan  Profesional  yang sedang berkhidmat dalam perkhidmatan tetap.
  • Pada 1 Januari (tahun yang nak p study tu, a.k.a tahun penawaran HLP) , pegawai mestilah berumur tidak melebihi 45 tahun bagi pengajian peringkat Kedoktoran (Ph.D) dan 50 tahun bagi pengajian peringkat Sarjana.  (tapi umur ni pernah berubah-ubah - so sila lah semak syarat setiap tahun - makin lama makin dilanjutkan usia ni. Dulu-dulu before 40 kau kena settle semua)
  • Telah disahkan dalam skim perkhidmatan terkini pada tarikh tutup permohonan.

Ni paling penting: - sebab ni antara punca ramai juga yang tak lepas walau sekadar nak isi borang permohonan.
  • Mencapai markah Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) purata 85% ke atas bagi tempoh tiga (3) tahun skim perkhidmatan terkini secara berturut-turut (2013, 2014 & 2015). Penilaian setahun LNPT hendaklah genap 12 bulan.  

#SilaBerdamaiDenganBos #BuatBaikTerutamaDihujungTahun
hahahaha... gurau je.

  • Bersih  daripada  pertuduhan/tindakan  tatatertib  dan  bebas  daripada dakwaan  Mahkamah.  
  • Telah mengisytiharkan harta.  
  • Tidak tersenarai dalam senarai hitam pinjaman atau biasiswa JPA.

Kalau pointer (Baca sebagai; CGPA) semasa Ijazah Pertama tidak begitu cantik - tempoh bekerja dan konsisten cemerlang LNPT perlu diusahakan untuk memohon HLP ini. Walau dia kata syarat 85% ke atas, sebaik-baiknya cuba dapatkan 90% ke atas lah.  

Ni syarat asas sesangat lah - dan syarat-syarat ni kadang berubah mengikut tahun penawaran.  Kena semak hoccay.  

Al-kisah - kita putar sedikit masa ke belakang.

Ahkak telah bercita-cita untuk menyambung pengajian setelah 3 tahun berkhidmat dengan kerajaan. Walau bagaimanapun, atas faktor-faktor persekitaran yang pelbagai, hasrat tersebut telah ditangguhkan.

Semenjak 5 tahun yang lampau pula, niat untuk HLP boleh dikatakan every year ada cubaan untuk memohon. Kira macam acah-acah memohon gitu. Bila ahkak sebut "cubaan" - ia bermaksud angan-angan je lah.  Borang tak pernah isi. Sebab tak pernah berjaya tulis proposal yang nampak cerdik di mata sendiri. Kalau self satisfaction pun tak lepas - kau rasa ? Orang lain baca - mahu kena gelak 7 keturunan. Hu hu hu ...

Ahkak bermimpian bersama seorang kakak senior ni - tiap-tiap awal tahun kami sembang dengan penuh angan-angan untuk mohon.  Acah-acah tulis proposal tapi selalunya proposal tu berakhir dengan NAMA + NO IC + TUJUAN dan OBJEKTIF sahaja. Ha ha ha... Sampai masing-masing dah up grade pun masih tak mohon juga. Kakak senior tu dah tak boleh memohon dah sebab gred dia dah tinggi (our silent policy - sampai certain gred, dah tak boleh mohon - tapi ni syarat organisasi kami buat masa ini le - bukan syarat JPA - dan namanya silent policy - kadang ada je special case yang dibenarkan memohon - ikut nasib lah) ...

Bidang pula? Saban tahun bertukar-tukar minat dan cabang proposal.
In short - bagi ahkak; ahkak sebenarnya tak bersedia kot nak memohon.
a.k.a I'm not really sure what I want to study - or actually I just need certain knowledge on certain/ specific subject.  Bukan sebab nak sangat seketul sijil yang bernama master mahupun phd ini.  #kononnyalah #IniSemuaDunyawiSaja ...

Nak buat course apa? Subjek apa? Di mana? Proposal nak tulis topik apa?
Kau nampak tak kekeliruan identiti di situ.

Kenapa?
Bidang kerja ahkak boleh dikatakan new area for our scheme, sampaikan JPA tak tawarkan bidang ini dalam skim ahkak. Kalau ahkak nak memohon bidang yang diklasifikasikan dalam skim ahkak seperti syarat yang digariskan (adakalanya syarat bidang berubah setiap penawaran) , rasanya ahkak tak mampu - sebab ahkak dah lama tinggalkan formula-formula ni. Kau suruh ahkak kira median pun belum tentu ahkak ingat, apatah lagi kalau kau sembang dengan ahkak tentang probability, sampling mahupun distribution - mau ahkak acah-acah pengsan kat situ. 

