Thursday, February 11, 2016

08022015 : We re On LEAVE - Jom NAHA Main Place Mall & T Galeria

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

08022015; hari keduabelas (12) ...
Inilah satu - satunya tarikh dalam 18 hari berkursus, tertulis dengan jelas di jadual kami yang hari ni CUTI.
errr ... setelah aku rujuk jadual - errr tak bila masanya 8 Feb ni kami diberi cuti ... ha ha ha...
8 feb ni sepatutnya "self study" ... ha ha ha... ada lagi assignment tak siap untuk final presentation ...
tapi kami p "self study" sukat jalan ... ha ha ha... patutlah tak dapat pergi churaumi ...

Haaaa. dasatkan kursus ni ... hi hi hi ... sehari je dapat cuti ...

Itulah sebabnya semalam (07022015) kami berani balik lambat ... 

Maka pada hari ke-12 kami pun sambung berlibur ... ke ... errr ... tak ingat arh nama tempat ni...
Naha Main Place - jika saya tidak silap lah yer ...

Sebenarnya - aku minta keluar pukul 11 pagi - sebab aku ngantok ... nak tdo ... tapi permohonan ditolak ... "take it or leave it" ... haaaa gittew konsepnya ...
daripada kena tinggal - dengan mata sembabnya ... aku pun ikutlah jua ... ha ha ha...dan... aku tertinggal baju sejuk ... pakai t-shirt macam berjalan kat tanah air jer ...

dan ... hari ini memang sesuatu sangat ... dua hari je (hari 10 dan 11) ahkak pegang watak "heroin" dalam group kami ni ... hari ini - ahkak and de girlfrens telah berbuat sesuatu yang memalukan ... 
kah kah kah ... nasib baik tak keluar muka depan surat khabar jepun ... 

psstt: aku tau wahidah mesti baca entri ni sambil ketawa mengalir air mata ... ha ha ha ...


Hari ini, outing dengan menaiki tren ... laluan tren di  Okinawa hanya sepanjang 13km buat masa ini ... hi hi hi ... try datang 2020 - mungkin Okinawa sebanding dengan main land Japan...





sempoi sangat ... kuar tak bawak baju sejuk ...
masa ni tahan lagi ...

hang tunggu sat lagi apa jadi naa ..



 
jom ikut Helena beli tiket ...







gyomi sangat kak long ...

wan san de tourist ...


 


canggih lagi lah LRT kat tanah air...
kat okinawa ni juga kau jakun nak bergambar ...


sebab ???


kat tanah air mana pernah beria bergambar kat tren station ...
ha ha ha...

Sebenarnya ... yang seronoknya 
"dengan siapa kita berada" ...
walaupun lokasi nya "tak seberapa"

tengs girlfrens... tengs boyfrens...
korang telah "menghidupkan" aku kembali ...
after death for about 4 months ...
hu hu hu...
ter - ha- ru ...

tisu plisss ....



Lokasi pengambaran kita hari ini ... T-Galeria

 
Jom ikut queen of shopaholic bershopping ... ke T-Galeria ...


T-Galeria ni pun ada tax exemption ...
tapi tempat shopping orang hado-hado jugalah ...
ala-ala DFO , JPO gittew ... 

cover sinetron hari ini ...

mestilah buat photo shoot barang 100 200 keping kan ...
tapi ahkak tak puas hati dengan dress up ahkak  pagi ni.
Konsep asal sarung je ... hadoiii ...
ni mana jurumekap artis ni..
sponser baju mana ???
Hmmm ...kes producer bayar tak cukup lettew...

ha ... ha ... ha...

ehem ... adik manis... boleh berkenalan?





ni gaya diri ni kalau David teo tengok ... confirm offer berlakon slot akasia ni...



ngantok lagi ke ahkak ...


ha ha ha... tak lah ...
okay nak bagitau ... untuk ke T-Galeria ni -
korang naik train dari Gibo Station, dan berentilah kat Omoromochi Station ni.
psstt: Jangan Cakap Ahkak Tak Payung tau






 

   

Dah dah cukup sikit - sikit.
kang kalau ahkak tempek semua shoot yang ada kang ... "meletop" blog ahkak...
ni pun dah sangkut sangkutan dah ...



