Thursday, October 22, 2015

Tips Kejayaan Dalam Kerjaya dan kehidupan...

5 tips DATO’ SRI AWO ; bila ditanya tips kejayaan beliau dalam dunia ekonomi, Korporat selama ini sehingga kini....;

1)   Mesti bekerja di kerjaya yang disukai

2)   Kena bekerja smart

3)   Kena mengajar diri proses pembelajaran sepanjang hayat

4)   Keredhaan dan keberkatan Ibu dan Bapa (sehingga kini IbuBapa beliau duduk sekali dengan beliau)

5)   Pilih pasangan hidup yang tepat
(ha ha this is I really agree too) ... hihihi...

Nota cik manisah : Ni kawan aku yang forward ... tak pastilah betul ke DS AWO yang cakap atau tidak... tapi aku suka pesanan-pesanan ini...
Dan DS AWO adalah orang yang sangat merendah diri... amat amat amat sangat.
Semoga Allah panjangkan usia Dato Sri dalam iman dan taat serta dipermudahkan segala urusan yang baik - baik di dunia dan akhirat. Insya Allah.

Kau mampu jadi boss (ceo, menteri, etc...)
Orang letak ko air mineral sebotol dengan gelas, ko bukak air mineral ko - ko tuang dalam gelas ko, dan ko tuang dalam gelas orang kiri dan kanan ko... supaya air tu tak membazir ...
Ini baru nama kepimpinan melalui teladan...

Acapkali ku perhatikan berlaku,  dapat air mineral 500ml semasa mesyuarat / seminar dan sebagainya ...
Kita buka, minum seteguk dan tinggalkan sahaja atas meja baki air tu... walhal baru minum seteguk...
Baru - baru ini ... errr tak lah baru sangat, dalam awal tahun 2015, aku dengan selamba bagi pesanan dihujung majlis "Tuan tuan dan puan puan , mohon pastikan air mineral tuan puan yang belum habis dibawa pulang dan tidak ditinggalkan di atas meja kerana perbuatan membazir itu adalah amat tidak wajar"....

Huhuhu...
Sebab tiap kali habis event, mesti berlambak air yang dah teguk sikit dibiarkan sahaja di atas meja... Kalau aku mampu cth.nya kereta parking dekat... memang aku kutip semua air diaorang atas meja yang berbaki tu... bubuh dlm kereta, bawak balik buat siram pokok ke, buat air basuh tangan dalam kereta ke... yang penting jangan membazir...

So please spread the message... Janganlah membazir ... Anda mampu mengubahnya. Together we can reflect the changes... towards better lives, Insya Allah ...

@LovesNhhas

18 comments:

  1. aduh terasa menusuk kalbu...akak mengaku akak selalu membazir air yang diberi pihak penganjur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Errrr.... okay kak yan... pasni blh bawak balik tau.
      Pesan skali kt kawan2 ye

      Delete
  2. mummy suka semua pesanan ... muahhhs...!

    mummy kalo minum air mineral jarang tak habis..almaklum la air mineral kan ubat terbaik tuk kuruskan badan..heheheh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi... kita minum air bnyk2... tak kurus pun mummy... mcm mn ni

      Delete
  3. saya memang akan bawa balik air mineral lebih..air mineral mahal tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaaa bagus cik sal bagus...
      Kipidap

      Delete
  4. Good girl nhhas ekin pun tak suka orang membazir air masak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa air pun jgn ler membazir kan ekin kan kan kan...
      Buat siram pokok pun boley

      Delete
  5. bagus nya contoh kepimpinan melalui teladan tuh... deep :D

    ReplyDelete
  6. air mineral kurangkan risiko diabetes kanns ;)

    ReplyDelete
  7. Air kalau dapat memang bawa balik . Bukan senang nak dapat free .

    ReplyDelete
  8. memang ramai yang jenis membazir ni ... pesanan huda tu memang wajar ... me pun bawa balik sendiri punya tanpa ada sesiapa pesan :p

    ReplyDelete
  9. setuju semua tips tu especially no.1 dan no.5 ... pilih yang tepat tau huda, bukan memilih hehe ;)

    ReplyDelete
  10. adakala tanpa sedar kita dah membazir meskipun perkara tersebuit tampak remeh...

    ReplyDelete
  11. Bonda SS kata membazir itu sahabat setan.. He he he...

    ReplyDelete
  12. betul huda...ada yg mcm tu..suka membazir dan x de rasa bersalah pun al maklum lah FREE dan sis JM salute peringatan dari Huda tu sbb ada yg x alert benda ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn JM ... ada yang just buka minum seteguk lepas tu tinggal, geram tengok. kalau tanak minum jangan lah buka, so ajk / catering tu boleh simpan semula

      Delete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)