Monday, August 12, 2013

Selamat Hari Raya Eidul Fitri...

Assalamualaikum wbt....
 
dis.... is our raya...for 1434H @ putrajaya darul kon.... (boy gave dis name sebab putrajaya memang kaya dengan kon oren tuh)

hehehehe....

btw, ini raya paling kowboy dalam sejarah peradaban kehidupan saya...

1. lambat p solat raya... (bajet wat style kampung, 8.15 boleh lenggang mak minah lagi p masjid)
2. tak ada salam raya yang proper (owh i missed this)....
3. tak ada baju raya.... (hahaha... uols tgk apa weols pakai)...
4. tak ada gambar family raya....
5. tak ada tok ngn opah...
6. tak ada kek raya mama...
7. tak ada nurdini dan nor eno dan shikeen...sedey oooo

huhuhu.... sedey pulak tetiba.... tapi... ada setinggi-tinggi rasa syukur pada Allah... sebab

1. masih ada nyawa...ALHAMDULILLAH;
2. ada "nyawa baru dalam keluarga" si cantik manis nur arissa hannah... ALHAMDULILLAH;
3. masih ada nikmat iman...dan islam ... ALHAMDULILLAH;
4. masih boleh beribadah...sebab masih ada masjid nak p solat raya...masjid besar dan cantik pulak tu....selesa... tak ada perang tembakan dan bom... ALHAMDULILLAH;
5. masih ada mama dan ayah.... along abglong ai'man ariff arissa untuk celebrate raya sama2...ALHAMDULILLAH;
6. masih punya teknologi yang mendekatkan yang jauh... boleh telefon nur dini dan nor eno...ALHAMDULILLAH;
7. masih ada baju baru nak di pakai walaupun bukan baju raya...ALHAMDULILLAH;
8. masih ada lemang dan rendang serta makanan yang enak untuk di jamah...ALHAMDULILLAH;
9. ada sedara mara datang melawat ... ada umah untuk dilawat... (termasuklah umah PM)... hahaha...ALHAMDULILLAH;
10. masih dapat duit raya dari manager mimos... hahahahaha...ALHAMDULILLAH;
11. masih ada rumah nak didiami ... at least lagi best daripada beraya kat hotel... heheheh. ALHAMDULILLAH;

seee.... banyak sebab kenapa kita kena bersyukur... okey... selamat hari raya... maaf zahir batin... semoga Allah terima amalan kita semua...

semoga Allah rezekikan kita untuk sampai pada ramadhan akan datang dan dapat berhari raya dengan lebih gembira dan penuh keberkatan....

(picture ... moved)
my abah tertinggal baju melayu kat umah TI... so pakai jubah kowboy ne... abah beli masa our hajj trip 2011 tapi tak pernah dipakainya sebab segan berlengan pendek... hahahaha... ada hikmah jugak baju raya abah tertinggal...
mama jer ada baju raya...
me, pakai jubah yang maksu beli kat makkah last year... tak pernah pakai lagi..sebab last year hilang kat rumah tailor....

(picture ... moved)

ai'man n abah ai'man paling sempoi...
no sampin no songkok...
tatau dah tertinggal kat mana songkok depa...
opah a.k.a my mama is so de very anggry bird oooo...
 
 
si cantik manis yang lahir pada
24 ramadhan 1434H
*semoga panjang usia dalam iman dan taat pada Allah, cinta dan kasih pada rasulullah s.a.w,
anak yang solehah buat ayah dan ibunya... selamat di dunia dan akhirat... Insya Allah.. ameen*
 
 
1. panduan ke masjid for sembahyang raya...
btw sebagai panduan... kepada yang pertama kali beraya @ putrajaya like us, jangan lah kau rasa sebab putrajaya tu lengang, kau boleh lenggang mak minah g pepagi raya ke masjid sebab masjid dah mula penuh seawal jam 730 pagi ya.... kalau kat kampung opah atok saya, solat 830 pagi, 820 pagi masih buat lawak lagi p jalan kaki ke masjid...ne kat masjid putra, 745pagi ang dah kena solat kat luar pintu okay... 820 pagi, hah, laluan langsung dah tak boleh dimasuki since dari PJH building yang baru tew... maka pasrah lah membawa kaki dan kereta ke masjid besi sebab masjid besi boleh masuk bawak kete sampai ke depan lagi untuk turunkan passenger, pastu lari2 masuk masjid, sebab dia tak ada pintu macam masjid putera, maka ang tak rasa lah yang ang solat luar pintu walaupun dah lambat... hahahaha....
 
