Tuesday, March 15, 2016

5 THINGS I HATE DE MOST ...

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ... 

Ha kau ... lama tak hapdet belog tetiba citer menci - menci ni dah kenapa...
Sebab semalam aku dah raikan tag dari my dear kakak farah dari tower rapunzel, maka hari ini ... jom aku nak raikan cinta ... eh tak tak tak... haku nak raikan tag dari cik sal munge pula, yang nak mencungkil bakat kebencian aku... keh keh keh ... nak benci pun kena ada bakat ke... ha ha ha... hantam sajalah labu...

Okay ... list ni random je lah ye ... tidak disusun mengikut senarai keutamaan. Antara lima perkara yang aku tak berapa nak suka dalam hidup ialah ...

Satu:
Bila aku tanya baik-baik, kau jawab cara tak baik seperti - jawab acuh tak acuh, jawab marah-marah, tidak menjawab soalan dan jawab gaya saja nak bagi aku sakit hati sambil tayang muka masam minta kena lempang. Kau ingat aku suka-suka nak tanya kau kalau aku tau jawapan kepada soalan aku tu?

DUA:
Aku tak suka bila aku tak ada duit ... ha ha ha.. boleh gitu? aku ni tak kaya, tapi aku juga tak biasa "tak ada" ... keh keh keh ... 
Tapi aku tak suka juga spesis manusia berkira i.e kedekut... cisss...tak baik tau kikir... rezeki yang ada hendaklah dikongsi bersama ....  
Dan aku juga tak suka spesis manusia yang suka membazir - menunjuk-nunjuk... tak baik tau... buat orang lain rasa "terkebil-kebil mata"  tengok kau "buang"  duit... Kalau dah banyak sangat duhet tu - pergilah tolong orang miskin, gelandangan, anak yatim - ramai yang tak cukup makan dan pakai... hu hu hu...

TIGA:
Aku agak tertekan dengan mereka yang bawak kereta macam bersiar-siar time aku nak kejar "punch card" ... hoiiii nak bersiar-siar - sila keluar pukul sembilan ke atas lah weih... Hadoiii... stress mak nak... hahaha... tapi bila perkara ini berlaku, aku selalu cepat-cepat istighfar dan senyum dan kukatakan pada diriku sendiri "weih cik manisah... kau yang salah, siapa suruh kau keluar rumah lambat - dah jangan nak salahkan orang lain pulak" ...  ha ha ha ...

EMPAT:
Aku tak suka dan amat benci dengan cicak ... seriously - cicak boleh menyebabkan hati aku sakit... huhuhu... Sebenarnya lebih kepada geli kot... Kalau rumah aku ada cicak dan aku dok sorang, boleh mendatangkan stress dah... aku boleh je  bunuh cicak tu, tapi aku geli apsal dah mati pun ekor kau masih menggedik nak gerak-gerak... seriously menci rasa macam nak muntah... Dulu-dulu masa Ah-Boy duduk ngan aku - tiap kali aku bunuh cicak memang aku suh dak tu g buang dan bersihkan segala ... tapi tak boleh pakai mop - sebab nanti aku geli pulak nak gunakan mop tu ... ha ha ha .... 
Bila ah-boy dah kawen, dan bila kadang-kadang parents aku balik kampung untuk tempoh yang lama, aku dah menggelupur sapa nak tolong buang kan cicak kalau aku bunuh cicak tu kan... 
Aku pernah TER bunuh cicak masa aku dok umah sorang, pastu aku call ah-boy suh datang tolong buang... ha ha ha... sabor gile adik aku melayan kerenah pelik aku tu. Dengan muka bengkek nya dia datang juga malam-malam buta tu untuk pergi buang cicak tu... huhuhu... Kau ingat aku tak rasa bersalah ke... huhuhu... kuangajo punya cicak...
cicak-cicak ni biasanya akan jadi kurang ajar kalau "depa perasan" aku dok umah sengsorang lama sikit - mesti depa berleluasa sebab depa tau aku fikir 18 kali kalau nak hempok depa... huhuhu... kongasam punya cicak... cissss... 
Dan tak memasal juga,  aku menci betul apsal KRU buat cerita cicak man... dah tak ada menda lain ke nak dibuat cerita dan diangkat menjadi hero... 
mulia lagi watak boboboi, ochtobot dan klamkabot... ha ha ha ... (nak bagi tau aku p tengok boboboi lah tu... keh keh keh) ...

