Friday, January 29, 2016

29012015 - Orientation Day and Kokusai Street

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...

Hari kedua ... 29012015 ...

With all girlfrens ... tapi helen tak ada masa ni. Helen lewat sikit...

Turun sepagi yang mungkin ke cafe - semangat kuliah hari pertama...
padahal cafe pun tak buka lagi.
lepak di luar bergambar.
Pernah buat entri ni semasa di Okinawa tahun lalu - boleh ulang kaji di 

boyfrens pun tak nak kalah... depa bergambar kat hujung nuuunn di sana.

Sarapan pagi ...

in front of board room - waiting for briefing and orientation session


aku macam was - was kalau tengok SEMUA serious dan FOKUS sangat macam ni. 
Nipu ke bebeno mekeme semue ni...
ha ha ha ...
first day kan ...

isi segala jenis borang.
received segala jenis kad.
"Kad Kuasa bulan"

skema duh jepun. sangat sistematik. 
susunan duduk pun kena ikut list nama yang ada kat tangan depa.

lack of flexibility...
tapi sampai day 3 je kot. masuk day 5 n 6 berterabur dah duduk.
ha ha ha



Dibantu oleh adik-adik sailor moon.
Seriously mengingatkan aku kepada anime sailor moon.


ha pilih lah sapa nak jadi :-
Sailor moon, sailor jupiter, sailor mars, sailor mercury, sailor venus ...
eh korang tau tak anime sailor moon tu? 
kalau tau jom sep sep sikit.
yang tak tau tu mesti uols bukan 80's babies kan ...
hi hi hi...

sailor jupiter anju

sailorm mercury miyu

sailor mars noa ... 
yang tengah tu lupa dah nama sapa.
gomenei minna san

kenang-kenangan dengan adik-adik sailor moon

Abglong ady ngn Khairul tak nak kalah hoccay ...
ada yang nak jadi "wira bertopeng (tuxedo mask)" ke?
eh ahkak wahidah pun ada ... nak pegang watak apa ahkak?
Queen Beryl? errrr macam tak sesuai je...

Ha ha ha - aku memang minat anime ni dulu ... 
aiseh tak sangka dapat sampai Jepun betul-betul
#alhamdulillah - Thank you Allah

Baru je sampai - dah ada RETURN FLIGHT MEETING.
dah nak suruh balik ke.
ayyak... comel angat arh jepun ni.


 briefing tentang bangunan dan fasiliti yang ada di JICA.


Bilik kelas, library .. etc ...  



Sepanjang dinding tu OIC letakkan gift yang diaorang terima dari para peserta dan visitor yang sampai ke OIC tu.  tiba-tiba ehhh ada MALAYSIA...
Hmmmm 2nd batch pergi haritu lupa nak tanya - frame muka kiteorang tu OIC gantung kat mana ea ... 

 ni taklimat kat library JICA OIC... 
Kiteorang siap dapat kad pinjam buku lagi.
tapi rasanya tak ada yang pergi pinjam pun.
kat sini ada kostum dari pelbagai negara- para peserta bagi sumbangan kat JICA OIC.
girlfrens ingat nak pergi try kimono ke, baju dari suwaziland ke ... tapi tak sempat.
Dak dafi de drug expert tu ada meninggalkan sesuatu kat library ni - nanti hari last aku tunjuk ea...
apa dak dafi tu tinggalkan ... 

 dalam "bilik guru"
seriously suasana macam dalam cerita Jepun yang aku tonton ... 
hi hi hi ...



ada swimming pool.
tapi sebab kami pergi time winter - pool ni tutup ye.

 satu - satunya tandas bersih dan canggih yang aku jumpai sepanjang di Okinawa ni ialah
tandas di blok akademik JICA OIC.

