Saturday, January 30, 2016

30012015 - First Lecture + History & American Village

Sambungan hari ketiga di Okinawa, Japan.
Kisah hari ketiga belum pernah aku conteng dalam ni.
Maka, jom tengok kejadian hari ketiga.


Hari ketiga ... Kelas sejarah.
Hah - baca sendiri slide di atas
Kami telah diajari sejarah Jepun dan sejarah Okinawa oleh 2 orang Profesor Emeritus.



Ha .. tuh dia segala jenis peta semua dibawa.
Law malaysia pun aku pening... 
Ni kau suruh aku belajar undang-undang jepun...
Memang tidur lah jawab nya...
Tapi masa ni aku kena duduk depan...
Hu hu hu...
Tengah-tengah tahan sengguk...
Tetiba pakatan 3 beradik angkat tangan tanya soalan...
Kau orang... biar betul...
Unbelievable... 
Releven pulak tu soalan depa..
#sebabAkuRasaDiaorang 
#TakPayAttention
#TapiBolehTanyaSoalan.
So since then aku tau ... makhluk 3 beradik tu memang hebat lah walaupun mengarut ... ha ha ha...



Prof. Emeritus Tony Jenkins

aku suka kelas Prof Tony sebab lebih santai dan kurang undang-undang.
Orang okinawa ni kadang depa tak rasa they part of Japanese pun.
to them, they are Okinawan. Dan diaorang ada satu prinsip i.e. 
"lek lah bro ... tak yah rushing sangat" - atau dalam bahasa mereka di panggil 
TEHGEH BUNKA (easy going) ... 

Meh nak share sikit ... 
Siapa Okinawans ni sebenarnya?

Dari segi ethnicity, they are old Mongoloid type... and ... surprisingly ...
they are also admixture of MALAY type from South East Asia. 

Ngeri betul kelas ni...
Ha ha ha...

Prof Tony ada sembang cerita antu jepun kat sini.
kiranya macam spirit orang yang dah mati...
ha ha ha... mula-mula dah cuak nak balik bilik... hampeh.
Alhamdulillah nasib baik kita ni orang Islam... so tak lah takut sangat.


Ada juga cerita pasal siri-siri peperangan di Okinawa:
Operation Iceberg 1944-45, which 10/10/1944 was the first bombing there..
nak bom pun pilih tarikh cantik ke... hadoiii...

Battle of Okinawa which happened 1/4/1945 - 23/6/1945.
Then terlibat pulak dengan perang korea 1950 - 1953 ... 
Then U.S occupied Ryukyu Island from 1945 - 1972...
Dan pada akhirnya pada tahun 1972 Okinawa telah dipulangkan kepada kerajaan Jepun.
Tapi sampai harini US base tetap ada kat Okinawa tu... Besar pulak tu ... 
Dikatakan, populasi us military kat okinawa ni adalah seramai 40 ribu orang ... 

so petang karang aku bawak korang tengok american village dekat chatan okay...


Arigatou Prof Tony ... 
I enjoy your class very much ... 

Semangat terus buka omiyage depan-depan tu juga.
hi hi hi ... 


habis dah kelas sejarah ... 


Rupa sakura hari ketiga ...
Cuaca hari - hari pun mendung ...
Jap lagi ni nak hujan ni...

Lepas kelas - pergi makan, solat, rasanya dah lewat petang ... 
dekat pukul 5.00 kot. 
Kedai pun nak tutup dah...
Tapi tapi tapi ... plan baik punya. 
Tak tau idea sapa - tapi biasanya mana nak pergi ni, memang boyfrens yang plan.

Memandangkan semalam kami telah mencetuskan huru hara dengan menaiki bas ... 
Maka kali ini kami sepakat untuk naik teksi ...
yeay ... tambang pun lebih kurang je sebab boleh kongsi berempat kan...
kecuali kereta 3 beradik ... hi hi hi.. depa kongsi bertiga sahaja...

