Saturday, February 8, 2014

Sambungan - Tips bercuti ke Australia

Assalamualaikum wbt...

Tak ada hangin tak ada ribut tapi ada sun shine kat putrajaya ne, tetiba menggedik nak buat sambungan checklist g ausie.... ntah menda2 ntah saya ne... okay lah... jom cekidout, apa yang tertinggal...


Read here for Tips melancong ke Australia part 1


Read here for places that we went....

Mornington... Enchanted Adventure Maze...Melbourne...
Phillips Island ... The Nobbies, Phillip Island - Melbourne
Phillips Island ... A Maze 'n Things
Phillips Island ...Pannys Phillip Island Chocolate Factory, Melbourne
Phillips Island ... Wild Life Farm .... and here...

1. Penginapan...
Weing betul ar ... camna leh missed item yang begitu penting ne... alahai... yerlah saya pergi melbourne, stay rumah adek (melbourne) n rumah kawan adek yang belajar di sydney... so terlupa... hehehehe... btw, banyak jer penginapan hotel dan hostel yang kalian boleh google... tapi tapi tapi... suka nak bagi tau.... kat melbourne dan sydney ada MALAYSIAN HALL... yeay... nasib baik ada malaysian hall ... kalau rumah peranginan... pegawai2 gred 54 jer leh duduk... hampeh... dah lah diaorang tu gaji banyak... patut bagi ar kami pegawai2 kecik ne menginap sama... what a discrimination.... btw,  malaysian hall ne sapa2 pun boleh stay... bukan kakitangan gomen pon boleh... murah lak tu... tapi kena booking awal sebab selalu penuh... yerlah, murah kan...

untuk menempah boleh cekidout LINK HERE




ne antara hotel yang ada kat tengah2 circular quay tu...
dari jauh nampak mana "iblis hotel"... terkejut saya... sampai kena toleh sekali lagi tau...
dah lah saya ne rabun, letak lak kaler merah... 
rupanya Ibis hotel...

saya jumpa seorang cikgu dari indon masa naik sydney tower eye...
(dia cakap dia cikgu/ or dari jabatan pendidikan something like that) dari indon and diaorang datang berkursus ke sydney duduk kat ibis hotel ne 2 minggu...
 saya tak tanya lah pulak berapa rate dia....
tapi uish mak aih... kaya tol indon ne... kursus cikgu sampai ke sydney....
2 minggu lak tu,....
kami ne, dah lah buat benda yang tak ada dalam malaysia, tak ada pun dalam ASEAN, nak g kursus pun punyalah banyak azab dan kerenah yang perlu dilalui...
last2 kami belajar sendiri dan buat sendiri...
proudly i told n motivate my team with this tag line
"Let us do it as Malaysian way... and we Muslim are the best..."
tak yah kiblatkan sangat kat omputih ne... 
am i right, readers?


2. Pengangkutan...
 Boleh sewa kereta, boleh naik public transport... sebaik2nya, plan dulu mana nak pergi... kalau boleh go by public transport, dan semua "ahli rombongan"  sihat sejahtera boleh turun naik bas tram dan sebagainya, adalah lebih jimat naik public transport sahaja...  like me, i used both way - sewa kereta dan public transport - sebab i berjalan dengan my emak dan my abah... so keselesaan mereka keutamaan saya... Driver?  haku ler... sapa lagi... hadoi... perihal lesen boleh baca dalam tips to australia part 1 di SINI

Okay.. kat sydney depa pakai tiket MY BUS... eh untuk check list g ausie korang leh baca kat belog dak adlan ne... dan sin chan...
saya pon baru terjumpa belog2 mereka... okay lah... comprehensive + teratur + agak membantu juga... banding dengan penulisan saya yang huru hara lintang pukang syok sendiri ne kan kan kan... hehehehe....

tapi i didn't google for the tips before i pergi hari tu 
(sbb haku bajet haku terror... hahahahaha - tak lah gurau je. saya bizi masa nak pergi tu... banyak sangat kerja ... tak sempat sangat nak google)...  alhamdulillah sampai lah juga dengan sejahtera nya... 

dan kat melbourne kena pakai MyKi card... boleh beli kat airport ada jual kay....
boleh gak kalau nak isi masa lapang baca pasal myki kat sini...

sydney pulak pakai myBus... macam kat bawah ne... beli ar kat kedai2 tepi jalan tu jer... ada jual kay... tapi kena tau ler nak p mana sebab lain kaler lain destinasi kalau tak silap...





