Thursday, February 25, 2016

13022015 : Solat Jumaat dan Ashibinaa, Okinawa

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

13022015 = Hari ke tujuh belas (17)

Hari ni boleh dianggap hari terakhir di Okinawa.  Kerana keesokannya jam 5 pagi kami dah kena bertolak ke lapangan terbang.

Hari ke-17 ni, sepatutnya "packing day"  ... tapi tak mungkinlah kami memerlukan 24 jam hanya untuk packing bag kan ... hi hi hi...

Maka haruslah ianya dimanfaatkan untuk last day sight seeing or last day shopping ...

Aku gigih juga membodek nak ke Churaumi - tapi setelah disekolahkan oleh kawan-kawan disebabkan tempoh masa yang sekejap, dan tak berbaloi dengan kos yang perlu dibayar - maka aku pun pasrah lah ... No Churaumi ... no laut ... hu hu hu... Ko paham tak... pergi okinawa dan tak pergi tengok laut dia yang cantik tu ??? Sama macam tak sampai Okinawa tu pun ...

hu hu hu ... nanges dalam hati ... 

Sebagai timbal balik, hari ke-17 ni kami pun plan untuk ke Ashibinaa ... 

Haaa... ada apa di Ashibinaa? Jom cekidout...

Sebelum itu, sebenarnya hari ke-17 ni hari Jumaat terakhir di Okinawa,  maka de boyfrens berhasrat untuk pergi menunaikan solat jumaat di Okinawa.




2 gambar ni sahaja yang aku temui dari slide pembentangan Ketua Wan. 
Pastu sembang dengan Muhaimin, menurut min ...
Beliau pun tak ingat nama masjid yang diaorang p solat jumaat tu. Tapi menurut min, itu satu-satunya masjid yang ada di Okinawa. Muslim Japanese yang hadir solat Jumaat hari tu tak ramai - ada kot dalam 1-3 orang . Jemaah pun memang tak ramai - ada dalam 50 orang jelah kot . Kebanyakkan yang hadir adalah orang luar termasuklah pelajar Malaysia yang belajar di sana.  Kat sinilah diaorang jumpa Edy dengan apa ke ntah nama adik dari malaysia tu - sedang study di Okinawa.  Menurut min lagi, khutbah disampaikan dalam Bahasa Inggeris, dan jamuan disediakan selepas solat Jumaat.
(Sumber: min ) hi hi hi ... 


Tapi de boyfrens ni sangatlah best, di mana de boyfrens telah ... mengaturkan de girlfrens supaya selamatlah girlfrens semua sampai ke Ashibinaa disebelah pagi - sementara tak tau boyfrens merayap p mana pagi tu sementara tunggu solat Jumaat ... 

Then de boyfrens dengan baik hatinya menapaukan piza, roti dari cafe Jica selepas solat Jumaat untuk kiteorang yang mungkin hampir kebuluran dekat Ashibinaa tu.  Kami tinggalkan meal card kat de boyfrens untuk diperabeskan.
Ye lah, esok dah nak balik pukul 5 pagi... meal card banyak lagi duitnya... hi hi hi...











jumpa mama chie ...
dia memang dah cakap semalam masa graduation - nak join kiteorang merambu kat ashibinaa.
Pastu mama chie bagi kami Omiyage sebab dia tak sempat beli Omiyage dan bagi kat kami semasa Graduation semalam - yerlah, sebagaimana kami berjadual padat, begitu juga mama chie - dia kan jaga kami sepanjang kursus... hi hi hi...
tapi aku syak dia tak terfikir nak bagi sehingga dia tengok ryo san bagi - hi hi hi - mungkinlah.
Yang penting dia sporting dan enjoy je layan kesewelan dan kenakalan kiteorang.
Yang penting dapat juga omiyage dari mama chie....
doumo arigatou mama chie...


while waiting fiza did some shopping...

while waiting fiza and wahidah tried some cloth rasanya ...
Dak ni ngantok sebenarnya ... ha ha ha ...


Jom ... Marc Jacobs ...
hi hi hi ... 


fiza shopping fossil ...
she did a lottttttt of shopping here in Ashibina ... 

bag shopping fiza - Tommy Hilfiger baq ang ...
apa lah yang fiza beli ni ye ...
seriously bag ni memang besar ...




berbondong-bondong shopping bag masing-masing ... 


