Tuesday, October 20, 2015

Better Data . Better Decision . Better Lives


Happy Statistics Day.
Towards achieving Better Life through Better Data for Better Decision 


"Statistik bukan sekadar nombor. 
Statistik merupakan tunjang utama dalam penggubalan dasar dan polisi negara yang lebih tepat. 
Ini akan membawa kepada peningkatan kesejahteraan rakyat. 
Reliable statistics for A Better Life."
Selamat Menyambut Hari Statistik Sedunia, 2015.

YB Senator Dato' Sri Abdul Wahid Omar.




STATISTIK RASMI  membantu pembuat keputusan membangunkan dasar (informed policies)  yang memberi impak kepada berjuta-juta manusia sejagat. Sumber data yang baik, dengan sokongan responden, sound statistical methods, new and best technology serta statistik yang diperkukuhkan membolehkan keputusan yang lebih baik dibuat yang akhirnya memberi kesejahteraan hidup yang lebih baik kepada manusia. 

Statistics to measure crime rates; the number of refugees in the world; international trade and globalization; environmental-economic accounting as well as data to assess governance, peace and security are just a few of many other vital items on the busy Commission schedule.








Pencabulan kepada statistik, respond yang rendah daripada rakyat terhadap kajian, banci dan penyiasatan yang dijalankan, boleh menyebabkan keputusan yang salah diambil. Tahap terteruk yang boleh "dicapai" ialah kebankrupan sesebuah negara yang merdeka ... (mungkin Greece boleh dijadikan contoh dan iktibar? )

(of course lah selain faktor politik seperti yang sedia dimaklumi... )...

Kesilapan merencana sesuatu dasar dan tindakan boleh memberi ancaman yang cukup besar kepada kesejahteraan sesebuah masyarakat yang bertamadun.
Contoh:  Jika terdapat sesuatu kajian berhubung "umur + taraf pendidikan + kajian pasaran buruh + lokasi" yang memerlukan maklum balas yang baik daripada responden dan pengurusan data serta analisis yang baik diperingkat organisasi - tidak dilaksanakan dengan baik, akan memberikan keputusan yang tidak tepat kepada pembuat polisi. Natijahnya - mungkin kita menyediakan graduan yang tidak bersesuaian dengan pasaran buruh yang diperlukan. Atau kita menyediakan pekerjaan di kawasan yang tidak tepat. Impaknya, ramai menganggur. Bila ramai menganggur, tiada income, tak boleh berbelanja - bagaimana ekonomi nak berkembang? Impak sosial yang lebih buruk, peningkatan kadar jenayah dikalangan masyarakat ... and de story goes on ... bla bla bla ...

Aha... mungkin data jerebu juga boleh jadi contoh... inaccurate data collection using not so called de best technology results late and bad decision (contoh argument particle measurement tu kan ;-)

Statistik adalah penting untuk era baru pembangunan and the statistical community should stands ready to take on the challenge(s).

“The data revolution is giving the world powerful tools that can help usher in a more sustainable future”
Ban Ki-moon
UN Secretary-General.

“Only National Statistical Systems can ensure a sustained flow of high quality and nationally acceptable data for policy decision making”
Stefan Schweinfest
Director, UN DESA’s Statistics Division


Statistics is the grammar of science ..



Semoga bermanfaat ...
@LovesNhhas

37 comments:

  1. pentingnya statistik dalam kehidupan kan..just wondering, statistik boleh jadi bahan bukti kat mahkamah tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ... tapi kena ada statistik yan betul lah

      Delete
    2. If tak silap... penentuan act hukuman mati atas kesalahan dadah juga d tentukan mngguna kn statistik...

      Back in 80's .... if x silap le... encik ex bos pnh bgtau

      Delete
    3. ni pun baru tahu ... hukuman mati dadah tu guna statistik :)

      tq sharing huda :) ...

