Friday, June 4, 2021

Diari MCO2021 (DAY 3) : KISAH VAKSIN SAYA

Kisah Vaksin Saya.

3 Jun 2021. tarikh mendebarkan untuk temujanji pengambilan vaksin di PPV putra-yang-berjaya.

Temujanji pada 10.30 pagi, tapi akibat hasutan persekitaran, 8.50 telah menyertai pasukan beratur para penerima vaksin. Theee... Okay la dapat beratur di bawah bangunan. Berlingkar-lingkar acara perbarisan dipagi hari tersebut.

Setelah 1 jam 40 minit beratur, sampailah giliran saya dalam ruangan penilaian oleh para Doktor.

Tak pasti berapa minit consultation rasanya tak sampai 10 minit, Dr memutuskan saya perlu menangguhkan pengambilan vaksin pada hari ini.

WHAT!!!!

Hello, boss, I dah Q selama 1 jam 40 minit kot. I keep on asking petugas KKM yang ada di bawah sepanjang I berlegar beratur tu sama ada saya boleh ambil vaksin atau tidak.

Kisahnya, saya tak berapa sihat di mana saya telah secara tidak sengaja ter develope symptom sakit tekak, hidung tersumbat, chest warm and numb dan paling hampeh saya kena diarrhea, beberapa hari sebelum tarikh vaksin saya.

Saya 50 50 sama ada saya patut pergi juga ke PPV pada hari kejadian atau pun tidak.

Namun memandangkan saya telah membuat pengesahakan kehadiran pada aplikasi MySejahtera sebaik sahaja dapat notifikasi temujanji pengambilan vaksin, maka saya pun pergi je la kan. Kang saya ter masuk pula dalam statistik orang yang tidak menghadiri temujanji vaksin. Tak mahu la begitu. Saya ni rakyat Malaysia yang terlalu baik (dan comel juga).

Sebaik sampai di PPV, saya tanya petugas kesihatan di situ, dan di applikasi MySejahtera pun ada ruangan Covid-19 status yang perlu dikemaskini, dimana soalan 1 adalah 

ADAKAH ANDA MENGALAMI 2 ATAU LEBIH GEJALA BERIKUT?

and I already tick YES sebab saya ada 7 simptom di situ.

Soalan kedua pula pun saya terpaksa tanda YES.

(pergi semak MySejahtera korang apa soalannya)

Tapi aplikasi MySejahtera kata saya sejahtera untuk meneruskan perjuangan vaksin hari itu.

Tapi menurut ilmu saya yang tak seberapa ni, kalau kita dalam keadaan yang tak sihat, kita tak boleh / tak dinasihatkan ambil vaksin.  Tapi apabilan saya tanya petugas yang ada semua kata ok boleh je ambil.

(Ye la terima hakikat mereka bukan Doktor). Doktor ada kat atas je. Jumpa sejam pat puluh minit lepas Q.

Then. Setelah satu jam 40 minit beratur, taraaaa .... sampai la masa berjumpa giliran dengan Dr. N.

Dr tanya, why do you look pale?

So saya jawab la saya dah Q 1j40m, saya nak balik cepat saya sakit perut.

Ha ha ha maka bermula lah sesi soal jawab yang disudahi dengan

Saya nasihatkan puan tangguhkan dulu pengambilan vaksin hari ini.

Badan puan lemah, dan tak bermanfaat nak ambil vaksin harini.

WHATTTT!!!!

Nasib baik saya memakai double mask, maka Doktor tu tak nampak la reaksi sebenar rupa saya bagai mana. Ha ha ha ....

Hmmm tak tahu la nak nanges ke nak gelak ke nak reaksi macam mana.

Hmmm tak apa lah, balik je la weih.

Turun semula ke bawah, minta petugas kemaskini MySejahtera dan saya perlu menunggu TAKDIR temujanji akan datang.

Moral dia saya nak kongsi kat sini berdasarkan pengalaman saya sejam 40 minit tu, 

1) sebelum pergi vaksin pastikan korang sihat sesihat2 nya. Jaga makan, jaga kesihatan. Kalau korang tak sihat ke apa ke, declare, tanya dan minta pendapat Dr yang lebih arif.

2) jangan buat pengesahan terlalu awal. macam saya terlebih semangat, seminggu lepas dapat notifikasi dah buat pengesahan. So moralnya buat la pengesahan 2 ke 3 hari sebelum ambil vaksin.

3) Kalau tak sihat tak payah buang masa pergi beratur dan ambil, sebab peluang untuk anda dinasihatkan balik dan tunggu temujanji berikutnya adalah tinggi.  Tapi jangan sebab nak juga vaksin tu korang tipu pula, sakit pun mengaku sihat.

Ni penerangan Dr N dan Dr Malar (alaa Dr India yang viral tu, sebab dia suka bebel bagi penerangan dalam BM yang fasih)

Okay, kenapa kalau kita tak sihat, Dr akan nasihatkan kita untuk tangguh ambil vaksin.

Macam kes saya. setelah Q selama hampir 2 jam, sampai station penilaian Dr., dan dinasihatkan untuk menangguhkan pengambilan vaksin.

Sebab bila kita sakit especially demam ditambah dengan diarrhea, badan kita dalam keadaan lemah. Antibodi badan kita tengah bizi nak setelkan masalah sedia ada. 

Kalau kita masuk lagi vaksin yang ada covid yang dilemahkan/ dimatikan tu (sebab I patut dapat sinovac, katanya sinovac ni guna vaksin yang dilemahkan), takut badan kita tak boleh lawan pula covid tu kan ... Fungsi vaksin tidak dapat bertindak secara optimum apabila kita tak sihat, sebab badan dah memang lemah dan sedang lawan sakit sedia ada.

