Thursday, April 14, 2016

When Diva Went for Holiday ...

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ... 

Ini kisah bila diva pergi bercuti ... Weekend gateway katanya ... ntah gate tu kat mana tak tau sebab rumah diva tak ada gate... keh keh keh ...

Okay beautiful ladies and handsome gentleman  ... sit back + fasten your seat belt  and chillex ...
Let's njoy reading de journey with your most dearies CML ... 

Memandangkan CML sekarang dah up level divago ... so percutian kali ini CML dah macam retis uols... Uols ingat che ta je mampu bawak photographer professional g holiday?  iols pun hado ... Uola ingat retis je ada penaja ??? CML tak payah jadi retis pun hado ... 

keh keh keh ... Bismillahirrahmanirrahim ... Jom ... 

Day 01 : 8 April 2016.
0530 am  ... 
3 divago telah terpacak di Putrajaya sentral ... 
Divago akhmar je yang dapat tidur malam tadi ...
Divago achik dan divago CML haremmm tak tidur ...
muka ada sedikiti ngantok di situ... lalok dan "mabuk ketum" kata achik...

Kenapa Putrajaya sentral? satu sebab secoit tet je dari rumah CML ... Kedua sebab parking kat Putrajaya sentral murah ... Hanya orang kaya - kaya je mampu parking di KLIA ... Orang-orang separa mampu - parking sini sudah ... semalaman RM6 ke RM 8 je ... murah kan kan kan ... 

Okay, azan Subuh berkumandang ketika divago berada di dalam tren menuju ke KLIA ... Sebaik sahaja menjejakkan kaki ke KLIA ...
kami berjalan ke anjung tinjau bagi menunaikan solat subuh. Mulanya ingat nak check in luggage terlebih dahulu dan solat subuh di bahagian dalam selepas check in.  Tapi ahli rombongan divago masih belum cukup - ada seorang retis I sedang on de way katanya ... Ditambah pula dengan Q yang panjang di kaunter penerbangan untuk "drop bag" ... Maka solatlah kami di anjung tinjau - 
Nota : Surau di KLIA terletak di departure hall aras 5 ya - dikawasan anjung tinjau i.e selepas area gate pelepasan antarabangsa ...

Selesai solat subuh, divago kRin pun muncul sambil buat muka yang tidak dapat CML terjemahkan... kRIn cakap "Korang ... errr aku salah parking... aku ter parking kat tempat staff MAS... errr rasa-rasa kena clamp tak?"  ... Masa tu CML ngan akhmar nak Q untuk drop bag ... kRin belum solat subuh lagi. So Achik teman kRIn solat subuh ... CML katakan pada kRIn "kiteorang Q drop bag dulu kalau sempat kang, kita g kalih kereta ko... kalau tak sempat, meh kita doa banyak-banyak agar tak kena clamp,  Insya Allah.  Ternyata ... tak sempat... Sudahlah ketika achik tunggu kRIn solat ada berlaku kejadian foreigner bergaduh kat area depan surau anjung tinjau tu ... hu hu hu ... scary ...

Setelah drop bag - para-para divago pun terus ke pintu pelepasan dan pertama kalinya kastam kat imigresen kat situ ntah dengan muka penuh berseri-seri over eksited cakap kat kiteorang ... "akakkkk ... wahhh akak nak g xxx ke... Sama flight dengan retis saharulridzuan .... dia baru je lepas check in kat sini tadi ... ni kalau akak jalan laju-laju ni sempat jumpa dia ni.... comelnya dia kak" ...

And kiteorang pun berpandangan sesama sendiri pastu tanya dia "Saharul ridzuan tu sapa?" ... kah kah kah ... rupa-rupanya pelakon Kau Aku Kita yang bawak watak Im Aus tu... sorry lah miss officer ... I kenal ImAus je... SR - I terlupa nak berkenalan ... keh keh keh ... Okay lah masuk kat gate B4 - nampaklah mamat tu ngan sun glass ngan musk siap segala ... Kose mak nak tegur nak... mak pun retis okay (cehhhh sembang ... ni kalau achik ngan kak farah famf baca ni - confirm CML kena bahan ... ha ha ha ... Shhhhh korang jangan pecah rahsia) ...


Okay ... dalam 750am ... kapal terbang pun dah start nak terbang ... 



Rakan blogger; Cik Sal Munge cakap "rukun naik kapal terbang kena ambik gambo sayap ikut tingkap" ... Baiklah... CML ikut... Tapi ni gambar dari kamera divago Akhmar - my profesional photographer no. 1 ... Sempoi baq ang - jalan bawak photographer ... keh keh keh ... 

