Monday, July 23, 2018

The story of my boss ...

23.07 2018

Menyaksikan satu lagi momen "kehilangan" dalam perjalanan kerjaya aku apabila ayahanda yang dikasihi segenap lapisan kakitangan bersara hari ini pada usianya genap 60 tahun.

ALHAMDULILLAH, ALLAH pinjamkan beliau untuk berkongsi ilmu dan semangat sepanjang 10 tahun aku berkhidmat di sektor awam, dengan beliau sebagai my very 1st boss in dosm.

Masih ingat tatkala hari pertama aku melapor diri pada 17.12.2007, kenalah mengadap Pengarah Bahagian kan.
Masa mengadap tu tengok boss lelaki, stok pakai songkok dan muka serious.
Dalam hati terus rasa tak best.
Hahahah... tak suka boss lelaki sebab masa kat private sector my 1st boss pun lelaki cina kc khoo kot nama dia. Hari2 bersengketa. Hahaha... Pastu tukar boss perempuan - macam aman sikit... Tapi bila renung balik dengan si kc khoo tu lah aku belajar banyak benda - working skill and surviving skill in working environment.

And coincidently, the same thing happen with ayahanda.
Masya Allah... Dalam 10 tahun menjadi anak didik beliau ... bergaduh dan bersengketa itu perkara biasalah bukan... hahaha... tapi ayahanda adalah boss terbaik sepanjang aku bekerja...
I love him as a father. I love him as the best boss ever.
Sungguh banyak benda aku belajar dengan beliau.
Dan ku tahu (or maybe perasan), aku adalah salah seorang anak buah2an beliau yang beliau boleh harap walaupun dakhuda ni kadang2 sewel dan baran ikut kepala angin dia je.

When I was started my career in public sector... masa nak outstation ke Sabah n Sarawak - ayahanda suh aku p ngan dak amirah sebab menjaga ikhtilat.
Pastu ayahanda siap bagi idea suh ambil cuti sabtu ahad p explore Sabah. Tapi pesan accomodation on ourselve - of course lah tak boleh claim.
Hahaha... pastu kiteorang kena marah sebab kat airport kitaorang p pakai jeans and blouse. Hahaha... onthespot baq ang kena sound. Yang tak menahan tu berani menjawab ... "apsal encik F boleh je pakai jeans" ... note: en f boss nya orang lain tapi dari same department.
Tn Hj jawab : " sebab kamu anak buah saya,saya bertanggungjawab atas cara dan etika kamu, berpakaian yang bersesuaian  juga satu adab dan etika yang patut diamalkan dengan baik. F bukan staff saya - jadi itu urusan dia dan boss dia.

Hambik kau... aku tak pernah pakai jeans langsung dah lepas tu. Hahaha... aku p australia pun pakai baju kurung. Aku p Jakarta pun pakai baju kurung... hahaha...

Tn Hj ni dia ni macam "bomoh" ... mana2 state / division ada masalah... CS akan hantar dia as rescuer... pastu jap lagi aku gak tukang bebel... " tn hj kalau tn hj asyik jadi bomoh ... kitaorang pun penat arh sebab kena jadi assistant bomoh... kerja bercambah kot"
Hahahaha... antara kerja yang langsung tak patut masuk dalam skt aku ialah ISO.. memang tak pasal2 sungguh.
Dah lah iso tu mengambil 1/3 kapasiti ram minda dan tenaga aku. Hahaha...
Pernah gak tn hj buat lawak pukul 3 petang hari jumaat suh aku p meeting ISO kat melaka ... macam nak gila aku tepis...  hahaha... tapi akhirnya kena p juga.
Mujur lah melaka ja.