Slide Dr. Malar


Maka balik lah saya dan tunggulah takdir panggilan seterusnya. Begitulah kisah vaksin dak huda.

Misi mendapatkan vaksin GAGAL. Benda depan mata kalau Allah kata bukan milik kita, tetap tak dapat juga.

Begitulah....

Sepanjang saya Q untuk mengambil vaksin sejam 40 minit tu, saya bawa tasbih, saya istighfar, saya selawat, tasbih, zikir nama2 Allah, supaya Allah aturkan ketetapan palingggg baik untuk saya.

Kisahnya yang sebenar .....Vaksin ni pada dasarnya, saya pun 50 50 antara yakin dengan tidak. Tapi saya rasa saya buat sebab saya rasa ni jihad dan sumbangan saya untuk negara saya, untuk rakyat negara saya untuk ahli keluarga saya bagi membentuk HERD IMMUNITY.

Sebelum pergi ambil vaksin tu, sedari awal, saya solat saya cakap dgn Allah sungguh2 dgn ikhlas, saya tak tau saya patut pergi vaksin ke tidak. Saya takut sebab saya tak tau, saya tak ads ilmu, dengar macam² teori konspirasi etc. Kita jadi was².

Dah la vaksin tu mmg dibuat oleh org² kafir belaka. Virus ni pun man made dari tangan² jahat mereka.

Tapi saya kata, Allah lebih besar dari mereka semua. Kalau Allah tak izin, perancangan mereka semua confirm gagal. 

Allah izin dia berlaku....Pasti ada sebab kenapa Allah izin.

So saya solat saya doa sungguh² sampai saya yakin dan saya click YES di mysejahtera utk pergi ambil vaksin.

Pastu saya jadi terfikir2 pula brand vaksin apa yang bagus, side effect dan etc. I read a lot tapi again saya jadi lebih banyak fikir dan jadi takut.

I sit and i talk to Allah again.

Ya Allah aku betul2 tak tahu vaksin mana yang baik utk aku.

Orang kata pfizer bagus, belum tentu dia bagus utk aku,

Orang kata sinovac bagus, serasi utk orang asia, tapi belum tentu serasi dengan aku.

Saya doa sungguh², semoga Allah ya Bari' Allah ya Hakim gerakkan aturkan apa aturan yang paling baik untuk saya.

Jadi tadi bila saya tak dapat vaksin, saya terus baik sangka, Allah nak bagi aturan dan ketetapan yang lebih baik.

😭

Kalau takdir with or without vaksin pun saya akan mati, moga Allah ambil kita dalam sebaik² aturan ketentuan dan keampunan dengan iman yang sempurna dan amal soleh yang Allah terima.😭

Insha Allah. Allahumma ameen.

Saya akan tetap berdoa, Ya Allah Ya Bari' Ya Allah Ya Hakim, Ya Allah Ya Fattah, takdirkan la sebaik-baik takdir untuk saya dan keluarga saya akan perihal vaksin ini.

Semoga kita semua mendapat aturan yang terbaik dunia sampai syurga.

Sekian kongsi. Semoga bermanfaat.

@loves_nhhas ....

Wednesday, May 19, 2021

Bab 6: Kenali Syariah Easy Payment Purchase (EPP)

 Assalamualaikum ...

Bab1: Jom Simpan Emas | Bab 2: Tips beli simpan jual emas | Bab 3: Kenali Jenis Emas | 

Bab 4: Jangan Tangguh Menyimpan Emas | Bab 5: Kenali Gold Accumulation Program (GAP)

Seperti yang telah saya jelaskan dalam bab 5 terdahulu

PUBLIC GOLD MENYEDIAKAN 3 CARA UNTUK MEMBUAT PEMBELIAN EMAS

Cara 1️⃣ - Outright Purchase  ( Full Payment)
Cara 2️⃣ - Outright Purchase ( EPP Payment) Easy Payment Purchase a.k.a ANSURAN
Cara 3️⃣ - Akaun Emas Fizikal GAP  (Gold Accumulation Program)

"So saya nak guna cara yang mana satu nih?"

Jawapannya, ikut kesesuaian bajet korang!

Saya bagi contoh :

Kalau Bajet kecil, (dibawah RM900)
Sesuai dengan Cara 3️⃣. GAP
Beli emas sikit-sikit. 
Nanti boleh keluarkan sekali gus bila dah banyak. Boleh decide sendiri nak fizikal berapa gram berapa besaq.

Bajet RM1,000 ke atas
Terus guna je Cara 1️⃣, Beli terus emas fizikal (goldbar / dinar)
bermula dari 1 Dinar hinggalah 1kg. Boleh order, dan ambil di branch. Atau request untuk pos ke rumah terus.


DALAM BAB 6 saya akan kongsikan mengenai Cara 2️⃣

JOM KITA KENALI EPP Payment iaitu Easy Payment Purchase a.k.a ANSURAN

RAMAI RUPANYA KELIRU ANTARA EPP DAN GAP.

Untuk ulangkaji, mengenai GOLD ACCUMULATION PROGRAME, BOLEH RUJUK NOTA BAB 5 (CLICK HERE)

EPP merupakan singkatan kepada Easy Payment Purchase. Ia merupakan kemudahan bayaran ansuran yang ditawarkan oleh Public Gold

Ye betul! EPP ni macam ansuran bulanan.
EPP ini sesuai untuk yang nak paksa diri menyimpan dan nak lock harga emas tu.
Contoh target nak dapatkan emas 50gram, (harga hari ini dalam RM12k), nak buat EPP10. 
Bulanan bayar RM1.2k 
Selama 10bulan.

