Tuesday, June 9, 2015

Bila Rindu ... I left my love in Okinawa






Hari ini - 27 Mei 2015 : Dah empat bulan mengenali bebudak team okinawa ni... dah 3 bulan 14 hari balik malaysia...  Kesibukan kerja yang memang tak boleh blah... tipu daya dunia ... "politik kecil" yang menghuru harakan persekitaran perasaan ... Setiap kali rasa "jatuh" ...  Aku tiupkan semangat untuk tersenyum,  Ku seru semangat diri untuk kekal positif dan berikan yang terbaik, kerana aku tidak "menjawab pada manusia, bukan juga pada dunia"  tapi aku bertanggungjawab untuk soal jawab ku di mahsyar kelak... 

Apa kaitan rasa "jatuh" dan "jauh"  itu dengan Okinawa memories?  Hihihi... Setiap kali aku rasa "jatuh",  aku akan ingat dan belek dua memori.  

1. Memori Haji (kalau aku dah start tukar profile pict kat phone tentang haji - tu memang dah down sangat dah tu.

2. Memori di Okinawa.  (bila down, aku mesti susun-susun gambar Okinawa yang berjumlah 8000+++ keping ni dan ntah bila nak disiapkan photo book nya... sampai expired 3 voucher dah ni... hihihi...

Kenapa memori bersama bebudak JICA OKINAWA ni boleh memulihkan semangat?  

i. sebab mereka ni sangat lah awesome.

ii. banyak ibrah yang aku kutip dalam perjalanan aku ke Okinawa ini dan ianya membuatkan aku rasa kerdil dan insaf ...  Put your trust on Allah... 

Pernah tak dalam hidup ni korang rasa orang misjudge korang dan sepenuh hati korang cuba explain duduk letak perkara sebenar, namun hasilnya mendukacitakan... Mereka hmmm tak pastilah, tak faham atau buat-buat tak faham tapi jujurnya aku dah malas nak explain anything to people... nothing at all WHY ?  I just stopped explaining myself when i realized people only understand from their level of perception... Betulkan... hihihi...

Penghujung (Q4/2014) cukup mencabar walaupun aku dah sering terima cabaran yang agak tough tapi penghujung tahun lalu memang that's it - it just i cannot take it anymore... i just cannot take anything anymore...
sangat "jatuh" !!!
Dan dari situ aku dah malas nak explain anything to anyone... Mulanya aku rasa malas pun nak berabis untuk semua sebab aku rasa orang bukan appreciate pun... 
Tapi tapi tapi, Allah sedarkan aku...
Kenapa aku nak buat something untuk please manusia?
Bukankah manusia memang sifatnya takkan puas hati, busuk hati, salah sangka etc... 
Mana perginya motivasi dan pegangan ku selama ini that I am answerable to Allah not to anyone else manusia poyo dalam dunia ni... 

Atas dasar itu ... aku melangkah (walaupun dengan lemah) tapi aku tetap yakin "Chill lah - Allah kan ada" ...

Di saat rasa "jatuh" itu, aku teringat semula iklan tawaran mengikuti shortcourse ke Jepun (yang dibiayai oleh jepun 100%). 
Aku dah baca iklan tu sebelum ini, tapi lantaran kesibukan dan kononnya rasa tanggung jawab terhadap "persekitaran" - aku tak mohon ... 
But after the curse word from "them" - esp from "that person (s)" ... aku nangis selama 2 bulan kot... hahaha,... ingat je, aku nangis dan aku keep on doa "Ya Allah, gantikan kesedihan ku ini dengan lebih baik, gantikan dengan lebih baik" ... i just keep on doa macam tu...

Dan... ajaib nya (walaupun aku dah lupa pasal iklan JICA tu sebenarnya) tapi tiba-tiba pada hari akhir tutup permohonan aku teringat kat iklan tu lantas aku ambik masa sepagian itu mengisi borang dan menyiapkan short paper to answer all the justification to apply for the course.  Pada tahun2 sebelum nya aku pernah cuba memohon tapi "karangan" yang perlu dikarang terlalu panjang, unlike course kali ni - tulis 5 baris pun dah cun dah (perumpamaannya lah).  
Dan aku berjaya submit borang pukul 3.00 petang (closing at 4.00pm) ... hahahaha.... 

Hari ahad - aku mula outstation selama 3 minggu dan hari isnin tu PIC tu pukul 830 am dah call cakap aku anta gambar tak cukup, tak anta muka depan passport, dan ada 1 ruang lagi tak isi. She insist suruh aku lengkapkan tapi nak buek camno sebab aku dah kat luar (jauh lak tu), memang tak kan balik lah ke pejabat untuk setelkan perihal borang tu... tapi i don't know why (it just TAKDIR Allah nak lorongkan aku supaya pergi) ... she insist juga suruh aku betulkan ... dia suruh aku emelkan balik pict, dan form asal untuk dia betulkan then aku cakap "tak payah lah susah payah, tak ada rezeki lah tu saya nak pergi kali ni ... tak payah lah submit... batal je" ...
tapi dah dia insist juga - terpaksa lah aku suruh staff aku g godek pc aku (sbb aku tak boleh remote dari luar), dan tolong print kan gambar ... hahaha.. aku print gambor atas kertas A4 je... sempoi tak sempoi tak... tapi passport aku still tak bagi sebab aku kata "mana boleh bagi passport - bukannya dapat lagi - kalau dah shortlisted nanti baru i bagi copy passport i" .... ngeh ngeh ngeh... sebab sebenar tak nak bagi ialah passport aku dah nak expired - risau pulak kalau disebabkan itu permohonan ditolak... hahahaha.... tapi apa pun key dia kat sini sebenarnya memang TAKDIR Allah nak sampaikan aku ke Okinawa pada tahun 2015 dan jumpa geng-geng awesome ni....