Kat town?  nauzubillah ... hadoiii... kotoq baq ang... 
nak tumpang ambik wuduk pun nak nangis rasa.
nak ambik kat luar sejuk ... last2 ambik kat luar gak...
cannot go lah with their toilet... 
nangess... 

sebelum guna toilet ... aku study dulu apa kebenda banyak sangat button ni.
ada juga yang aku lenjun dalam toilet ni kang.
ha ha ha... 
motip sangat semua tulis dalam bahasa jepun...
hadoiii ... 

tisu toilet ni ... memang boleh buang dalam toilet bowl ye.
memang arahan dia begitu. mesti buang dalam toilet bowl - utk kekalkan hygenic.
toilet tissue tu sangat fragile dan larut dalam air dengan segera.

kalau nak tukar pakaian, kau boleh turunkan panel ni, dan diri atas tu.
so tak adalah kotor kaki or seluar kau orang.
ada faham ka aci... (eehhh tiru ayat sss pulak ... ha ha ha)


 
ha tepi tu ada button lagi ...
kali ni ada bahasa omputih...
gigih nau kan nak memahamkan button tu.

ada air panas okay ... ha ha ha...

Bergambar kenangan di pintu masuk OIC.
Tapi bendera tertinggal kat bilik.
So kami tak ada gambar dengan bendera kat depan ni...


 dah lah pendek... nak diri kat belakang buat apa...
haishhh...



haaa ... baru ngam macam ni...

Habis dah orientation hari pertama ... 
ehhh tiba-tiba ada kapal terbang tentera kat atas kepala...


 
Kepulauan Okinawa ni ada us army base yang besar... Cukup besar.
Okinawa ni ada sejarah perang yang berliku-liku.
walaupun aku tidur time kelas sejarah pada keesokannya tapi aku "dengar" juga apa profesor tu sembangkan. Itu tak masuk lagi hari seterusnya ... kena mengadap dinding dekat 3 4 jam kena taklimat sejarah ... macam rupa kena detention class pun ada...
 ha ha ha... nanti tunggu next entry hoccay ... insya Allah

okay ... habis dah orientasi ... dalam pukul 2 kot ... 
lepas tu buat apa? 
Ketua Wan ajak pergi Kokusai Street ...
Aku kagum betul dengan depa semua ni.  
Gigih cari apa yang best kat Okinawa ni nak p berjalan.
Aku pergi nak rilex-rilex ja ... apa pun aku tak study.
Aku ikut je mana diaorang pergi... 
hi hi hi ...
Kisah di Kokusai Street ni dah pernah sembang kat entri  INI

Nak ulang ke? tak payah lah .. pergi click situ baca ...
nanti aku re-post na ... 
Sesuatu telah berlaku ketika perjalanan ke Kokusai Street ni...
Apa yang berlaku ? Ha p click kat Kisah di Kokusai Street ni 

 Ini adalah gambar-gambar yang tak pernah dikongsikan dari kamera abglong ady. 
Layannn ... 


ketua wan sangat gigih men study jalan dan tempat nak pergi tau...
kegigihan seorang ketua yang wajar dipuji...


she has no contribution so far... menyusahkan lagi ada ...
 selalu sakit perut dan LAMBAT ...
ha ha ha... 
memang langsung tak ada ... 
eh ye ke... ada ada..
 dia tolong bayar tambang bas dan teksi untuk ramai orang... ha ha ha...
but wait until the next next next entry ... U'll know what she did for malaysia ...
Bangga tanah air ada rakyat macam dia ni ... 
ecececewahhhh... fewwittt...


Ketua wan cakap jalan kaki ke next bus stop...
kiteorang pun patuh ... jalan lah ko tengah-tengah sejuk tu...



vending machine merata-rata kat Jepun ni. beli jangan tak beli kak ...

sampai part ni ... korang kena baca Kisah di Kokusai Street ni dulu ... pastu sambung kat citer bawah ni ye ... 

3 beradik ...

dah macam bangla ke hapa ntah naik bas 15 orang ... buat kecoh...
tiap kali kiteorang turun bas ... berderet-deret jalan jammed kat belakang... seriously weih ...
malu tak tau nak sorok muka kat mana...
ha ha ha... 


setelah bersusah payah mencari "bas yang betul" + sesat jalan + tak ada duit kecik nak bayar tambang bas + macam-macam hal lagi ...

akhirnya ... dapat juga naik bas yang betul untuk ke Kokusai Street ...





best weih ... rasa macam zaman skolah dan zaman universiti ...

apa - apa je lah aksi dak dafi ni...
hadoiii ...








Susah duh main menda merah ni.
aku terlupa nak beli buat praktis.



ni lah rupa kokusai street ni.

kononnya ke sini nak beli sourvernir ... tapi hmmm ... 
berani ke nak makan makanan diaorang ?