Maka setiap kali pun boyfrens yang handle pergi minta "warden asrama" call cab etc.
Aku turun - turun je ... tadaaaa semua dah ready ...
bahahahaha... tak payah fikir ... ikut je...
ni kalau aku tercicir kat mana-mana ... mati keras aku tak reti nak balik... 
ehhh tak tak tak... aku bolehlah cakap jepun sikit-sikit.
setakat nak balik OIC tu lepas je. ha ha ha... Insya Allah...
Elehhh dah balik malaysia berani lah kau cakap besar ye...
Ha ha ha ... 
kelebihan boleh cakap jepun dan terlebih ramah macam kiteorang ni ialah ...
boleh dapat diskaun ketika naik teksi... 
yeay yeay yeay...

Amacam ... macho tak uncle...



Pachinko ni bersepah-sepah... Belakang hostel pun ada.
Aku ingat apa ke bendalah pachinko ni...
korang tau apa?

Tempat judi...
ayyakkk ...




beso nye eyebag ko ...


Akhirnya ... sampailah kami ke tempat yang ditujui iaitulah ...
taraaaaa....


American Village yang terletak di Chatan...

fourteen of us...
ketua wan tak ada sebab dia yang ambilkan gambar ni.


with Seven girlfrens ...


shooting jangan tak shooting ..

Cabaran betul aku nak dapat bergambar sorang kat sini ...
siap kena bertolak -tolak ... ha ha ha...


 
mula - mula kena langgar ngan daus ...

  
lepastu kena langgar ngan dak baju merah ni ...
lepas tu kena hijacked dari belakang ...
 lepas tu kena halau pulak makhluk baju kelabu tu ...


Fuh ... akhirnya ... dapat juga ...


Dah ... dah ... jom lintas jalan ...
tengok apa ada kat sana ... 

#HanyaDiOkinawa - boleh kau jalan ramai-ramai macam ni...
#feelingYoung

Zebra line kat situ comel...
Fiza lah cakap : "comelkan zebra line dia"
Tapi aku lupa nak ambik gambar.









ada dialog kat gambar ni sebenarnya ...
ni semua berpunca dari gambar zu ngan ketua wan yang photoboom kat gambar aku masa di Kokusai Street semalam ...



eye on Okinawa kah ?
fun fair kah?




 Jom masuk dalam ...



 kit kat green tea ...
time ni aku tak jamah lagi kit kat green tea ni sebab aku bimbang de taste will be yuckk.
So bila balik OIC, aku pow si firdaus ... 
Daus hari pertama dah pergi beli kitktat hijau ni.
aku mintak satu yang kecik tu - siap patah dua kot-kot aku tak suka..
tak adalah membazir... 
sekali rasa ....ehh ehh ...sedap kau...
terus aku borong tak hingat dunia...
borong banyak-banyak - dah sampai hostel baru pening -
errr macam mana nak bawak balik malaysia ni...
tapi aku borong tu kat tempat lain - yang lebih murah.
ni mahal ni ... 







Hani ... daus ... zu ... memang antu shopping ...


helen ngan fiza pun sama ... antu shopping... 

Dioarang BORONG SEMUA fridge magnet yang ada kat kedai ni.
Sampai orang lain tak boleh beli.
Sampai kedai ni habis stock FM ... siap pergi selongkar stor ...
dasyat tak dasyat tak ...


sebagai kenang-kenangan dengan tokeh kedai yang gembira kerana bebudak ni borong SEMUA cenderahati yang ada....
#pagalhei ...

Tiba - tiba ... 
Kak long lyana hilang...
Seriously kiteorang keluar masuk semua kedai cari kak long ... 
tapi tak jumpa ...

pastu kiteorang cari dia kat Aeon ... pun tak ada ... 


Rupa-rupanya ... dia  hilang dalam  "hutan bandar" ni.
Boyfrens yang jumpa ... 
Maka Kak Long jalan dengan de boyfrens ...


