Saturday, September 19, 2015

Jom berkenalan ....

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

Hyde odie ... fuhh dah weekend lagi ... tapi still "on job" ... ayyakk... cepatnya masa berlalu... benda nk buat lak banyak... 

Ehh...Korang nak berkenalan tak?
 Dengannnn ... UBAT ... haha ... 

Jom ... hari ni saya nak tanya a few soklan cepu cemas ... nak ajak korang berkenalan dengan satu spesis yang dipanggil U.B.A.T

Siapa tak pernah makan / guna ubat sepanjang hidup dia? 
Cepat mengaku : PERNAH @ TIDAK? 
 jangan tipu... tipu dosa tau ...

Soklan kedua... 
Apa itu ubat?
Or apa yang korang tau tentang ubat ..

Soklan ketiga ...
Tengok picture bawah ni...
Betul ke salah cara simpan ubat tu ...
Picture 1 :

Picture 2 :

Picture 3 :

Picture 4 :

Picture 5 :

Picture 6 :

Picture 7 :

Picture 8 : 

Picture 9 :

...
Tengok 9 gambar ni ... sebenarnya ini penemuan yang kiteorang perolehi semasa siri2 "turun padang" bersama komuniti di kawasan-kawasan luar bandar lah biasanya ... cara mok cik pok cik ni simpan ubat lagu mana ...
Dan surprisingly ... "haku rasa haku tere"...
Rupa2 nya ada gak salah nya cara aku simpan ubat... salah cara ambik ubat ... nasib baik lah blom pernah salah ambik /makan / guna ubat...
Di sebabkan banyak benda aku rasa aku tau tapi rupa2 nya aku pun tak tau ... salah pemahaman ... aku rasa korang pun mesti ada sikit sebanyak salah tentang perihal ubat - ubatan ni ...

Nak hadiah tak? Haha ... Jom kongsi jawapan korang ... 
please feel free to join dis session... jawab jap soklan kat atas ni...
Boleh kita kongsi info jom...

Nanti aku bagi jawapan dalam next entry... insya Allah ...

Okay... till then... Semoga bermanfaat ya...

#LovesNHHas...

p/s: tahukah anda  .  Jumlah ubat berdaftar dengan kementerian kesihatan malaysia sehingga 19.9.2015 ni ... katanya melebihi 24ribu jenis ubat ...
Huiyooo.... vanyak betul... 

So JOM... KENALI UBAT ANDA ... 

JAWAPAN... ADA KAT SINI

59 comments:

  1. picture 1 salah ... biarkan ubat tu dalam bar dia (ape ke nama yang foil tu) ... memandai je teka kan :)

    ReplyDelete
  2. ubat pil tak perlu simpan fridge ... ubat cecair je simpan fridge :)

    ReplyDelete
  3. jangan makan ubat dengan minuman bersusu .... makan sebelum/ atau selepas 30 minit kita makan nasi ... ini pun ada dalam soklan ke? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis BW... kipidap...
      Good job darling sister... my tukang masak maya...

      Hihihi..

      Nanti kn jawapannya ya..

      Delete
  4. Jawapan Pertama : Of coz laa SS PERNAH makan ubat
    Jawapan Kedua : Ubat tu pada definisi SS adalah penawar penyakit... Diambil ikut aturan dan nasihat doktor...
    Jawapan Ketiga : Ada yg betul ada yg salah kot... Ahakkksss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... weih... mn aci jawab mcm tu...

      Delete
    2. Jawapan Ketiga :
      Pic No 1 - Betul sebab isi dalam bekas. Makan ikut hari...
      Pic No 2 - Salah sebab kalu ikat pakai getah tempe gitu boleh rosakkan packaging ubat..
      Pic No 3 - Betul sebab ubat diasingkan dan ada label
      Pic No 4 - Salah sebab masuk bag mudah bercampur2. Susah nak cari terutama kes2 urgent...
      Pic No 5 - Salah... Patut masuk bekas dulu... Baru letak kat situ... Takut budak kecik amik dan makan atau buat main! Peti ais latest dah dibuat penutup macam peti ais kat umah SS...
      Pic No 6 - Salah sebab campur dengan tempat makanan
      Pic No 7 - Betul... Eh ada bekas sama macam Pic No 3
      Pic No 8 - Betul sebab asing kan dan letak dalam box
      Pic No 9 - Salah sebab kena patut letak dalam peti ais

      Delete
    3. Jawapan mummy sama macam SS ... Kira aci tak? Hehehhehee

      Delete
    4. nk tiru jwpn SS bleh??? hahahah ngelat

      Delete
  5. Huda dear,
    Accidentally deleted your comment at my blog pertaining to this. However, message clearly accepted hihihihi

    Nah, for you! Jom Cuba Nasib Bersama Huda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengs kak ...

