Saturday, November 21, 2015

Yang Bertambah vs. Yang Berkurang ...

IRONI DAN REALITA DI ZAMAN KITA!

Banyak rumah besar ---
 keluarganya makin kecil

Tingkat pendidikan makin tinggi ---
 akal sehat makin rendah

Sistem perubatan makin canggih ---
 kesihatan makin buruk

Travelling keliling dunia ---
 tak kenal dengan jiran tetangga

Pendapatan bertambah ---
 tak ada ketentraman jiwa

Kualiti ilmu tinggi ---
 kualiti emosi rendah

Manusia makin banyak ---
 rasa kemanusiaan makin menipis

Pengetahuan makin bagus ---
 kearifan makin berkurang

Perkahwinan makin meriah ---
 kesetiaan hampir punah

Banyak teman di dunia maya ---
 tak punya sahabat sejati

Minuman memabukkan makin banyak --
 air bersih makin berkurang

Pakai jam tangan mahal ---
 selalu kekurangan waktu

Ilmu semakin tersebar ---
 adab dan akhlak makin lenyap

Al Qur’an banyak dihafal ---
 sedikit sekali yang mengamalkan

Belajar semakin mudah ---
 guru makin tak berharga

Teknologi informasi kian canggih ---
 fitnah dan aib makin banyak tersebar

Orang yang sedikit ilmu banyak bicara---
 orang yang banyak ilmu terdiam

Akhir zaman… tampak jelas dihadapan kita ya ikhwah!

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ وَمِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَمِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ وَمِنْ شَرِّ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ . .

“Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari siksa Jahannam, dari siksa kubur, dari fitnah hidup dan mati dan dari keburukan fitnah Al Masih Ad Dajjal” (HR. Muslim no. 588)

Wallahu A'lam

23 comments:

  1. sapa kata belajar semakin mudah
    ...MAKIN SUSAH ADALAH :'-C:'-C

    ReplyDelete
  2. Travelling keliling dunia --- tak kenal dengan jiran tetangga..ahaks..Jiran sebelah rumah sis JM dah pindah dan yang pasti KENAL ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. part travelling ... JM mesti nampak jelas kan :)

      Delete
    2. Fokus SS pon pada part yg sama... He He He...

      Delete
  3. Banyak teman di dunia maya --- tak punya sahabat sejati

    Yang ni mcm betul je

    ReplyDelete
  4. insaf kanns.,

    salam weekend cik huda tuuu ., ;p

    ReplyDelete
  5. inilah realiti dunia sekarang.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kan,..antara kita sedar dgn tidak je :)

      Delete
  6. realiti kan ... kita pun salah satu dari list kot ;)

    ReplyDelete
  7. "Banyak rumah besar --- keluarganya makin kecil" ... tengah berusaha memperbesarkan keluarga walaupun rumah tak besar, boleh gitew? ;)

    ReplyDelete
  8. a ah kan.. tanpa kita tak sedar.. kadang2 tu sedar tapi x pandai control..

    ReplyDelete
  9. kak tak banyak travelling pun...jiran kiri kanan dan depan je yang dah kenal, huhu
    realiti..nak bersembang zaman la nanti ingat kita busy body...

    belajar makin mudah, guru makin xberharga...manakan tidak, informasi dihujung jari..kat internet ada ustaz, ada chef...

    dan yang paling takut bila teknologi informasi makin canggih, fitnah dan aib makin tersebar..
    "jariah dosa" yg dibawa masuk ke dalam kubur berterusan hingga kiamat andai kita turut sama buat fitnah dan ghibah selagi ianya kekal dibaca dan dipercayai..

    ReplyDelete
  10. Apa2 pon semuanya bergantung pada rezeki... Rezeki yang berkat... Sedikit tapi mencukupi... Umpama hujan yang turun bersama rahmatnya... Tidak terlebih dan tidak terkurang...

    ReplyDelete
  11. semoga terpelihara dari perkara yang dikongsikan ya

    ReplyDelete
  12. Allah....semoga kita semua sentiasa dlm keredhaanNya

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)