3.Kedutaan
Make a very good practice and habit, everytime korang g mana2 tempat lah dalam oversea, menda paling wajib diambil tahu adalah p ambik no tepon and contact person orang2 kedutaan malaysia kat situ... penting weih bak kata pepatah... "sediakan payung sebelum hujan"... manalah tau in case berlaku huru hara or anything lah yang memerlukan pertolongan... u can immediately call embassy for help.... lebih bagus lagi like me, either for official trip or personal trip, saya memang kena maklumkan dengan JPM for kelulusan keluar negara... and it is advisable to let wisma putra know about it (optional for personal trip) and wajib for official trip...  

tapi cara paling underground yang kami kengkawan slalu buat, g ar cari orang2 kedutaan buat geng...before pergi... g google sesiap and give them a hello....  hehehehe... walaupun diaorang kerani or non-exac group 2, tapi depa lagi experience tau dok negara tu... so jangan pandang rendah kat orang okay... just seek and advice whenever wherever necessary kay... prinsip hidup... make fren dan jangan menyusahkan hidup orang kay...

erm... tu jer lah 3 tips yang sempat terfikir... kalau lain kali terfikir... saya jot down lagi ea... hahahaha..... 



edisi kemas kini... 11.2.2014... malas nak buat entri baru, so saya sambung item 4 dan 5 kat sini kay.

4. Cuaca
Seperti yang saya dah jelaskan dalam entri-entri sebelum ini, di melbourne kita boleh jumpa 4 cuaca dalam masa 1 hari... hehehehe... so adalah amat penting untuk korang tahu musim , cuaca dan suhu sebelum ke ausie... sydney pun sama... saya ke sydney pada day 5-till day 8.  day 7th tu (yang kalau korang tengok awan pekat hitam tu), memang ribut n hujan lebat okay... sebab tu lah saya tak sempat pergi Bondi Beach dan Blue Mountain - Three sisters, sydney.... ah semua tu tak dapat pergi... atas faktor cuaca yang tidak sesuai...  tak apa ... ada rezeki, Insya Allah lain kali pergi lagi...

so.... cekidaout cuaca sebelum pergi tau... mana2 negara pon...

Musim dan Suhu 
Bunga / Spring : September hingga November
Panas / Summer : Disember hingga Februari (suhu mencecah sehingga 46 darjah celcius)
Luruh / Fall / Autumn : Mac hingga Mei
Sejuk / Winter : Jun hingga August (suhu mencecah sehingga -2 darjah celcius)


(boleh rujuk belog nurulizzah kat SINI)  PUN COMPREHENSIVE juga guidance beliau...
(how i wish i can write properly)... huihuhuhu....

5. Toilet Management
1st country yang saya pergi tak ada paip air adalah china... hehehe... lain2 semua ada paip air... so ausie pun sama. ausie ne dry toilet ea... tapi bersih giler weih.... 
setelah 2 bulan duduk ausie, balik malaysia bawak mak pergi SOGO.... istighfar panjang mak tgk toilet SOGO... kotor giler... 

toilet ausie bersih dan selesa... tapi opkos tak ada air... so kena bawak botol air mineral sesiap kay... biasanya mereka mempunyai stock tisu tandas yang banyak... tapi in case nak pergi tempat lain - saya memang ready bawak botol air dan tisu....
so itu lah barang keperluan utk "toilet management"  kita kali ini... hehehe...

okay... sekian... entri kemaskini... till we meet again dalam edisi kemas kini akan datang... hehehe...

kay... layan picture lak... pasne tak ada dah kot picture nak share sebab yang lain2 tu penuh muka kiteorang jer... kang nyampah lak... hehehehe...















ne gambar paling saya suka...
ada mamat jepun tolong ambik kan.
kiteorang dok tolong ambik gambar satu sama lain...
sib baik iols boleh cakap jepun tau... 
sebab BI dia macam erm, so so jer lah...
boleh lah... jepun saya pun tak lah bagus sangat.
well yang penting we are able to communicate...
but i don't have picture with him...
segan kat abah aku... hahahaha....