      Sayaaaaanggggg akak....
      Semoga Allah sayang akak slalu

      Delete
    2. Cikgu guna email notification tak? kalu terdelete pon boleh publish balik!

      Delete
  6. OK, akak cuba jawab.

    Soalan 1 - Pernah makan ubat, sedang makan ubat dan akan makan ubat :)

    Soalan 2 - Bagi akak ubat ni sesuatu yang kita ambil 'untuk bertahan' dan 'meneruskan kelangsungan hidup'. Tidak semua orang dikurniakan kesihatan sempurna, jadi ubat ni salah satu daripada perkara yang dapat membantu mereka jalani kehidupan seperti orang biasa.

    Soalan 3:
    Gambar 1 - Simpan dalam medicine case. Betul. Provided that ubat tu dah diasing siap-siap untuk dos yang perlu dimakan mengikut keperluan sehari-hari. Tetapi kalau main campak-campak simpan dalam tu, salah.
    Pek ubat dibiarkan berlabel. (Tak gatal tangan nak kopek label) Memudahkan kita nak rujuk - Betul.

    Gambar 2 - Ubat banyak sebeban begini biasanya untuk bekalan sebulan/dua bulan. Perlu simpan dalam kotak/bekas besar. Tak leh selerak begitu. Sebab kalau anak-anak buat main/makan, kita tak sedar pun ubat tu missing.

    Gambar 3 - Betul

    Gambar 4 - Boleh simpan dalam beg, tapi tu ada insulin kan? Insulin kena simpan dalam fridge. So, partly salah.

    Gambar 5 - Betul. Tetapi jangan campur dengan barang2 lain. Biar satu compartment tu diletakkan ubat sahaja. Kalau boleh letakkan dalam bekas tertutup dan tak dimudah dicapai oleh si kecil.

    Gambar 6 - Salah. Kena letak kat compartment yg lebih selamat. Yang ni senang je budak2 capai dan telan. Lagipun, pil tak perlu refrigerate.

    Gambar 7 & 8 - Akak rasa betul.

    Gambar 9 - Insulin kena simpan dalam peti sejuk. Satu lagi amalan penting, kelongsong ubat ke, pek ubat yang dah diguna, (macam dalam gambar tu) jangan simpan lagi. Perlu buang.

    Huhuhuh rasa macam dah tulis karangan kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fuhhh tere... sgt prihatin dgn no.4 tu...

      Delete
  7. Jawapan 1 : pernah
    2: ubat adalah penawar bagi penyakit, diambil mengikut aturan yang ditetapkan oleh doktor.
    3: patut simpan pada suhu bilik kan. tak kisah mana2 pun as long as tpt tu masih dalam suhu bilik..

    betul ke? hihi

    ReplyDelete
  8. Nanti nak fikir dulu cari jawapan tamat bila ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... cik ash... tarikh tamat ... sehingga saya siap kn skema jawapan...
      Kalo skema jwpn tu siap esok... esok lah closing nya...

      Kalau skema jwpn siap mgu dpn... mgu dpn lh jwpn nya...

      Hihihihijo... boleh gitu x?

      Delete
    2. Tengah fikir nak yg gambar ni hahahhaha aduhhhh

      Delete
    3. Ekin jawab ni
      Soalan 1- pernah mkn ubat la banyak sakit ni hihihi
      Soalan2- Ubat adalah bahan kimia yang digunakan utk rawatan ,pencengahan dan diagnosis..
      Soalan3-
      Pic1-betul la cara ekin pernah guna tu hihihi..senang n ingat...
      Pic2-betul tulis senarai ubat yang kita makan.
      Pic3-betul ubat tersimpan dengan kemas di dalam bekas yg dilabelkan
      Pic4:Salah tu mudah budak2 main ubt tu..
      Pic5:Salah tu nak simpan dalam peti tu biar tempat tersorok sikit takut budak nampak ingat gula2.
      Pic6:Salah tu
      Pic7:betul tu
      Pic8: betul tunhihibtapi letak tempat yg mudah nak cari
      Pic9:Salah tu

      Delete
  9. alamak kantoi lah..pernah makan ubat terus sihat..terbaik ..nak jawan kena tengok tul2 kan..teruskan usaha ya tq dek..