Jom gerak ke Naha Main Place ...
(Masa ni kak long, helena dan zu tak abes lagi shopping kat T-Galeria - maka kena tinggal)


On de way to Naha Main Place mall ...


jalan raya berasap pulak ...
haish ... sesuatu sangat ...
pertembungan udara panas dan sejuk kot ...


dak daus ni pantang bagi peluang ...
ha ... mesti nak interframe ala-ala model...
ha ha ha ...

dah alang - alang tu ...
cover sinetron satu round ...
ha ha ha ...


ha ha ha ... 
masa ni jalan kaki ke Naha Main Place agak jauh ...
muka ahkak dah keras kejang menahan sejuk ...
masuk je naha main place mall tu ahkak dah nawaitu mesti cari sweater ke, shawl ke,
apa-apalah ... asal akak tak mati keras kat situ ...
ha ha ha ...

sebelum tu muka ahkak dah kerut - kerut dah ...
lapar + sejuk ...
ahkak kan lambat - tak sempat breakfast ...
sib baik ahkak wahidah dengan penuh kasih sayang telah menapaukan ahkak roti beserta jem segala butter semua ... maka melepaklah ahkak kat dalam mall tu dan makan...
jazakillah khayr ahkak wahidah... semoga Allah sentiasa merahmati mu ...
dan memelihara mu dari sebarang rasa lapar dan dahaga yang melampau didunia dan akhirat ...
Insya Allah ..

saat ni memang aku rindu tanah air ... ha ha ha...
kat tanah air - bersepah-sepah kedai makan halal kannn ...
(ahkak rindu tanah air ada dua sebab je ... makan dan kereta ... ha ha ha)

lepas makan ... misi mencari baju tebal pun bermula ...
orang jepun ni kurus-kurus ... 
baju paling besar size M...
Hadoiii ... pastu singkat-singkat tak memenuhi piawaian ahkak ... 
yang labuh-labuh ...  harga pun riban-riban (setelah convert dalam 3 4 ratus) ...
hmmm cari punya cari punya cari ...
tadaaaa .... jumpa dah ...
ha ha ha ... test terus sarung ...
sib baik ada inner ... ha ha ha...
harga baju ni mahal gilos ... tiga ribu yen lebih ...
hadoiii ...
dah lah ni je size paling besar depa ada ...
sib baik dok jepun ni hari-hari turun naik tangga ... so ahkak ada sikit slim lah.
mulanya bimbang gak ... kang balik tanah air belum tentu ahkak muat ...
ha ha ha... dah membazir ... 
tapi ahkak kena buat pilihan - nak mati beku kat situ ke acaner ...
ha ha ha... balik citer kemudian ...


dan ternyata ahkak muat je baju ni sampai ahkak balik tanah air ...
baju ni dah ikut ahkak g New Zealand dah ...
tak caya ?  Ha sila semak kat SINI

Kat dalam mall ni juga kami borong SK-II secara berjemaah.
sebab masa ni ada promosi sempena valentine day...
murah lah juga ... and originally from jepun ...

tax free ye ... 
so plastic kena seal ...
kalau kau buka seal biru ni - kalau nasib tak baik dia buka bag kat airport - nanti kena tax ...

tapi struggle betul nak berkomunikasi dengan promoter tu sebab dia tak faham english langsung.
hadoiii ... macam mana ahkak nak pow free gift miniature banyak-banyak...
dan macam mana ahkak nak aci cuba try test produk-produk kat sini - sesuai ke tidak...
di sebabkan pening sangat - maka kita ambik je produk yang biasa pakai iaitulah FTE.
kang ambik pelik-pelik kang gatal lak muka...
bukan semua orang serasi pakai SK-II  ...
ahkak pun tak boleh guna semua produk skII.
Lotion dia gerenti ahkak tak boleh pakai - abes naik ruam muka ku...
sib baik FTE dan facial mask boleh ... alhamdulillah...

dah jom ... sambung sukat jalan ...
(ada picture kat mall ni - tapi ntah kamera siapa - henfon ahkak bateri dah nak kong)

akceli ahkak tak banyak ambik gambar sebab henfon ahkak tak ada bateri ... semalam kan balik lambat ... letih ... lupa charge ... pagi ni pulak - awal je dah keluar ...
hmmm maka baru zohor - sampai sini je dah nyaris nak kong ...
hu hu hu... so harap ihsan henfon dan kamera kawan-kawan je lah ... jom ...

