Wednesday, November 18, 2015

Kaya ke Terpaksa?



Bagi korang .. ini maksudnya apa?
Bagi aku .. 
Ini menunjukkan warga putrajaya TERPAKSA berbelanja besar sebab harga barang di putrajaya mahal. Terlalu mahal. Rumah pun mahal.
Bukan sebab mereka KAYA...
Tapi TERPAKSA

45 comments:

  1. tahun 1999 putrajaya tak wujud pun,tiba2 ada kann., hehe2

    amek gmbr sunrise kat putrajaya mcm dulu2 pun best gak nih., hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2009 lh wak ... :-)

      Ada dah putrajaya

      Delete
    2. betul la ayat wak tu huda, ayat selamat ... 1999 putrajaya tak wujud :)

      Delete
    3. Zaman tok adam... Ampang pon tak wujud jugak waakkk.. ha ha ha..

      Delete
  2. Betul sgt3x, harga tak munasabah terutama bagi makanan siap. Bagi yg htr anak ke taska kena sediakan lebih kurang rm600 utk sorang anak, bayangkan kalo 2,3 org anak...tak ke perit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. RM600 sorang ke sekarang ni kat Putrajaya? ... ermm sebab rumah mahal kan, sewa pun mahal, so caj servis pun mahal la kan

      Delete
  3. betul kata2 huda tu...bukn kaya tapi terpaksa

    ReplyDelete
  4. setuju....bkn sbb kaya tp kos hidup yg tinggi...yg mmerlukan kita terpaksa belanja lebih...igt org ptjaya ni kaya2 semua ke??? sedih kannnn.....huhuhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... feeling kaya sambil nyanyi lagu "kalau aku kaya"...

      Delete
    2. fefeling kaya smbil mkn kaya laa huda kan...hahahahha

      Delete
  5. Replies
    1. first komen maksudnya ... tapi yang keberapa dah ni :)

      Delete
  6. Kasihan kan.....kos biaya hidup semakin meningkat.

    ReplyDelete
  7. Kalau dah harga barang tinggi, takkan lah kadar perbelanjaan kita rendah pulak kan...dah terpaksa :)

    ReplyDelete
  8. Haha... tp putrajaya pun mmg bnyk orang2 berada ...
    Gini income UPper group vs middle group vs bottom group agak tinggi.
    So kalau sampel "ter" jatuh di Tempat kediaman n Isi rumah yg hado2... akn tunjuk income gap yg tgi.

    Income tgi... perbelanjaan pun tgi .. bercuti dlm dan luar negeri etc... itu pun d ambil kira.

    Cuma survey di atas tak sure di cover "kawasan responden berbelanja" atau sekadar cover responden belanja apa...


    Errr korang faham ke apa sy merapik ni?

    Hahaha... sy pun confuse

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha agak pening lah ... tapi bab orang putrajaya ramai orang berada tu setuju. yang ada rumah sendiri sah-sah la kaya giler wokeh ;)

      Delete
  9. x tau nk kata. mungkin jg sbb rata2 keje gomen. gaji tetap. hjg bln pasti ada duit. so, kiranya survival di situ x laa seperit di kawasan org yg bekerja sendiri or keje swasta etc. so, no wonder perbelanjaan mereka sentiasa tinggi. tp pd sy maksud tinggi tu merujuk kpd kekerapan mrk berbelanja. krn kerap berbelanjalah, harga makanan/ brg2 lbh tggi krn peniaga di situ tahu, saban hari mereka boleh kaut untung. mmm ni just pendapat sy laa (ntah betul ke tidak ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. logik. satu lagi ... kebanyakan keje gomen dapat kuaters so, duit belanja ada lebih sikit.

      berbanding yang bekerja sendiri atau swasta, kena bayar sewa / loan rumah mahal, so tinggal sikit jer untuk duit belanja.

      Delete
  10. p/s x pandai hukum hakam ekonomi ni ;-)

    ReplyDelete
  11. Kalau nak duduk di sana terpaksa jadi kayalah...
    Kalau tak boleh kena keluarlah dari Putrajaya.

    Kakak rasa JB pun dah mahal tau..