This young lady - Hani ...
Shopaholic terunggul ... she's among de team member who brought huge amount of money from tanah air ... and she successfully spent them all ... sambung lagi dengan kad kredit...
Tu call minta "clearance" dari encik asben kot... hi hi hi...
hani hani ... 

Eh eh eh ... terserempak dengan kawan-kawan dari tanah air...
Ha ha ha ... 

 

Seriously baju ni comel ...
okaylah price dia...
tapi mengenangkan bag dah tak muat ...
hmmm tengok je lah ye...


Lepak makan dan minum di Starbuck Ashibinaa ... dan solat pun kat luar starbuck tu ...
Tak jumpa fitting room yang sesuai untuk solat.

 

pizza ada, nasik lemak pun hado...
tapau dari cafe jica.

memanfaatkan free wifi di starbuck.


kak long and zu ... 

solat zohor kat penjuru starbuck ... 
berhampiran parking...
ada juga yang usha - apalah muslim ni buat ...


dah dapat duduk port ni memang tak nak bangun dah.
a few p shopping - ada yang lepak sini jaga barang and tempat ...



populasi Okinawa ni seriously super peramah.
dari hari pertama kami sampai ketika jalan - jalan ke San-A yang sejauh 2 km tu (entri SINI)...
ada je adik-adik jepun ni yang tegur kami disepanjang perjalanan...

Pastu semasa outing menaiki tren ke T-Galeria (entri SINI) dan kokusai street ( entri SINI) ... 
yang ada makcik jepun dalam tren bersembang sakan dengan kak long lyana - sampai kak long dah buat gaya chicken dance dah punya melayan sembang ngan makcik tu sebab masalah bahasa kan...
yang kami ni dok gelakkan kan long je... bukan nak pergi hulurkan bantuan ringankan beban kat kak long... ha ha ha...  kak long cakap dia siap rasa nak bukak stokin suh kira jari kaki bila makcik jepun tu tanya "berapa lama kat Okinawa" ... ha ha ha... kadang kita paham soalan, nak jawab tu yang tak reti ... hi hi hi ...

Kat Ashibinaa ni, giliran aku lah pulak kena bahan.
Tengah-tengah lepak kat starbuck ni, ada atok ni datang ajak layan sembang.
Mujurlah atok ni boleh berbahasa inggeris... broken pun broken lah...
BI aku pun james broke juga... ha ha ha... 
so layan lah atok ni sembang.  tua dah lah juga orangnya.  dia ada anak kat singapore katanya.
habis dia citer pasal anak cucu dia... tabah betul aku melayannya.
dari jauh dah nampak si Hani gelakkan aku ... ha ha ha... 


Sportingkan atok ni ... hi hi hi ...
Lupa dah nama atok ni sapa ...


lepas tu de boyfrens pun sampai ... bersama kawan baru yang mereka temui di masjid tadi...

Depan ashibinaa ni ... ada laut ... boleh je jalan kaki ... tapi aku takut nak g sorang.
memandangkan depa semua dah kepenatan so tak ada sapa nak temankan aku g laut tu...
Tapi Edy (student malaysia yang study kat Okinawa dengan isteri beliau) ... hantar kiteorang balik OIC dengan kereta beliau ... sebelum tu, Edy singgahkan aku kat laut tu untuk ambik gambar ... 
Jazakallahukhayr Edy dan adik yang kulupai namamu (sorry dik) ...
Dapat gak akak merasa p laut masa hari cerah.  Tapi masa ni dah nak dekat maghrib dah...



balik ke OIC - eh eh eh ... sempat makan malam sebelum cafe tutup...
so belanja edy dan adik tu makan... 
Wife Edy patut join sekali tapi wife Edy tak sempat sebab nak balik dari fakulti dan ambik anak lagi.




Sedihnya ... dah nak balik tanah air.

Sungguh cintaku tertinggal di Okinawa ... sob sob sob ...
Rindu betul moment kat Okinawa ni dengan rakan-rakan ...

Dannn malam tu kami tak tidur sebab kena kemas barang.

at least aku tak tidur lah ... 
sebab pukul 4 pagi dah kena bangun. pukul 5 pagi kena gerak g airport Naha ... 

Bersambung ... Hari ke-18 i.e Hari Terakhir di Okinawa.
Insya Allah.

sob sob sob ... while writing dis entry pun aku boleh menangis...
hu hu hu ...

