Wednesday, January 4, 2017

New Book Called 2017!

BAB 1:

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

Hydie Odie. Happy New Year 2017!

Alhamdulillah, my utmost gratitude to the gracious Allah Almighty for His blessings, we are here again to welcome 2017 with great enthusiasm and highest commitment to excel further, Insya Allah.

May Allah bless us all.
Keep us in the straight path.
Fill our days ahead with full of love and laugh.


And please keep our brothers and sisters in our doa ... whose now suffering with the war crisis around the globe.


Many things happened back in 2016 - the sad one, the good one. All the experiences gained will help us to go for brighter future with a sincere heart and clear direction and correct intention Insya Allah.

Azam tahun 2016 ahkak? Siapa ingat azam ahkak yang semangat pada 1 Jan ahkak dah canang tu?  Hahaha - betul lah kata orang - kalau kita reveal azam kita - biasanya tak jadi kenyataan - kih kih kih.

Dalam 12 azam tu - 2 je kot yang akak berjaya i.e. photobook jepun dan pulau perhentian. Yang lain masih tinggal angan-angan.  Mujur voucher dapat extend sehingga Mac 2017.  Akan kuusahakan, Insya Allah. (Cerita azam ahkak 2016).

Untuk tahun 2017 ni - ahkak tak nak kongsi dah resolusi ahkak sebab takut poyo jer terlebih macam tahun lalu. Ha ha ha...

#BolehTiru

Tapi 100 wish list before I die tu - banyak juga yang ahkak dah cover tahun ini - Alhamdulillah.  If you can't get them all - try not to missed them all yeah - gittew konsepnya.

Terima kasih kepada semua yang mendoakan dan menjayakannya. Alhamdulillah. 

Ahkak doakan semoga perjalanan hidup kita semua berjalan lancar, diberi kesihatan yang baik, hidup dalam kebaikan dan beri sebanyak mungkin kebaikan dengan penuh kesabaran dan kasih sayang. 

Ingat - dunia ini semakin sampai ke penghujungnya.  Kita semua bakal-bakal jenazah ini moga-moga tergolong menjadi bakal ahli syurga - insya Allah.  Jika matlamat kita nak pergi syurga - kita kenalah ada action plan macam mana nak menjadi ahli syurga.

Benar ramai yang berkata - Be yourself.
Tapi pada ahkak - pilihlah untuk jadi diri sendiri versi baik.

Dapatkan support system yang baik untuk bantu kita jadi orang yang lebih baik.  Kawan yang baik - tak mesti tunggu cari GTL (baca sebagai : geng tudung labuh) ... carilah kawan-kawan yang dapat tarik kita pada aura positif, sentiasa ingatkan kita untuk jadi orang baik dan jangan jadi orang jahat.  Yang sentiasa pesan benda-benda baik.

Kalau dapat spesis kawan geng suka mengumpat + memburukkan orang - kalau kau tak berjaya untuk stop kan dia dari buat semua tu - kau better stop lah dari berkawan dengan dia.  Sob sob sob.  Tapi sedapat mungkin - janganlah kau berputus asa daripada menyeru kawan-kawan kau kepada kebaikan ye.  Tegur dan ingatkan dia. dengan penuh kesabaran  dan kasih sayang + doakan dia k. 

And don't be surprise and sentap - kalau kau ditegur oleh orang-orang yang mungkin physically not yet so islamic pada pandangan kita  - tapi dia boleh tegur kau supaya kau jadi seorang muslim yang baik.  Jangan sentap dan jangan pandang rendah pada dia.  Kalau betul teguran dia - berterima kasih dan berubahlah kepada kebaikan.  Dan doakan juga agar dia juga diberi hidayah - Insya Allah. (Contoh : Kisah ini )  Tapi janganlah jadikan ini modal pulak untuk terus-terusan berseluar pendek dan tidak menutup aurat ya. 

#Pesan2DenganKesabaran
#Pesan2DenganKebenaran

We learnt a lot about management - Business Management, Financial Management, Household management - but don't forget to have your akhirat management. Pegurusan nyawa -  sila rancang dengan teliti. Have an action plan now.

