Friday, October 28, 2016

HOBI saya di kala stress.

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

Fuhh lama betul tak bersiaran ... Kesibukan yang melampau disamping mood yang kelaut.  
Begitulah kehidupan ada pasang dan surut ... ada turun dan naik ... ada ketika kita di atas, ada ketika di tengah, kadang kala jatuh tergolek kat bawah ... 

One of our ex-director pesan " You are still young, your journey still far. Throughout your life, you'll fall down sometimes, people will loves you and there also people who hates you.  Bila you jatuh - you kena cepat-cepat bangun semula. teruskan hidup dengan gembira dan bahagia. Walaupun banyak ujian dan pancaroba..."

Aiseh - percaya tak yang bagi nasihat ni my Chinese boss. hi hi hi ... terkejut gak dapat nasihat ni daripada beliau semasa his last day sebab all this while kerja kami "gaduh" je - tapi gaduh pasal kerja lah ... nothing personal ... ha ha ha.  All the best boss wish you have good health and semoga ada cahaya hidayah buat boss satu hari nanti, Insya Allah.

Okay - as a traveler - drama-drama travel ni memang banyak.  Tidak kira sejauh mana SELAMA HARI INI KAU ADALAH SPESIS BERHATI-HATI  dan PREPARED types... tapi kalau telah ditakdirkan drama itu sampai ke giliran kau ... dia akan sampai.  Keimanan dan kewarasan sahaja yang mampu menahan diri kau dari berbuat sesuatu yang emosi bagi membalasi perbuatan si bedebah tersebut.... Walau kau cuba bertenang - cuba berfikiran positif + tapi jauh suduh hati, kau sebenarnya masih tak boleh move-on dengan kejadian itu.  yeah - I pun dah macam SSS n de geng termasuk dalam drama KEBODOHAN USIA ... Tapi kisah dan drama kami berbeza ... Jauh bezanya. tapi ini part of mainan dalam pengembaraan. Nak share ke? Rasa nak share - tapi kalau aku share karang - aku bimbang ayat maki hamun je yang tertulis lantaran kemarahan yang tidak bertepi.

but to you sibedebah Ariq and team +60132652779 - AKU TIDAK AKAN PERNAH HALALKAN PENIPUAN YANG KAU BUAT. AKU TIDAK PERNAH HALALKAN HAK AKU DAN RAKAN-RAKAN YANG TIDAK DIPULANGKAN SEPERTI YANG DIJANJIKAN.  TAK AMAN HIDUP KAU DUNIA DAN AKHIRAT. 

Adakah aku serik untuk travel?  Serik tu tak.  Tapi sakit hati tu masih tak hilang ...  Selagi tak hilang macam susah nak move on... 

Untuk mengubati stress - aku ada hobi baru sekarang ... i.e buat itinerary ... ke tempat-tempat yang aku wish nak pergi ... Semoga satu hari nanti ada sinar kebahagiaan kekayaan dan keberkatan buat aku untuk terus melangkah menelusuri keindahan bumi ciptaan Allah sebelum mataku tertutup kejap, nafasku sampai ke penghujungnya... 

Jom tengok - hasil - hasil study aku dikala stress ini ... ha ha ha... 






Ada water rafting juga ... 



Last but not lease - CERI + STRAWBERI ni harga dia RM4 je banyak macam ni.



Sekarang dah siap iti... sedang cari musim yang tak sejuk sangat + tak panas sangat + tak hujan + ada buah ceri murah ... ha ha ha...

Okay ... till then ... assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

@loves_nhhas

33 comments:

  1. eh.. tak faham..

    huda kene tipu dgn travel agent ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmmm panjang kisah dia.

      kalau citer kang - rasa nak memaki je ...

      tapi tu lah ... rasanya saya cukup berhati-hati dalam bab-bab cam gini.
      tapi dah takdir nak terkena ... terkena jua ...

      Allahuakbar.

      Moga Allah ganti dengan lebih baik.