LIMA:
Yang ni betul-betul list benda yang aku benci dalam hidup ... benci tahap sampai tak boleh disenaraikan sebab sangat benci - so I better keep it to myself lah ye ....
(huhuhu ... rasa nak nanges ... )

Okay ... habes dah 5 perkara yang aku tak gemor dalam hidup ... tapi tak de lah sampai tahap mencik guling-guling kecuali .....  item nombor lima tu ... biarlah rahsia kata siti nurhaliza ...


Ntahlah sebenarnya ... ada juga lagi benda yang aku tak suka dalam hidup ni ... ha ha ha ... (contoh tempat sesak ramai orang, bila kena buat pilihan, trafic light rosak, TNB tak anto bil letrik pastu charge aku extra,  etc) ...   

Tapi nak reach level benci tu amat jaranglah ... habis-habis pun level "strongly dislike" aje kot  ... sebab nak reach level benci, kadar jenayah dan kekurang ajaran ko tu memang dah tahap superb lah, layak bagi penyepak or g langgar ngan lori taik je... ha tu rupa kalau aku dah benci sangat lah...
Sebab tu aku tak nak / cuba elak benci-benci ni (seperti item no.5 tu) ... bagi aku word BENCI tu sangat BIG.  Sampai tahap aku tak boleh nak dengar atau lihat semua yang relates to the things that I HATE.  Dan aku pun tak nak tulis benda yang AKU BENCI tu dalam belog sebab nanti aku benci pulak nak masuk belog sendiri ... ha acaner ... hihihi ...

Lagipun ex-boss aku pernah pesan ... "jangan benci-benci, takut orang/perkara yang kita benci tu orang yang Allah sayang... "

hu hu hu... sentap mak nak... kih kih kih... tengs boss, saya ingat pesan boss tu sampai hari ni...

After all, kita kira kita punya benci aje kan... Orang lain punya benci kat kita macam mana?  ha ... cer citer cer citer ... Dan kadang-kadang kita pun ter buat benda yang kita dakwa kita benci tu - contoh punctuality. Be honest to yourself - kau pun tak punctual sepanjang masa. Bagi aku, lewat 5 10 minit tu acceptable je... Tak payah nak kecam sangat kot... hihihi ... Tehgeh bunka (lek lek je) sudah... Better late than never... sebab NEVER itu lebih "sakit" kan ... hi hi hi ...

So jom lah muhasabah - tak mau benci-benci - maafkan kesalahan insan ... sebab kita pun bukan maksum - kita pun buat salah kat orang lain juga kan... Kita pun mungkin menjadi asbab kebencian orang lain juga kan ... huhuhu...
Minta maaf dan berilah kemaafan... Pergi belajar SENI MEMAAFKAN kat SINI

Akhir kata ...

Fikir yang baik-baik, 
doa yang baik-baik, 
cakap yang baik-baik, dan 
berusahalah jadi manusia yang terbaik dan 
memberi kebaikan kepada sekeliling kita, Insya Allah ...

So sapa nak kena tag dengan aku?  Ha ha ha ... Aku pun tak tau nak tag sapa dah sebab most of blogger yang baca blog aku ni telah di tag oleh rakan-rakan blogger yang lain. Tinggal lagi korang nak buat ke tak aje lah kut ... ha ha ha ... Okay aku tag SEMUA rakan blogger aku yang belum buat game ni ... silalah buat ye ... maybe .... Chef Buat Wanita ... My Pink Mummy Julia ... My Kakakkembar - sis NOHAS ... MyJiran- sis Jari Manis ...Tunjukajarku sifu - scdha sein ... My Adinda Yana yang Halus dan Mulus ...  kak farah tower rapunzel ... dan semualah yang belum buat tu... hehehehe...

