Sunday, January 3, 2016

Beautiful Story of Nabi Yusuf a.s ...

 The Daily Reminder 7

Catatan diambil dari kuliah Mufti Menk menerusi Pearl of Peace  (CD #11)

Surah Yusuf, Ayat 111.
  •  Ayat untuk orang yang berakal.
  •  Cara mudah untuk belajar / ambil pengajaran adalah menerusi belajar dari pengalaman from previous nation.
  •  Allah bagi pengajaran banyak dalam Al-Quran tentang apa yang berlaku pada umat yang terdahulu.

Pengajaran dari Kisah Nabi Yusuf a.s, menerusi Surah Yusuf.

  • Through jealousy you will never achieve peace.
 Nabi Yaakub A.S berpesan kepada anaknya Nabi Yusuf A.S  supaya jangan menceritakan kepada abang-abangnya tentang mimpi yang Nabi Yusuf A.S alami.  Bimbang nanti akan ada komplot untuk jatuhkan dia .
Refer Surah Yusuf ayat 4-5 ;
 "Verse 4: When Yusuf a.s. said to his father: Oh my father! Surely i saw eleven starts and the sun and the moon - i saw them making obeisance to me.
Verse 5: He said : Oh my son! do not relate your vision to your brothers, lest they devise a plan against you; surely the Syaitan is an open enemy to man.

  • Kadang-kala kita tidak sedar ; apabila kita cemburu / dengki (jealous) tentang apa yang ada pada orang lain, kita lupa untuk bersyukur dengan apa yang kita ada.  Sedangkan itu adalah yang terbaik.
Contoh nya, apa bila kita rasa iri hati sebab ada kawan yang guna BMW, kita guna myVI je.  sedangkan myvi lebih jimat dalam segala aspek.

  • Jealousy blind you to see what you have.  Be thankful to Allah S.W.T.

Surah Yusuf, Ayat 23:;
·         "... I seek  Allah's refuge, surely my Lord made good my abode: Surely the unjust do not prosper."
·         Orang yang dapat naungan dari  Allah S.W.T. di akhirat kelak ialah orang yang takut kepada Allah S.W.T. , walaupun dalam keadaan yang orang lain tak tahu dan tak nampak.
·         when people try to engaging in wrong doing -    Hidup tidak akan tenang sebab sentiasa dalam ketakutan kalau - kalau orang lain tahu.

·         Nabi Yusuf A.S dipenjarakan (mengikut sesetengah naration) - sebab baginda tak nak buat crime.
·         Tapi Nabi Yusuf a.s tenang sahaja seraya berkata :
"Oh Allah, to be jailed is more beloved to me than to engaging sins against You. (surah yusuf ; ayat 33)
Look at the peace that Nabi Yusuf a.s. have in his heart.
·         Oh Allah, ultimately we are going back to you.
·         Ayah Nabi Yusuf a.s said in Surah Yusuf; ayat 86
"I complaint about difficulties that I'm going thru and my sadness solely to Allah S.W.T.  ALLAH is the one who will resolve it for me".

·         Yes Nabi Yaakub a.s. cried but he never lost  his hope on Allah s.w.t..  Nabi Yaakub a.s tidak pernah berputus asa berdoa kepada Allah s.w.t..  Ada naration kata Nabi Yaakub a.s. berdoa selama 40 tahun sampai jadi buta namun tetap YAKIN yang Allah s.w.t akan mengembalikan semula anak-anaknya (Nabi Yusuf a.s and his brother).

Pengajaran dari Kisah Nabi Yusuf a.s
Dianiaya oleh abang-abangnya,  pada usia yang sangat kecil dibuang ke dalam telaga.
Ditangkap dan di jual.
Difitnah dan dipenjarakan.

·         Walaupun pada peringkat awal kehidupannya dia kelihatan sangat susah dan diuji,  tapi dalam hati dia penuh ketenangan. (No bitterness)

Surah Yusuf, Verse 92:
قَالَ لَا تَثْرِيبَ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَ يَغْفِرُ اللَّهُ لَكُمْ وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ

He said: (There shall be) no reproof against you this day; Allah may forgive you, and He is the most Merciful of the merciful.

Apabila Nabi Yusuf a.s menjadi diplomat ketika dewasa, dia tidak berdendam pada abang-abangnya.  Nabi Yusuf a.s maafkan sebab Allah s.w.t itu maha pemaaf.  
Jika abang-abangnya tidak terpedaya dengan syaitan, abang-abangnya tidak akan berbuat sedemikian rupa. And if not because of that incident, he will not get what he has today.