Jadi, dengan belian EPP kita boleh dapatkan emas item yang besar, secara ansuran.
Harga EPP ni kita dah lock awal pembelian, so ianya tidak dipengaruhi kenaikan dan penurunan harga emas akan datang. 

Ada 2 jenis EPP, 

EPP4 – Bayaran ansuran Easy Payment Puchase (EPP) selama 4 bulan (atau 4 kali bayaran)

EPP10 – Bayaran ansuran Easy Payment Puchase (EPP) selama 10 bulan (atau 10 kali bayaran)

Untuk EPP ni, akan ada caj tambahan untuk perkhidmatan EPP iaitu RM1 per gram
Dan untuk EPP ni sama seperti GAP, perlu bayar caj keluarkan fizikal yang dipanggil Gold Premium (GP) caj seperti di bawah ni.


Fakta tentang Gold Premium:
1) GP caj ni macam workmanship caj la bila korang beli barang kemas, kan ada caj upah.
2) GP ni  one time caj bila nak keluarkan sesuatu keping emas fizikal
3) GP caj ni dia ikut gram yang korang nak fizikalkan. contoh kalau nak keluarkan 10gram, perlu bayar GP RM 15 semasa nak keluarkan gold bar tu.

Maka, untuk buat EPP, selain harga emas, ada 2 bayaran yang korang kena ambil maklum iaitu 

1) EPP Caj (RM1 per gram) dan 
2) Gold Premium (GP) CAJ mengikut gram juga.

Untuk memberi kefahaman, Jom saya kongsikan contoh pengiraan caj EPP belian emas di public gold.

Kita ambil contoh Easy Payment Purchase 10 bulan. 
Dengan bahasa mudah faham adalah bayaran ansuran selama 10 bulan. 
Jadual bayaran akan dijana dalam invoice seperti contoh di bawah.. 

Cara kira, untuk EPP 10 = (jumlah harga emas + caj epp + GP) bahagi 10

Contoh nak beli 50g secara EPP10.

Total = Harga + EPP (50gram = rm50) + GP (50gram=RM40)
= RM13,395 + RM 50 + RM40
= RM13,485

So kena bayar
RM13,485/10
= RM1,348.00 setiap bulan

Cukup bayar 10 bulan baru boleh collect emas tu.
Namun, jika korang berjaya setelkan bayaran lebih cepat, korang akan dapat emas tu sebaik sahaja korang selesaikan bayaran.
Contoh, ada orang dia gaji/ income 2 kali sebulan, awal bulan dan hujung bulan.
So awal bulan dia bayar EPP1, hujung bulan EPP2, maka dalam tempoh 5 bulan, dia telah selesai membuat 10 kali bayaran.
Maka, dia dah boleh pergi ambil gold bar 50 gram yang dia beli tu.

Sebelum ini, syarat untuk belian EPP 4 dan EPP 10 adalah berbeza.

Bagi belian secara EPP 4, adalah untuk purchase di antara RM500 - RM2,000
Bagi belian secara EPP 10, bagi purchase lebih daripada RM2,000.

Jadi sebelum ini, 1 dinar hanya boleh buat EPP4.
Tapi sekarang Public Gold sering melakukan promo bagi belian 1 dinar secara EPP 10.  
Jadi ramai client saya akan grab peluang buat EPP 10 untuk 1 DINAR apabila ada promo. Kerana mereka hanya perlu bayar RM100.00++ sahaja sebulan.
Tahu-tahu hujung tahun dah berjaya dapat 1 dinar. Alhamdulillah.

Korang akan terima invoice untuk bayaran 10 bulan macam di bawah ni.

(ni client beli promo epp10, 1 Dinar pada 2 Mei 2021). 

So begitulah kisah dia tentang belian secara EPP.

RUMUSAN BAB 6 Shariah Easy Payment Purchase PUBLIC GOLD

Pembelian Emas Ansuran EPP Public Gold:

1. Belian emas atau perak minima RM500 dan ke atas.

2. Dikenakan kos pengurusan EPP atau caj Admin sebanyak RM1/gm yang dikenakan sekali sahaja bagi setiap belian emas EPP.

3. Emas yang dibeli secara EPP boleh diambil di cawangan Public Gold setelah selesai membuat bayaran, di mana jika cepat menyelesaikan bayaran maka cepatlah dapat mengambil emas yang di beli.

4. Tempoh pembayaran ansuran belian emas setiap bulan sama ada 4 bulan (standard) atau 10 bulan.

5. Harga emas yang dibeli kekal dan tetap tanpa dipengaruhi kenaikan atau penurunan harga emas selepas membuat belian.

Cara Mudah Order Emas Secara Ansuran EPP4 Atau EPP10:

1) Pilih item di https://publicgold.com.my/index.php?route=product/category&path=1
2) Add to cart
3) Proceed to next page (kena login)
4) Pilih full payment, atau tukar EPP untuk ansuran
5) Submit order
6) Buat bayaran seperti tertera.

Video tutorial macam mana nak buat pembelian secara EPP



Okay. Semoga bermanfaat!

Emas mungkin tak jadikan kita bertambah kaya
Tapi dengan adanya emas, kita kekal berharta.
dan RASA kaya. hahaha.... walaupun ada 1 gram je dalam wallet (siapa yang ada kad emas) tapi dia punya perasaan syok sendiri rasa kaya tu lain macam kan kan kan kan.... hihihi....

Begitulah ... 

Perlu bimbingan percuma? Hubungi trusted dealer ni anytime
http://www.wasap.my/60134886385/SayaNakSimpanEmas

#acikhudagojes
- Suka didik orang simpan emas.