      Delete
  2. statistik kemiskinan dunia memang menakutkan..katanya makin maju, tapi ada lagi insan yang kebuluran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Makin maju makin miskin... miskin jiwa... miskin masa... miskin kasih sayang... huhuhu

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. biasalah.. mesti ada lawannya.. kaya lawan miskin..menang lawan kalah.. cantik lawan buruk..hehe

      Delete
  3. I had no idea wujudnya hari statistik ni..thanks share Huda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi... baru lagi wujud nya 20.10.2010... that was the 1st time of de celebration...

      Biasalah "bidang alien"... xde org suka... xde ramai orang faham...
      Ramai rasa dia tahu statistik tapi rupa2 nya dia tak faham or salah faham ...

      Delete
    2. banyaknye hari.,bagi I sama je hari2..hehe

      Delete
    3. tipu..tipu..hari raya tak sama kan?haha

      Delete
  4. Oooo Ada Hari Statistik rupanya..mummy baru tau... Selamat Hari statistik nhhas ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes mummy... ada...

      Bulan 10 ni mmg bnyk "hari kejadian"...

      Kenapa ya org pilih bulan 10?

      Hari kanak2...
      Hari kanser...
      Dan ntah hari apa lagi...

      Hihi

      Delete
  5. dah lama tak belajar statistik ghituuuu., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meh meh bukak buku balik...

      Hari ni kita bukak muka surat doplohenam ye wak...

      Delete
    2. Dua puluh enam? Muka surat akak sampai dua puluh tiga je ni?!

      Delete
    3. Haha... tu silibus lama tu kak farah

      Delete
    4. harhar2., lawakla korang., ;p

      Delete
  6. kaknoor pun baru tau ada hari statistik ni
    ketinggalan ke akak ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak kak noor... akak tak ketinggalan...

      Baru je wujud celebration ni.
      20.10.2010...

      Tapi x celebrate tiap2 tahun secara besar - besaran.

      Jika tak silap celebrate 2 tahun sekali je... haha...

      Last celebrate 2013...

      2015 ni sekali lagi satu dunia komuniti statistik celebrate besar-besaran... sebab dah masuk fasa pembangunan baru 2016-2020...
      So banyak pelan kena di bangunkan...

      Tema untuk next 5 years ialah SDG - sustainable development goal.

      Delete
    2. Saya pun baru tahu, Kak Noor. Mesti hari statistik ni diraikan penuh dengan nombor hihihi :)

      Delete
    3. Haha... tak lah penuh number...happy2 je...

      Delete
  7. Honestly kakak baru tahu ada hari statistik ini
    Kalau tak singgah sini langsung terus tak tahu sampai bila-bila tau..

    ReplyDelete
  8. selamat hari statistik..hari ko jgk kn..
    slmt bertugas demi negara..smg rzki yang diterima diberkati Allah S.W.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah...

      Err tapi bukan hari aku... hari statistik hari statistik lah...
      Hahaha

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  9. baru tau ada hari statistik..huhu..information/data is king...
    kdg2 statistik boleh dimanipulate...byk jg dengar ttg peratusan pelajar lulus dlm periksa besar cm SPM, UPSR...rendahkan markah lulus..wallahu'alam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... kita pun baru blajar pasal scale exam tu... btl2 dia guna statistik... hihihi

      Delete
  10. Ooo ada hari statistik ya ekin baru taw... lama dah tinggal sekolah hihihi

    ReplyDelete
  11. salam kenal dari Germany nhhas :D kita dtg melawat baca2 sini :D kalau sudi, meh lah datang blog kita plak :D


    jindrisska.blogspot.com :D :D :D

    ReplyDelete
  12. baru tahu ada hari statistik :p ...

    ReplyDelete
  13. ooo baru tau...sebut psl statistik... tingat ms study..antara subjek yg susah sgt nk msk dlm kepala ni ;-)

    ReplyDelete
  14. Bila sebut statistik akan imgat graf dan carta pai... He he he...

    ReplyDelete
  15. statistik is penting sbb ia satu ukuran keberkesanan dan unsur kepada kajian

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)