Wednesday, March 16, 2016

Power in poor countries

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...


T.H.I.N.G to T.H.I.N.K 
Who do you think pay for it ... Check it out through The Economist Feb 27-Mar 4th edition... Interesting article "The real threat to energy access is that energy is not treated as a privete good,  but as A RIGHT ....
And the problem with A RIGHT is that no one wants to pay for it" - Michael Greenstone

Anda rasa-rasa sapa patut bayar? Pemerintah? Atau pengguna terus?
Menariklah baca artikel dan 'findings' ni.
Siapa taja lektrik d negara muskin. Bagaimana sifat manusia yang tak nak berubah sebab ...
 dan banyak lagi ... 
Owh ...
Dan baru eden tau... elektrik pun boleh pakai pre-paid. Habis "kredit" tiada lagi bekalan elektrik ...

Selamat membaca ya ... 

9 comments:

  1. Perkongsian yang membuka minda

    ReplyDelete
  2. Hehe try buat prepaid kt Malaysia..tgk apa jadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jd mcm top up telefon lah...

      Hihihi...

      Dr satu aspek ... bagus juga - kurang bazir letrik...
      hihihi...

      Dr satu segi - hampeh... sbb nature kat malaysia ni ramai yang suka ambil kesempatan (pembekal + midle person + etc)...
      Yg tanggung akibat as usual lah RAKYAT MARHAEN... huhuhu

      Delete
  3. Article yg boleh membuka mata hati kita pastinya.
    Mensyukuri dan memberi apa yg sepatutnya sebelum kena dakwa di 'sana' kelak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha masa sy bc highlight ni saya pun mcm akk... tp bila akk baca full artikel - lain findingnya... interesting...

      Ada juga kes...
      pemerintah tak provide fasiliti sebab korupsi...
      so ada NGO yg bagi subsidi... kira okay lah...

      Dah yang si miskin ni pulak - tak nak berubah... nak duduk dlm kemiskinan (mcm merelakan gitu)...

      Dan ada juga yang dah "bg betis nk peha"... hihihi...

      Ntahlah...
      Macam2 hal dunia ni...

      Risau membacanya...

      Delete
  4. Di Johor ni... Ada stesen jana kuasa letrik terbesar di Asia yang terletak di Tanjung Bin... Namun... orang yg tinggal di luar pagor Tanjung Bin pon tetap tak dpt free letrik... Di suruh kita Earth Hour lagi ada... He He He...
    * Ada kaitan tak dengan entry ini? Saje bebel... He He He...

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)