Maka, bidang tu kita anggap - bye bye lah.  Bukan tak boleh buat - Insya Allah boleh ... tapi nak menulis proposal untuk bersaing merebut kuota HLP ni - dibimbangi gagal sebelum berjuang.  We've numerous people with their subject matter expert - lengkap dengan methodology bagai - and people like me - menangislah daku dibucu katil jika cuba untuk bersaing. Ha ha ha. HLP ni ada kuota mengikut bidang. Maka adalah penting untuk kau tau bidang yang kurang persaingan tapi on demand dalam perkhidmatan dan negara. Ni dikira part of IKHTIAR dan TIPS lah.  Apapun semuanya bergantung pada rezeki jua. #tips HLP no.1

Then, after that year, I've tried to venture totally new area for me i.e. economy (seumur hidup tak pernah ambil subjek ini secara formal) - sekadar tahu basic concept sahaja.  To venture in this area - I bought A LOT OF BOOKS to refer to study, I red numerous articles and journals too ... 

Kau nampak tak kegigihan seorang ahkak. Ha ha ha... Yes I put an effort there. Walaupun tak adalah beria sangat study. Acah-acah je ... 

My former favourite boss - amat tidak menggalakkan ahkak buat bidang stats - walaupun dia terror stats (all my bosses terror gilak stats okay - jangan cuba2 nak temberang diaorang) but he said "buat apa nak pening kepala buat stats - susah - baik kamu buat ekonomi je".

Dalam hatiku "errrr ekonomi lagi susah sebab aku tak ada basic langsung" ...

Maka mimpian itu berkuburan bergitu sahaja.  Sehingga satu saat - aku jelas apa mahu ku ... namun saat itu - komitment untuk memastikan adik aku habis belajar - membuatkan aku tunggu for another 3 years okay ... 

Maka jadilah kisah penantian 5 tahun.
Menyesal ? Langsung tak - alhamdulillah. 
Sebab? Aku selalu percaya "kita merancang - tapi perancangan Allah selalu terlalu sempurna untuk kita rungutkan" ... 

Sehingga adik berada di tahun akhir - ahkak mula isi borang dan menulis proposal - lagi ... hi hi hi. Ahkak isilah borang permohonan secara atas talian bagi penawaran sesi 2016 (tawaran dibuka pada Jun 2015) - namun - sekali lagi, takdir menentu segala - ahkak baru isi borang online, next few days - ahkak sakit - dan dimasukkan ke hospital - dan MC selama lebih seminggu.  Ketika itu - ahkak TAK SEMPAT SUBMIT PROPOSAL.  Ada banyak juga preparation and procedure to submit for the proposal. Maka ... bye bye HLP 2016 - consider tidak memohonlah, ahkak hanya buat step yang pertama sahaja i.e. isi basic application online.  hu hu hu. Konsep dia anda dikira memohon jika anda selesai submit proposal dan mendapat sokongan ketua jabatan a.ka. permohonan lengkap anda selamat sampai ke JPA sebelum tarikh tutup.

Tapi ada pengajarannya - dan hikmah dia terlalu besar ... yang terlalu aku syukuri ... Alhamdulillah - terima kasih Allah - sebab menahan aku dari memohon.

As I always said " put your trust on Allah. Allah has better plan for you".

Tanpa mengenal apa itu PUTUS ASA - sekali lagi ...
Ahkak memohon sekali lagi pada penawaran sesi hlp 2017 - yang mana permohonan dibuka pada Jun 2016 yang lalu, keputusan layak temuduga pada Oktober 2016 dan keputusan temuduga pada Disember 2016 - bagi memulakan pengajian sesi 2017.

Yes I apply for this session but with different proposal - AGAIN - because my current boss said "if I proceed with my last year proposal yang tak sempat submit tu - dia  takkan sokong. Which is - kalau dia tak sokong, permohonan ahkak tidak akan dipanjangkan ke CS, bila tak masuk bilik CS - kau jangan haraplah permohonan tu sampai ke JPA.  Nampak?  Banyak "pintu penapisan" yang perlu ahkak lepasi. 

 It's not easy I tell you. At least for me lah 

#sedarDiri #SiapalahSaya #tetiba #takAdaKenaMengena

Nak buat proposal tu dah satu hazab duniawi #kekdahnya.

Maka - kita dapatkan contoh proposal cemerlang gemilang terbilang dari rakan-rakan di JPA untuk dibuat benchmark (#BenchmarkKeMeniru - hahahadoiii).

Owh - bagi ahkak lah kenapa kita kena tiru proposal rakan-rakan dari JPA ni - sebabnya mereka ada kursus penulisan proposal HLP baq ang.  Kami? nan hado - pandai-pandailah kau goreng tulis proposal tu.  All seniors from my department yang ahkak kumpul proposal diaorang - dah macam-macam style.  Stylo wa cakap lu.

But since ahkak has few frens kat JPA nun - minta ihsan diaoranglah kongsikan proposal diaorang.  Dah sah-sah depa p kursus kan - haruslah proposal mereka cemerlang gemilang dan terbilang.  Bak kata pepatah - kalau nak meniru - tiru lah dari golongan yang dah berjaya ye. hihihi... #tips HLP no.2.