one direction ada new member and it's a female? hahahaha.
padahal sungguh aku tak kenal pon one direction ne sapa...
seriously... sehinggalah aku jumpa apsal banyak sangat patung diaorang ne...
semak tol...  rupanya penyanyi...
lagu dia apa yang best pon aku tak tau...
aku perihal artist2 ne memang tak ambek pot sangat...
ntah ler ... tak minat kot....


serabai aku tengok orang tua ne... heheh...
pasal dia lah aku kena belajar e-mc2 ne... huhuhu...
sib baik paham... kalau tak memang kena sumpah ler orang tua ne...
kenai tak sapa pok ci ne?

tinggi betul lah si iron man ne...
ker saya yang tak cukup tinggi?
hehehehe....
my anak sedar jeles giler ngan gambar ne...
siap cakap "next time you must bring me there okay - u got it?"

boleh... pak mak hang sponser, london pun mak de bawak korang pergi...
kalau mak pak hang sponser lah... hahahahaha


okay... semua orang2 glamour ne kat wax museum sydney...
tak best sangat pon tempat ne... biasa jer.
tapi nak tunggu dapat masuk wax museum kat london tak tau bila, 
so i ambil kesempatan masuk kat sini lah.
ada promotion time ne. so boleh lah.... 
p/s: aapsal ler abah aku ambek gambo camne... hahahaha...



okay... ne gambor ada chinesee garden kat tengah2 circular quay tu...
bayar 6 dollar jer...
abah ngan mak nak masuk... bawak ler...
hehehe... diaorang kan suka nature....

love uols.... till we meet again, Insya Allah...
stay tune, stay alive, stay healthy, stay happy and stay away from masalah okay....

loves... nhhas...

37 comments:

  1. wa,syoknya...teringin sangat nak p Australia. bestbest.. btw,done follow you #36

    ReplyDelete
  2. untugnya cikgu indon ni..
    kak ni kalau kursus, p kat sekolah lain, duduk dalam hall...
    kerusi pun baut sakit pinggang, buat bengkel atas lantai pun ada..huhu
    nak kursus kat hotel? sekali setahun pun susah...

    p/s sukanya dapat masuk wax museum. kak x pernah p mana2 wax museum lagi

    ReplyDelete
  3. Oh dear..Thank you so much for the tips. Tapi kalau ada rezeki ummi pergi Australia, ummi nak kidnap nnhas pegi makan2 sambil paksarela suruh nnhas bagi tips, haha..

    ReplyDelete
  4. hehehe... kak anim... wax museum sydney ne bagi saya biasa jer. banyak tokoh dari ausie which is saya tak kenal sangat ... hehehe...
    tokoh2 n celebrity dunia - ada juga... tapi saya ne bukan kenal sangat... hehehe...
    tengok kawan pergi kat london macam best jer... hehehe....
    apa pun okay lah.. salah satu wish list i.e. nak masuk wax museum dah boleh "tick" dah... yeay...

    ReplyDelete
  5. hehehe... Ummi ros... okay jer... Insya Allah... mana yang ingat, akan di bantu, Insya Allah...

    ReplyDelete
  6. Kakak pun terkejut kot ada hotel iblis hihi... nakal adik kakak ni ye:)

    Yg pasti scenary di sana nampak cooling sangat. Seronok kakak tengok.

    ReplyDelete
  7. salam ziarah dari bunda,

    syoknya jalan2...bilalah bunda dapat kesana..

    ReplyDelete
  8. kak zakie... hehehehe... betul...

    hmmm yeah,... kita kena buat entry pasal cuaca pulak lepas ne... heheheh....

    ReplyDelete
  9. nice tips.. tapai kalau smpai nk melancong ke australia, kena tengok bajet dulu la. heheh

    ReplyDelete
  10. toilet aussie takde paip air? potong stim la, kalau tak bawa air botol, gerenti terbantut niat, hehe :p

    ReplyDelete
  11. 1. brp sewa bilik kat malaysian hall....
    2. saya dapat sewa bilik kat malvern melbourne dlm rm90 semalam...ok tak?
    3. tempat2 menarik kat mn yg best kat melbourne?