ni zohor kat UniQlo at naha main place.
hi hi hi

owh kat sini kami solat zohor dan asar - kat dalam fitting room ...
ahkak pernah cakap dalam entri semasa orientasi kat SINI
toilet yang bersih ada kat OIC je...
kat town agak struggle nak cari toilet bersih.
hu hu hu ... struggle nak cari tempat ambik wuduk.

cari punya cari punya cari ... last-last toilet yang paling boleh tahan nak masuk ialah toilet OKU...
hi hi hi ...
maka ahkak, wahidah ngn fiza pun selamba yaya je masuk toilet OKU tu ...
masuk bertiga sekali kau ... ha ha ha... nak ambik wuduk je kan...

ahkak pun ... zaaaassss tarik pintu tu dan tutup ...
sekaliiiii .....


dah tutup baru nampak notis ...dalam nihongo pulak tu ...
ahkak tau something wrong somewhere.
hampeh ... ngeng ... apsal letak notis dalam bahasa jepun kat situ ...
cari-cari ... baru jumpa dalam bahasa inggeris secoit tet je macam ni ...

PLEASE USE THE BUTTON TO OPEN AND CLOSE THE AUTOMATIC DOOR OF THIS TOILET ..
ada smal ** kat situ ... hampeh hampeh hampeh...
nak tutup pintu je... apsal nak complicated sangat ... hu hu hu ...
** tu tulis :
**PLEASE NOTE THAT IF YOU CLOSE IT BY HAND, YOU WILL NOT BE ABLE TO OPEN IT AGAIN ...

and I was like .... WHATTTTTT ???
as i just push the door manually ...
glerz gelabah ...
jenuh gak kami tarik-tarik pintu tu ... tak berjaya pun...
dah sah sah dia tulis :
YOU WILL NOT BE ABLE TO OPEN IT AGAIN ...

Sungguh aku cakap - iols is gelabah and panik tahap gaban ... hu hu hu... gua cari segala button untuk tekan supaya pintu tu boleh bukak ... but the result was - hampeh...

Nak tau tak apsal tak jumpa button pintu tu? sebab button tu jauh glerz dari pintu ...
button tu kat sebelah toilet bowl...
mula rasa nak marah juga - "dah kenapa button tutup pintu kat sebelah toilet bowl - kan ke orang masuk toilet terus tutup pintu ..."
huishhh bengang glerz.
kalau OKU pun ... depa masuk toilet mesti nak tutup pintu dulu kan kan kan ... ke acaner?

ni hah button nya...
dah lah kena teka mana on mana off.
gerammmmnyaaaaa ahkak .... geram geram geram....
akhirnya ... ahkak cuba bertenang ... dan fikir - mana ahkak nak cari - mesti ada button kecemasan kan akak tekan SEMUA button yang ada dalam tu  ... cari cari cari - tiba-tiba dengar bell.
ahkak rasa ahkak dah tertekan emergency button ... ha ha ha...
sementara tunggu guard datang bukakan pintu ...
kiteorang bertiga dah gelak-gelak kat dalam tu ... 
ha ha ha... yerlah ... kang guard tanya -
 apsal masuk tandas OKU...dah lah sorang pun tak OKU...
and de best part - apsal masuk toilet OKU sampai bertiga?
haaaa ni memang buat ahkak nak gelak tahap gaban ...
acaner nak jawab weih ... ahkak dah lah fail menipu ni... memang fail...
ke nak berterus terang je g marah dia what a bad toilet this mall has ...bla bla bla ...
kang cakap nak ambik wuduk - paham pulak ke si jepun ni wuduk tu apa ...
ha ha ha... macam-macam plan nak cakap ... susun ayat ...

meh kita abadikan kenangan ... trapped inside de toilet in okinawa ... ha ha ha... 
tunggu lama gak dalam ni.
dah lah tak boleh call kawan-kawan kat luar cakap kami "trapped" ...
hadoii risau weih risau ...
risau macam-macam...
risau kena seret kat management mall, risau kawan-kawan dah naik tren tinggal kan kiteorang...
haaaa macam-macam... paling risau sebab malu gilerzzz ....

