Thursday, January 28, 2016

28012015 - Arriving Okinawa International Center (OIC), JICA

Arrived at Kansai Airport, Osaka Japan.
28 Jan. 2015 @ 6.50am local time.

2 hours transit before our flight to Naha City, Okinawa Japan.
Kansai - Naha dalam pukul 9.00 pagi - 11.30 pagi 



with JICA Osaka representative.

Temperature outside of de airport if I'm not mistaken below 0.



our kak long lyana and abglong ady.
(because both of them are de eldest in de group ... ) 
Tengs kak long jaga kiteorang dengan baik.
Tengs Abglong ambik kan picture kiteorang... 
(He is our oficial photographer during the trip ... sebab dia gigih nak bawak kamera tau)


 Aku syak diaorang ni tengah "rebut" free wi-fi kat airport ni.



 Q untuk check in to next flight.
Pantang ada kamera je... ha macam ni lah rupa nya.

Sesuatu telah berlaku kepada Zu ...
Bag beliau di cek satu persatu.
tak sure sebab buku atau nail clipper.
Rasanya nail clipper.  So kena tinggalkan kat Osaka.
pssst : tak apa zu, tu maknanya Zu akan ke Osaka lagi nanti.
Insya Allah. 

Kenapa perlu ada KokuMin tapi tak ada KokuHuda?
Ini tidak adil!!!


15 budak nakal comel sebelum berlepas ke Okinawa, Japan.
Muka letih tak cukup tidur.


 sementara menantikan kapal terbang bersedia untuk menempatkan kiteorang kat dalam tu.
Osaka - Okinawa via Japan Airlines

Duduk seat row no.1  - dengan rezal dan ketua wan.
Betul-betul belakang uncle pilot. 



 Matahari yang bersinar-sinar di Okinawa
 menyambut ketibaan budak-budak comel ni 

 Ni lah rupa Okinawa dari dalam flight ... 





Dalam perjalanan ke Okinawa International Center 
(JICA Okinawa yang dikenali sebagai OIC)



 Perasaan masa ni :
Ehhh ... macam pekan Ipoh je. Tak macam Jepun pun.


Dah sampai ... 
Bermulalah "kehidupan" pelajar comel selama 16 hari berikutnya.

Sebelum tu ... jom dengar taklimat dan ambik kunci bilik ya ... 



Jica-OIC bagi towel muka dan towel tak berapa nak besar as a welcome gift.
ha ha ha...

laluan ke bilik asrama - yang sangat best.
tapi tak tau apa yang best.
the feelings there - indescribable.

 

tu grill - ada pintu kalis bunyi kalis kebakaran kalis angin sejuk kat dalam tu.
kalau kau tutup pintu dalam tu, kawan panggil dari luar pun tak dengar.
Nak dibiar terbuka dan kunci grill sahaja, sejuk pulak. (winter katanya)
tapi kunci pintu dia klasik kan.
senang - besar gedabak - tak adalah hilang.


girlfrens semua dapat bilik kecil besar ni je. 
tapi cukuplah.
Bagi besar kang takut pulak.
boyfrens ada yang dapat bilik besar - 3kali ganda size bilik kami ni.
dan ada yang dapat bilik kecil macam kami.
So ... siapa dapat bilik besar - kenalah simpankan barang-barang door gift dari malaysia yang banyak ittew. hi hi hi...

  
Ni bilik air...
Pun kecik dan comel je.
Bathtub tu sangat bersih. 
Seronok mereka berendam dalam tu.
feeling like a Japanese ... 



Bawah bilik - ada gym ... 
tapi tak pernah pun pergi ... ha ha ha...
tak sempat .. jadual terlalu padat.
habis kelas - ada dua option je.
tidur atau pergi "sukat jalan" ...
of course lah "sukat jalan" menjadi pilihan.

Setelah kemas barang apa yang patut dalam bilik comel tadi, maka menapaklah kami menuruni tangga ini ke cafe untuk bersantap ...

setiap hari kami perlu turun naik tangga ni untuk ke bangunan akademik dan cafe.
tiada lift ye ... TIADA...
Bad news was - apsal aku tak kurus pun. miahahaha...



Nak makan pun ada caranya ... 
pilih nak menu HURUF or nombor berapa ...

