Monday, July 18, 2016

Gelandangan vs Soup Kitchen - Apa tu?

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...
Korang apa khabar?  Lama tak sembang santai dengan korangkan ... Ada ke lagi orang baca belog aku ni - ntah - kih kih kih ... 
Okay - hari ini aku nak sembang tentang GELANDANGAN ...  Korang tau apa tu gelandangan? Bila pertama kali korang dengar pasal gelandangan?  Ha asal-usulnya - aku memang tidak langsung mengetahui apa or siapa itu GELANDANGAN... 
Tapi homeless tahu pulak ... (memang statement cari pasal - sila jangan kecam saya poyo atau kerek atau berlagak - kih kih kih ).
Menurut petikan dari web astro awani di SINI; Statistik yang dikeluarkan oleh DBKL pada tahun 2015 terhadap bilangan di sekitar ibu kota adalah seramai 2000 orang (sila ambil kira +- 5% ralat).  Dan aku percaya jumlah ini akan semakin ramai - lantaran kos sara hidup yang semakin membebankan.   
Back to my story ... aku juga pernah dengar tentang soup kitchen - tapi aku dengar tentang soup kitchen ni sekitar tahun 2012/2013 - tapi takat dengar je lah - nak join - tapi aku ada komitment yang lain ... setiap kali berniat nak turun padang membantu - sentiasa ada halangan ... 

So - apa pulak soup kitchen tu?  dapur yang memasak sup? Apa kaitan pulak dengan gelandangan?  Ha ni nak sembang ni ... 
Soup kitchen ni - kalau ikut bahasa aku - dikira macam street kitchen lah ... (hoi dah street kitchen pulak) ... okay-okay sorry ...

Soup kitchen ni kira macam "dapur jalanan" lah ... yang tujuan kewujudannya adalah untuk menyediakan makanan asas kepada mereka yang kelaparan - BUKAN KERANA MEREKA MALAS atau mencari jalan mudah untuk "meminta" ... tetapi kerana mereka tidak mampu untuk mendapatkan makanan yang mencukupi atau pemakanan yang betul.

Golongan yang memerlukan ini - bukanlah golongan-golongan yang kita kategorikan sebagai "sampah masyarakat" semata-mata - macam penagih dadah dilorong-lorong gelap di ibu kota tu ... tak ... definitely NOT. 

Mereka yang memerlukan ini terdiri dari KANAK-KANAK, IBU BAPA dan ORANG TUA, PELAJAR, etc.  Tak semestinya homeless - boleh jadi orang yang sangat miskin - tak cukup duit nak makan, student - yang tak ada biasiswa/ sumber kewangan - etc.

Soup kitchen ni sebenarnya boleh didapati di kebanyakan bandar-bandar di dunia. Bukan Malaysia je. Yeah - aku rasa kat oversea lagi ramai NGO yang prihatin dengan golongan-golongan macam ni ...

Kat malaysia ni - yang familiar yang selalu aku dengar - or pernah acah-acah nak join jadi sukarelawan - tapi tak ter join join juga sampai ke sudah ... ialah charity right  yang diuruskan oleh mercymission 

Selain MM ... ada satu lagi NGO operate by LOCAL people yang menguruskan tentang SOUP KITCHEN ni - kalau korang pernah dengar - PERTIWIKitchen Soup.  Ha ... siapa pulak PERTIWI ni ?

PERTIWI - ialah singkatan bagi Pertubuhan Tindakan Wanita Islam.  Dah lama wujud ni - since 1967 uols - I pun belum lahir lagi ... 
Apa yang PERTIWI dah buat? 
Siapa PERTIWI ?  
Perinciannya, korang pergi baca sendiri kat web PERTIWI ye (http://pertiwi.org.my/) ...

