Monday, October 12, 2015

Pembiayaan Bekalan Ubat dan Peralatan Perubatan untuk ...

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

Sukacita saya ingin menarik perhatian tuan / puan,  berhubung perkhidmatan 
PEMBIAYAAN BEKALAN UBAT & ALATAN PERUBATAN UNTUK PESARA AWAM PERSEKUTUAN.

Sebetulnya, saya pun baru tahu perkhidmatan ini ada disediakan setelah menyertai kempen "Kenali Ubat Anda" pada tahun ini.  
Why I am spreading this news, semoga ramai yang lebih tahu dan memanjangkan kepada mereka-mereka yang tidak tahu.  Kita patut menuntut hak kita untuk mendapatkan perkhidmatan perubatan terbaik okay... tapi janganlah mintak sakit pulak.  Kalau boleh, biarlah sihat hingga ke akhir hayat ye.  Insya Allah...

By the way, this service called e-MASS
(Electronic Medical Automation Supply System) yang merupakan satu servis yang berfungsi sebagai 
Perantara untuk memudahkan pesara dan tanggungan yang layak mendapatkan bekalan ubat dan alatan perubatan yang tidak dapat disediakan oleh Hospital / Klinik Kerajaan.

Siapa yang layak?  ada 5 golongan PESARA Awam Persekutuan yang layak mendapatkan perkhidmatan ini ...
Jadi kalian yang mana ada parents / jiran / saudara mara yang merupakan pesara perkhidmatan awam persekutuan (ala... staff gomen -federal yang dah pencen ye) layak untuk dapatkan servis ini.

Saya tak pasti sama ada terdapat beberapa syarikat yang menguruskannya atau hanya ada 1 syarikat tunggal yang diwakilkan oleh kerajaan.  Buat masa ini yang maklumkan kat saya hari tu pengendali nya Oratis Rx Sdn. Bhd.
(jangan argue tentang kronisme or bad service, sebab saya pun tak pernah guna servis ni...)

Ada steps yang perlu kalian ikut untuk mendapatkan khidmat bekalan perubatan ini.
Boleh click brochure di bawah ni - enlarge kan, (yang dah renyuk saya kerjakan).

alternatively , boleh hubungi 
e-MASS Careline 1800-88-6627.
atau laman web : www.oratisrx.com.my

atau lebih bagus, hubungi JPA je terus - bahagian pencen
BAHAGIAN PASCA PERKHIDMATAN 
www.jpapencen.gov.my

***Sekian dimaklumkan... Semoga bermanfaat***

p/s:  kalau ada yang pernah guna servis ni, boleh lah share pengalaman dengan kami ye.



Disclaimer: NHHAS tiada kaitan dengan syarikat yang dinyatakan, entri ini juga bukan promosi berbayar.  sekadar memanjang-manjangkan maklumat yang ditaklimatkan, kot-kot ada yang memerlukannya.

16 comments:

  1. thanks for sharing..bagus maklumat ni kpd mereka yg memerlukan..

    ReplyDelete
  2. Asalamualaikum huda..singgah jup kat sni

    ReplyDelete
  3. Oh... kakak pun baru tahu. Maklumlah dlm family kakak 99% kerja swasta.

    ReplyDelete
  4. semoga info ini dpt dimanfaatkan., aminn

    ReplyDelete
  5. semoga berguna pada yg memerlukan

    ReplyDelete
  6. bagi rakyat biasa yg tidak mampu untuk menampung perbelanjaan perubatan atau peralatan perubatan pun boleh mohon...coz KKM ada tabung khas utk tujuan tersebut....kalau mendapat rawatan kt hospital kerajaan ada unit khas yg boleh dihubungi untuk bertanya lanjut mengenai bantuan tersebut...kalau xsilap unit kebajikan sosial....sekadar berkongsi maklumat...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengs DM... sgt bermanfaat...

      Dr. DM...

      Delete
  7. untung govt staff kan ... sampai dah bersara kebajikan still dijaga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Secara jujur nya tak untung mana pun...
      Saya pernah keeja private sector... establish company... medical coverage sgt bgs ..

      Government ... mmg lh hospital bnyk... tp patient pun ramai...
      Kami pun kena Q mcm orang lain... kadang2 Q nk jumpa pakar 3 bulan... boleh sempat mati kt depan wad kecemasan dulu...

      So alternatifly... kami TERPAKSA pergi private dan keluar duit sendiri TANPA boleh claim back...

      Ntah lah... bg sy x de lah apa keistimewaan sgt...

      Sama je ..
      Kna ada insurans sendiri juga...

      Delete
  8. semoga yang memerlukan jumpa article ni =)

    ReplyDelete
  9. Tq nhhas for sharing.. baru taw pasal ini

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)