    ReplyDelete
  12. macam orang kata, rakyat Malaysia kata takde duit, tapi sale pergi jugak...pendapat saya, diorang pergi sale tu sebab nak rebut harga murah.habis, takkan lah baju sekolah anak tak diganti, hari raya nak jugak hepi kan diri.kalau betul kaya, baik diorang gi shopping tenang-tenang kat Robinson, takpun Harrods

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe serbu sale !! betulla.. time sale baru rasa mampu nak masuk kedai mahal sket.. ada yang betoi2 kaya yang bila time sale naik jemu tengok orang berebut.. tapi hakikatnya.. ramai yg sedarhana.. huurm..

      jom kita makan ayam penyek =P ttb..

      Delete
  13. dia campur perbelanjaan isi rumah menteri-menteri gak kot tu..huhuhu.purata ni memang lah tak adil kalau diikutkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk income... x sesuai baca purata. Kna baca median

      Delete
    2. Menteri kata... Tanam sayur sendiri...

      Delete
  14. Arghh tention baca laporan ni..KAYA katanya..kalau kerja kerajaan gaji dpt cukup bulan sama sahaja dengan kawasan lain..bukan KAYA namanya TAPI TERPAKSA....RM50 pergi pasar RM20 baru dpt sekor ayam...baru beli sayur dan bahan masak sikit dah habis...RM100 sekali ke pasar itu bhn utk seminggu..KAYA! aduh tlg lah jgn guna istilah tu..hidup cukup2 mkn je. Mesti org x percaya kan sbb sis JM byk travel...x kaya ke tu ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak arh tak percaya.
      Ni JM punya perbelanjaan lah ni...
      Hahaha

      Delete
    2. pasar kat putrajaya memang mahal ... pasar malam ke pasar pagi ke, mahal-mahal semua.

      Delete
    3. Apa kata Jay Emm jadi penternak dan petani plak pasni... Tanam pokok kangkung kat Blok... Ternak ayam sendiri dalam sangkar... Ha Ha Ha...

      Delete
  15. Nanti orang2 atasan tu kata..jangan membazir. Ubah gaya hidup....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak fidah....
      Joke from whatsapps...
      ..MENTERI: "..berapo lamo doh mokcik jual kueh gini...?.."..
      ..
      ..MOKCIK: "..lebih 30 tahun doh..."..
      ..
      ..MENTERI: "..mokcik takdok anok ke guano...?.."..
      ..
      ..MOKCIK : "..ada....4 ore..
      ..sorey di JPM..sorey di JKR..sorey di JPN..sorey di IPD..."..
      ..
      ..MENTERI : "..tengok ni tuan²..hebat mokcik ni..
      ..walau jual kueh gini..tapi berjaya didik anok²..
      ..hebat2 belako...
      ..ni mokcik..anok2 mokcik jawatey gapo di JPM..JKR..JPN dan IPD tu...?.."..
      ..
      ..MOKCIK: "..jual kueh supo mokcik jgk la...."..

      .. 😳😳😳😳😳😭😭😭😭😭..

      Delete
  16. kaya sangat, semuanya terpaksa sekarang, usah kata hidup kat putrajaya, hidup kat KT pun merungut hehe

    ReplyDelete
  17. so kesimpulannya apa huda? kaya ke terpaksa? :p ... for me, terpaksa cut cost la bukan terpaksa belanja banyak sebab income sama ajer walau harga barang naik :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulaaa.. bukan kaya pun tapi dah hari2 kena spend banyak nak buat macam mana.. unless gaji naik selari dgn harga barang.. then okay la kan.. ni x selari.. huurm.. tabahla kawan2..

      Delete
    2. Kita masak kangkung je ari2.. Ha Ha Ha..

      Delete
    3. Kesimpulannya... Satu titik! He He He...

      Delete
  18. ceq rasa terpaksa.. sebab kalau tak belanja macam mana plak nak continue idop ? isk ske hati je depa kuarkan cemtu.. huurm.. tabahla warga putrajaya..

    x jadi beli rumah kat presint 9 la wakakaka..

    ReplyDelete
  19. Orang Johor tak banyak belanja... Tapi agak berjimat.. Sebab semua barang mahal... Kuasa beli hanya pada Singaporean... Lagi sedih!

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)