Yer CML naik MAS pagi ni sebab tiket MAS murah 12 ringgit jer berbanding AA - dan MAS dah termasuk luggage 30kg, AA tak termasuk luggage lagi ... Sorry kawan-kawan terpaksa layan CML nak jugak naik MAS... Hu hu hu ... 
Kami pertimbangkan MAS , AA , FIREFLY, DAN BAS ... setelah matematik dibuat, kami ambik MAS... harap-harap rakan-rakan semua redha dan berpuas hati ... keh keh keh ... 

Kami mendarat di airport pada jam 840 pagi - 10 minit awal dari yang dijadualkan... masa nak landing tu ... mak aih laju gilerz... pilot lupa slow down ke hapa ntah - seriously rasa macam nak tragedi dah ... siap dah mengucap dah ... hu hu hu ... alhamdulillah selamat semuanya ...


iye ... tiada CML di sini kerana CML rushing mengejar toilet... keh keh keh ..

Bila CML sampai ... achik cakap "weih, Im Aus ko dah lepas... kiteorang dah ambik gambar ngan dia tadi ..."  and I was like .... "weihhhh sampai hati tak tunggu aku"  ...
ha ha ha... poyo tak CML ... padahal diaroang tipu je... 
cissskekkk ... pagi - pagi dah kena tipu ... 




.... taraaaaaa ... Kota Bharu jew hihihi (tapi destinasi bukan kelantan ye... singgah jew) ...

dah berpuluh kali CML mendarat kat sini - tak pernah heran nak ambik gambar ... Ya Allah... tenkiu my darling sister Akhmar for dis picture - errr actually for ALL de lovely picture during dis trip ...

Okay lepas ambik bag ... keluar lah dari situ nak buat apa lagi yer dak ... 

Sampai kat muka pintu ... kiteorang pun macam ... "errr kRIn - driver dah sampai ke belum" ... kau nampak ...bila diva pergi bercuti - ada appointed driver okay ... keh keh keh ... 

Sambil kRIn calling malling de driver ... ayuhlah kita bergambar ...

kau tahu ??? 
Driver tu lagi diva dari kiteorang !!! ... 
dia lambat sejam sepuluh minit...
Kau rasa ... apa CML buat kat mamat driver tu ??? 

Hurrmmmm .... 

Disebabkan mamat tu lambat - kami tak sempat makan - terus ke destinasi sebab haritu hari Jumaat ... last "transport" pukul 12 ...
Nyaris nak hangin gak ngan mamat diva tu ...  tapi disebabkan dia okay - geng-geng divago CML pun comel dan awesome, CML malas lah nak bising-bising - tapi sebenarnya mood CML  amat okay pagi tu ... tiada unsur-unsur rasa nak marah pun ... hi hi hi ... layankan ajer... katanya pergi bercuti ...
Our diva driver bawak macam driver F1 baq ang ... hadoiii ... mengucap panjang kami ...
sib baik selamat ... cekap gak lah dia memandu ... tak sesia jadi driver weols ...
(Ada kisah best pasal mamat driver ni yang membuatkan kiteorang tak nyesal hire him... nanti Iols sembang na... Insya Allah )

dalam 50 minit ke satu jam ada kot pemanduan - sempatlah terlelap seminit dua ... 

tadaaaa ... dah sampai ... 
wefie sikit ... de divago girls went for vacation ... 

kiteorang ni agak laparlah juga ... 
nampak ikang bako ni baru angkat dari tempat pembakaran - terus tamak pergi serbu ... tiba - tiba 
Nor call : "Cik Huda, kat mana?" ...
me; errr baru nak makan 
(seriously aku dah basuh tangan nak suap dah nasik tu)...
Nor : errrr ... boat dah masuk ...
aku pun ... adoiiii ... #rezekidepanmatabelumtentumilikita.
apa lagi .. suh makcik kedai tu bungkus... lari-lari g office pakej percutian yang kiteorang ambil tu - untuk ke jeti ... 

Untuk sesi percutian kali ini - CML lah yang menguruskan tentang pakej penginapan ... 
cik kRIn menguruskan pengangkutan dan photographer profesional baq ang...
Akhmar pun photographer profesional ... 
manakala achik berperanan sebagai bodyguard CML dan penaja CML ... keh keh keh ... boleh gitu ? ha ha ha... kasik can lah weih ... aku membahan ko pulak ... ha ha ha... 
but seriously achik belanja CML benda best ... dah lah siap CML buli achik suh bawak ... CML cakap "kau kalau tinggal benda ni - jangan naik kapal terbang - kena patah balik g ambik) #demand ... kau nampak permainan CML kat situ ... keh keh keh ... padahal sebab bag CML dah berat ... ha ha ha... pastu achik tak dapat tidur tu sebab teman CML kemas baju ... ha ha ha... macam-macam hal berlaku malam sebelum bertolak tu ... tengs beb...sayanggg ko... jadi aku terima je lah ke mabuk kan ko tu ... ngan aku-aku sekali mabuk "ketum" ... keh keh keh ... 