    ReplyDelete
  10. Soalan 1 :Pernah makan ubat
    Soalan 2 : Ubat ialah sejenis bahan sampingan didalam yang diperlukan oleh badan untuk merawat/ menambah baik apa yang sakit.. *hek2.. macam tipu ja..*
    Soalan 3 :

    Pict 1: Macam betul sebab tengok banyak ja jual
    Pict 2 & 3: betul
    Pict 4: Rasa macam salah jaaa
    Pict 5 & 6: Dok buat.. tapi, rasa macam salah
    Pict 7 & 8: Betul rasanya
    Pict 9 : Salah

    ReplyDelete
  11. Alaaa, malasnya nk jawab sbb nk kena skroll atas bwh kt hp nih, ubat..makanlah ubat.
    Ubat, satu usaha ikhtiar kita bila sakit, yg menyembuhkan sakit tetaplah Allah swt.

    ReplyDelete
  12. hehe..baru je dengar talk tentang diabetes dan berkenalan dgn ubat2 nya..nak try jawab..

    Q1: Pernahhh dan sedang dalam medication jg..
    Q2: Ubat untuk membantu menyembuh penyakit dengan izin Allah SWT
    Q3:
    Pic1: Betul sbb bubuh dlm pill box dan asingkan ikut jenis ubat dan hari
    Pic2: Betul jg sbb asingkan ikut jenis ubat..nampak macam tu lahh..hihi..
    Pic3: Betul sbb asingkan ubat ikut jenis penyakit..
    Pic4: Betul jg sbb asingkan ikut jenis ubat..nampak mcm tu...
    Pic5: Salah sbb ubat pil tak perlu simpan dlm peti sejuk, kalau ubat cair kena simpan kt bhg dlm sbb akan ada perubahan suhu setiap kali petisejuk dibuka, ditutup..
    Pic6 : Salah, ubat pil dan cecair tak perlu disejukbeku
    Pic7 & 8 : Betul
    Pic9 : Salah, ubat cecair tak leh simpan pada suhu bilik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi... ok kakak... nnt kn jawapanya

      Delete
  13. bab2 susun ubat ni memg ayah yaya paling pro laa . ubat2 ayh dgn mak memg sgt teratuur . ubt sendiri biasanya yaya letak kemas2 dalam raga kecik :)

    S1: yes.yaya memg hari2 kena makan ubt sb ada gstrik teruk.
    S2 : ubt tu utk ketahanan bdn dan utk elakkan dri pykt tu merebak teruk. example mcm ayah yaya ada drh tgi. so ubt tu dia kena makan tiap2 hari utk stabilkan drh tu .

    S3
    Pic 1 : betul . sebab disusun dalam pill box ikot sekian2 hari . ayah n mak yaya mcm3 jenis pill box ada sb sng nak bawak bila jalan jauh.
    Pic 2 : betul juga sb dah asingkan ubt2 tu siap n lg senang if letak dalam raga kecik2 dan susun dgn kemas :)
    Pic 3 : lg la betul dan kemas sb ada label ubt :) sng nak cri :)
    Pic 4 : kurg btul sb ubt tu letak semua sekali tmpt sama. tp ikot jnis org , kalau dia selesa susun mcm tu dn hnya dia je taw ubt dia kat mana . tp agak sush bila urgent org nak cri ubt utk dia tp selerak mcm tu . hehe
    Pic 5: mcm fmly yaya kami ada je simpan ubt dalam peti ais . tp kami letak dalam plastik klinik n tlis nama msg2 n taw lah ni sapa punya . susun elok2 . and i am not sure wrong or not , hehe
    Pic 6 : seeloknya2 letak tmpt yg sng nak cri if letak dalam peti ais pun
    Pic 7 dan Pic 8 : betul sb sng nak cri , kemas dan teratur
    Pic 9 : Salah

    done jawab solana2 kak huda :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow... kipidap girl...