Bagitau kat kaunter dan bagi kauorang punya "meal card".


Bagi slip order kat makcik "B Douzooo" ...

Tunggu makanan korang disediakan ...
 ambik dan pergilah duduk di meja yang disediakan dan makan ....
ehhh tu pun kena ajar ke. ha ha ha... 











Sementara tunggu makanan disediakan, sebenarnya kami bergambar dulu kat port wajib ni ... 
sakura ye sakura ... 
kat malaysia tak jumpa... 


Setelah selesai makan - solat zohor, niat dihati kami para girlfrens adalah nak tidur ... seriously ... nak tidur.
Kami bertolak dari KLIA 2350 (27/01/2015) - dan dapat jejak kaki dalam hostel OIC pada 28/01/2015 jam 1400 (local=Okinawa time).
korang kira berapa jam tak mandi berapa jam tak cukup tidur.

Tapi ... tapi ... tapi ...
kenapa boyfrens semua sihat sejahtera sangat.
Ketua Wan WA kat group: "Kami nak keluar - sapa nak ikut siap cepat. 4.30 ptg kita keluar"
haaa siap aku ingat lagi timing sebab masa ni nak berdebat suh tunggu keluar lepas solat asar.
hi hi hi ... 





mereka bergambar sementara menunggu minah kecik sorang ni yang lambat ...
sib baik tak kena tinggal - hwa hwa hwa ...
jazakallah khayr korang... 
mmmuahh sikit... 

Sebenarnya kami nak pergi ke satu macam shopping mall lah. 
Nampak tu ketua wan sedang study peta.
Aku tak tau pun diaorang nak pergi mana sebenarnya.
Aku main ikut je. ha ha ha... 

Jauh sungguh berjalan kaki -ada kot 2km sehala. 




Disebabkan girlfrens asyik benar bergambar ... 



maka kena tinggal dengan boyfrens...
ha ha ha...
nampak tak diaorang dah jauh ke depan tu?
dipertengahan jalan - kena sergah dengan anjing...
hadoiii... sakit perut kiteorang...
ha ha ha...









#ILoveMyOkinawaFrens

#ThrowBackOkinawaStory

Rekod catatan throw back yang lalu :

Hari 18 - I left my love in OKINAWA ... Cintaku tinggalkan di Okinawa ...

20 comments:

  1. salam kak huda macam best ! family trip ke?

    ReplyDelete
  2. Oh.. ok jugalah misi kat Japan ni Huda
    Kakak ingatlah solely just pasal kerja aje
    Adalah juga peluang enjoy:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... nantikan sambungan nya...

      Delete
  3. Ehh... Macam dah pernah baca... ke ni entry bersambung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pernah habiskan citer jepun ni... citer depan ngan last je ..
      So sempena setahun ni...
      Nk buat 18days throwback challenge...

      Tp data plan dah habis..

      So ni semua autopublish entri...

      Ha ha ha

      Delete
  4. Dah penat travel, larat lagi korang menapak ke mall tuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... kannnnn sebenarnya tak larat...
      Tapi takot ter missed the moment...
      Hayun kan jualah kakikukeko

      Delete
    2. dah sampai kak Farrah, kalau saya pun, gagahkn jugak..hehe

      Delete
    3. Betul gak kan,..larat tak larat gagahkan jugalah :)

      Delete
  5. Gambar last cantekkkkk! Leh buat poskad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu tak cukup cantik tu kak... tungguuuu...

      Delete
  6. naik japan airlines ni ok x huda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh lah... tp hmmm mkn lh susah sbb x halal... hi hi hi

      Delete
  7. bestnya tengok view Jepun..bersih giler..

    perghh..tingginya tangga..mau semput setiap hari turun naik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan best ... bersih.

      construction area pun bersih sungguh...

      BUT NOT THE PUCLIC TOILET...

      KOTOR GLERZZZ

      Delete
  8. Salam kak huda bila baca komen komen baru faham, ingatkan family trip hahahha XD maaaf la kak huda tak nyempat nak menyinggah, :S

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha... gigih Yana_YKK scroll citer sampai sini...

      Delete
  9. Kalau ke tempat orang rugilah tidur kan. Kalau ngantuk pun mesti semangat juga nak jalan dan hilang persekitaran. Ok sambung lagi

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)