Monday, February 15, 2021

Bab 5: Kenali Gold Accumulation Program (GAP)

Bab1: Jom Simpan Emas | Bab 2: Tips beli simpan jual emas | Bab 3: Kenali Jenis Emas | 

Bab 4: Jangan Tangguh Menyimpan Emas

 Assalamualaikum ....

Hydie Odie. Wuit dapat I-sinar ke tu. Dah simpan emas ke belum tu. Tukarkan I-sinar anda kepada gold bar yang bersinar-sinar untuk sinaran masa hadapan. Ecewah. Hihihi. 

Baiklah, harini saya nak sembang tentang Cara Belian Emas di Public Gold, especially tentang Akaun Emas atau Gold Accumulation Program

Sebab rasanya walau ramai dah tahu tentang Gold ni tapi rupanya lagiiii ramai yang tak tahu. 

Antara soalan yang acapkali saya terima tentang akaun GAP ni:

1) GAP tu apa?

2) Kalau simpan lama-lama dalam tu dapat emas fizikal ke? Boleh pegang ke emas tu? Ke nampak dalam slip je?

3) Berapa nak kena bayar? Boleh bayar sikit-sikit ke?

4) Kalau biar lama-lama dalam tu, ada caj upah simpan tak?

Fuhhhh dah ulang 400 kali tau jawab soalan ni jadi moh le #acihudagojes tulis sini. Semoga beri kefahaman dan manfaat buat semua.

Dari bab 1 saya asyik pesan. Dalam setiap pembelian emas, perkara asas yang kena pegang, 

BELI EMAS MESTI DAPAT EMAS!


Public Gold menyediakan 3 cara untuk kita beli emas fizikal.

Ya. Emas Fizikal . EMAS 24K = emas 999


Cara 1️⃣ - Outright Purchase  ( Full Payment)
Cara 2️⃣ - Outright Purchase ( EPP Payment) Easy Payment Purchase a.k.a ANSURAN
Cara 3️⃣ - Akaun Emas Fizikal GAP  (Gold Accumulation Program)

"So saya nak guna cara yang mana satu nih?"

Jawapannya, ikut kesesuaian bajet korang!

Saya bagi contoh :

Kalau Bajet kecil, (dibawah RM900)
Sesuai dengan Cara 3️⃣. GAP
Beli emas sikit-sikit. 
Nanti boleh keluarkan sekali gus bila dah banyak. Boleh decide sendiri nak fizikal berapa gram berapa besaq.

Bajet RM1,000 ke atas
Terus guna je Cara 1️⃣, Beli terus emas fizikal (goldbar / dinar)
bermula dari 1 Dinar hinggalah 1kg. Boleh order, dan ambil di branch. Atau request untuk pos ke rumah terus.

Habis tu, Cara 2️⃣ sesuai bila?

EPP ni macam ansuran bulanan.
EPP ini sesuai untuk yang nak paksa diri menyimpan dan nak lock harga emas tu.
Contoh target nak dapatkan emas 50gram, (harga hari ini dalam RM12k), nak buat EPP10. 
Bulanan bayar RM1.2k 
Selama 10bulan.

Jadi, dengan belian EPP kita boleh dapatkan emas item yang besar, secara ansuran.
Harga EPP ni kita dah lock awal pembelian, so ianya tidak dipengaruhi kenaikan dan penurunan harga emas akan datang. ada pro and cons la kaedah EPP ni. Disebabkan panjang nak cerita, EPP ni saya akan ceritakan dalam BAB 6 nanti. Insha Allah. 

Dalam entri Bab 5 ni, jom kita kenali dulu cara ke 3️⃣, iaitu GAP.

Apa itu Gold Accumulation Program (GAP)?

Gold Accumulation Program. 

ialah program simpanan emas fizikal pertama di Malaysia yang memudahkan para penyimpan emas mengumpul emas dengan modal rendah iaitu minimun RM100. 

Konsepnya seperti menabung di bank tapi instead of simpan duit, kita simpan emas. Bila dah ada emas terkumpul, kita boleh pilih untuk terus kekal dalam GAP atau keluarkan jadi fizikal serendah 1 gram. 


Sumber gambar gojes dari team emas gojes.

8 fakta penting GAP

1) GAP - ikut harga semasa kita beli dan dikemaskini sekali sehari pada pukul 12 tengah malam.

2) GAP - bermula serendah RM 100 atau boleh beli dalam gandaan nilai bagi 0.5gram dan 1gram mengikut harga semasa. 

Kalau harga semasa = RM260 (1gram) maka 

RM130 = 0.5gram

kalau korang bank in RM130 dalam akaun akan paparkan 0.5 gram

kalau korang bank in RM260, dalam akaun akan paparkan 1 gram

kalau korang bank in RM100, dalam akaun akan paparkan 0.3846 gram 

*** untuk team #anakemas #acikhudagojes, saya selalu galakkan semua anak-anak emas saya untuk simpan dalam gandaan 0.5 gram atau 1 gram. sebab saya nakkan dalam akaun saya dan team saya cantik, dalam gandaan 0.5 dan bukan dalam 4 titik perpuluhan.

ni contoh paparan harga emas per gram jika kita bank in menerusi GAP.

3) GAP- kelebihan akses secara online boleh untuk penambahan gram, jual beli online , arrahnu online, GIT online, 

Dari akaun GAP kelak boleh dikeluarkan atau tebus emas fizikal yang fleksible, ikut gram yang kita mahukan, dari serendah 1gram dan mengikut mana2 saiz fizikal emas yang available di stock (10 gram, 100 gram, 1dinar dan sebagainya)



4) GAP - Tiada komitmen bulanan dan terpulang kepada kita nak masukkan simpanan anytime, mengikut harga semasa. 

5) GAP - Simpan emas secara percuma. 

