Monday, October 12, 2015

Tahun Baru... Envelop baru ....

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

Subhanallah ... sedar tak sedar ... diam tak diam... dah masuk bab 10 tahun 2015... bab 10 ni pun dah sampai ke pertengahannya ... 
Pejam celik... pejam celik... 1436H pun dah nak berlalu... esok dah HARI TERAKHIR untuk tahun 1436 H...

Petang selasa ... 13Oct 2015 jangan lupa baca doa awal tahun dan akhir tahun ye... CLICK SINI untuk DOA

Apa pencapaian? Resolusi tahun lalu dah tertunai kah ... 

Huhu... sempena tahun baru 1437H ni... aku nak ajak korang BUKAK ENVELOPE BARU...

Korang perasan tak ... aidil adha tahun 1436H ni... harga untuk melakukan ibadah korban naik hampir sekali ganda banding tahun2 sebelum nya ...
Ramai yang saat akhir di zulkaedah dan zulhijjah tidak dapat menyertai ibadah korban tahun ini lantaran harga naik...

So sempena tahun baru lagi dua hari ni... aku nak suggest kat korang .... jomlah bukak ENVELOPE baru ... label kan...

1. Envelop Korban 1437H...
Korang letak RM2 sehari... or RM3 sehari... sampai time nak aidil adha nanti cukup lah tabungan korang... Insya Allah.

2. Envelop Sedekah Subuh...
Pernah dengar sedekah subuh? Iaitu sedekah yang korang berikan lepas solat subuh... masuk dalam envelop tu... nanti selepas 30 or 40 hari korang keluarkan dan korang beli lah makanan belanja orang miskin ke... anak yatim ke... gelandangan ke ... kan....
Boleh juga letak "tabung" ... tapi aku lebih suka guna envelop... sebab jimat space... lagi pun aku alergik tabung ni... sebab fungsi tabung adalah untuk dikorek time kecemasan... hihi...
Click n Enlarge ... sangat bermanfaat

3. Envelop kebajikan / sedekah lain...
4. Envelop belanja raya...
5. Envelop pergi Turki...
6. Envelop beli handbag ngan kasut pun aku hado...

Haha... well itu sebahagian envelope2 yang aku ada buat masa ni... Why envelope? Sebab envelope tu aku boleh label... bila aku label... aku ingat dan komited MESTI letak hari2... 

Aku bermula sebenarnya 8 tahun dulu... dengan 2 envelope... envelop korban dan envelop shopping... hahaha... seriously...
Dulu2... aku selalu stress... time nak raya haji je menggelabah tak cukup duit or rasa ter beban nak buat korban... seba  tetiba nak keluar 3 4 ratus macam tu... "terasa" lah juga .... aishhh... back then... ada seorang auntie ni.... nasihatkan aku " huda simpan lah seringgit sehari... letak dalam tabung atau envelop tulis DUIT KORBAN... sebab kalau tak tulis... nanti merapu belanja benda lain... setahun kan ada 365hari... kalau seringgit sehari... setahu  dah dapat lebih kurang rm300 ... so boleh lah buat korban... aku pegang kata2 auntie tu... sampai hari ni... adjust accordingly ikut keadaan semasa... 

Dan envelope shopping tu wujud sebab tiap kali hujung tahun time YES aku pun mesti keluh kesah nak kuar duit nak shopping handbag ... haha time tu kan ada sale... so aku pun bukak lah envelop shopping YES...

So semua envelop2 ni ada "tuannya" so i can happily spend it when the time come tanpa rasa bersalah dan keluh kesah ...

So korang ... lets start your new envelop okay...




Semoga bermanfaat...

@LovesNhhas

30 comments:

  1. asalamualaikum huda..selamat malam...bagus idea huda..tapi akak tak simpan dalam sampul..akak simpan dalam tin..

    ReplyDelete
  2. Nak bukak 10 envelope pun tak kisah, nak memenuhkn envelope memang susah..tapi Insyaallah kepentingan diutamakan.. Thanks for the sharing

    ReplyDelete
  3. Ya Allah, tak perasan pun dah nak masuk Muharram.

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah, tahun ni bakal berlalu. Memberi seribu makna pada kita.. Semoga tahun depan bermula esok lebih bersinar.. Moga makin bertambah amalan kita sebagai bekalan diakhirat..InsyaAllah..

    ReplyDelete
  5. Selamat Tahun Baru Nhhas...

    Mummy ronda2 dr blog SS..:)

    ReplyDelete
  6. sy guna tabung...coz dpt byk tabung...hehehhe....tabung korban dah lama dah sy buat....mmg menyenangkan...hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes,..idea tabung korban tu memang terbaik! Saya pun dah beberapa tahun buat. Taklah biru muka bila nak keluar selepuk RM nya :)

      Delete
  7. Salam maal hijrah... Semoga tahun ni yg terbaik buat kita... Aamin....

    ReplyDelete
  8. peewittt ... ada envelop turki la ;)

    ReplyDelete
  9. envelop handbag dgn kasut pun ada ... sakan nampak :)

    ReplyDelete
  10. salam maal hijrah cik huda tuuu,, ;p

    ReplyDelete
  11. wah..idea yang menarik! selamat menyimpan, Huda!

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Me toooo! Baru start buat pertengahan tahun ni ;)
      Really love the idea of sedekah subuh.

      Delete
    2. yup betoi.. walaupun jumlah yang masuk tu x konsisten..
      tapi rasa raaaasa suka bila dpt tengok hasil each week..
      kami clearkan tiap minggu Kak Farrah..

      Delete
  13. btw salam Maal Hijrah kak.. keep spreading positive vibes..

    ReplyDelete
  14. dah mula menabung start beberapa bulan yang lepas.. harap impian nak beli itu ini dapat tepat pada masanya..

    ReplyDelete
  15. envolope korban belum pernah buat...bagus cadangan Huda tu

    Envelop sedekah subuh dah lama 'bukak' in sha Allah perlu istiqomah je lagi

    ada envelop g Turki tu....sis JM lak x pernah buat envelop tuk travel ni

    bila buat envelop mcm tu baru ada disiplin kan...x boleh culas

    baru ada 2 envelop ni...nampak perlu tambah lepas ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM kalau buat envelop travel ... penuh kotak nanti envelop tu ;p

      Delete
  16. Satu soalan,...envelope2 tu simpan skali ke asing2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asing...
      Kiranya 1 envelop 1 tujuan.
      Kalau ada 7 tujuan... 7 envelop.
      Hihi

      Konvensional sket sy ni

      Delete
  17. Akak ada satu envelope yg selalu aje duitnya habis! Envelope barang kraf :)

    ReplyDelete
  18. Kak Huda.. gambar header tu kat mana eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang mana? Kt atas tu? The Nobbies... Pulau Philips.

      Pergi kan?

      Delete
  19. Bestnya kalu boleh buat.. ekin xkrje harap duit gaji suami tu pun dah agihkan pembelanjaan utk apa... tgk harap tahun mendatang murahkan rezeki suami boleh buat cara huda utk korban or raya..

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)