 



 Untonglah... dapat pergi main air waktu cerah ...










meanwhile ...

kiteorang buat aktiviti ini ...

Kuar aeon lepas kiteorang maghrib kat dalam tu ...
aiseh ... hari dah gelap ...
nampak laut macam ni je ...

She felt soooo much frustrated.
hari - hari menzahirkan kecewa tak dapat main air ...
tunggu next entri na ... dia berjaya ke tak - untuk main air laut... 
ha ha ha ... 









 mata aku dah nak terkatup dah...
ngantok...
hidung dah nak selsema ... sebab sejuk dan hujan ...




 


Pastu ... lepak kat starbuck ...
dah janji nak kumpul kat starbuck pukul 8.00 malam ...
untuk pulang ke OIC ...

Diaorang nak kan bekas air ni je sebenarnya sebab ada tulis okinawa ...


Aku tak beli starbuck ... sebab ianya masuk dalam senarai boikot ku.
tapi starbuck kat sini murah duh...


 
Habes dah  ... lawatan tapak ke American Village, Okinawa ...

Masa nak balik tu - teksi yang aku naiki salah jalan...
Aku cakap dengan ketua wan ...
"weih aku rasa uncle ni salah jalan lah ... ko cakap nak p mana kat dia tadi?" ...
Wan : Ko lah cakap kat uncle ni macam mana .. ko kan pandai cakap jepun...

... and i was like  ... banyak lah kau punya pandai ...
cakap punya cakap ... siap tunjuk kad jica ...
akhirnya uncle tu pun realized kiteorang salah jalan ...
lawak betul time ne...

punyalah baik uncle tu...
dia terus matikan meter teksi ... 
patah balik kat american village yang dia ambik kiteorang tadi ... siap lajak depan sikit lagi ...
baru ON semula meter teksi tu.
Allahumma Ya Allah... terharu sangat kiteorang dengan kejujuran pakcik tu...
Kat Malaysia ada ke? Ntah ... Aku tak pasti sebab tak naik cab kat malaysia ... Insya Allah ada kan...
Apa-apapun aku doakan pakcik tu sejahtera dunia dan akhirat.
Semoga sempat menerima hidayah dari Allah...
Dan diberi kesudahan yang baik dalam hidup beliau, Insya Allah ...

Berakhir ... hari ketiga ...

#ILoveMyOkinawaFrens
#ThrowBackOkinawaStory

Rekod catatan throw back yang lalu :

Hari 18 - I left my love in OKINAWA ... Cintaku tinggalkan di Okinawa ...

10 comments:

  1. Curious kita kak Huda kerja sebagai apa sampai ada kursus (ke?) belajar benda-benda macam ni dekat Japan sana tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keje biasa2 je dik... cukup mkn... cukup pakai ...
      Alhamdulillah

      Delete
  2. kat Malaysia ada driver teksi baik, tapi rare..sangat rare.tak boleh salahkan diorang gak, sebab sama-sama nak cari makan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm tp x ptt lh if x jujur...
      Hu hu hu

      Delete
  3. pandai cakap Jepun ye..memang sesuai ni jadi partner travel..teringin sangat nak sampai sini

    ReplyDelete
  4. Tau ko cuak ya den hilang...
    Walhalnya den kena tinggal kat kedai ala2 denso
    Depa ni jln tak toleh2 smpi tak ngat ahkak..
    Den masuk semua kedai tak jumpa semua manusia pompuan ni... seb baik ahkak tenangkan diri ala2 backpackers traveller sampai adik2 jejantan ditemui... dapat ahkak posing2 tepi laut dalam cuaca sejokkkk...
    Hahahahha... apapun enjoy the trip ke American Village... muahhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mau tak cuak.... keluar masuk kedai cr kak long.

      Delete
  5. bestnya American Village...FM..souvenirs yg paling senang nak bawak balik M'sia..

    ReplyDelete
  6. Puas Huda and the team bergambar ye :)

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)