Monday, September 14, 2015

Solat di luar negara dan Solat dalam Kapal Terbang

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

Hydie odie ... 

Haritu sembang-sembang di WA dengan dak tecik bernama siti roro ni ... ala ... siti yang menaip... Kenal ?  Kalau tak kenal ... pergi berkenalan dengan budak tecik tu ... Dia balik tak de ole ole utk akak huda... siap lah dia ... hahahaha... 

Sembang punya sembang ... tiba - tiba masuk bab solat di luar negara dan solat dalam kapal terbang ... solat hormat waktu, etc. ... Korang kalau pergi luar negara  ... macam mana atau di mana korang solat? Kalau dalam kapal terbang, macam mana korang solat?

ada yang mungkin bernasib ntah lah baik ke tidak , tiap kali p oversea dia "uzur" .. .. hahaha.. boleh lah pulak yer... hihi ... jangan buat - buat uzur sudah.

ada yang setiap kali p oversea, dia dah study supaya dia tau surau/ musolla/ masjid ada kat mana...

bagi lelaki ... macam mudah jer rasa ... mana - mana pun boleh solat ... kan ...

hihihi ... okay ... untuk aku yang tidak pernah uzur time p oversea kecuali p mekah lah sebab haritu p 44 hari kan... dan untuk aku yang memang bukan jenis study itinerary dan location ... mari aku kongsikan sikit macam mana atau di mana boleh solat jika anda stuck di tengah2 bandaraya di luar negara - tak sempat nak balik hotel / hostel dan tak jumpa surau/ masjid/ prayer room.

untuk wuduk - boleh lah ambil wuduk di toilet... seriously orang pandang ko pelik gak basuh2 muka siku segala kat sinki ... tapi tolong lah jangan buat kerja gila p angkat kaki basuh kat sinki yer.  kalau p negara yang toilet kering, mau ko kena marah kot kat situ... ntah lah aku tak pernah lah pulak try ...  basuh kaki -  ambil air dengan botol mineral dan basuh lah kat dalam toilet yer...  untuk lelaki senang kan ... bawak sebotol mineral, ambil wuduk tepi park pun boleh ... untunglah... 

okay ... untuk solat ... 

1. Solat di changing room / fitting room.
Cari mall, dan p solat kat bilik tukar pakaian ... Bawak lah 2 3 helai baju nak p test ... dan p lah solat kat situ.
kat airport bandaraya besar biasanya dia ada sediakan PRAYER ROOM (campur semua agama pun ada - tapi yang selalu p orang Islam lah ... p solat), macam kat melbourne dia panggil prayer room - semua agama punya lambang pun hado... dulu2 prayer room melbourne airport tak de tempat wuduk, so kena ambil wuduk kat toilet. sekarang dah ada tempat wuduk, tapi campur pulak laki perempuan, so aku ambil wuduk kat toilet tapi basuh kaki kat tempat wuduk, atau kalau adek aku ada - aku suruh dia "jaga pintu" dan aku p ambik wuduk kat bilik tu ... hihihihi ... 

Macam kat Osaka - Kansai Airport - memang ada SURAU - memang utk orang islam.. tapi baru je lah ada nya pun... alhamdulillah ... comel kan jepun... hihihi...

2. Solat di bilik menyusu/ mothers room.


rasanya ni solat dalam mothers room kat Okinawa ni... ni bukan gambar saya yer. hihihi...
(ni zu punya kerja lah ni yang mengambil gambar ni... hihihihi)

3. Solat di jalanan.

ni solat kat tepi jalan kat starbuck kat ashibina,Okinawa.
(zu juga lah ni yang p ambik gambar ni .. tengs zu, ada modal buat contoh)

ni solat kat tempat orang camping kat A Maze n Thing kat pulau phillips, Melbourne.

Bawak lah alas and always wear attire yang solat friendly atau kalau rajin nak bawak telkung ... pun boleh... jangan lah bawak telkung putih... aku jarang arh pakai telkung solat tepi jalan... selalu alas dengan kain batik,  tudung mmg ready utk solat, cuma aku bawak selapis lagi stokin dalam bag... kot kadang2 kotor ke, or ter jarang kat ibu jari dan tumit, boleh lah pakai 2 lapis.  Sebenarnya aku standby je bawak telkung cotton aku yang kaler2 tu, incase tudung or seluar/ skirt terkotor, boleh lah ku sarung kan kan kan kan... tapi so far alhamdulillah okay...

Solat dalam flight.
 Travel ke luar negara seperti Eropah, US, OZ, NZ - mengambil masa perjalanan yang lama.  Jika ada kemampuan, tengoklah jadual penerbangan dan cuba ambil penerbangan yang paling minimum  terkena solat dalam kapal terbang ... kalau tak dapat elak, tak apa lah... teruskan... tapi kena belajar lah - bila masuk waktu solat,macam mana nak bersolat dalam kapal terbang ....

my verryyyyyy firssstttt time solat atas kapal terbang sangat lah tak berilmu... bila ingat balik, rasa nak tampar je diri sendiri laju-laju sebab tak belajar betul2... main ambik jer wuduk kat toilet, pastu solat dekat seat - konon nya hormat waktu ...mendarat je cepat2 cari prayer room - kalau ada waktu solat semula kalau tak ada waktu kena qada.... dalam hati .... that's it... no more excuse tak ada ilmu... mesti belajar sebab nampaknya aku macam kerap kena travel.