Sebenarnya ... sesuatu telah terjadi kat buku nota yang aku bawa dari Malaysia.
So kiranya semasa orientasi pagi tadi, sekeping kertas pun aku tak ada.
Terpaksalah Hani ke Min ntah - koyakkan buku diaorang bagi aku sehelai kertas...
tah hapa hapa kan... pergi kursus tak ada buku ... ha ha ha...
pelajar cemerlang memang macam tu.
So kat Kokusai Street ni, aku beli note book baru kaler pink... harga 180yen kot kalau tak silap.
tapi cantik buku tu. Puas hati beb.
ha ha ha... sib baik kelas tak start lagi ... 

t-shirt pun pelik - pelik je rupa dia...







Sementara menantikan bas untuk balik ke OIC ...

Sampai OIC dah pukul 10 malam kot. Cafe dah tutup.
Maka - makanlah dekat rest room ni ramai-ramai...
sweet lah moment ni ... 
aish .... 


 Lepastu    ... packing omiyage ... untuk lecturers and site visit 



Apalah ahkak wahidah tu cuba buktikan dengan flusk air tu...
Ha ha ha ...



Lepas tu ... 
p iron baju ... basuh baju ... 

lepastu...... tdo ....Zzzzzzz...
sambung hari seterusnya ....


#ILoveMyOkinawaFrens
#ThrowBackOkinawaStory

Rekod catatan throw back yang lalu :

Hari 18 - I left my love in OKINAWA ... Cintaku tinggalkan di Okinawa ...

18 comments:

  1. Bila tengok toilet bowl tu, teringat pengalaman sendiri. Sampai sekarang saya tak tahu nak pakai toilet bowl dekat Jepun tu macam mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... dah tu awk g jepun... takkan x p toilet kot dik?

      Delete
  2. ada gak gambar kedai tmpt beli kain kimono kat kokusai street tu. rupa nye huda kuar lama gi toilet keje nye amik gambar entiti2 dlm toilet tu...wakakaka...xperasan plak ada stand kat tepi pintu tu.
    tp fail gak huda...amik gambar dlm toilet bagai...arahan toilet OKU fail...kah3...sila sambung cerita tu huda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hampeh wahidah...

      Ha ha ha...

      Hang tgu ahkak... hang tunggu...

      Delete
  3. hadoi...susah ni nak gi toilet kat jepun, kena study awal2...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ha ha... read b4 u pee...

      Delete
    2. Dapat time tak tahan, jenuh gak la nak read b4 pee :)

      Delete
  4. wow..ada feel cam dalam citer GTO tak huda?haha.sailormoon tu citer fav kita gak masa sekolah rendah (dah menengah pun tengok lagi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Feeling mcm .... hwaaaaa rindu jepun...

      Delete
    2. Betul. Feeling2 citer GTO,..citer Hanakimi :)

      Delete
  5. Pic frame 1st bacth kami tak nampak kat OIC. Maybe dia letak frame dalam office.
    Anyway thanks for the tips earlier on.
    Memang banyak bantu even tough kami stay hotel.
    =) =) =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lor ye ke.. dlm cermin kaca tu pun x de ke... haihhh nk kna babab jica ni.
      Hi hi hi...

      Btw... best tak dok hotel?

      Delete
    2. Maybe ada frame tu tapi mungkin missed tak nampak.
      Duduk hotel ok tapi makan memang mencabar la.
      Kena cari sendiri.
      Kami selalu lunch je dkt OIC.

      Delete
    3. Tak bawak mknn sndri ke?

      Btw... share lh citer korang...

      Kita punyai 2 trip yg sungguh berbeza... hi hi hi

      Delete
    4. inshaAllah ada masa akan share...
      currently hook up dgn keje yg bertimpa2...

      Delete
  6. toilet jepun tu yg best..mana yg takde English tu, guna common sense, teka2, hentam je tekan..

    sampai kat okinawa baru nak beli buku nota..huhu..souvenirs tu..

    ReplyDelete
  7. Sailormoon? masa yang tgk cite tu masa yang kecik lagi,mayba5 6 tahun? ingat sailor moon , kawan dia yang sorang lagi tu dah tak ingat dah?

    ReplyDelete
  8. Bebudak sailormoon tu apa kerjanya? Memang tiap2 hari ke jumpa?

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)