So ini ibrah pertama yang aku belajar - kalau Allah nak bagi; nampak mustahil pada penilaian manusia tapi tak mustahil pada Allah ... bila Allah yang mentakdirkannya .... walau kita tak yakin pun boleh dapat, tapi yang nampak mustahil tu pun boleh dapat dapat, dengan izin rahmat dan kasih sayang Allah - seriously ...

Dan sepanjang masa berada di Japan - meet new members yang sangat awesome, spirit of team work, dapat relax and release tension yang tinggal 5% je lagi nak explode, dapat lompat2 jumpa bunga sakura ... Allahuakbar, I really feel that Allah has answered my doa (1: Gantikan kesedihan ini dan penganiayaan ini dengan yang lebih baik;  2: aku pernah masuk dalam bookmark list - 2015 aku nak pergi jepun dengan adek aku tapi tak jadi sebab adek ipar aku pregnant... hahaha...)

Insya  Allah kalau kita memang betul2 letak trust on Allah,  asked solely from Allah - Insya Allah, Allah will give it - soon or later if not in dunya we will get it in akhirat... Insya Allah.

So kalau orang buat jahat kat ko - ko patut g tegakkan keadilan; tapi kalau dah usaha - keadilan masih tidak berpihak pada ko, jangan susah hati - move on... Allah kan ada... Put your trust on Allah.  Allah itu Maha Berkuasa, Maha Besar (Allah itu lebih besar dari masalah mu).... Mintalah pada Allah gantian dan keadilan yang sebaik-baik nya sebab Allah Maha Adil.

Nak tahu apa yang paling susah dalam hidup ni?  Bagi aku paling susah nak bangun tengah malam dan bermohon pada Allah dengan penuh ikhlas dan pengharapan.  Kita sibuk nak cerita pada manusia (yang tetap pun tak faham faham dan tak dapat pun selesaikan masalah kita)  bila mana kita sepatutnya "minta pada Allah" ... tapi itu lah dianya... cakap senang, nak istiqamah buat tu bukanlah mudah ... betul tak ...

So sekarang mari sama-sama kita rajinkan diri mujahadah bangun di tengah malam - disamping boleh praktis untuk sama-sama give the best during Ramadhan.  Hari ni dah 9 Syaban... Ada 21 hari lagi nak ke 1 Ramadhan .... so lets gear up... and never never never loose hope in life, never loose hope in Rahmat dan kasih sayang Allah....

Chill je - Allah kan ada;  Put your trust on Allah ...

RINDU SANGAT KAMU SEMUA .... mmmuuuahhhh ...


last day baru berpeluang g sports hall - due to pack schedule ... 

"makan ko sapo" - nama aksi ini

last lunch @ OIC Cafe....

hwaaaa... nanges.... rindu korang ... 


 #Okinawa 

Dok susun gambar okinawa dan buat entri pasal okinawa untuk gear up my motivation.
Allah dah bagi aku macam2 perkara best, so why should i feel sad?  kan kan kan... 
Give the best in everything you do bukan sebab nak orang appreciate tapi sebab itu tanggungjawab dan amanah kita dan sebenarnya itu adalah se sikit-sikit sumbangan kebaikan yang kita boleh beri dalam hidup di dunia nan sementara ini... kan kan kan... hihihi....

Chill lah - Allah kan ada;  Put your trust on Allah .... okay?

Semoga bermanfaat .... 
@ lovesss nhhas .

edisi kemaskini 9.6.2015

15 comments:

  1. jepun kan cantik, mesti la teringat :)

    ReplyDelete
  2. Betul tu, whatever it is,chill je,Allah is always there for us

    ReplyDelete
  3. meminta dan merintih pada Allah swt, Dia Maha Mendengar, Maha Melihat..

    menunggu entry Okinawa..

    ReplyDelete
  4. lamanya rindu kat jepun, sampai tak ada entry baru :)

    ReplyDelete
  5. hudaaa.. rindu juga pada bergambar bersama anda di sana.. feeling2 kenn.. hahaha... same goes here, tak berharap pun kursus ni..lagi pun tgh dalam stress... just need a time of myslef. hehe. alhamdulillah diberi kesempatan itew.. :)

    ReplyDelete
  6. cepat sambung entri Okinawa tu

    ReplyDelete
  7. Baguslah ada jugak penawarnya bila down kan :)

    ReplyDelete
  8. i'm non muslim tp bila baca your entry terasa amat sentuh hati. it's so good to read an article that campur baur semua feeling, and your trust to your creator. you don't know by reading your article, dah bangkit balik semangat i sbb it proved my fav quote "nothing permanent in this world, including problem" so thanks to you that make me move on dr my worriness skrg ni. tq tau .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masya Allah...

      Alhamdulillah... if my writing brings good to others...

      Hope u'll find the best way in life here n hereafter... just open ur heart for it...

      Salam kenal ... "anonymous"

      Delete
  9. mana? mana? mana entri okinawa :)

    ReplyDelete
  10. My dear Cik Manisah Lesing... I don't know which one is u... Manaaaaaa?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha... if u continue reading all JAPAN series... u will find me...

      Kipidap SSS... dongibup

      Delete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)