6) Tiada yuran bulanan dan tiada caj tersembunyi.

7) Hanya 1 gram untuk akaun kekal aktif. 

8) GAP - boleh disimpan dalam bentuk akaun Emas dan disokong 100% emas fizikal, selagi belum dikeluarkan ia disimpan oleh Public Gold tanpa caj upah simpan namun apabila dikeluarkan ia ada caj Gold Premium (ni kira mcm workmanship cost kalau beli barang kemas tu la).

MACAM MANA NAK TEBUS EMAS FIZIKAL DARI AKAUN GAP.

Contoh paparan emas dalam akaun GAP.
Akan dipaparkan dalam bentuk GRAM EMAS. 
Bukan RM.
 
Okay bila korang dah ada beberapa gram emas dalam akaun GAP, serendah 2 gram, korang dah boleh keluarkan emas tu dalam bentuk fizikal.
Kenapa 2 gram? Jom sambung baca fakta dan cara keluarkan emas fizikal dari akaun GAP ini.

Ada 2 syarat utama untuk keluarkan emas dari akaun gap.

1) Dalam GAP kena ada baki minimum 1gram untuk akaun kekal aktif

2) Kena bayar caj keluarkan fizikal yang dipanggil Gold Premium (GP) caj seperti di bawah ni.

  • GP caj ni macam workmanship caj la bila korang beli barang kemas, kan ada caj upah.
  • GP ni  one time caj bila nak keluarkan sesuatu keping emas fizikal

  • GP caj ni dia ikut gram yang korang nak fizikalkan. contoh kalau nak keluarkan 10gram, perlu bayar GP RM 15 semasa nak keluarkan gold bar tu.
  • Selagi kita simpan dalam GAP tak perlu bayar GP.


contoh macam pemilik akaun GAP di atas, dia ada 30.75 gram.
so dia boleh pelbagaikan keluar emas fizikal dia
contoh:
10 gram gold bar - 2 keping (+ GP RM30)
1 dinar (4.25 gram) - 2 keping (+ GP RM20)
ada baki lagi 2.25 gram dalam akaun dia, 
nanti dia top up lagi, cukup gram yang dia nak, let say 50 gram atau 100 gram.
dia boleh keluarkan lagi fizikal gold bar atau dinar yang dia kehendaki

Pssst: Iklan sikit.

kalau ada seller emas yang claim emas dia tak ada caj upah, baik korang kira balik, saya perhatikan beberapa seller yang ada upah dengan yang claim tiada upah, seller yang claim tiada upah tu, biasanya harga gold dia per gram adalah lebih mahal daripada harga seller yang claim caj upah yang rendah. apa-apapun do your math before any purchase ya.

Macam mana nak dapatkan fizikal tu?

1) Pengeluaran melalui kaunter. i.e pergi kemana-mana cawangan Public Gold terhampir dengan anda, bawa IC, bagi PG Code number dan cakap nak keluarkan goldbar atau dinar.

atau kaedah kedua:

2) Melalui POS yang di panggil Gold In Transit. (GIT).
Caranya! Log in ke akaun publick gold anda. 

pergi ke MY GAP >> click GIT WITHDRAWAL di MENU dan click icon TROLI.

Masukkan jumlah keping emas yang korang nak keluarkan mengikut gram.

Click ADD TO CART

Isi alamat dan click butang SAVE, akan bawa ke paparan page seterusnya.

Isi TAC >> tick AGREEMENT >> click Checkout Order >> Buat Payment guna FPX >> Kalau sukses, akan papar status SUCCESS. dan boleh la tunggu gold korang sampai. 

Yes, tak perlu ke cawangan, anda kini boleh tebus emas fizikal dari akaun GAP anda serendah 1 gram dan terus dipos ke rumah melalui GIT

Tapi kalau tak yakin nak suruh pos, pergi la cawangan terdekat dan do the deal over the counter ya. I still prefer this traditional way. 

Ni dah siap cerita sampai keluar goldbar ni, korang dah ada akaun ke belum tu? Hahaha.

Nak tahu cara buka akaun GAP boleh roger saya ya. Boleh emel saya reallife.nhhas@gmail.com  atau bagi yang ada phone number saya tu, boleh la calling2 roger2 jom.

Saya buat online coaching untuk gold savings ni dan ada support group yang stabil. Insha Allah. So kalau dah sedia nak buka akaun, roger2 ya. Kita assist sampai faham, sampai you guys boleh berdikari uruskan akaun emas sendiri sama macam korang uruskan akaun banking sendiri.

Tapi kalau korang nak terus daftar sendiri pun boleh.  Ikut step ni 👇🏻

http://eform.publicgold.com.my/index.php/registration/reg/dealer/PG00184537/1En

Boleh register di link ini dulu. 

Lepas isi maklumat, klik * Submit (tandakan ✅ pada butang generated PG Code). 

Nanti dapat PG Code. Bagitau saya. 

Nanti saya guide first purchase Dinar / gold bar atau GAP akaun ya. 

Untuk emas fizikal, lepas saya guide untuk orderkan, korang perlu buat first payment dalam masa 24 jam ya.

So sebaik-baiknya sebelum korang daftar tu roger saya dululah. 

Ingat pesanan saya ya:

Beli emas kena dapat emas. Jangan beli emas dapat certificate. 

Jom simpan emas.
Emas tu mungkin tak jadikan kita kaya.
Tapi dengan simpan emas, kita kekal kaya.

Insha Allah.

Dah Sedia nak mula miliki emas pertama anda?

Perlukan pertanyaan lanjut?

Emel je okay. reallife.nhhas@gmail.com (PG00184537)

Ok, semoga bermanfaat ya....