Pastu aku ni tak boleh cuti sebab asal cuti je telefon berdering ... hahahaha...
Tapi sebenarnya dengan tn hj aku selalu je ambil EL sebab aku fedup nak jawab phone and emel kat opis... ad hoc meeting #akukanassistantbomoh.  Aku slalu EL hari rabu sebab aku nak buat kerja dari rumah. Gila kan ambil cuti sebab nak buat kerja dari rumah...
Hahaha...
Ada sekali tu aku nak buat kenduri tetiba dia suh aku p sarawak... macam nak gila aku cakap tak nak pergi sebab aku dah jemput orang datang kot... hahaha... ok lah dia accept ... tapi aku kena standby depan phone n laptop like what ... 24hrs... hahaha... masa aku g pasar pagi tu tengah beli santan ... pun boss aku tu call suh cek document... aku macam dah hafal segala mak nenek dah dengan tangan bersantan g jawab telefon... hahahadoiii...

Punyalah aku ni dah terbiasa dengan phone masa aku cuti... so masa aku nak p haji tahun 2011 dulu ... aku ambil cuti seminggu awal supaya dapat melatih semua orang yang berkaitan dengan aku untuk hidup tanpa aku ... ecewah... at least kalau kena pick up phone to assist aku ada lagi kat malaysia... hahaha... okay lah semua survive dengan ketiadaan aku
Sekali 2 hari sebelum aku berangkat ...  tetiba boss aku ni call...  hahaha terus ngan suara tak puas hati aku jawab "ye ayahanda ada apa lagi... saya dah nak berangkat ni... tahun depan je lah bagi kerja kat saya" ... hahaha boss aku punya gelak... rupanya dia nak pesan suh p awal ke kelana jaya jangan lenggang mak minah #sebabakunimemangselalulambat
#berkejarandiairportadalahrutinaku
Siap pesan... lepas asar terus g epot ... bla bla bla... kapal terbang tu tak tunggu kamu.

Hahahah boss boss... nanges saya tulis semua kisah ni...

Ada satu tahun tu aku kena handle even 60 tahun... pressure gila handle event tu. patutnya aku jadi sekretariat untuk conference je ... maklumlah aku junior officer ... tapi towards the end ... tetiba aku jadi main secretariat sebab main secretariat yang gred tinggi2 tu semua jatuh sakit... kan sebab ayahanda tu bomoh ... maka tak memasal2 ngan aku2 sekali kena jadi main.... perhhh menyirap rasa ... kena marah ngan senior2 officer lain like what .... eeeiii nak ku menjawab karang panjang cerita ... last2 aku nanges g marah ayahanda... sebab tak fair kot aku kena marah sebab kerja orang lain yang macam harem ... hahaha ... pengalaman yang medewasakan...  sebab event tu juga aku tetiba jadi glamer ... hahaha... sebab aku telah mengumpul directory alumni opis tu dengan hebatnya... aku telah menyediakan templat surat jemputan yang ada pelbagai lapisan dan occasion dengan banyak dan bertertibnya ... so event selepas itu semua pakat cari aku ... untunglah korang ... time kena marah aku kena sorang2... hahahaha...
oh date event tu kan ... aku yang pilih ... hahahaha ... nobody knew about this rasanya kecuali aku ngan boss aku tu ... rasional pilihan date tu sebab date tu je aku free ... date lain aku bizi ngan kenduri kawin kawan2... hahahaha... tapi aku punya goreng justifikasi kenapa date tu kena pilih adalah sangat awesome ... sampai boss setuju dan terima date tu tanpa bantahan #thinksmart #worksmart  ... hahahaha ...

