Monday, April 3, 2017

Checklist Pindah Masuk Rumah Baru

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh ...

Hydie odie ... Ogenkidesuka.
Sungguh bercirikan tiba-tiba entri ini. Angin rajin datang menerpa barang kali lantaran hujan dimalam hari (apa kaitan? )

So today, lemme share with you  myself - my checklist for moving into new space. Kelak apabila tiba masanya - tidaklah daku menangis dibucu katil memikirkan apa yang patut dibeli, kos yang perlu diperuntukkan etc.

List ni kelihatan seperti sungguh bercirikan angan-angan.
Namun pepatah (aku) mengatakan "berangan-angan dahulu, memilikinya kemudian"

Gittew uols. So here we go list of things to CONSIDER to buy for new home ...

Plaster Ceiling
Dining and Living Hall
Walk way ke bilik
Bedroom 1, 2, 3

KIPAS Ceiling
 - Living Hall
 - Dining Hall
 - Bedroom 1, 2, 3
 - Dapur

Wall Fan
 - Yard

Ventilation Fan
 - Yard
 - Dapur

Air cond

 - Bedroom 1
 - ruang tamu
 - Bedroom 2 n 3 pasang hose sahaja

Lampu
- Grill pintu masuk
- walkway pintu masuk
- Dapur
- Yard
- Dining Hall
- Living hall
- Walkway ruang ke bilik
- Bedroom 1
- Ruang Depan bilik air 1
- Bedroom 2 kalau buat wall wardrobe - kena letak lampu dalam wardrobe
- Bedroom 2
- Bedroom 3
- Bilik air 1
- Bilik air 2

Plug tambahan
Wiring

Water heater
- Bilik air 1
- Bilik air 2

GRILL
 - Pintu Masuk depan
 - Tingkap dapur
 - Yard
 - Hall
 - Tingkap Bedroom 1, 2 and 3
 - toilet x 2

Tinted glass
 - Tingkap dapur
 - Hall
 - Tingkap Bedroom 1, 2 and 3

Langsir
 - Tingkap dapur
 - Hall

 - Tingkap Bedroom 1, 2 and 3

Mosquito Netting
 - Pintu Masuk depan
 - Tingkap dapur
 - Yard
 - Hall
 - Tingkap Bedroom 1, 2 and 3
 - toilet x 2


Sliding Window
 - Yard only





Sliding Glass Door (to consider)
 - Bathroom 1

Sliding Door
 - Entrance Kitchen


Kitchen Cabinet
- Cabinet Drawer (compartment inside kitchen cabinet)
- Space for Fridge
- Space for microwave
- Space untuk oven
- Space for Rice Cooker
- Space for Air Fryer
- Space for MY TUPPERWARE - hahaha
- Space for pan tefal n kuali, yang boleh gantung dalam cabinet
- Space for periuk yang boleh pusing2
- Space for dining ware (kering)
- Space for dining ware (basah) - After dish wash racks
- Space for stove
- Space for hob a& hood
- Space for soap + detergent etc (maybe boleh bersekali dengan storage for laundry)
- Space for plastic bag - hahaha
- Space for tempat / bakul sampah

Hanging TV in the kitchen for mama
stool and table for mama - for cooking preparation.
***to consider "island table" or bar table


space for air fryer and rice cooker


space for my periuk belanga and tefal pan



the island table and L-Shape table for kitchen












Referring site:
Cabinetry 101 
Cabinet Types : Which is the best
Cabinet Door Style

Laundry Cabinet
- utk simpan mesin basuh
- storage utk detergent
- storage utk penyapu + dustpan
- storage utk vacuum cleaner
- storage untuk tangga
- storage untuk wheel chair






Wall Wardrobe
Bedroom 1
Bedroom 2
Bedroom 3

***To consider space for toto + comforter + etc.









Cermin
- Cermin besar kat ruang tamu / makan
- Cermin besar kat walk way bilik
- Cermin toilet x 2
- Cermin toilet beserta storage Toiletries rack)




Rak Buku
- Rak buku (Wall book cabinet)




KALAU LAH KALAU BOLEH DAPAT.
MASYA ALLAH



Penggantung pakaian / towel
Towel hanger bathroom
yard - jemur baju
Kitchen utk gantung small towel.