      Delete
  2. Tertipu memang sakit
    Tapi Huda ingat yg menipu tu boleh senang/tenang
    Sampai bila-bila mesti dia akan gelisah sebab diburu dosa berpanjangan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit ati kak ...

      kita simpan duhet nak travel - dia sesenang je menipu.

      tipu duit tu dah satu hal.
      memburukkan reputasi saya dihadapan kawan2.

      Allahuakbar... memang tak dapat nak maafkan.

      Delete
  3. Teman suka mendengarnya..Kami peminat anda.

    ReplyDelete
  4. Arwah my dad pernah kata... Tegakkan kebenaran... Luahkan perasaan... Biar pahit... Sebab... Pahit tu jihad... Nabi pon ada perasaan marah... Apatah lagi kita manusia biasa... Cuma kita diajar untuk bersabar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua ada rasa gak nak bakar dia hidup2... ha ha ha...
      tapi ingat Tuhan ingat Tuhan....

      Allah pasti akan balas kejahatan dia ... jika tidak di sini... di sana - PASTI ...

      Delete
  5. Kembara adalah penawar kebodohan usia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terasa ku kembara yang bodoh piang...

      hadoiiiiiii

      benci benci benci ....

      Delete
  6. Kadang kadang... Dalam hidup kita ni... Kita tak perlu berbuat apa2 untuk membalas... Lets kifarah speak to her/his face!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah.

      semoga Allah beri dia balasan yang setimpal.

      Delete
    2. one of my blog reader pernah tulis begini dalam entrynya "Kalau kita tengok sesuatu perkara dan mengatakan bahawa ia adalah dugaan pada orang tersebut, ingatlah bahawa ia juga adalah dugaan untuk kita"... Semoga cik manisah ada kekuatan utk reveal apa yg cik manisah alami dan share dengan kami!

      Delete
  7. "..teruskan hidup dengan gembira.."

    suka ayat tu

    btw kita pun suka jugak.. err bukan buat itenary la cuma suka google bajet nak pergi ke sesuatu tempat. kaji cara nak pergi blablabla. sampaikan dah boleh hafal dah. hahaha

    tapi bila plan pastu tak jadi pegi, dah frust. langsung taknak buat dah -.-''

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi hi hi ... best kan mommy - layan tengok gambar travel cantik - cantik ni.

      tak dapat pergi - dapat tengok gambar pun dah okay kan .. hihihihi

      Delete
  8. Ariq ni kisah trip ke mana?..layan view cantik Bosnia mmg hilang stress..

    ReplyDelete
  9. Kes kena tipu ke ni? Boleh jgk diwarwarkn..bkn nk buka aib tp agr org len tak jd mangsa

    ReplyDelete
  10. Laaaa huda kena tipu ngan agen ke patutlah satus kat IG tu semacam jek

    ReplyDelete
  11. Manusia mcm tu suka menipu tgklah nanti nasib lo

    ReplyDelete
  12. Pasti make sure kaalu nk travel uruskan semua sendiri a to z biar puas hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.... setuju...
      tp kalo dh takdir nk silap langkah... tersilap juga.
      Moga Allah ganti dengan lebih baik. Insya Allah

      Delete
  13. Haip preapare itie nk ke mana tu

    ReplyDelete
  14. Bila dh ada kekuatsn nati share eh

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. hahaha... huru hara.
      merepek merapu apa tak tau.

      tak pe lh. kalau ada rezeki, Insya Allah - moga Allah mudahkan ;-)

      Delete
  16. apa yg dia dpt bla buat customer mcm tu??? aiiii mmg xfhm spesis mcm ni...sabar ya huda...

    ReplyDelete
  17. oh..tak dapat ye Huda..kesianya. Sabar ye. Ada rezeki nanti kita travel sama-sama. Insha Allah. Anggap Allah nak ganti dengan rezeki lain

    ReplyDelete
  18. Suka2 dia jer nak tipu orang..ingat berkat ke si ariq tu buat camtu kat huda dan kawan2..geram pulak baca bab2 kena tipu ni..kita pon rasa nak marah sekali..

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)