Jazakallahu khair Ketua Wan, Presiden Izue and Adni - banyak tolong saya dalam penyediaan proposal haritu. Siap datang pejabat bagi personal coaching, bagi semangat. Masya Allah. Mana nak cari kawan-kawan calon ahli syurga macam ni kan. Alhamdulillah.  Semoga Allah merahmati kalian. Dan senior-senior yang lain yang bagi pinjam proposal dan sama-sama bagi tips kongsi info, bagi semangat untuk saya mohon tempoh hari. You know who you are. Semoga Allah merahmati kalian. Aameen.

Maka dipendekkan cerita - ahkak berjaya submit proposal tu dalam tempoh beberapa jam - 4 jam kot penyediaan. Tapi input nya ahkak dah memang standby, dah ada download dari awal tahun - ahkak kan suka membaca journal. #tetiba. 
Kau bayanglah attempt to apply dah 5 tahun, last2 4 jam je ahkak kerjakan proposal tu.  Alhamdulillah - idea datang disaat-saat akhir. Tapi susunan bahasa dan format - macam huru hara juga lah sebenarnya.

And the best part - no one help me out to read/ gave some advice on my proposal including my boss sebab hari nak submit tu dia sakit gigi. kih kih kih. Dan tiada esok untukku kerana itu hari terakhir hantar permohonan hardcopy (i.e. proposal dan borang online yang telah di print beserta segala sijil mijil dan surat2 sokongan iringan).  
#ProposalSyokSendiri.
#lastMinutePerson #janganTiruAksiIni

Turun naik hakak panjat tangga (sebab nak tunggu lif lambat) - ke pejabat dak ptd yang baik hati tu - tanya pasal application dan suruh dia tunggu - jangan balik lagi sehingga dia terima borang hakak - boleh gitu?  Hadoiii  dasar last minute haku ni.
Dan hakak juga menolong seorang rakan yang berada di pejabat cawangan yang jauh - untuk submit permohonan beliau - so I've double job to do - my set of application and help her to print and submit her set of application.  Semput baq ang.  

Ahkak berjaya submit tak? 

Akhirnya - Alhamdulillah - pukul 5.30 ke pukul 6 ptg tah. Baru setel semua. Nasib baik pegawai ptd yang  baik hati tu nak tolong tunggu - siap semak application hakak satu-satu.  Jazakillah khayr BH - semoga Allah merahmati kamu dan mudahkan urusan-urusan mu, Insya Allah.

So in the end - total application last year from our department - 12 submission - tapi yang Datuk CS sokong untuk ke JPA ada 7 sahaja.  

Adakah ahkak termasuk dalam 7 permohonan yang disokong ke JPA? 

Bersambung .... 

sebab entri ni dah panjang sangat. Hihihi.

Errr ... tapi ada ke orang yang nak tau sambungan kisah diari mimpi ni?
Hurrmmm...

Thanx for reading ...

@loves_nhhas.


24 comments:

  1. Of cos la ada..mak mu ni nk tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... mujur ada mak.
      Adalah reason nak sambung.

      Kih kih kih

      Delete
  2. Rajinnya sambung menuntut ilmu..tahniah dgn kegigihan buat proposal itu

    ReplyDelete
  3. Ohh.nhhas..stressnya pikir pasal median mod tu..stats cannot go

    ReplyDelete
  4. Selagi ada peluang utk belajar dan ada ruang memberi dan otak masih boleh menerima dgn baik teruskan Huda..

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. Citer belum abis lagi.
      Hihi.

      Takpe2 tahniah sebab berjaya submit proposal.

      Hihi... tq tq

      Delete
  6. wak ingat HLP mcm tahap kolesterol dlm darah je., hehe2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah lah wak ea.

      Lupa pulak kolesterol.

      Hahaha

      Delete
  7. Wah!!!!! Lama tul menunggu tetapi akhirnya allah permudahkan...sis JM tahu mesti ur aplication aprove...mimpi menjadi kenyataan..selamat menuntu ilmu ye n all the best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay Emm tak nak sambung belajar ke? He He He...

      Delete
    2. Tengs JM...

      Doakan kejayaan ku.

      Semoga dipermudahkan.
      Insya Allah

      Delete
  8. good luck, semoga tercapai segala impian & cita2..jd post-grad ni best kan..

    siap ada kursus tulis proposal..huhu..bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aameen.

      Insya Allah.

      Ahkak doakan ye...

      Delete
  9. Assalamu'alaikum, datang jengah baca citer Huda

    ReplyDelete
  10. Kalu SS diberi peluang untuk sambung belajar... SS akan amik bidang masak! Kenyangkan perut... Dah penat nak ngadap komputer sampai ke tua!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.

      Betul2... jadi chef.
      Buka restoran.
      Book cafe.

      Tu semua termasuk dalam "100wish list before I die".

      Hihihi

      Delete
  11. apa2 pun all the best... insya allah niat yg murni pasti dtg keberkatanNya walau sukar macam mana sekali pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aameen.
      Insya Allah.

      Tengs my dear anies

      Delete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)