Surah Yusuf, Verse 100:
وَرَفَعَ أَبَوَيْهِ عَلَى الْعَرْشِ وَخَرُّوا لَهُ سُجَّدًا وَقَالَ يَا أَبَتِ هَٰذَا تَأْوِيلُ رُؤْيَايَ مِن قَبْلُ قَدْ جَعَلَهَا رَبِّي حَقًّا وَقَدْ أَحْسَنَ بِي إِذْ أَخْرَجَنِي مِنَ السِّجْنِ وَجَاءَ بِكُم مِّنَ الْبَدْوِ مِن بَعْدِ أَن نَّزَغَ الشَّيْطَانُ بَيْنِي وَبَيْنَ إِخْوَتِي إِنَّ رَبِّي لَطِيفٌ لِّمَا يَشَاءُ إِنَّهُ هُوَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ

And he raised his parents upon the throne and they fell down in prostration before him, and he said: O my father! this is the significance of my vision of old; my Lord has indeed made it to be true; and He was indeed kind to me when He brought me forth from the prison and brought you from the desert after the Shaitan had sown dissensions between me and my brothers, surely my Lord is benignant to whom He pleases; surely He is the Knowing, the Wise."


Allah has been very kind to me that He removed me from the jail.

Nabi Yusuf a.s. tak salahkan abang-abang nya sebaliknya dia salahkan syaitan.
To get verses containt ... "Doa dan kata-kata bersyukur dari Nabi Yusuf a.s."

Surah Ar-rad, ayat 28 "Those who believe and whose hearts are set at rest by remembrance of Allah, now surely by Allah's remembrance are the hearts set at rest.

Kunci Pengajaran:
  • Be Humble.
  • Jangan Sombong.
  • Sometime the plan of downfall from others is the result for us to be raise up high in the future.

Whenever we plan the downfall of someone, perhaps the same plan might result directly in that person actually to be raise above us.
Status dalam kehidupan ini adalah hak Allah. Oleh itu jangan risau kalau ada orang nak jatuhkan kita sebab jika Allah tak izinkan - memang tak akan jadi plan jahat tersebut.
Jika Allah izinkan untuk plan tersebut "menjadi", kena banyak bersabar dan yakin  sebab sebenarnya Allah nak bagi result yang lebih besar.
Allah want to raise us above high from what we have now.
The thing that we need to have now is to be patient with the test from Allah.
Kena yakin dengan pertolongan dan ketentuan daripada Allah S.W.T.
Put your trust on Allah s.w.t.  as Allah is in control of EVERYTHING.
Allahuakbar dan teruskan berdoa dan buat baik.



11 comments:

  1. selamat petang huda...beul tu..tq perkongsian..bersederhana lebih baik kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi kak yan. selamat pagi. ehhh... hahaha

      Delete
  2. assalamualaikum huda cyg
    mmg sedih bila bca cerita nabi yusuff ni, teraniya oleh abg2 sendiri tpi tetap memaafkan mereka.
    Moga kita jugak bersifat demikian tidak berhasad dengki dgn kelebihan org lain dan sentiasa bersyukur apa yg kita ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.
      Betul tu kak.

      kena usaha tiap hari.
      kita manusia ni tak terlepas dari sebarang kekurangan.
      hu hu hu...

      Delete
  3. salam cikhuda tuuh, insaf kanns.,

    ps. poskad NZ dh smpi yee ., timekasehh ingt wak masa kat obersi ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. abam posmen omputih dah abes bercuti.
      harap2 sampai ke tangan orang lain juga dengan selamat.

      de best part is - saya LUPA pos untuk diri sendiri.

      awesome kan kan kan

      Delete
  4. bagusnya akhlak nabi yusuf ni kan..ni yang orang kata luaran cantik,hati apatah lagi..

    ReplyDelete
  5. akhlak baginda secantik paras baginda juga...

    ReplyDelete
  6. dengki bleh mmbawa 2 perkara....1 perkara yg buruk 1 lg perkara yg baik....kita pilih yg baik jer lah....dengki atas kejayaan org lain sehingga membangkitkan semangat juang yang tinggi utk berjaya....jgn sesekali timbul rasa dengki hingga merosakkan atau memusnahkan kehidupan orang lain....

    ReplyDelete
  7. bila tengok seseorang tu lebih.. jadikan tu smngat nak berjaya mcm orang tu jugak.. itu xpe.. persaingan sihat. jgn kita hancurkan org tu smata2 kita nak naik.. kat dunia senanglah.. nnt kat akhirat nun.. sedetik hasad pun da mampu nak gelapkan hati.. bila kita ada feeling mcm tu mulalah setan nak hasut jadi lagi extreme.

    nauzubillah. jauhlah kita dari sifat2 macam tu..

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)