Tuesday, May 10, 2011

Pemilik Cintaku selepas Allah dan Rasulullah

Assalamualaikum wbt...
Waaahhhh... tak dapat tahan diri nak update blog juga... Ne semua Aizam punya pasal...
Hoccay, CikNa - kawanku yang manis dah tawaf bangunan edar kad kawin, pastu tadi afta meeting seorang lagi rakanku namanya sama dengan aku, singgah kat cubical dan menghulurkan kad jemputannya pula... Alhamdulillah... Tahniah buat rakan-rakan yang dikasihi. Moga rumah tangga yang dibina dalam redha Allah selalu...

Pastu dalam kepala aku yang memang sakit dari pagi tadi ditambah dengan bebanan kerja yang menimbun, datanglah pokcik Aizam dengan senyum lebarnya... Aku ingat dia nak bergosip pasal mesyuarat tadi... ha baru nampak dia senyum, dari pagi muka macam nak telan orang... hahaha... dah habis meeting baru boleh senyum... hah aku bukan nak cerita tentang kisah si aizam ne senyum... aku nak kisahkan diaolog senyum si aizam ne.... (hampeh punye member)...

Dialog Aizam...
“ada 3 huda dalam HQ ne, 1 dah nak beranak, 1 dah nak kawin, yang sorang ne, apa kes tak kawin2 ne…. huhuhu… kakak kembar pun dah nak bersalin (merujuk kepada geng aku yang mukanya dikatakan sama dengan aku), kawan segosip pun dah hulur kad (merujuk kepada cik na pulak)…..”

Hehehe... gelak jer lah... nak buat apa lagi... yer dak... hehehe...
Stress ke? Rasa macam tak... Single pun best juga (*_*).

Bagi aku... macam yang di entri kan semalam, Put your trust on Allah… Kena selalu bersangka baik pada Allah…Kena pegang betul2 janji Allah sebab Allah tak pernah mungkir janji… Orang yang paling kita sayang pun sayang nya boleh berubah… tapi kasih sayang Allah tak berubah… Selangkah kita menghampiri Allah, seribu langkah Allah lebih dekat dengan kita… (ada hadis ne, nanti aku cari quote by whom, Insya Allah)…

Dan Janji Allah SWT. ; dalam surah an-nur ayat 26; “Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)”. Jadi bagi aku, bila lambat kawin, ini satu peluang Allah bagi supaya kita JADI BAIK…. Supaya kita dapat PASANGAN YANG BAIK juga… Allah bagi kita peluang untuk tambah ilmu… sebb bila dah kawin nanti, tanggung jawab sangat berat… pada suami, pada anak, pada keluarga… Tanggungjawab bukan sekadar sediakan makan minum, tapi sediakan ilmu, guide them to the right path… Tak payah pergi jauh, kalau ada anak perempuan, bila dah akil baligh, mereka ada masalah tentang haid yang mungkin melibatkan istahadah, fasad dan sebagainya, pasti melibatkan isu solat dan puasa juga…. Kalau anak tu tanya tentang persoalan solat dan puasa , are we ready to answer? Sedangkan solat itu tiang agama… Jadi to me, ini adalah PELUANG yang Allah bagi untuk kita jadi lebih baik dan berilmu…
Sibuk2 sangat nak cari cinta manusia tapi tak nak cari cinta Allah dan Rasul... sedangkan Rasulullah dah maklumkan, pada hari akhirat esok kita akan berada bersama orang yang kita cintai... Kalau kita cinta Allah dan Rasul, insya Allah kita boleh berada hampir dengan Allah dan Rasul.... Aku teringat kisah ne...
Ada seorang lelaki datang jumpa Rasulullah, lalu bertanya kepada Rasulullah SAW,
"When will the last Hour come, Oh Messenger of Allah?"
Lalu Rasulullah saw memberi respon: "What have you prepared for it?"
Lalu jawab orang yang bertanya itu: "I have not prepared a lot of prayer nor fasting nor charity for it, but I love Allah and His Messenger".
Kemudian Rasulullah saw menjawab, "You will be with the one you love"
(Diriwayatkan oleh Bukhari)
wallahualam...
(kalau aku salah, mohon ditegur untuk diperbetulkan...)

Dan aku teringat satu article yang pernah aku baca DISINI, tapi aku copy paste kan disini secebis tulisannya...
Tajuk artikel ne"Hook Up With Allah, and Allah will Hook You Up"
part of the article... (*_*)

Since when is our purpose in life is marriage? Where in the Qur’an does Allah ask us to change our personalities, dress style and tone down our activism in hopes of getting hitched? Nevertheless, with marriage being such a huge concern in our community, many face the temptation to change their values to find a spouse.

Here’s an idea: Instead of working to please a potential suitor, perhaps we should first seek to please Allah, the One who sows the seed of love in our hearts and can bless us with our dream husband or dream wife.
Instead of looking for marriage at every event, let’s look for marriage in our relationship with al-Wahhab, the Giver of All. Let’s be honest. We are talking about al-Mujeeb, the Responder to Prayer. Those are amongst the Names of Allah! Allah gives and He answers!
If you are an individual who struggles to lower your gaze and protect your eyes, heart, tongue and body from falling into the haram, don’t you know that Allah will indeed reward you?
Every time you glance up and see someone you wish you could be with, turn away and in that moment ask Allah to bless you with a spouse who will be the sweetness of your eyes. Would not Allah listen to and accept your supplication to Him? How could Allah possibly not accept the supplication of His adamant worshipper who is painfully struggling to maintain his or her modesty and guard his or her chastity? The Prophet SAW has encouraged us to “Ask and you will be given…” (at-Tirmithi) Allah will give you! How could He not when you are striving only for His Sake?
In those moments in the last third of the night, in those two rakahs which you make out of pure frustration of your situation, weeping, asking Allah (subhanahu wa ta’ala – exalted is He) to answer you – do you not think Allah the Rabb al-`alameen (Lord of the Worlds) will not respond to you? Allahu Akbar (God is the Greatest), this is Allah! Without doubt Allah (subhanahu wa ta’ala) is going to answer you!
The Prophet saw relates from Allah in a hadith Qudsi: “Our Lord (glorified and exalted be He) descends each night to the earth’s sky when there remains the final third of the night, and He says: ‘Who is saying a prayer to Me that I may answer it? Who is asking something of Me that I may give it him? Who is asking forgiveness of Me that I may forgive him?’” (Bukhari)
What is hooking up with a brother or sister on gchat or facebook worth in comparison to hooking up with the One who can hook you up?
As Shaykh Muhammad Faqih once said, “Hook up with Allah, Allah will hook you up!”
Let’s hook up with salah!
Hook up with the Qur’an!
Hook up with community work for Allah’s Sake!
And have certainty that when we struggle to please Allah (subhanahu wa ta’ala), Ash-Shakoor is the Most Appreciative of our work and will undoubtedly reward us.
Artikel ditulis oleh MARYAM AMIR-EBRAHIMI . Boleh baca sambungannya di link tersebut...
Wallahualam...

Sekian, secebis pandangan buat aku bermuhasabah diri... Moga Allah beri kekuatan untuk terus berada pada jalannya dalam usaha mencari Pemilik Cintaku selepas Allah dan Rasulullah...

1 comment:

  1. Suka la entry ni..tq shbt

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)