Selamat menjawab ye uols ... hihihi ...

Dan selamat memaafkan aku jika aku termasuk dalam senarai kebencian uols.... sob sob sob ... nanges kat bucu shinkansen nanti ...

@lovessss_nhhas


pssst ... JOM buat tag  17 perkara paling ditakuti pulak lah... ha ha ha...  Sapa nak start ???  Cik Sal Munge maybe?  hi hi hi ...

24 comments:

  1. Kakak dah buat tag yg benci-benci ni Huda
    Aduhai serba-salah dibuatnya.. yg penting jgn benci org, benci cicak tak apa:)

    Nohas tu yg kena buat homework semalam punya belum terjawab hari ini another 5 senarai kena jawab hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... kak nohas dah kena tag Haters game ni dari blogger lain - tapi dia ngelat tak buat lagi...

      hihihi...

      Delete
  2. nak buat lah yang ditakuti tu..tapi nape sampai 17.Reduce sikit lah Huda, jadi 10 ke,pastu buat banner..

    *amboi aku mengarah orang plak, ni boleh menimbulkan kebencian..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kah kah kah....
      boleh boleh sila cik sal mulakan dulu...

      semua mesti no akhir 7.

      kalau tak mau buat 17, blh buat 7.
      kalau 17 tak cukup boleh buat 27...
      dan seterusnya...

      banner yer... hmmmm kak farah .... tolong buatkan banner plis...

      meh kita viralkan pulak tag "17 perkara paling ditakuti" ni.

      hihihi ...

      Delete
    2. Apsal banyak sampai 17? Pening memusing nak mikir.

      Delete
    3. Banner minta tolong SS lah,..akak tak reti huhuhu kang orang nampak macam banner meeting PIBG sekolah pulak

      Delete
  3. samalah kita, tak suka cicak.lipas ke,ulat bulu ke, takpe lagi.tapi janganlah cicak..segala carutan boleh keluar

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ...

      geli siyottt... dah mati pun nak gerak2 lagi...
      benci sangat...

      Delete
    2. Cicak ni kan membiak pakai belahan dedua. Lain kali ekor cicak yang tergedik-gedik tu perhati lama2. Nanti jadi anak cicak hahahaah

      Delete
  4. Alamak kena tag lagi... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat cepat ...
      nanti kena saman ...

      Delete
  5. Pengeli cicak rupe nya.... Keh Keh Keh..

    ReplyDelete
  6. dua kali kena tag..huhu..takpe akk buat one entry jer..tgh senaraipendek list kebencian..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah 2 kali kna tag...

      Ciri ciri nak kena saman tu kak...

      Baik cepat... hihihi...

      Delete
  7. Tahu tak Cik Manisah, kalau kita pegang cicak tu, then urut2 perut dia buat seketika,...nanti cicak tu kejung. Bolehlah kita main2 dengan dia heheheeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeeeee janganlah kak... geli...

      Sikit lagi saya rasa tak nak luluskan komen ni... hahaha...

      Delete
    2. Nak lagi best... Kalu CML tido ngangga... Kita masukkan cicak dlm mulut dia...
      * dengki... He he he

      Delete
    3. Okay ini kejam... wajar kena kecam eeewew geli weih

      Delete
  8. Lepas ni nak buat CML melesing, akak buat derk je,..buat dunno kalau CML tanya hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kecik ati... huhuhuhu...
      majuk arh camni...

      Delete
    2. Ha Ha Ha... Sep sep skit... Kita buli CML!

      Delete
    3. Cis cis cis ciskek...
      untonglahhhh

      Delete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)