Sebenarnya - kenapa aku suka naik MAS - sebab MAS ada screen at every passenger seat.  so ko boleh tengok lokasi ko berada di mana, arah kapal terbang tu terbang dan meneka arah kiblat dan MAS ada sediakan ruang solat... siap ada sejadah okay... boleh lah sujud (walau pun kepala ada sikit rasa gegaran bila sujud dalam flight)... tapi sekurang-kurangnya puas hati ... 
tapi kalau naik air asia pun boleh juga... tanya kan sahaja kepada pramugari ketika anda nak solat tu kapal terbang sedang terbang di lokasi mana ... kalau dia tak ting tong dia akan bagi tahu...
dan ko boleh study siap2, at certain waktu where you going to be and waktu apa yang bakal masuk di kawasan itu ... sebagai mana kau boleh study itinerary  dan place to go... sebagai itu lah kau harus study bagaimana kau boleh sempurnakan setiap waktu solat mu walau di mana jua engkau berada.

Okay, alhamdulillah UZAR, kenal UZAR? Ustaz Zaharudin Abdul Rahman (yang mana wife beliau - Sis Ina merupakan idola aku ... hehehehe... kalau berminat boleh lah baca entry tentang HARI BERSAMA IDOLA ... tapi tak lah penting pun...
yang penting ... sila click LINK INI untuk panduan SOLAT ATAS KAPAL TERBANG ... yang dijelaskan oleh UZAR ... Penerangan yang ringkas dan amat mudah difahami ... 

Semoga kita sama-sama dapat manfaat untuk sama-sama berusaha menjaga solat kita walau di mana kita berada, Insya Allah.

Dimana bumi dipijak, langit dijunjung ... kita sesungguhnya berjalan memijak bumi Allah, berbumbungkan langit Allah ... jangan sombong ... Solat lah... sebelum kamu disolatkan. ... Allahuakbar ...

Logo halal luar negara ...

owh dah alang - alang tu ,  aku kongsikan list halal di luar negara yang diiktiraf oleh JAKIM ... sebab aku selalu terhilangkan list ni ... so aku tempek dalam blog... senang aku nak rujuk ... list ni guru al-quran aku yang kongsikan... sebab aku kalut-kalut p Jepun haritu ... kering hati tak nak makan... sabar betul guru ku menerangkan satu persatu perihal solat dan makan kepada ku.  Semoga Allah merahmati anda wahai guruku ... insya Allah ...








 Okay... itu sahaja yang nak kongsi ... rakan - rakan yang sering travel - meh lah kongsi dengan saya - bagaiman dan di mana korang solat ... boleh lah jadi panduan untuk saya dikemudian hari .. insya Allah...

Semoga bermanfaat ...

@LovesNhhas


8 comments:

  1. one more to add...solat di dlm empty meeting room :)

    ReplyDelete
  2. yes!!! pernah solat di kawasan lapang semasa ke di Korea last april..ambil wuduk dalam toilet kat sinki...basuh kaki? guna botol mineral sbb dalam tandas x de paip..pastu solat di kawasan parking semasa trip ke Thailand...alhamdulillah dpt travel partner yg utamakan solat.bentang je kain, paper atau apa sahaja sbg alas..ingat pesan dari kawan..tak kira di mana kaki berpijak..bumi ini milik Allah...so solat itu wajib d tunaikan tidak kira bagaimana keadaan nya

    ReplyDelete
  3. pernah juga ada pengalaman solat di dalam KFC..solat sambil duduk semasa trip di HK...dan solat di ruang or sudut tepi di Mo Chit Stn Bangkok...

    ReplyDelete
  4. tapi belum pernah solat di fitting room....cuma pernah solat di Changing Room di Busan Airport

    ReplyDelete
  5. setiap kali travel luat negara sis JM ada brong together kompas, waktu solat di negara tersebut dan juga bacaan arah kiblat

    ReplyDelete
  6. pernah juga dgr ceramah dari ustaz tentang solat hormat waktu ni...terutama dalam flight....mmg agak susah nk tentukan arah kiblat dan apa yg sis belajar..semasa dalam flight kita di bolehkan solat hormat waktu tanpa perlu berwuduk..yg penting kita niat solat seperti biasa tp sebelum niat solat tu kita dah ada niat utk solat hormat waktu...arah kiblat tu kita tawakal kepada Allah..niat dalam hati kita solat mengadap kiblat....bila dh selesai solat hormat waktu tu..apabila dh sampai ke destinai kita perlu Qado solat hormat waktu tadi...begitu juga jika kita berada di tempat lain dan tiada tempat utk berwuduk boleh solat hormat waktu yg penting perlu qado selepas itu...semoga bermanfaat

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)