#ILoveMyOkinawaFrens
#ThrowBackOkinawaStory

@loves_nhhas

Rekod catatan throw back yang lalu :

Hari 18 - I left my love in OKINAWA ... Cintaku tinggalkan di Okinawa ...


39 comments:

  1. Conclusion yg paling jelas kakak nampak all of you very closed
    Itu yg trip bertambah cantik dlm ingatan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak... padahal tempat yang kiteorang g tu biasa2 je...
      g ngan diaorang yg buat best tu

      Delete
    2. tulah, walaupun trip kerja, nampak best macam gi holiday je

      Delete
    3. padahal tak pun.

      sebenarnya tak sampai mana sangat pun... pergi kelas...
      pastu g shopping mall - time mall dah nak tutup...

      laut pun tak sempat pergi...hi hi hi

      Delete
  2. huda...bergenang air mata bila baca entry awak ni.
    sedih kan bila dh nak blk..tp at the same time rindu kat mesia.. (padahal 18 hr je kat sana)..

    p/s: sy beli hadiah utk parents sy la yg bag besar tu.. n my mom suka sgt bag yg sy beli..hahaha menyesal ku x beli 2 bag tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi...

      sib baik baca... kalau tak baca, saya babab nanti.
      hihihi...

      hoishhh tamak... dah beli 1 nak 2... dah beli 2 nak 4...
      hihihi

      Delete
  3. fuyioooo akak shopping kat PO tu.. ehehe.. borong apa kak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pisau, bag and a few more tak ingat dah.
      pisau tu mahal kat malaysia...
      jumpa kat situ terus beli...

      Delete
    2. corelle beli cukup banyak dah kat ostrolia tu...
      cukup le ... hi hi hi

      Delete
  4. murah ke barang2 kat situ ? kalo compared to prices kat Malaysia..
    sbenarnya CT prefer beli kat Malaysia jela.. xyah penat2 usung dalam luggage ahaha.. plus x kemek2.. tapi !! design kalau kat luar ni cecantik and osem la.. tu je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murah.
      weih... beli jam nk kemek kt mana... hihihi

      Delete
  5. Fuh fuh fuh. Barang-barang branded semua :D

    ReplyDelete
  6. boleh tahan eeeeh Cik Manisah shopping =p

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu yang luggage balik sampai 32 kg..haha

      Delete
  7. Replies
    1. Rindu mumy julia yang vogue...

      Dgn pesanan... sila hapdet blog mumy slalu... hi hi hi

      Delete
  8. patutlah ambil masa bertahun nak update, 19 entry tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bertahun... woit... mn ada...

      Setahun je kan...

      At least habis what...

      Ha ha ha

      Delete
    2. pantasnya..tolong updatekan entry Melbourne I boleh tak?haha

      Delete
    3. Kan cik Sal... ni kira terer lah kan berjaya habiskan...
      ha ha ha...
      kegigihan yang tiada bandingannya...

      Delete
  9. apesal huda tunjuk shopping bag orang lain ni ... shopping bag huda mana? mana? mesti sakan juga kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suka hati i lah... ha ha ha...

      Lupa ambik gambo barang shopping sendiri...
      lagipun bag tak besar sangat...

      Delete
  10. Replies
    1. Ermmm beli item yg berbeza lah tuan... tak prasan lak. Tapi murah bnyk lh banding msia...

      Handbag msia 5 6 ratus...
      kt ausie 200 blh dpt dh...

      Jam kt msia 5 6 ratus...
      ky okinawa 100 lbh je...

      Delete
  11. Replies
    1. Boleh lah... pergi area north... pantai dia cantik...
      ada big aquarium...

      Tp kalau belum pernah ke perhentian mungkin better try perhentian... nnt blh buat perbandingan... hihihi

      Delete
  12. assalamualaikum huda...singgah maghrib disini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adei... maghrib kt masjid kak... jgn singgah sini... hi hi hi

      Delete
  13. Replies
    1. Sy ada 1 habit suka ambik gambo less people... hihihi...padahal ramai org kt situ...

      Delete
  14. part solat jumaat tu, biar betul? 1-3 orang japanase muslim jer? ... pernah tengok TV solat raya kat situ, ramai gak lah japanase muslim.

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)