Thursday, December 10, 2015

Arriving at your destination ...


Drama queen ... 
Tiap kali "balik kampung" mesti drama ...
Last time balik ... 
Flight pukul 740 malam... pukul 5 petang (if tak silap ingatan) baru nak keluar pejabat ... dan ada lagi barang tak setel. boleh bayang macam mana aku lari kat airport? Haha... masuk kapal terbang terus sakit kepala rasa nak muntah segala ... 
Trip petang semalam ... aku berlari ke gate C25... - 5 minit sebelum gate tutup.
Mujur sempat sampai ... Alhamdulillah.
Haila ... drama queen...
Tapi so far Alhamdulillah aku belum pernah kena tinggal... harap2 jangan pernah kena tinggal. Huhuhu...
Setakat nama bergema di KLIA "Panggilan terakhir kepada Cik .... " itu dah macam perkara normal... hihihi... 

Drama seterusnya ... sampai airport, ada 4 bags yang belum pernah dibawa travel jauh ... so bag tu tiada tagging tiada nama.
Depan kaunter check in tu juga lah terhegeh-hegeh nak marking and tagging. Mujur Emirates sediakan tagging bag yang cantik bin reliable. Hihi... akak aku yang perasan... so kiteorang rembat banyak2 tadi... siap ambik tagging untuk bag kat rumah :-)

Ok review naik Emirates ...
(First time okay naik Emirates)
Jom buat perbandingan sikit ...
Emirates vs MAS.

1. BOOKING TICKET.
Both web are friendly and easy to book.
Cuma MAS lagi mahal.

2. CUSTOMER SERVICE (via phone)
Both are good and very helpful.  Cuma aku pening sikit dengan EMIRATES sebab staff depa dari macam2 negara.. ada juga yang "communication almost break down" sebab aku tak faham langsung apa dia cakap.  Ko jangan buat main... terlajak 1kg = rm500++ ye (if tak silap). So kalo kejap dia kata tak kena charge .. sampai depan kaunter kena charge... ko tengok lah aku buat drama lagi kat depan kaunter tu jap lagi... huhuhu...

3. Flight seat.
Seat Emirates lagi sedap ... tapi ruang laluan between seat sempit sungguh. MAS lagi selesa nak berjalan.

4. Flight entertainment.
Emirates win. Sebab lagi banyak movie n widget button pelik2... haha.
But to me Emirates kalah sebab tiada Quran kat ICE depa... tak tau lah kalau aku tak jumpa ke. Jenuh dah tekan2 tadi.

Tapi walau pun movie banyak... tapi tak best movie2 tu. Buat lagi pening nak pilih je.

Owh ye... EMIRATES nye power suply laju sungguh... cepat je penuh aku charge henfon. Tapi malangnya aku terlupa charge camera kat dalam tu... hihi... ko nak charge laptop pun boleh.

5. Food served...
Emirates canggih ooo... bagi menu lagi bak ang... tapi taste - biasa-biasa je lah bagi aku.
Makanan kat MAS lebih kugemari... 

6. Ruang solat.
Both have ruang solat. Tapi ruang solat MAS win ... lebih proper. Ada sejadah ada tirai.

7. Toilet...
Tadi toilet Emirates lagi best sebab bersih dan wangi. Mungkin passenger onboard today berdisiplin semuanya... hihihi...

8. Hospitality and service by stewardes...
Pramugari dan ground service Emirates kurang pro.  Tidak seramah dan tidak helpful seperti staff MAS... Kalau tanya apa2 susah nak tengok diaorang senyum. Ikut orang kot... mungkin bukan semua begitu.
So hospitality dan pramugari yang ramah, memang aku vote MAS...

So kalau ada yang tanya mana nak pilih "MAS vs EMIRATES...
Aku vote MAS kalo aku travel with puan ibu. Tapi Emirates still good option jika MAS mahal tahap gaban.
Airlines lain ... kita review lain kali bila kita naik ye ...

pssst... hari ni tak ada kastam anjing.. hihihi... kejap je clear hari ni...
Yo lah kiteorg sampai pun pukul 2.pagi kannn .. alhamdulillah.

Have a good day ahead...
Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh... 





29 comments:

  1. tak pernah naik kapal terbang..gayat

    ReplyDelete
  2. sibbaik x tertinggal kann.,

    ps. jgn lupa ole ole wak dua ., harhar2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... betul tu wak...
      Bak mai alamat

      Delete
  3. dah sampai Melbourne ye?kirim salam kat the twelve aspotle tau..hehehe

    ReplyDelete
  4. baca kat news, MAS ngan Emirates nak bergabung..kita tunggu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eerr point blh gabung juga x? Hihi

      Delete
  5. Replies
    1. Tengs kak. Atas tajaan tudung tu...
      Love it soooo much

      Delete
  6. The moment Huda baca komen kakak ni mesti dah makan angin di 'kampung halaman' dgn ibu-ayah-kakak. Atau baru bangun dari sarung selimut sebab kan tengah sejuk sekarang ni.

    Enjoy your holiday dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... betul kak... bagus punya dok bawah selimut.

      Delete
  7. Orang tu kampong dia kat Melbeng... Sob Sob Sob... Tinggal SS sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bue SSS...
      Mucho gracias seniorita

      Delete
  8. kalau setakat balik kampung ... naik AA jer, sure tak drama queen sangat, sebab AA selalu delay hehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. AA... lagi banyak drama...
      Jarang travel dengan AA :-)

      Delete
  9. bestnya la wei ... naik emirates tu :)

    ReplyDelete
  10. dari awal dok sebut "balik kampung" tu kampung aussie ke? ... dan dan ngaku kampung kan :p

    ReplyDelete
  11. enjoy your travel huda ... semoga selamat pergi dan selamat pulang :)

    ReplyDelete
  12. Saya hari ahad baru bertolak..isnin sampai.

    ReplyDelete
  13. banyak beza ke antara emirates dgn mas dr segi harga tix?

    ReplyDelete
  14. Pengalaman tertinggal flight melbourne -christchurch sggh mengujakan

    ReplyDelete
  15. oooit kakak.. live update sebaik mendarat ka ? hahah ptutla tanya ceq tak baca blog ka.. ingat tuan rumah blog pun xdak.. x singgah la hahaha..

    ReplyDelete
  16. uuih dia naik Emirates.. tingin nak naik isnyallah.. Mak n Ayah da naik dulu.. pegi umrah naik Airbus Emirates dok ataih plak tu..

    ReplyDelete
  17. dulu naik MAS long distance journey.. xdak pun tempat solat tu kak.. kami dia suruh solat kat tempat duduk hurm..

    ReplyDelete
  18. uish sempat eh keluar opis lewat tu sampai eport on time jugak.. cayalah kak.. CT mmg kena make sure at least 3 jam awal.. tpi ritu hahaha lambat jugak.. sbb jerebu drive slowly..

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)