Secara ringkas, PERTIWI ni organize 4 projek utama iaitu : 
  • PERTIWI SOUP KITCHEN - to provide food aid services to homeless and hard-core poor.
  • PERTIWI HEALTH SERVICES - To provide basic medical service for the benefit of the poor.
  • KASIH PERTIWI - A home for HIV+ children, in collaboration with Hong Leong Islamic Bank.
  • FOSTER CHILD PROJECT - To help students who have academic potential but lack financial means.
Tapi hari ini, aku nak share tentang PERTIWI SOUP KITCHEN ... 
(aku paste dalam BI - boleh ye?  Jangan kecam aku ye ... ) 

PERTIWI Soup Kitchen project was established to provide regular meals at various locations around Kuala Lumpur on a regular basis. 
This community outreach effort is established and managed by Pertubuhan Tindakan Wanita Islam (PERTIWI), one of Malaysia’s longest running NGOs, with the support of corporate and individual sponsors.
Soup kitchens provide an important way to give back to the community by offering a healthy meal to those who are in need. The few soup kitchens that do operate in Kuala Lumpur are already providing this critical service but there are still too many hard-core poor and homeless people in our city who are unable to eat on a daily basis. This project complements these existing efforts by working towards the following objectives:
  • To distribute basic pre-packaged healthy meals and clean water 4 nights a week in inner-city neighbourhoods where various recipient groups are located.
  • To raise awareness of the number of hard-core poor in our city.
  • To encourage corporate and media sponsorship, and regular volunteer participation to feed the hungry.
  • To operate the programme in a sustainable manner that will enable it to serve an increasing number of people.
PERTIWI Soup Kitchen provides a humanitarian food-aid service to the homeless and hard-core poor irrespective of race or religion. By interacting with various destitute inner-city communities on a regular basis, additional support has been given to assist those who are ready to become more independent. PERTIWI medical service helps those who seek basic treatment for common ailments.

Tujuan utama ketika aku mula-mula turut serta - sebenarnya bukan sebab apa sangat - sebab aku tau tanpa aku pun charity service ni tetap dan telah berjalan dengan jayanya. Aku ada projek-projek lain juga yang telah lama dijalankan dengan team yang lain for various obejctive and different target people but with same niat - nak tolong orang yang memerlukan, insya Allah.  

So why I join feed de homeless project ni?  Salah satu sebabnya - aku nak betulkan stigma pemikiran - bukan semua orang yang duduk bergelandangan ni nak hidup macam tu - tak ada orang yang sengaja nak hidup susah sebab malas - (walaupun ada juga ramai spesis malas yang mengambil kesempatan - kita maafkan je lah - dan doakan mereka) ... Sebenarnya ada macam-macam kisah kenapa diaorang ni bergelandangan.  Ada yang dibuang keluarga, ada yang ditipu ahli keluarga sampai dia jadi muflis tak ada duhet - kena tidur bawah jambatan - dia ada kerja - dia graduate - tapi dia tak mampu nak sewa rumah / bilik due to kos yang sangat tinggi.   ... baby pun ada weih dok tdo bawah jambatan - mak dia lari - bapak dia yang jaga - tapi bapak dia pun kerja apa lah sangat (kes ni member aku kat MAIWP dah ambil tindakan) ... hu hu hu ... seribu satu kisah - 
Yang muka datang ambik food ala-ala gangster nak cari gaduh pun ada ... menakutkan ... 

So - korang - kalau ada masa terluang dan kesempatan - jom lah turun feed de homeless and poor people ... Kalau korang tak dapat join - korang pun boleh bagi sumbangan dalam bentuk kewangan - ajak kawan-kawan sedara mara kumpul RM10 seorang sebulan - ha... sikit2 lama2 jadi bukit. Yang penting MULAKAN langkah pertama... 

 Atau paling koman pun - sebarluaskan mesej ini - supaya ramai lagi orang yang tahu dan boleh membantu ... 

Kalau korang nak join turun padang - boleh baca info kat bawah ni ... 


Hari edaran :
Setiap hari AHAD + ISNIN + RABU + JUMAAT (MALAM)

Boleh join mana-mana hari yang korang hajati/ free.

There is no need to register, unless you are coming in a big group.

Masa
9:00 malam hingga  11:00malam 
(depending on the amount of food for distribution)


Meeting point and time :

Biasanya tempat para sukarelawan ni berkumpul ialah :
pada sekitar jam 8:40 malam .  Lokasi berkumpul ... 142, Jalan Maarof, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur. 

Nak buat apa kat meeting point ni? 

This is where the volunteer prepare the food truck, Hilux and the medical Myvi by loading food, drinks, treats, medical supplies, etc. Volunteers can safely park their cars here and car pool with other volunteers to the first distribution point.

Lokasi edaran : -  Kalau tak pergi kat Jalan Maarof, korang boleh terus ke Distribution point. Ada 2 point ya.