      Nanti kan jawapannya

      Delete
  14. pelik mulanya....pesal semua komen panjang2 ni rupanya ada hadiah utk jawapan...patutlah semua komen panjang dengan jawapan...nk try jawab lah tapi nak copy jawapan SS boleh?

    ReplyDelete
  15. ohh...berkenalan UBAT...ingat berkenalan dengan Doktor hensem eheheeh

    ReplyDelete
  16. Soalan 1 : mestilah PERNAH makan ubat sebab x PERNAH x sakit hihihi
    Soalan 2 : UBAT? kalau sakit mesti cari ubat tapi bukan sakit hati lah..sakit hati ubatnya lain hihihi...UBAT ni sebagai agen penyembuh penyakit..bak kata pepatah semua penyakit ada UBAT nya kecuali mati
    Soalan 3 :
    PIC 1 :kalau simpan ubat dalam plastik or bekas camtu dengan labeling sekali x bercampur mmg dh betul cuma x proper lah...kalau nak cari plastik ni ubat apa..plastik lagi satu ubat apa..tapi kita mkn satu jenis ubat je x de masalah
    Pic 2 : BETUL rasanya sbb ikat dan asingkan..so tak bercampur
    Pic 3 : ni lagi BETUL...masukkan dalam bekas tray mcm ni letak label lagi...senang nak cari
    Pic 4 : SALAH simpan ubat mcm tu..pastikan x bersepah mcm tu silap haribulan dapat kat anak2 kecil habis lah
    Pic 5 : ada ubat perlu di simpan dalam peti sejuk tetapi kalau ubat tu main letak je mcm tu ada kemungkinan kecil anak2 ingat gula2...ishh bahaya..so SALAH letak mcm tu
    Pic 6 : letak mcm ni pun SALAH jgk
    Pic 7 & 8 tu dh BETUL caranya
    Pic 9 : SALAH...kalau dah bukak masukkan dalam peti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeayy!!! Huda..semua jawapan sis JM BETUL!!! hihihih...kecuali No 6 tu x de jawapan eh?

      Delete
    2. Haha... no.4 tu jwb salah tu betul... tp reason tu salah...

      Sis farah je jawab betul no. 4 tu... hebat lah

      Delete
    3. JM... nnt bg alamat ye. Blh kirim ole2... berupa "ubat"...
      I bet u ll like dis gift

      Delete
    4. sis JM tahu..ni mesti 'ubat' utk penyakit travel sis tu kan heee...ala..x perlu nk bg gift bagai..jawab suka2 je tu bukan sbb nk hadiah

      Delete
    5. Delivery hadiah depan pintu umah jay emm... ha ha ha...

      Delete
  17. pergh...berpeluh nk menjawab soalan2 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi berpeluh nk buat skema jawapan...

      Hihihi

      Delete
    2. haip!!! i jawap sendiri hokey....try test my skill :P

      Delete
    3. Hai Ros..selamat berkenalan dgn cik Huda kita ni eh

      Delete
  18. er.... nanti jawab... hahahha (ngelak) salam kenal... dtg dr blog Farrah MF

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... cepat cepat ... nk buat investigation ni... mcm mn nora simpan ubat... hihi

      Delete
  19. salam perkenalan :) singgah sini dari blog kak Farrah :)

    ReplyDelete
  20. ubat jarang makan, stock vitamin melambak lah.. tapi dah siap ngan pakaging.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanges doktor baca komen ni... Hi hi hi...

      Delete
  21. Eh ... Mummy parking dulu lah.. Nanti mummy mai balik na tuk jawab... La ni busy xdan nak tulis panjang2... :D

    ReplyDelete
  22. Kak notie confirm boleh jwp soalan ni dgn tepat sbb dia dlm bidang ubat!

    ReplyDelete
  23. Allah... kakak tertinggal bas. Biasalah Saturday/Sunday totally kakak off dgn blog. Apa lagi kalau dgn keluarga langsung tak sentuh. Sorrylah.. Nak jawab tak terlewat sebab dah ramai yg jawab pun..

    ReplyDelete
  24. salam kenal...UBAT..fuhh dari umoq 16 tahun angah tak pernah berenggang dengan ubat...

    ReplyDelete
  25. ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA....