tunggu punya tunggu punya tunggu ... guard pun datang.
buat kecoh kat luar... iols malu hoccay ...
tapi ... besar nya kuasa jica... ha ha ha ...
ahkak pun tak ingat ahkak kelentong apa kat guard tu,
siap tunjuk passport (sebab passport ahkak ada sticker jica), siap tunjuk kad jica...
ehhh last last - guard tu pulak mintak maaf kat kiteorang ...
errrrr ... apa-apa jelah ...
yang penting boleh keluar - tak kena seret ke management mall ...
alhamdulillah ... Thank you Allah ... 

punyalah nak terbarai gelak ....
tapi kiteorang kena kuar dari toilet tu - misi ambik wuduk gagal ... 
ha ha ha... kiteorang pusing-pusing ... cari toilet oku lain ...
kah kah kah ... tak serik kot ...
yang penting dapat solat ...
setelah berjaya ambik wuduk dan solat asar - kami p kat port berkumpul ...
haaaa terus kena gelak setelah diceritakan apa yang terjadi...
sib baik tak kena tinggal dengan rakan-rakan ...

hadoiii kenangan sungguh ...
Moral - masuk tempat orang - sila perati segenap arah dan peraturan hoccay ...
toilet owh toilet ...


dah ... jom gerak ... kami nak naik tren pergi kokusai street sekali lagi ...
JoMMMM ... 

 




below ... last picture ... dan henfon ahkak pun mati ...
ha ha ha...
kali ni kalau ahkak tercicir memang habes ...nanges ....







Hari ke-12 ni belum habis ye ... 
Bersambung ... Insya Allah ...

Lokasi seterusnya : Kokusai Street again

shooting sequel I left my love in Okinawa.
(ku tinggalkan cinta di Okinawa) ...
memang betul-betul kutinggalkan ...
ha ha ha ha ...

#ILoveMyOkinawaFrens
#ThrowBackOkinawaStory

@loves_nhhas

Rekod catatan throw back yang lalu :

Hari 18 - I left my love in OKINAWA ... Cintaku tinggalkan di Okinawa ...

16 comments:

  1. semuanya posing maut...ooo..itu ke dak daus tu..

    ReplyDelete
  2. beria gelak dlm toilet OKU...kah3
    pak guard yg bukak kan pintu toilet tu hensem weh...korang x perasan sbb gelabah sgt...hahaha

    rindu sama kamu2

    ReplyDelete
  3. hadoi la, terkurung dalam toilet tu, kesian ada, kelakar pun ada.mujur tak jadi apa-apa ye..leceh jugak, masalah kat negara orang

    ReplyDelete
  4. alahaii teringat gaya kak long yana dgn mittens dlm tres.. masa tu dia borak dgn seorang makcik jepun..sambil2 tangan wat gaya nk bagi paham.. tp cute sgt laa sebab mittens comel ..kite dh gelak2 dh tatahan gaya comel itu... seolah2 buat show gitew. waaa rindu juga sama kamu-kamu :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha.. iols pun paling ingat memori tu... sebenarnya org jepun ni peramah walaupun da tau aku tak reti ckp bahasa dia.. gigih jugak nak berbual...
      Memula faham lagi bila den kata kenshui dari oic.... bila dia start tanya duk okinawa brp hari... wa da rasa nak kena bukak kasut tunjuk sekali jari kaki bagi cukup 18... hahahha... tu lom lagi kena gelak2 dengan bebudak nih sebab ahkak da buat gaya chicken dance masa makcik tu tanya sejuk ke smpi pakai glove geli2 ni.... kekekeke.. den memang suka sembang dgn local. tapi yg ni paling struggle mcm ayam itik...

      Delete
  5. SS gelak guling2 baca bab toilet terkunci! Aci marah x? Kah kah kah kah kah... Lagi sadis dari kesah SS lupa tutup zip suar!!! Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiteorang pun gelak nanges2...
      masa sy tulis entri ni pun sy gelak berdekah2... taip nya tak abes... gelak sampai guling2 nanges... sumpah lawak...

      Delete
  6. X susah pon nk lakonkan watak oku... Bisu pekak dan rabun kritikal! Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiteorg terfikir gak... tp x reti nk berlakon .. ha ha ha

      Delete
  7. Kalu guard tanya.. Nape masuk toilet bertiga cakaplah 'threesum'... Ha ha ha... Lawakkkk!!!

    ReplyDelete
  8. Kalu pak gad kat malaysia kompom dah viral... Ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah kan... sib baik okinawa baq ang...

      Delete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)