Monday, July 16, 2012

1st Assignment

Assalamualaikum wbt...

I always wonder what country will b the luckiest for me for my 1st oversea assignment.hehe.
And who will be the lukiest person to accompany for my musafir. Haha... So the luckiest combination is temporary bodyguard (TPBDG) n Jakarta.

Ok, dia adalah teman yang boleh diharap. gentleman n agak protective. Alhamdulillah. Cuma dia looser sket bab jalan. Masuk blok M pintu lain, pastu dia dah pening camna nak balik.haha...
Dan dia juga berperanan sebagai tukang angkut segala bag aku yang berat macam nak pindah rumah tu.

Hm mari kita mula dr awal.

Ok. Organizer booking flght on 155pm malaysia time... Ok.aku dh gusar.135boarding time.122 zohor.sempatkah aku utk lari dari surau ke gate 10.aku ne agak 'badi' dgn klia.tiap kali departure ke mana jua destinasi pasti ditempatkn di gate yg paling hujung.
hujung ke hujung lah gate vs surau. hm setelah aku congak2, aku rasa sempat aku nak lari. lagipun aku yakin kapal terbang akan tgu aku. at least sehingga nama kena announce 3 kali including 'last call for nhhas.

Makanya,aku maklumkan keTPBDG, aku perlu masuk jam 12, utk survey jarak gate vs surau dan perlu ready for prayer. He understand and just follow me for early check in even tho he still wana hang around outside.  Dan siap teman "g sukat jalan" antara boarding gate dan surau :-)

Dah lama tak ke international departure thru KLIA, So as usual, salah kaunter imegresen. Sambil sengeh2,imegresen tu pun ty kenapa tak ke mesin pengimbas for local. Haha... Mana aku tau kat mana. Personel trip naik air asia je.hehe.

1st thing aku perlu buat bila masuk ialah mencari gate G10.  Owh... sungguh sedey kerana tak dapat naik aerotrain.... waaaa... dah lama tak naik menda alah tu kat KLIA...

Hmmm... Jauh sungguh. Memang hujung sekali. So TBDG pun teman lah g sukat jalan. Dan ada imegresen staff di G10, for me to ask if there is enough time for me to do aksi 'kejar-mengejar'... Actualy nak maklumkan kat imigresen tu 'wait for me until i finish my prayer.'hehe.

Dalam hati aku masih berdoa agar flight delay. Tapi yang hampehnya, flight memang benar2 delay,cuma tidak dimaklumkan.huhu... Delay 1/2 jam lak tu.hehe. Alhamdulillah. Thank you Allah.

Sebenarnya malam sblm tu dah terdetik alangkah bgs kalau flght delay 10minit.hehe... Akhirnya Allah bg flght delay 30minit.hambek kau.aku sangat gembira.tapi mamat netherland n s'porean yang duduk sebaris dengan aku dalam flight dah ngomel ckp MAS lembab. Nak lempang je rasa. Macam lah airline lain x pernah delay.

Mamat netherland yg dok sblh aku dok dgr i-phone dia dan aku rasa dia begitu menghayatinya sampai menggoyang2kan kepala...

Yang aku pulak dok sebelah dia baca al-quran.

Punya bagus combination tersebut. Hehee...

Tapi mamat tu ok gak.rajin dok senyum kat aku.aku rasa dia nak nyembang,tapi aku tak ada mood nak bersembang semalam.so just senyum balik dan meneruskan bacaan.

Biasalah,perasan diri sendiri adalah aweq cun.heheee...Kecik comel aje. so tadi imigresen malaysia pun tanya, g jakarta, study ke. Hehee... See i told you, i look young because of my size. Hehee...

Dan disebabkan 'kecik', susah benar nak panggil pramugari/a untuk ambil plate aku yang dah 'finished'. Makanya mamat netherland itulah yang memanggilnya...hehe...

Ok. Kami touch down jakarta jam 4ptg malaysia time...

Sangkut juga di imigresen jakarta - dia tak bagi aku masuk sebab dia cakap aku masuk atas urusan kerja kena ada visa.  Ntah yer ntah tidak... Mulanya cam panik juga, padahal organizer dah maklumkan tak perlu visa...  Pastu dalam hati berkata "lantak kau lah... Kau tak bagi aku masuk, aku call organizer, hah kau pergi berdebat dengan dia".  Eleh... pastu imigresen tu bagi jer masuk...  siap bagi warning... Dalam hati LANTAK KAU LAH....
Pastu aku cakap lah kat TPBDG what happened. TPBDG gelak jer. sebab TPBDG boleh jer masuk tanpa kena warning.  Dia cakap... orang tu buli aku jer sebab aku kecik sangat (tu lah kadang2 payah juga cun sangat ne). TPBDG pesan, next time, pergi ke kaunter imigresen perempuan.  Pastu aku marah lah TPBDG sebab dia yang suruh aku g kaunter mamat poyo tu tadi.... hangin hangin ....

Ok, masuk aksi menunggu taksi... ok semua ne TPBDG yang buat, aku relax jer menunggu... heheeee...

And the best part TPBDG bayarkan semua tambang sepanjang trip kat sana... hahahaha... tak suruh aku pay back pulak tu. Memang TPBDG ne tak berkira langsung (at least pada masa itu)... hahaha.... tapi aku ne kan baik.... mana boleh buli orang sampai tahap macam tu... so i did pay for our shopping, dinner dan way back journey...

Hmmm cerita shopping ne pun ada gak menariknya... tapi cerita lain kali lah kalau rajin... cuma just kalau "lain kali"  itu tak pernah muncul sbb aku kan PEMALAS tulis blog dan tiada masa itu emas yang banyak, SO...  i just wanna say Alhamdulillah.... thank you Allah for sending this TPBDG dan our counter part from BPS yang menemani kiteorang bershopping...
tapi tak shopping sakan sebab aku bawak 900ribu jer... hampeh... sebab shopping tiada dalam agenda balik kerja... huhuhu... dengan 900ribu, apalah sangat yang dapat dibeli.... huhuhuh.... so sight seing sahajalah... better than nothing huh.... dan hasil masyur shopping as usual lah TPBDG yang bawak... hahahaaaa... padahal duit kat bilik banyak jer lagi... berjuta-juta.  Tapi bila difikir secara halus,  itu caranya Allah nak avoid aku daripada GILA SHOPPING... sampai habiskan semua duit....
dan natijahnya... aku ada banyak baki bila balik. boleh sambung shopping kat aussie minggu depan... ceh... memang dasar shopaholic
Sebenarnya banyak lagi nak cerita.... tapi mood dah hilang... jadi.... cerita lain kali jer lah... itu pun kalau "lain kali"   itu muncul (*_*)...

(nota: catatan live from kota jakarta)...


see.... so small... extra small...

8 comments:

  1. Replies
    1. Tahniah...

      Sila jangan letakkan telefon anda dan bercakap dengan penaja kami bagi urusan penghantaran hadiah....

      Delete
  2. nanti i baca entry ni... 2 pagi i x tido lg... adesss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... 2.58... saya pun x tdoq lagi

      Delete
  3. Dah sah2 sy sorang je bertudung kt situ ... tak aci... tips tu pun sy yg bg.... keh keh keh ...

    ReplyDelete
  4. "bag aku yang berat macam nak pindah rumah"... Ada batu ke dalam tu? He He He..

    ReplyDelete
  5. "dari surau ke gate".. Yess! Pernah kena waktu subuh gajah...

    ReplyDelete
  6. Pengalaman SS naik skytrain cuma sekali aje kat KLIA... Masa nak ke Vietnam dengan Vietnam Air..

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)