    4. antara melbourne , sydney dan perth mana yg plg best

    ReplyDelete
  12. Terima kasih kerana letak link entri saya di blog ni. Catatan perjalanan awak ke Australia juga menarik..banyak info tambahan boleh saya pelajari..semoga ada rezeki untuk saya ke Melbourne & Sydney pulak:)

    New Entry "Percutian Ke Perth, Western Australia - Day 1 (Perth International Terminal)"

    ReplyDelete
  13. Bashaz...

    1. erm bagi saya dah okay lah tu... rm90/ night...
    malaysian hall pun lebih kurang tu juga harganya...

    2. melbourne boleh pergi :
    great ocean road,
    mornington - enchated maze, phillip island,
    mount buller...

    tp sesetengah tempat ne dia bukak ikut musim...
    cth nk main salji - dia bukak time winter jer,
    nak main kat enchanted maze - bukak time summer jer...

    awak boleh baca di belog ini juga :
    http://nurulizzahz.blogspot.com/2012/11/panduan-dan-tips-percutian-5-hari-4.html

    semoga bermanfaat dan selamat bercuti...


    ReplyDelete
  14. salam. i dah pernah ke perth 4 kali alhamdullilah dan setiap kali i ke perth with family mesti stay kat mahira holiday homes. muslim malaysian owner. start stay kat tmpt diaorg tahun 2010. memang very good la service ke rumah ke apa apa saja yg mereka tawarkan. then pada tahun 2012 my parents ni teruja sgt nak ke nz and then we found out mahira ni rupanya memang ada travel company di kl juga. so my parents pun engaged la dgn mereka. dan keputusan nya?? my parents balik je dari NZ terus tak sabar2 dah plan next trip to tmpt lain dengan mahira. mereka kata memang terlampau best dan pakej dan tempat yg mahira travels bawa sgt sgt menarik, lain dari travel agent lain.

    so nak di jadikan cerita i pun ikutla trip mereka ke europe..terbukti memang bestttttttt!!! i memang highly recommend kan mahira ni. dah lah holiday bungalows pun sendir punya ( bukan broker untuk rumah org lain ye) masyaAllah seronok tgk org malaysia muslim yg berjaya. semogo mereka akan leboh sukses sebab they deserve it!!

    boleh contact mahira holiday homes and car rental pty ltd / mahira travel and tours sdn bhd. tel 0123360098 /0362765610

    just to share!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah try call mahira... tak best sgt.

      Susah berurusan...

      Delete
    2. Well tak tau la nape experience sis tak best sgt hehehe tp saya baca review dan bloggers2 semua memang puji servis mereka. Semua lapisan masyarakat sehingga ke vvip. Tapi ye lah kan lain org lain pendapat..saya cuma kongsikan pandangan ikhlas dan pengalaman kami dgn mereka..

      Delete
    3. tulah... mungkin luck masing2.
      saya kena tunggu 3 4 hari utk dia reply.
      dan dia tak willing utk jawab soalan saya dengan baik.
      dia bizi travel kot...

      mungkin saya tak cukup vvip kot... hihihi... but its okay lah.
      not big deal...

      tengs for your sharing sis liza. may it benefits others later... Insya Allah.

      Delete
    4. Opsss i pun org biasa je.siap mintak2 discount..tapi so far memang diaorg elok je..tapi ye lah kita pun kena juga fikir side mereka. Setiap hari berapa byk diaorg kena jwap pertanyaan org..mcm i pun jenis bertanya mcm2. Soalan bertalu talu hehehe berhari2 pun tak habis tanya hehehe mesti org lain pun sama so kita pun kena juga la sabar ..tak dpt la kot diaorg nak reply semua org on the spot. ... tapi i bila msg in particular puan siti ni, pukul 2 am pun dia jawap hehehe so bg i memang dia bagus la servis.sbb tak de kot travel agent yg berlesen yg sanggup jawap2 soalan2 cepus mas i hehehe i dah try da pun..memang ke bohh layan.. yuhuu

      Delete
    5. Haha... so dia telah boh layan kan saya...

      What to do.. i just share my experience too... ;-)

      Delete
    6. Tak pe lah... x yh lh depends sgt mahira dlm blog I...
      I just tak happy dgn feedback dia... it s okay... mungkin org lain okay...