#acikhudagojes

Suka didik orang simpan emas.

Kongsi jika bermanfaat. 



Tuesday, February 2, 2021

Bab 4: Jangan Tangguh Menyimpan Emas

Bab1: Jom Simpan Emas | Bab 2: Tips beli simpan jual emas | Bab 3: Kenali Jenis Emas | 

Bab 4: Jangan Tangguh Menyimpan Emas


14 December 2016 : RM160/gram

14 December 2019:  RM208/gram

14 December 2020: RM266/gram

tarikh yang sama tahun berbeza. HARGA per gram pun BEZA.

Makin cepat simpan emas, makin berharga emas kita. 

Kenaikan dalam 28% dalam tempoh 1 tahun. Banyak kan?

Tu kalau kita simpan setahun. Bayangkan dalam setahun kita simpan 12gram emas. 

Mestilah lagi tinggi kenaikan emas kita. 

Jadi, kita akan nampak kenaikan emas, bila kita konsisten menyimpan. 

Jika kejap simpan, kejap tak. Memang akan nampak biasa-biasa je simpanan emas ni. Orang dah simpan, mesti faham aura dia tu. 

Ingat, masa susah tak ada orang tolong kita. Kita kena kesian diri sendiri dahulu.

Jangan tunggu duit lebih baru nak menyimpan sebab sampai bila-bila pun tak akan ada duit lebih. 

Semakin lewat kita beli emas, semakin rugi :

1. Makin susut RM, makin tinggi kita nak dapatkan harga segram emas. 

2. Makin kuat, keinginan untuk membeli barang yang tak perlu

3. Makin mahal emas, makin kurang kita nak simpan emas.

4. Makin tiada simpanan emas, bila asik lihat harga sahaja.

5. Semakin tinggi komitmen kita, semakin sukar kita membeli.

6. Makin bertangguh, makin ramai orang yang rebut peluang simpan emas. 

7. Makin tiada aset untuk diwariskan pada generasi.  

Bila masa sesuai untuk simpan emas? Berapa banyak perlu disimpan?

Sebelum anda mula melabur, pastikan anda dah ada Tabung Simpanan | Tabung Kecemasan | Wang permulaan untuk pelaburan.

Tabung simpanan tu boleh dipelbagaikan (Simpanan cair - i.e CASH, simpanan di TH, ASB, SSPN, dan lain2, dan perlu juga ada bahagian untuk simpanan emas sebagai jaminan kalis inflasi) - Boleh rujuk article Bab1: Jom Simpan Emas

Contoh kalau ada simpanan RM300, agihkan = 100 TH, 100 ASB, 100 gold

Saya lebih suka 'treat' simpanan sebagai sebahagian daripada perbelanjaan.  Kita kena allocate simpanan sebagaimana kita allocate untuk perbelanjaan yang lain2. Sebab duit ni kalau nak tunggu lebihan baru nak simpan, lebihan tu memang jarang-jarang ada. 

Bagi penyimpan emas, sebahagian daripada simpanan itu boleh digunakan untuk beli emas melalui Akaun Emas GAP Public Gold.  

Mula berdikit-dikit dulu dengan 1gram1bulan. atau 0.5 gram sebulan.

Ikhtiar untuk disiplinkan yang ini dulu.

Nanti sedar-sedar hujung tahun, kita dah ada minimum 6 gram atau 12 gram ATAU mungkin lebih😱. Emas bukan sahaja simpanan kalis inflasi, paling penting, ia akan jadi simpanan KALIS BOROS, InsyaAllah.

Belilah aset yang paling senang dan mudah untuk kumpul seawal usia. Tanam benih dulu, tuai hasil kemudian. 

Lelaki hensem & sado itu yang ada aset awal usia. 

Perempuan cantik jelita yang pandai urus kewangan dengan emas. 

#BeliEmasKecilDulu

#BeliEmasYangMampuDulu

#BeliEmasSeawalUsiaMuda

Ingat pesanan kakak ya:

Beli emas kena dapat emas. Jangan beli emas dapat certificate. 

Jom simpan emas.

Emas tu mungkin tak jadikan kita kaya.

Tapi dengan simpan emas, kita kekal kaya.

Insha Allah.

Dah Sedia nak mula miliki emas pertama anda?

Perlukan pertanyaan lanjut?

Jom pm sis laju² 

reallife.nhhas@gmail.com (PG00184537)

Ok, semoga bermanfaat ya....

@loves_nhhas

Kongsi jika bermanfaat. 

Wednesday, January 20, 2021

Bab 3: Kenali jenis-jenis emas.

Bab1: Jom Simpan Emas | Bab 2: Tips beli simpan jual emas | Bab 3: Kenali Jenis Emas | 

Bab 4: Jangan Tangguh Menyimpan Emas

3 jenis emas.

1. Barang Kemas

Kalau beli untuk perhiasan, beli barang kemas adalah tindakan yang tepat. Sambil berhias, sambil ada simpanan aset.


2. Dinar/goldbar

3. Akaun emas

Kalau untuk tujuan simpanan.

Pakai jarang-jarang. Beli terus emas fizikal selain barang kemas. Samaada goldbar dinar atau akaun emas.

Jika modal kurang.

Terus mula simpan emas melalui akaun emas. Kalau Public Gold ada akaun emas fizikal GAP.

Dari simpan duit sikit-sikit, dengan matlamat nak beli. Lebih baik terus tukar RM100 kepada GAP. atau beli dalam kuantiti 0.5gram setiap kali dalam akaun GAP.

Nanti dah cukup jumlah gram yang kita nak. Boleh terus keluarkan.


Boleh baca penerangan lanjut tentang tips beli, simpan dan jual emas di bab 2 ya.