Distribution Point A at Medan Tuanku Feeding Centre ...
Medan Tuanku Feeding Centre, Lorong Medan Tuanku 2, Kuala Lumpur . ... kat belakang Jobstreet ye. dalam pukul 9 malam ...

This is the first distribution point. Volunteers will be given tasks such as distributing the meal packs and treats, mixing drinks, serving drinks, doing bottle refills, helping as runners, managing the crowd, etc. 

The most important thing volunteers must remember is SERVICE WITH A SMILE because a smile can go for miles and a SMILE IS ALSO CHARITY. Help our recipients turn their frowns upside down! :)





bebudak 4 orang ni - jadi coffee lady and syrup lady ...

Distribution Point B -  dalam pukul 10 malam :
Kota Raya (beside Mydin, and not far from McDonald's). 

We would park the food truck, Hilux and Myvi beside Mydin, which is not far from McDonalds, Starbucks, Nandos. Here the procedure is the same as at the first distribution point. Volunteers should switch to a different task to be fair to all. Most volunteers go home once we are done here.


semua check point ada PERTIWI Medical team ... nanti diaorang rawatlah orang-orang yang memerlukan bantuan rawatan - bagi vitamin, etc.



Susun meja - letak makanan nanti diaorang Q lah dan pilih apa makanan yang diaorang nak ...
Megi goreng ni - bau dia sangat lah sedapnya. Penuh mushrom and isi ...
Panas lagi ni ... So volunteer pack kat situ juga ...


Distribution Point C at various locations such as "Sungkai" / Masjid India / Petaling Street ... 
You will soon figure out where "Sungkai" is. We will go to other locations if we are unable to finish distributing all our food at Kota Raya. We will drive around looking for those who are hungry and thirsty.  

Back to Bangsar ...
The remaining volunteers, the food truck, Hilux and Myvi would return to Bangsar to unload and clean the vehicles.
After that it is customary for volunteers to go for makan or teh tarik ... volunteers need to eat too! :)

Note:
Safety & Comfort
It is highly recommended that volunteers come as light as possible, because you will need both your hands. Hence, it is recommended that volunteers be free of handbags & backpacks.

Also please wear comfortable shoes because there will be a lot of standing. 

What we do is safe enough that some of our volunteers bring along their infants and young children. The young children who come along may learn to appreciate their food and surroundings better by witnessing the difficulty many people have to face daily just to get food. 

Bottomline. Soup Kitchen is a good thing and we welcome you to join in the activity.
So berminat?  Boleh hubungi Puan Munirah Hamid Mobile: 0122363639


********
Sekian ... semoga bermanfaat ...
@Loves_nhhas 

37 comments:

  1. seronoknya dapat join aktiviti macam ni.

    ReplyDelete
  2. Kakak ingatkan typo error nak eja chicken tereja kitchen
    Bagus dpt libatkan diri dlm NGO yg macam ini. Jariah tu dear..

    ReplyDelete
  3. Bagusnya dorang ni kan. banyak bantu golongan gelandangan ni.

    jawab soalan huda :

    actually vivix ni fungsi utama dia :

    ia membantu memberi kesan positif pada 4 mekanisme penting dalam penuaan sel.

    Apa mekanisme utama dalam penuaan sel?

    1- kemusnahan DNA
    2 - Aktiviti pengawalan genetic berkurang
    3- penghasilan tenaga di peringkat sel berkurang
    4 - pengumpulan AGE protein

    Untuk info Huda juga, sel merupakan mekanisma utama dalam pembentukan badan kita kan? protein terbnetuk bila sel sihat.

    contoh mudahnya, vivix membantu memberi makanan pada sel. penyakit kronik terbentuk apabila sel badan kita tidak sihat spt kanser.

    bila sel sihat, autokmatik badan kita lebih sihat.

    nak lebih detail boleh whatsapp akak 019-9966576

    ReplyDelete
  4. seronoknya dapat pengalaman macam ni :)

    ReplyDelete
  5. Teringin nak join benda-benda macam ni tapi transportation selalu menjadi problem saya :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom lah ... nanti msg akak - we make an arrangment. akak pun g KL tu naik tren je. pakat ngan member mntak dia drive kan dalam KL