Setakat ini - tu je yang terfikir.
Apa lagi ea?
Dan macam mana nak buat anggaran kos?

Jom share.  
Moga-moga memberi manfaat kepada orang muda-mudi yang baru nak beli rumah.

From this list - kepada adik-adik diluar sana (aiseh adik mana yang baca blok makcik ni) - bolehlah mula saving tau - kelak apabila ingin berpindah - tidak terpitam-pitam seperti makcik nan seorang ini.

Dan kalau korang ada LIST DEFECT yang perlu di semak sebaik sahaja dapat kunci rumah - cer share dengan I...
tiles jangan lompong,
dinding jangan retak
paip air biar keluar air - jangan keluar minyak.
lagi?

Please Share with me please.
Sebab sharing is caring.

Semoga bermanfaat, Insya Allah.

@loves_nhhas


Ketahuilah.
Sesungguhnya BERANGAN is FREE...
hahaha ...









DISCLAIMER AND ACKNOWLEDGEMENT
SEMUA gambar adalah ihsan dari PINTEREST

31 comments:

  1. Post satu gambar rumah@rumah idaman..nk tgk plis

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... nnt kita bayangkan ye mak.

      kena tunggu next entry.

      Kalau ada.
      kih kih kih.

      entry2 saya ni random je mak.

      Delete
  2. hahaha... ayat last tu paling tersukaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha - yang mana? disclaimer?

      haruslah kita manfaatkan pinterest dan pokcik google

      Delete
  3. lengkap sungguh..tinggal nak beli rumah, ke dah beli? island table tu menarik, akak suka..

    anggaran kos selalunya kontraktor bg quotation..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan bagus kalau lucky draw dapat hadiah berupa sebiji rumah kan kak kan. hihihi...


      nak cari quotation tu lah pulak kak

      Delete
  4. Replies
    1. kan nina.

      bilalah nak dapat rumah idaman ni.

      hihihi

      Delete
  5. Replies
    1. belum lagi tuan. berangan je dulu.

      sebab berangan is free.

      hihihi.

      Insya Allah ada rezeki suatu hari nanti.

      doa2kan ye

      Delete
  6. Assalam kak huda ! :)
    maaf lama taksingggah .
    jumpa kat ig je.

    Berangan rehatkan minda !:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi yana.

      sila lah kembali menulis wahai adindaku yana

      Delete
  7. Kalu buat housewarming jangan lupa jemput SS... Ha Ha Ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... nak ke ss datang.

      datang putra-yang-berjaya pun lalu je depan umah saya

      Delete
  8. SS dan Jay Emm pon insyallah akan pindah umah baru tahun 2018...

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuyooo dah jadi housemate ke?

      HH nak kawen ke?

      ke?

      Delete
  9. Memang kalu boleh design hiasan mcm ni menjadi idaman setiap wanita/suri rumah.

    ReplyDelete
  10. meriah rumah idaman huda..yang penting dapur lengkap.kalau tak berasap mesti mak marah..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... dapur umah sekarang semua kecik.

      suh masak roti bakar je kot.hahaha

      Delete
  11. mosquito netting..tak banyak rumah Malaysia yang ada.tapi bagus jugak, since kat sini banyak nyamuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi... ai ortodoks sket. old skool

      Delete
  12. wahh bermotif putih erk., hehe2

    ReplyDelete
  13. untungla anak dara muda2 jeliter dh beli rumah,nnti kawen laki cuci kaki jakk., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haipppp tak boleh.

      biasa tuh...

      hahahaha

      Delete
  14. wuttt wutt ... wow huda beli rumah ke??

    ReplyDelete
  15. lama tak singgah sini ... assalamualaikum huda :)

    ReplyDelete
  16. syiok deko rumah sendiri. harap dimurahkan rezeki semua. yg belum ada rumah moga cepat rezeki masuk utk beli rumah.aaminn

    ReplyDelete
  17. Salam singgah sini dik....Bestnya kalau dah miliki rumah sendiri kan...

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)