Tuesday, December 15, 2015

Day 5/2015 = Day 3 @ New Zealand : Milford Sound - Best Place to be

14 December 2015 (Monday)..

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ....

Salam siaran dari bumi Queenstown. 

Okay kita skip Day 2 @ Queenstown ... (kalau rajin nanti saya update) .. .Sebab saya lebih teruja untuk update trip kami ke Fiordland National Park dan Trip menaiki cruise at Milford Sound, Southern New Zealand ...


7.00 am at Te Anau Top 10 Holiday Park, before depart to Milford Sound Piopiotahi. 
Self drive by your dear Cik Manisah (bukan nama sebenar) ... hihihi...
#Dear ke?
(I'll review about this hotel later, Insya Allah).


Sepanjang perjalanan view, Subhanallah sangat cantik.
Boleh pilih mana nak berenti dan ambil gambar. 
Hati-hati memandu - jalan sempit. Tapi drivers bawak laju macam apa je.
Termasuklah Cik Manisah.

Memandangkan adik cik manisah amat bad mood pagi ini tanpa diketaui apa puncanya...
Maka en. Abah Cik Manisah terpaksa menjadi photographer, dan en.Abah sering sabotaj gambo cik manisah ...
Faveret en.abah adalah ambik gambar ntah apa-apa macam ni.
Hahahaha...

Nak dapat picture yang elok,  aku terpaksa suruh en.Abah ambik lebih dari 11 kali till aku dah malas .
"Abah, Its ok... Dah lah tu,... Jom gerak"...









Jom .... Mengembara bersama Captain Jack Sparrow.

Seriously kapal ni aku tengok oldies dari luar tapi the interior memang best dan klasik.
Deck kapal dia pun best ... 







Bersama budak yang badmood sepanjang hari ke-2 di NZ.

Sangat sejuk tapi cik manisah tak boleh pakai glove sebab susah nak ambik gambar.




#again tah apa2... Ada jari .. ada besen biru...
redha je lah ;-)






Kapal pirate of the carribean sedang menuju ke waterfall...

Dan deck tu berhenti berhampiran air terjun...
So boleh lah kita mandi di bawah splash air terjun tu.
Subhanallah best sangat ...
habis basah dslr, henfon semua habis basah demi aku yang DEGIL nak juga gambar ni.

Gambar atas n bawah ni ada amoi dari Sarawak tolong ambik.
Lensa kamera dah penuh air ...
basah lenjun beb.
Siap cakap kat abah ... 
"Ni kalau henfon ngan kamera rosak, abah ganti baru tau tau tau" ...
Motip sangat perangai aku kan ...




yeay budak ni boleh senyum juga akhirnya...

love you sister... 
owh thanx atas tajaan jacket badge color tu ...
hihihi...

Adik ... You should thanx me for this photo...
fascinating kannnn...
#modeperasan 

sapa ntah tlg kiteorg ambik kan gambar ni...
hihihi...



Tudung ditaja oleh Sis Nohas.
Baju Tajaan diri sendiri beli di Jepun.
Seluar pun tajaan diri sendiri beli kat AEON je pun...

Fiordland park / hutan or watever...








Self drive ...  ngantok betul ...
beberapa kali hampir terbabas ...

Berenti tepi jalan ... basuh muka (sejuk ditampar angin).
Minum coffee latte dan selfie ...
sebab nak tunjuk betapa laju nya angin ...

Stop kat ""look out zone"
Punyalah kuat angin, sampai kopiah abah terbang.
Instead of p tolong ambik... aku ngan puan ibu bantai gelak sepenuh hati.
sebab aku rasa lawak ... kah kah kah.
Sorry en. Abah... I love you... both ... mmuuuahhh ...


Dah balik sampai hotel ... @Queenstown ...

en.Abah kita yang hensem dan baik.
Best father ever in de world...
Love u babah ... 
tengs for all de pictures ... okay lah kan daripada tak ada ...
hahahahaha ....

....
@Lovess... nhhas

#bersambung ... Insya Allah

49 comments:

  1. ohsem view dgn waterfalls tuu.,

    jgn lupa poskad nz wak yee ;)

    ReplyDelete
  2. Seronoknya ke NZ. NZ sekarang ni bukan sepatutnya nak masuk summer dah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah summer tp sgt sejuk.
      Dan all 4 days there hari hujan... 1 hari je cerah... hihi

      Delete
    2. pelik tengok summer pun pakai jaket..kalau winter cmane lah ye..adoi

      Delete
    3. Cik sal....
      Salji pun ada lagi...
      Hihi...

      Time winter.... hmmm mmg putih je lah ...
      Boleh sasau kalau salah bawak winter attire...