Bab 2: Tips beli emas

Masih 50 50 nak simpan emas? Jemput baca penerangan ni ya

Bab1: Jom Simpan Emas

Ingat pesanan kakak ya:

Beli emas kena dapat emas. Jangan beli emas dapat certificate. 

Jom simpan emas.

Emas tu mungkin tak jadikan kita kaya.

Tapi dengan simpan emas, kita kekal kaya.

Insha Allah.

Nak tahu cara? Jom pm sis laju² 

reallife.nhhas@gmail.com (PG00184537)

Ok, semoga bermanfaat ya....

@loves_nhhas

Semoga bermanfaat

Thursday, January 14, 2021

Bab 2: Tips Beli Simpan dan Jual Emas

Bab1: Jom Simpan Emas | Bab 2: Tips beli simpan jual emas | Bab 3: Kenali Jenis Emas | 

Bab 4: Jangan Tangguh Menyimpan Emas


Hyde Odie. Assalamualaikum....

Sembang-sembang pasal emas, so emas apa yang patut dibeli dan disimpan?

Sebelum tu kalau belum pernah baca, jemput ulangkaji ngaji pasal emas kat mukadimah ni ya.

Bab1: Jom Simpan Emas

Now kita sambung Bab 2: Tips Beli Simpan dan Jual Emas

Secara prinsipnya, Beli emas kena dapat emas. Jangan beli emas dapat certificate. 

Dan afdhalnya beli la dari syarikat / bank yang certified patuh syariah. 

Public Gold adalah antara syarikat jual beli emas disahkan patuh syariah oleh panel syariah Amanie Advisors.

Siapa Amanie ni? 

Amanie advisor ni adalah panel syariah yang sama untuk BNM, SC, dan World Gold Council. 

(Nak tahu lanjut, cam biasala - sila google)

Okay Sambung.

1) Harga emas.

Bagi memudahkan kehidupan ecewah....

Saya suka kalau saya boleh tengok harga emas tu untuk setiap gram dan produk yang ada.

Contoh harga emas Public Gold boleh refer link ni http://www.publicgold.com.my

Ada 2 jenis komoditi di Public Gold iaitu 

EMAS (GOLD) dan PERAK (SILVER)  #gigihpulasistranslate. hahaha.

Harga emas goldbar dan dinar emas di laman web PG akan dikemaskini setiap 20 minit. 

kecuali small bars, di mana small bars biasanya ditetapkan pada harga yang lebih tinggi dan jarang berubah selalu macam gold bars dan dinar

Harga akaun GAP pula, dikemaskini sekali sehari pada setiap jam 12:00 malam.

PG SELL - harga yang public gold jual yang korang nak beli.

PG BUY - harga yang public gold beli dari korang yang nak jual.


2) Beli akaun gap atau emas fizikal (bar or dinar) - yang mana patut dibeli?

Semua harga emas fizikal di Public Gold adalah berdasarkan harga emas semasa kecuali small bars. 

Size gold bar paling kecik di public gold ialah 0.5 gram (24k GOLD i.e. emas 999)

Pada masa entri ni ditulis, gold bar dan small bar di Public Gold ini ada LBMA.


GOLD BAR NI ADA LBMA


Sebelum ini DINAR di Public Gold ada LBMA, tetapi buat masa sekarang dinar di Public Gold tiada LBMA.  Sebab LBMA Dinar ni dari Turki. Maybe sekarang ada masalah production dan shipping, maka buat masa sekarang tiadalah dinar LBMA ni. 
Jadi Dinar yang ada di Public Gold sekarang ialah from local mine dan manufacturing.



Apakah LBMA?

LBMA (London Bullion Market Association) ialah organisasi profesional yang menyelia pasaran emas dan perak borong di London, England iaitu pusat perdagangan emas fizikal dunia. Set LBMA mengekalkan piawaian tertinggi dalam penapisan, memperbaiki standard, mendokumentasi dan menyimpan jongkong emas dan perak untuk diedarkan di “Harga spot” pasaran profesional. LBMA ialah persatuan perdagangan antarabangsa, yang mewakili pasaran London untuk jongkong emas dan perak yang mempunyai asas pelanggan di peringkat global.

LBMA ini ditubuhkan pada tahun 1987 oleh ‘Bank of England’ dengan keahlian sehingga kini sekitar 145 syarikat dari 21 buah negara seluruh dunia dari pelbagai sektor antaranya pelombong, bank, pelabur, pelebur, pembekal dan pengilang. Antara syarikat yang di akreditasikan oleh LBMA adalah syarikat pengeluar emas dan perak terbesar Turki dan merupakan satu-satunya syarikat pengeluar emas di Turki yang tersenarai LBMA iaitu Nadir Metal Rafineri, NMR.

BUNGA MAS NI TIADA LBMA

Emas fizikal boleh beli serendah 0.5 gram. Tapi saya tak recommend small bars (0.5g, 1g, 0.5 dinar dan 5g) sebab harga per gram tinggi. Kalau nak beli fizikal, paling kecil yang berbaloi 1 dinar.

Kalau bajet bawah 1 dinar, saya cadang buka / top up akaun GAP, dah cukup gram nanti pergi dapatkan emas fizikal.

Tapi since harga boleh tengok online, afdhal la kita bandingkan, kalau emas fizikal murah, saya akan purchase emas fizikal. kalau gap murah, saya akan top up gold menerusi GAP. 

Contoh macam harga pada 11 Januari 2020 ni. 

Akaun Gap = RM264/ gram

Manakala emas fizikal (dinar atau gold bar) = RM 259.30/ gram. 

Beza dia RM4.70 tau per gram.  10 gram dah RM47.  So move smart. Hi hi hi.