      Delete
    7. And truly.... I x jumpa lagi review dr blogger fames yg recommend mahira.
      Seriously...
      Yg I jumpa ur comment or similiar comment like urs... but with dif name...promoting mahira...

      I appreciate ur effort and sharing. but thru my experience I doubt that ...
      If so call happen mr.mrs mahira read this... maybe they can explain things nicely to me n others nxt time ... like seriously... u dont know who is ur potential customer right...

      I am just ONE unhappy potential customer...

      Delete
  15. sis liza Aziz...
    jazakumullah khaira jaza atas perkongsian yang awesome ini.

    ReplyDelete
  16. Saya & family akan ke melbourne insyaAllah thn dpn...so mmg tgh survey2 tempat yg best nk pergi nnt...expenses..n all that..

    ReplyDelete
  17. maaf mencelah. kami pun pernah pergi ke sana. seronok sgt terutama dengan service underground tour dari org malaysia yg mmg menetap di sana. berikut contact beliau untuk dikongsi dan pelbagaikan pilihan. 0197528006

    ReplyDelete
  18. Best pergi Melbourne ni.... haritu kami ramai-ramai naik Motorhome... memang syok!

    ReplyDelete
  19. alizal ... nice kan... rasa nk pergi lg...
    hihihi...

    ReplyDelete
  20. salam cik huda, ada emel?

    3lalat@gmail.com

    ReplyDelete
  21. wahh sonoknyer gi melbourne.,
    remember 2010 ;p

    ReplyDelete
  22. syoknya lahai..bila lah rezeki ena nk sampai sini..seronok tgk gambar2 kt entry ni

    ReplyDelete
  23. Oh kenapa tak best ya sis.. so far i baca review org dan bloggers bloggers kata memang trip disorg mashaAllah best. Semua golongan dan lapisan masyarat. Termasuk vip dan vvip..hihi betul ke sis contact mahira yg betul?

    I tak dpt pun apa apa commision tapi cuma sharekan apa yg baik.. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut number sis bagi tu lah. hihihihi... tak pe lah.
      lain orang lain luck.

      mungkin time saya tanya tu dia tgh bizi ke wat ever so
      saya rasa susah berurusan dengan dia.

      Delete
    2. and her quote price a bit pricey compare to others.
      minta share picture pun tak bagi sampai ke sudah.
      semua kena PAY then share.
      so not so convenience to me at that particular time to help me in make up with good decision.

      Delete
    3. Diaorg memang x bagi alamat rumah sis..sbab nya masalahnya org kita ni pula suka salah gunakan ..main letak je alamat diaorg kat brg immigresen australia..so byk kali owner mahira tu disoal immigresen. Ini i tahu sebab i pun pernah mintak alamat masa mula2 deal dgn mereka..tapi dia explain this situation..so i rasa memang logik dia ckp tu. Gambar gambar rumah diaorg semua dlm web sis..u all blh chck..hehehe kalau i pun jenuh juga la kalau kena hantar gambar pada semua org.... just sharing my 2 sense

      Delete
  24. Alhamdulillah... bagus lh u get good treatment.
    Dia layan all your soalan...
    But not me...
    Its okay... bahagian masing-masing... mungkin she is not that available that time. And alhamdulillah I found others yg boleh layan soalan cepu cemas I n assist I.

    Bg I susah I nk travel tmpat yg I tak pernah sampai... kalau travel agent yg I deal reply me 4 hari lewat... sempat I balik malaysia dulu baru reply... jenuh lah ... haha... sudah lah jawab acuh tak acuh sahaja...

    I okay je... no heart feeling...
    cuma bila i buat tips dlm blog i... i update lh apa review i bila i berurusan ...

    And againn .... itu pengalaman I... orang lain jangan serik... boleh cuba juga berurusan dgn dia... kalau nasib kalian bagus... will hv good treatment too...

    Btw... tengs sis liza aziz for ur suggestion ... appreciate it ...

    ReplyDelete
  25. Ok...Just to say thank you..maklumat yang berguna.

    ReplyDelete
  26. Assalam sis . Wah bestnya sis bercuti ke Aussie . teringin gak nak gi sana .. cuba sis tengok tengok Tempat Menarik Yang Wajib Anda Pergi !!
    kot kot mana tahu dapat travel lagi tempat lain hehehee

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)