      Delete
  6. seblm ada rumah transit di Medan Tuanku, depa buat kt tepi kedai Sony & CIMB kt belakang office akak, memang selalu nampak SoupKitchen & Pertiwi Kitchen...kesian kan depa, ada yg dh berkeluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada baca akk buat entri ni kat blog akak...
      Hihihi

      Delete
  7. wow..huda join charity ni, bagusnya..kita dari dulu pasang niat, buatnya tidak. Keep up the good work dear! hari tu ada lalu masa diorang gave out food kat homeless.kesiannya tengok

    ReplyDelete
  8. waa.. alhamdulillah ada join aktiviti gini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah - diberi kesempatan untuk turut serta

      Delete
  9. Alhamdulillah, aktiviti yang menarik. Teringin juga hendak join aktiviti-aktivit macam ini. Tapi belum sempat. Insyallah satu hari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah... try yg KL dulu. Kt point medan tunku - safer there

      Delete
  10. Assalamualaikum huda.
    Huda ke yang ada low blood pressure? Boleh consume Vivix, wawa galakkan ambil bersama Vitalea.

    Boleh nak beli vivix divide by 7 dear, lagi jimat..")
    huda berminat? Boleh whatsapp wawa 019-9966576 , boleh sharing dengan team wawa sekali.")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx wawa ... I'll let u know then.

      Delete
  11. Replies
    1. Alhamdulillah - diberi kesempatan untuk turut serta

      Delete
  12. paling ramai gelandangan kat mana? KL kan? kebanyakan org melayu or bangsa lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg kt KL - distribution point 1- ramai melayu/muka melayu n ada kids - some uncles nmpk cm educated gak ... blh ckp english dgn baik. Some nmpk dtg dgn pakaian yg kemas juga.

      Yg kt kl - distribution B - area kotaraya - mostly chinese n india ... ni mmg homeless kot - nmpk a bit untidy.

      So area KL - kita supply makanan untuk anggaran 500-700++

      Delete
    2. Yang satu lagi team lain sy join - area KLANG n port klang - penerima mostly chinese n india ... malay tak nmpk sgt.
      Tu pun nmpk mmg miskin n homeless.
      Yg ni anggaran 80 - 100 +++ penerima ...

      Sis JM nk donate x? Hihihi... yg klang ni mmg team yg kita join; team Dr.Azma- organize sdri.

      Delete
    3. Kalu org luar gelandangan... Boleh terima pakai laa... Ni orang malaysia gelandangan? Malaysia???

      Delete
  13. dapur jalanan..ingatkan dapur masak sup ;p

    ReplyDelete
  14. tahniah kepada Huda..bukan semua org rela buat kerja2 mcm ni..semoga Allah beri ganjaran pahala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah - diberi kesempatan untuk turut serta

      Delete
  15. Alhamdulillah.. Rezeki mereka.. ♥ Reen singgah dan follow blog sis..

    ReplyDelete
  16. Bgs juga kan klu kt join xtvt yg mcm ni.. Lebih lembut jiwanya.. Tp kt Trg rsnye xde buat mknn free untuk gelandangan..

    ReplyDelete
  17. pernah jg berniat nk join dulu tp x tau laa celah mn laa yg rs asyik rs x sempat je... insya allah, nak join jg

    ReplyDelete
    Replies
    1. anies ... jom lah join ... ajak Sal jom

      Delete
  18. seronoknya macam ni.. masak reramai.. tengok orang makan pulak...

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum wbt..
    huda, maaf baru dapat jalan2 sini. hp buat hal..semua whatsapp hilang, tak simpan data..
    memang banyak nak kutip info dari blog huda..

    ReplyDelete
  20. SS gelandangan kat airport jek... Cik manisah x datang bagi sup pon! Majokk!

    ReplyDelete
  21. Alhamdullilah. Seronok join aktiviti camni. Membuatkan kita sentiasa bersyukur dengan apa yang dikurniakan pada kita. Cara mereka bagi makanan pun bagus, teratur je. Takde rebut2. Itu yang buat selesa.

    Siqah baru je join aktiviti Pertiwi ni beberapa minggu lepas. Kalau untuk company yang siqah kerja, tiap hari rabu ada kami datang. Lain2 orang jela. Maybe satu hari kita boleh jumpa di sini kan? =)

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)