    Wah...betullah macam-macam jawapan saya baca...blogger yang cute ni duta baru Kenali Ubat Anda..bagus ada duta generasi cyber ni...boleh sampai maklumat thru write up...

    Jadi...jawapannya...jeng-jeng:
    picture 1; ubat yang dibiarkan dalam sampul bersama label adalah BETUL. Tetapi ubat yang dah siap asing dalam pillbox adalah SALAH. Dulu pegawai farmasi memang galakkan pakai pillbox tetapi kita perhatiikan banyak keburukan guna pillbox. eg; ubat terdedah kepada kelembapan which will compromise its stability & ubat yang berlainan jenis dibiarkan dalam 1 bekas dalam mudah berinteraksi antara satu sama lain. This eventually will reduce its efficacy. makan ubat pun tak optimized.

    picture 2: ini contoh yang BETUL ubat dibiarkan dalam sampul bersama label yang dah lengkap dengan info asas ubat tu. Jadi akan kurangkan medication errors; konsep 5B- pesakit yang BETUL. ubat yang BETUL. dos yang BETUL. cara pengambilan yang BETUL. masa yang BETUL.

    picture 3: ni contoh pesakit yang sangat bagus & BETUL. Sepatutnya as a child, we should assist our parents to store medications properly. Sometimes elderly tend to consume wrong medications. ini common scenario yang kami jumpa dengan pesakit tua di hospital & klinik kesihatan.

    picture 4: gambar ini sangat sangat SALAH. ubat yang dalam kotak2 tu sebenarnya stok insulin. ubat insulin yang belum guna sepatutnya kena simpan dalam peti sejuk sebab kalau simpan dalam suhu bilik akan tahan selama 1 bulan sahaja. insulin sanagat sensitif kepada suhu. sesiapa pernah belajar sains boleh kaitkan dengan struktur protein yang akan denatured jika suhu tidak sesuai. insulin ni guna untuk kawal gula pesakit kencing manis. yang kotak biru tu sebenarnya pen insulin yang guna untuk cucuk insulin ke dalam badan kami jumpa ramai pesakit yang tak faham cara penggunaan & simpan insulin yang betul. this is one of biggest challenge for pharmacists. ni mungkin sebab pesakit2 kencing manis ni biasanya orang tua. too many info during counseling session. jadi, farmasi pun banyak terima insulin2 yang tak dapat digunakan lagi yang sangat2 waste of money =(

    picture 5: kotak insulin tu betul dah letak dalam peti sejuk tapi sebab pesakit ni letak kat pintu peti sejuk kita bagi SALAH untuk caranya. kalau letak di pintu peti sejuk, insulin ni akan terdedah kepada perubahan suhu bila kita buka & tutup pintu tu...yang paling bagus letak insulin di bahagian dalam peti sejuk..tempat yang kita biasa letak2 tupperware

    picture 7 & 8: pesakit ni pun sngat-sangat BAGUS. saya bagi 5 bintang *****

    picture 9: ni la bentuk ubat insulin dalam cartridge. pesakit ni saya rasa dia keluarkan cartridge once dia dah guna. sebenarnya cara ini SALAH. ini kerana cartridge insulin ni akan terdedah kepada udara yang mana terdedah kepada bakteria. Ingat, insulin ni akan msuk directluy kedalam badan...jadi kita perlu pastikan cartridge yang dah guna perlu sentiasa ada dalam pen insulin. boleh buka once insulin dalam cartridge dah haBIS. selalunya 1 cartridge insulin ada 300 unit, average pesakit guna yang basal insulin hanya kurang dari 10 unit sekali sehari. Jadi 1 cartridge boleh tahan sampai sebulan.

    p/s: banyak lagi info dah bagi...huhu..

    ReplyDelete
  26. Tahnia yang menjawab..termasuk JM travel hebat

    ReplyDelete
  27. nti sy singgah lgi...nk pikir jwpn dulu...ke nk tiru dulu...hahhaah

    ReplyDelete
  28. Memandangkan tokeh ubat dah bagi jawapan... so ... itu lah jawapan dia...
    hihihhi...

    so amacam? betul tak jawapan korang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. BETUL!!!! semuanya kecuali soalan No 6 tu...apa jawapan nya?

      Delete
  29. singgah sini....cari ilmu pasal ubat

    ReplyDelete
  30. asalamualaikum huda..lama tak singgah sini..harap sihat2 aje

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)