tapi putrajaya mmg lengang ar... tak ada orang tuh... hehehehe... 1st syawal alamanda pun hanya parkson, aeon big, cold storage, subway, kfc watson yang bukak... lelain tutup... tu ar 1st time saya masuk alamanda cam berantu jer kekdahnya... huhuhuhu...
 
2. panduan kat mana nak cari lemang yang best...
owh yer satu lagi panduan... kalau nak beli lemang, ang boleh cari kat dengkil or like me, iols p cari kat bangi... ang tau warung dusun gear box?  hah kat situ dibuka besar nya khemah membakar dan menjual lemang selama sebulan raya okay... murah jer 10 or 12 hengget.... ikut size... pastu dia siap bedah lemang tu, kalau ang tak puas hati boleh tak ambik n p cari lain k...
 
3. panduan kat mana nak raya kalau dah blur sangat tatau mana nak pergi...
okay... sekitar keyal dan putrajaya ne, ang boleh lah p beraya kat umah PM, umah TPM istana negara...  ne antara yang saya tau lah 1st dan 2nd day raya ada open house...  pertama kali juga dalam sejarah peradaban hidup, iols p beraya @ sri perdana... hahahaha... ngan kengkawan yang juga tak balik kampung.... sebenarnya nak p istana negara... tp since istana tu kat kl pastu dibuka dari 11 pagi - 2.00 petang jer, cam tak baloi nak g jejauh end up tak dapat masuk n tak dapat makan kan kan kan...
so weols pergi sri perdana jer.. dekat secoi tot jer ngan our house... hehehe... info umah terbuka ne angpa boleh tgk kat tv or kat laman web naaaa....mcm kat putrajaya depa dah naik bunting siap bagitau ada jamuan raya.. hehehehe....




 
pastu kalau tak ada kerja lagi, p beratur kat dalam kediaman sri perdana tu untuk mendapatkan door gift... ikut nasib lah pada tahun tu depa bagi apa...
tapi kuih raya macam dah  pasti ar dapat - sedap weih kuih raya kak mah.... yang atas tu mug...
duit raya for kids jer... my staff said dapat 5 hinggit... hehehehe....
 
tapi . . . tapi . . . tapi . . .
jangan ar buat adegan tapau menapau ne... sian duh orang yang datang kul 2 3 makanan dikhabarkan dah tak berapa ada...
iols p pukul 1230tgh hari, so  makanan banyak lagi... tak perlu Q tak perlu berebut okay...
makan jer dengan bertenang....makanan sangat banyak dan sedap...
ada nasik minyak... ada mee kari... roti bom... roti john.... satay... putu mayam.. .mee goreng... kueh teow goreng... macam2 ada....
 
 
tapi ada juga pengunjung yang erm... menapau bagai tak pernah jumpa makanan...
 time makan sepenuh2 pinggan, tapau lagi... pastu beratur 2 3 pusingan sebab nk sourvernir n kuih raya lebih... adei...  weih...ingat lah orang belakang weih...
JAGA ADAB...
 
iols rasa betul perlu letak dakwat kekal kat spesis yang satu ne...
 
apa pun stay tune... stay alive... stay healthy... stay away from masalah...n jangan lupa buat puasa sunat 6 syawal kay...
 
till then.... daaaaa.....

3 comments:

  1. cantik jubah..hehehe

    ReplyDelete
  2. jubah jer? jubah tuh shantek mustee sebab orang pakai jubah tu shanteek lagi kan kan kan... *poyor*

    ReplyDelete
  3. samalah... kami suami isteri pun tak ada baju raya... tapi anak-anak wajib la ada baju baru, nanti diorang tak feel lak :p

    tahun ni open house PM tak ade la ... tu yg kebosanan melampau tu :)

    nway, selamat hari raya!

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)