pastu masa pop census 20__ ; cam biasalah ayahanda kan bomoh menyelamatkan state yang bermasalah dan menyelamatkan negara ... hahahaha... gila lah ... masa tu puasa kau tau tak ... cam biasalah bila boss jadi bomoh kita yang anak2 buah2an ni kenalah jadi assistant bomoh ... masa tu semua staff division aku kena kerah g state ... panjang lah cerita ... aku dah kerut2 muka tak nak pergi ... aku bagi rasional satu je dan memang betul pun rasional tu ... "boss saya tak reti baca peta .... boss tau kan ... pastu saya ni bukan boleh bekerja dengan orang yang macam2 perangai ... stok sabar saya tak banyak ... "  hahaha untuk itu aku kena lah jaga opis dan bangunkan sistem ... hahaha ad hoc kau tau buat sistem tu ngan sis ferry and sis elisah ... pastu kiteorang kena maki ngan kawan2 kat state sebab ada sistem tambahan ... aku cakap lah ... aku pun diarahkan buat sistem tu ... bukan aku suka2 nak buat... korang ingat kiteorang tak gila ke buat benda ad hoc pastu kena fikir macam mana nak sampai kan guide tu ke satu malaysia dalam masa split second ... gila tau ...
tahun tu memang tahun paling crazy dalam hidup... hectic gila ... tak raya semua orang ... hahaha... yang kelakar tu ... masa tu aku kira muda lah lagi ecewah ... pastu masa tengah2 buat sistem tu aku patut standby cam biasa lah 24hrs near office ... reachable to the system ... sekali satu saturday tu aku curi2 g shopping kat jalan tar ... tetiba boss call ... mampuih tak berani nak angkat... takkan nak tipu cakap ada kat rumah kan kan kan ... dah lah bulan puasa... nak nipu pula ... kurang pahala puasa ... hahahaha ... laju berdesup aku balik putrajaya tak jadi shopping ... hahahaha ....

habis census tu, hujung tahun aku kena organize trip untuk semua staff state ... glerz penat dan hectic... aku makan dan rehat pun tak sempat ... aku nanges banyak tahun tu. hahaha ... pastu ayahanda ni dia memang train kiteorang bekerja dengan minimum or fully utilize apa je resources yang kita ada... kira aku ni kalau outstation ke handle event ke, team aku sangat minimum sebab aku tak boleh angkut ramai2... so sesiapa sahaja officer dari division aku kalau handle event and outstation memang kiteorang lah segala2nya .... #nakmatikrasa ... tapi hikmah dia kita dapat lihat lama lepas tu bila kita baru perasan yang kita ni secara tak sengaja dah ter jadi multitasking and capable to handle a lot of things ...  Alhamdulillah ...

Itu beza kalau kau dapat boss "orang lama" dengan dapat boss saing2 acah2 sebaya tak sebaya ... beza memang berbeza ... 

nanges aku tulis kenangan ni .... 

Ayahanda ni memang macam ayah aku... i love both father... my father real father a.k.a encik abah #youguysknowmybabahkan #wroteaboutbabahalotinthisblog
Tn hj ni dia memang macam babah. Kalau dulu masa aku kecik2 kat sekolah... kalau tak reti subjek kat sekolah, tak reti math tak reti buat karangan semua abah yang tolong guide.  So bila dah kerja... my stats ... my papers all checked and guided by tn hj ni.
Ada ketikanya kalau ada urgent and important papers ... mau dekat 12 kali kena edit. Hahaha... Balik opis pukul 4 pagi pun pernah, pastu pukul 8 dah kena clock in sebab ada important meeting... berpinar mata mengantok ... 

Tapi from there I learnt a lot of skills and knowledge. Ye lah paper kabinet lain. Paper UN lain. Paper minta duit lain. Hahaha...paper speaker notes lagi... segala mak nenek paper ada. Tapi he is no longer my direct boss bila dia kena transfer jadi bomoh kat institut pastu naik pangkat bertingkat2 .... hihihi ... tapi cam biasalah ... ada masalah aku cari gak dia balik ... hahaha... kan bomoh ... 

Oh we closed with all his family members too. His wife, his kids... sampaikan kalau family day tu... aku ngan dak syakirin and apa ke nama Dr lagi sorang tu (his dotter is a medical Dr) ... mesti waiting for each other as seteru main pijak belon. Hahahaha... itu game faveret kiteorang...