Macam mana nak jadi ahli syurga - kenalah p menuntut ilmu - macam mana nak jadi ahli syurga tersebut.  Doa banyak-banyak agar bertemu dengan guru yang benar mengajarkan ilmu yang benar seperti yang Allah perintahkan dan sempat mengamalkannya.  Mungkin sebagai langkah pertama - boleh semak kualiti amalan and our faith in RUKUN IMAN dan RUKUN ISLAM kita?

Rasulullah SAW bersabda, “ Barangsiapa meninggal dalam keadaan mengetahui bahwa tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Allah, niscaya dia akan masuk surga.”(HR. Muslim).

Tapi kau rasa kalau amalan hidup sekarang tidak ikut perintah Allah - mampukah kau bersyahadah kelak. 

Iya Benar - masuk syurga adalah kerana rahmat Allah - bukan kerana amal baik kita.  Tapi nak dapat rahmat Allah tu - kenalah juga ikut perintah Allah kan? Apa yang Allah suruh kita buat - kita buat, apa yang Allah larang - kita tinggalkan.

Yes we are all far from perfect. But the efforts that count you know. 

Jangan pernah #bajetBagus and look down on others. 

Kita tak tahu amalan dia, dan dia tak tahu dosa-dosa kita.

Sebaik-baik manusia - NILAI lah diri sendiri.
Kadang kita nampak baik sebab Allah tutup aib kita.
Kadang kita nampak buruk - mungkin sebab kita banyak burukkan orang,
Lantas Allah buka sedikit demi sedikit aib kita.

Kadang kita ni pula asyik nampak BURUK PERANGAI ORANG - Sebab.
Allah nak tunjuk itulah perangai kita sebenarnya.
Kot-kot kita tak perasan.



Kadang-kala manusia ni rasa - dah banyak buat kebaikan/ amal ibadah - puasa + solat + zakat + sedekah + haji umrah berulang-ulang kali, namun amat rugi jika saat kembali bertemu Allah kelak - account  menjadi ZERO i.e. bankrup kerana?  Banyak hutang / dosa dengan makhluk-makhluk Allah yang lain yang belum dilunaskan.  Dosa mengumpat, memfitnah, mencuri, menganiaya dan sebagainya.... 

AstaghfirullahalAdzim ... Kami memohon keampunan Mu Ya Allah.

Semoga Allah beri kita kekuatan untuk melangkah menjadi hamba NYA yang lebih baik, Insya Allah.

Azam kena jelas - haruslah objektif yang boleh DIUKUR.

Kalau azam nak jadi lebih baik,  kena jelas definisi baik dan letakkan target BAIK dengan jelas.  

Contoh,  nak jadi baik dengan :

  1. Solat 5 waktu di awal waktu.
  2. Sekurang-kurangnya 1 waktu/sehari ada berjemaah.
  3. Sekurang-kurangnya sekali seminggu dapat bangun tahajud, puasa sunat.
  4. Cakap bila perlu dan cakap perkara-perkara baik sahaja. JANGAN MENGUMPAT / canang keburukan orang.
  5. Tulis / komen bila perlu - dan tulis benda-benda baik sahaja.
  6. Jauhi sumber dan bahan bacaan yang merapu dan tidak membawa kebaikan lagi tidak membina minda. Jauhi gosip berunsur fitnah/ mengumpat/ membuka aib orang.
  7. Jangan gaduh / argue dengan boss/ rakan sepejabat / jiran/ family / rakan blogger / group whatsapps ... ehhh ... hahaha #tetiba.
  8. Istighfar & selawat sekurang-kurangnya seratus kali sehari.
  9. Baca 1 halaman Quran/ sehari beserta terjemahannya.
  10. Kurangkan shopping - especially online (#tetiba - hahaha) - hadkan 1 kali sebulan pada kos tidak melebihi xxx per transaction.
Ni contohlah kan.  

Lagi contoh :

Kalau azam nak jadi kaya pula.  Pun kena clear juga azam tu.

1. Mempunyai saving rm100 ribu menjelang 31 Dec.2017  (ha kau, sebulan kena simpan rm8ribu - kalau akaun bank kau  ZERO pada 1 Jan. 2017).