3) Emas fizikal ni boleh beli secara ansuran menerusi Easy Payment Public Gold (EPP).

So EPP tu amenda dan macam mana pula?

EPP merupakan kemudahan bayaran ansuran yang ditawarkan oleh Public Gold. EPP PG ada 2 jenis:

EPP4 – Bayaran ansuran Easy Payment Puchase (EPP) selama 4 bulan

EPP10 – Bayaran ansuran Easy Payment Puchase (EPP) selama 10 bulan


Easy Payment Purchase 10 bulan. Dengan bahasa mudah faham adalah bayaran ansuran. Maksudnya bayaran ansuran selama 10 bulan. Jadual bayaran akan dijana dalam invoice jika pilih EPP10. Cara kira, untuk 10 bulan, jumlah harga + GP bahagi 10

Contoh nak beli 50g secara EPP10.

 Total = Harga + GP

= RM11688 + RM40

= RM11728

 So kena bayar

RM11728/10

= RM1172.80 setiap bulan

 Cukup bayar 10 bulan baru boleh collect emas tu.

Syarat Pembelian Emas Ansuran EPP Public Gold

1. Belian emas atau perak minima RM500 dan ke atas.

2. Dikenakan kos pengurusan EPP atau caj Admin sebanyak RM1/gm yang dikenakan sekali sahaja bagi setiap belian emas EPP.

3. Emas yang dibeli secara EPP boleh diambil di cawangan Public Gold setelah selesai membuat bayaran, di mana jika cepat menyelesaikan bayaran maka cepatlah dapat mengambil emas yang di beli.

4. Tempoh pembayaran ansuran belian emas setiap bulan sama ada 4 bulan (standard) atau 10 bulan.

5. Harga emas yang dibeli kekal dan tetap tanpa dipengaruhi kenaikan atau penurunan harga emas selepas membuat belian.


Lain-lain fakta tentang gold bar/dinar PG

ii) Susut nilai yang Rendah

Maksud spread: Perbezaan antara harga kita beli dan jual semula. 

Kalau korang biasa tukar currency nak pergi melancung, harga beli dan harga jual tu kan berbeza. Haa gitu la konsep emas pun.

Makin rendah spread %, makin besar untung kepada pembeli.

spread emas Public Gold biasanya dari 6% – 9%,

spread barang kemas di kedai emas biasa adalah dari 15 hingga 30%.

Sebab itu bagi sesetengah orang "barang kemas" bukan di anggap item simpanan dan pelaburan.  Tapi bagi saya sama je, cuma spread dia tinggi je la berbanding gold bar.

Boleh je beli la.... Asal ada emas - okay dah. Better than nothing right?  Dan beli pakai barang kemas ni boleh memberi kegembiraan kepada yang meminatinya. hihihi.  Kalau beli emas fizikal, simpan dalam tabung. Ha ha ha. Jarang nampak.

So kalau ada rezeki, pelbagaikan la simpanan emas korang. Emas perhiasan dan Emas bar untuk pelaburan.


iii) Diterima gadaian Ar-Rahnu

Haa bab ni penting.  Sebab kita simpan pasti la ada niat untuk "digunakan" di masa2 yang di sasarkan kan kan. i.e satu hari emas tu kita mungkin nak "cairkan" ke cash, dan kita kena la ada buyer nya kan?

Untuk pengetahuan, tidak semua jenama emas di terima untuk gadaian Ar-Rahnu. Biasanya hanya brand emas yang stabil saja diterima. 

Pada masa entri ini ditulis, Public Gold diterima disemua institusi gadaian ArRahnu.


So tips seterusnya, kalau beli emas, mesti fikirkan emas yang dibeli tu senang nak dijual semula.

Senang nak jual semula

Kalau nak beli emas Public Gold, jual kat mana? Boleh jual di kedai emas tak?

Boleh kalau korang nak jual di kedai emas, cuma perlu ingat – sedangkan emas mereka sendiri tolak lebih dari 20% dari harga semasa.

Cara paling bijak, jual semula sama ada dengan dealer Public Gold atau cawangan Public Gold berhampiran. Harga rujuk PG BUY di website Public Gold.

Public Gold buat masa ini ada Jaminan Belian Semula

Ada penjual brand emas ‘X’ tak terima semula emas yang dia jual. Alasannya tak cukup duit. Dia tahu menjual aje.

Dengan Public Gold, korang boleh jual seberapa banyak emas yang korang dah beli. Biasanya dalam tempoh 24 jam, duit akan ditransfer ke akaun korang, bergantung kepada berapa banyak yang korang nak jual semula. Dari segi rekodnya, ada orang pernah cash kan gold bernilai RM2Juta dan PG dapat bagi bayaran 2juta tu dalam tempoh 48 jam.  Nak cakapnya, PG ni stabil la.

Korang juga boleh menjual semula atau trade in emas brand lain dalam bentuk gold bar Public Gold. Try la bawa tengok, berapa PG ambil sekarang. 

Okay itu je nak ceritanya.

Penyimpan emas yang bijak ialah mereka yang mengira 3 perkara ini

1)      Harga Per Gram

2)      Caj-caj terlibat seperti caj premium, caj transportasi, caj upah dan caj simpan.

3)      Nilai susut (spread value) bila jual semula emas


SO APA TUNGGU LAGI!

Jom simpan emas.

Emas tu mungkin tak jadikan kita kaya.

Tapi dengan simpan emas, kita kekal kaya.

Insha Allah.

Nak tahu cara? Jom pm sis laju² 

reallife.nhhas@gmail.com (PG00184537)

Ok, semoga bermanfaat ya....

@loves_nhhas

Fakta di atas adalah benar sehingga 13 Januari 2021.