CML akan review mengenai pakej percutian bajet termurah di abad ini dalam sesi seterusnya, Insya Allah ...
percayalah ... CML hanya berkongsi perkara-perkara baik cantik tertarik kau memang dabom dan berbaloi untuk kau orang aci cuba try test hoccay ... sabaq sat naaaa ...

Sementara tu ... layan picture ni ... 

ni lah rupa jeti kuala besut ...

depan depa ni berdiri ada kaunter marine life park ... kena bayar RM5 seorang.
very de cheap one lor...



eksited CML nampak laut ni baq ang ....
sabaq CML sabaq ... jangan terjun dulu ...
he he he... 





Akhmar tak suka sangat bergambar ... akhmar suka ambikkan gambar.
hi hi hi ... so ... layanlah muka kami yang comel ni ye ... katanya ... 




Akhirnya ...
Dah sampai jeti ... seberang ...

 

Perkenalkan ... de divago girls ... hi hi hi ... 

CML adalah sangat mengantok hoccay ... mata pun cam acah-acah nak tidur ...


tapi once dah tengok view macam ni ... takkan nak tidur kot kan kan kan .. hi hi hi ... 


Maldives ?  Krabi ? Mexico ?



tada ... inilah destinasi percutian kami ... 

Pulau Perhentian, Besut,  Terengganu, Malaysia ...

Malaysia pun cantik dah weih ... tak yah nak maldives sangat ...  

Jom check in ...


Check in je ... terus basuh tangan ... makan ... hadoiii ...lapar ... 
solat jama qasar zohor asar ... 

then ... off for our first activity ... 


bersambung ... Insya Allah ...

stay tune stay alive stay healthy stay happy ... 
paling penting stay away from trouble hoccay ...

Terima kasih my lovely kRIns and Akhmar for de lovely pictures...
Tengs to my bodyguard achik ... keh keh keh ...


@loves_nhhas

24 comments:

  1. subhanallah cantiknya permandangan laut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kak yan... cantik sgt... tenang je rasa...

      Delete
  2. divago?? ingatkan trivago je yg ada..hihi...panggilan pulau..cantikk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagu tema TRIVAGO .... hihihi...
      padahal xde kna mengena pun dengan trivago... hihihi

      Delete
  3. Memang cantik pulau perhentian. Boleh lawan krabi tau.

    ReplyDelete
  4. Walaupun dekat dengan rumah saya. Tapi tak berkesempatan lagi nak bermalam di pulau ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi hi hi... itu d panggil sindrom rumah dekat ...

      Errr umah kt mana? Meh taja weols... i nk g tetiap tahun kalau boleh... hihihi

      Delete
  5. Memang seronok bercuti di pulau time macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time panas g main panas kat laut... fefeeling mat saleh... rentung kulit muka...hihihi

      Delete
  6. Subhanallah , cantik sangat pemandangan. Sepatutnya pegi end of this month. pastu cancel. huwaaa sedih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lah kenapa mommy... xpe2... nxt time mesti pergi tau.... bestttt

      Delete
  7. hehe.. comel je bergambar naik bot pegang nasik bungkus.. hihi.. pantainya cantik sangat! saya tak pernah sampai di sini.. tapi baca entri cik divago terasa nak pegiii.. 😆😆😆

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis lia... kena g.... best sangat... nnt i bg review chalet yg i stay ye

      Delete
    2. Haha...bagus.... prasan ea nasik bungkus tu... keh keh keh

      Delete
    3. Haha...bagus.... prasan ea nasik bungkus tu... keh keh keh

      Delete
  8. Saspoen je CML..main berteka teki destinasinya..kena baca satu-satu baru tau..kes dera ni

    ReplyDelete
  9. x sabar nk baca next entry..aku la bodyguard yg comey..

    ReplyDelete
  10. when it comes to snorkelling, pulau perhentian is one of the best!rindunya tempat ni..rasa nak g tiap-tiap minggu kalau banyak duit

    ReplyDelete
  11. seronoknyaa dia..")
    selamat bercuti..")

    ReplyDelete
  12. mmg DIVA lah..pergi perhentian naik MAS..sis mampu naik bas je turun kuala terengganu huhu

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)