** Tapi ketahuilah - orang yang kaya ialah orang yang banyak bersedekah.  Jadi ringan-ringankanlah tangan untuk bersedekah.  Bersedekah masa ada sedikit - nescaya bila dah ada banyak - tak lah kemut nak keluar duit.

Lagi contoh :

Kalau azam nak kurus / sihat pulak :
1. Kurang 1kg sebulan ke atau 1kg dalam 2 bulan ke.
2. Kurangkan bacaan gula dalam darah kepada xxx
3. Kurangkan gula dan garam dalam masakan.
4. Makan makanan bergoreng - sekali seminggu sahaja.
5. Eat fruits once a day at least.
6. Jogging / ber treadmill sekurang-kurangnya 20 minit sehari.

Ha, ini semua contohlah kan.  Apa pun azam dan matlamat hidup korang, ahkak doakan Allah mudahkan urusan hidup kita yang baik-baik.
Betulkan niat, luruskan langkah ... Semoga segala-galanya diberkati dan dimudahkan oleh Allah.

Last but not least ... 

I' am truly really sorry for all my wrong doings to all of you - if any.
And I'm already forgive all your bad things towards me - if any.


Let us start a new chapter in life with full of love and sincerity.

Please keep me in your doa - so that Allah may grant me a place -  to be in highest rank of Jannah insya Allah.


Selamat Tahun Baru. Saya sayang kamu semua, Insya Allah.

@ loves_nhhas

27 comments:

  1. slmt thn baru semoga thn ni menjanjikan perkara2 yg baik2 saja

    ReplyDelete
  2. Kalau dah tua macam kakak tiap hari berazam nak jadi lebih baik dan mohon Allah beri peluang utk tambah bekal yg tak mencukupi ini.

    Moga kalau dijemput pun biarlah dalam khusnul khotimah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.
      hari2 kena muhasabah diri dan usaha jadi baik kan.

      Delete
    2. persiapan akhirat, bukan sahaja untuk yang tua..yang muda pun kena sedar diri juga

      Delete
    3. Betul tu sal.

      Kita datang ke dunia ni ikut turutan...

      "Balik" tak ikut hukum "First in First out"
      Kan...

      Maka bersedialah sentiasa

      Delete
  3. Syukran..berkongsi takzirah tahun baru...semakin meningkat usia semoga kita mnjadi lebih matang dlm meniti kehidupan dunia, merancang kehidupan akhirat..

    argue dgn bos tu kdg2 kena jg..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah.

      Haha bab argue ngn bos tu... tgk isu lah... tu semua tu ingatan utk diri sy tu.

      "Jahat" sket tahun2 yg berlalu... huhu

      Delete
  4. Replies
    1. Happy new year mommy.

      Ogenkidesuka mommy

      Delete
  5. Wkslm wbt..selamat tahun baru dan semoga dimudahkan semuanya

    ReplyDelete
  6. Terharu dan merenung diri jap baca entry nhhas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak tersasar saya ni mak.

      Tu yg nk kena bg pengajaran sket kat diri sendiri.

      Huhuhu.

      Mak doakanlah saya ye

      Delete
  7. Umur dah tua-tua ni memang perlu beerazam jadi baik dan perlu lingkungan positif agar kita lebih istiqamah setiap hari

    ReplyDelete
  8. Jenuh lah nak dpt simpan 8k sebulan..dapat simpan Rm80 pun dah cukup syukur..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gaji pun tak sampai 8ribu mak...

      Hihi...

      Itu contoh mak. Contoh

      Delete
  9. salam tahun baru cik huda tuuuh.,
    wak pon sayang jugakk., hakhak2

    ReplyDelete
  10. Selamat tahun baru. Kena buat azam, baru mudah bertindak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Azam kenalah yg realistic and achievable.

      Delete
  11. selamat tahun baru, Huda..semoga diberi kekuatan untuk mencapai segala impian dunia apatah lagi akhirat.Jomlah travel sesama tahun ni.Eh..tetibe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aameen.

      Insya Allah.

      Eh travel... ok je. Jom ... nk g mana?

      Delete
  12. Selamat tahun baru cik manisah! azam baru mmg sinonim dgn tahun baru bg sis JM hari2 ada azam yg mana esok lebih baik dari hari ini 😬

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)