      Delete
  3. Cik Manisah drive carefully... Jaga kesihatan juga... Miss u... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. drive sambil ngantuk katanya, cer nasihat sikit SS :p

      Delete
    2. Yeay... ada orang rindu kita

      Delete
  4. Kecik sangat gambar... SS tak puas tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... cik manisah x reti nk enlarge...

      Sss click n zoom lah... blh rasanya

      Delete
  5. Tak bawak balik Jack Sparrow ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawak. Haritu g kutip si jack kat sydney...
      Hihi

      Delete
  6. cantiknya viewww... nnt snap byk2 n share ngan kami yek ;-)

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Nanti kn... yg tidak seberapa itu dr ku . Ntah bila nk sampai x tau... harap2 sampai dgn selamat. Insya Allah

      Delete
  8. wow..best giler! jelesnya! huda dan encik abah sama je comel ye..eh, puan ibu xde gambo.spesis pemalu mcm mak saya jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... ibu jarang suka bergambar...

      Delete
  9. hahaha..manjanya adik, nasib baik kakak penyabar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlm bnyk situasi... daku mmg hilang sabar dgn budak sorang tu.

      Delete
  10. baca entry ni dua kali sebab gambar semua cantik-cantik..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah masuk tiga kali tapi nak komen sikit punya lelah. Line dah abis kuota :(

      Delete
  11. wowwww......bestnyer jenjalan......semoga dipermudahkan urusan....hihihi

    ReplyDelete
  12. walaupun huda bgtau gbr byk xkena...tp sy nmpk semuanya comel jerrrr.....hehhehehehe....gbr yg "hidup"...berkat abah amik kot heheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... harus lah kita letak yg "jadi" sahaja...
      Hihihi

      Delete
  13. Hehehe akak tunjuk entri ni kat Cekebon. Cakap Cekebon ada geng ambil gambar - abah Huda.

    Tahu tak, dulu akak menang pertandingan, ambil hadiah YB yang sampaikan. Sikit punya klik klik klik Cekebon ambil gambar. Dahla dulu time kamera filem segulung. Bila dah cuci,..banyak gambo YB!! Gambo akak? Adalah tangan enter frame sikit. Huhuhuhu kira abah Huda lagi maju ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesss ... babah tere ambik gambar sbnr nya... tp age factor kot . Kualiti ikut hantam saja lah. He can do it better.

      Sy blaja ambik gambar pun dgn abah... hihi

      Delete
    2. Haha... cekebon mmg win lah

      Delete
  14. Subhanallah... kakak tumpang seronok ajelah
    Tengok yg badmood pun akhirnya boleh senyum dah - tahulah memang best:)

    ReplyDelete
  15. hahaha sampai terbang kupiah ... anak pakat gelak la pulak :p

    ReplyDelete
  16. ituhari semua cakap huda balik kampung, ingatkan ke aussie lagi, rupanya NZ ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer sy berada d Ausie dan NZ..
      Both country for this trip

      Delete
    2. oh patutlah semua cakap balik kampung ... so huda rushing lah ni kan, sebab gi dua tempat.

      best jadi huda kan. lagi best jadi adik huda hahaha ;)

      Delete
  17. sewa kete jer ke? awat tak sewa RV? ... teringinnya nak travel naik RV :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak minat sgt naik rv.
      Sejuk x blh tdo.
      Toilet pun rs susah nk manage.
      Lgpun rv tu mcm sgt besar je ...
      Dh mcm size lori ais.

      BW lain lh... ada driver ... blh dok sblh je... hihihi..

      Susah nk g milford tu naik rv if x cekap. Jln agak scary

      Delete
  18. seronok dapat travel satu family kan huda ... kem salam kat ibu abah dan adik yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok mmg sronok sbb mak abah sangaaattt enjoy trip kali ni
      Jarang tgk mak happy mcm tu...
      Sbb travelling is tiring... huhuhu...

      Delete
    2. haish ... travelling is tiring tu untuk orang tua-tua jer lah :p

      sebab NZ super duper indah, tu yang mak abah huda happy walaupun penat.

      Delete
  19. hehehe cantiknyaa tempat ni kak.. cantik !!! and lavender tu awat gemok sangat.. kami jumpa lavender kecut..

    ReplyDelete
  20. last year tengok rancangan RV Rampage kat Travel Channel. Diorang shoot kat NZ. time tu memang teringin sangat nak pergi.

    ni bila tengok gambar huda, makin teringin lagi jadinya. tapi teringin jer lah :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doa yg baik2..

      Seumur hidup sy x pernah mimpi or berangan terfikir pun tak pernah yg sy akn sampai situ

      Delete
  21. cantik waterfall tu..mesti sangat sejuk kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejuk... tp best.
      Sejuk sampai tangan hilang deria rasa.

      Delete
  22. mana spot itam dalam gambar ? xde pun.. next time cuci lense tengok dalam tu ada habuk ke tidak.. ngeh3..

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)