Ni ma'am (his wife) dah bagi alamat siap suh datang umah jalan2... hahaha... i told them i nak p tuisyen ngan ayahanda on stats... belajaq ngan ayahanda lagi faham dari blajaq kat uni. Hahahaha... ai nak p tuisyen ja... #tuitionfeecheaper... tapi tn hj nak caj consultation fee. Hahahaha...untonglah...

#nanges
10 tahun yang mendewasakan ...

Kalau nak sambung tulis ni boleh jadi cerpen pula entri ni karang ...

Untuk itu aku berhenti coretan kenang-kenangan sampai di sini sahaja.

Dear ayahanda... if you ever come accross my blog ... I want you to know that I feel sooo blessed to have you as my ayahanda... sorry sebab banyak bersengketa ... tapi saya tahu ayahanda always my best boss ever... Thanx for all the knowledge and advises ...

Semoga ayahanda sentiasa sihat dan gembira bersama ma'am, anak2 dan cucu2 ...

Sebagai penutup saya selitkan 4 pesanan keramat ayahanda sejak saya mula bekerja yang saya sentiasa ingat dan bawa kemana saya pergi ... semoga tatkala saya down... dan saya belek semula nota ini... saya akan kembali untuk berada dijalan yang betul. Insha Allah...

Amanat myboss : #since2007 😛

Pesan 1 :
Memberi biar lebih sebab yang lebih itu sedekah.
Kalau kurang takut-takut berhutang.
Maksudnya jangan berkira dalam bekerja
#worksextratime
beri lebih = sedekah
kalau kurang = hutang

Pesan 2:
Jangan marah-marah.
Jangan benci-benci.
Takut orang yang kita marah + benci tu orang yang Allah sayang.

Agak-agak apa pandangan Allah pada kita kalau kita benci orang yang Allah sayang?

Pesan 3 :
Apa yang kita buat hari ini, air tangan kita - jangan sampai disumpah anak cucu.

Maksudnya jangan buat kerja cincai - kalau natijah kerja cincai kita itu akan menyebabkan kesusahan kepada orang lain, menyusahkan generasi yang akan mewarisi - nanti hidup tak berkat disumpah mereka setiap hari menerusi keluh kesah mereka akibat kesusahan yang kita wariskan.

Pesan 4:
Kalau Allah dah marah ... nikmat pertama yang Allah tarik ialah rasa kasih sayang + rasa ihsan sesama insan.
Jangan undang kemurkaan Allah.

#mybossretiretoday

Happy Birthday  and happy retirement day ayahanda Tn Hj Azahari Mohd Raslan
23.07.2018...

Till then,

Loves @nhhas

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Saturday, July 14, 2018

Resepi ikan salmon bakar

Perap ikan solmon dengan:
Blackpepper (kasar /halus ikut dan lah mana ada)
Garam
Mix herb (optional)
Origano serbuk jangan bubuh- tak sedap.

Tumis bawang putih yang dihancurkan dengan naturel/butter.
Pastu pour on the salmon ...


Ready to be bake/grill (apa2 je lah nama dia ... kesimpulannya bakar lah kau si salmon itu dalam oven)
Siap.
Bakar ikut size ikan ... 15 - 20minutes

Friday, July 13, 2018

Resepi ayam ros / ayam masala

Resepi ayam masala/ayam ros



Goreng ayam dengan kunyit ...
Takyah garing sangat.
Nak garing pun boleh ikut suka hati lah...

Kuah /gravy untuk ayam ros /ayam masala :
Tumis bawang blender + buah pelaga + bunga cengkih
Dah naik bau wangi then bubuh cabai blender
Serbuk ketumbar sesudu dua ikut kesesuaian.
Sos tomato sesudu dua
Buah tomato dihiris bulat
Bawah holand dihiris bulat


Add sugar and salt
Daun ketumbar sikit je.
Dah nampak cantik kuah bolehlah.masukkan ayam yang telah digoreng.