Monday, February 13, 2017

Back to Basic : Kids Learning & Educational Toys

Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh ...
Hydie Odie ... 

Sekarang ini kalau ke mana-mana pun kita pergi, kita akan dapati kids nowadays so addicted to their gadget.  Implikasi ?  Lack of skills - Social skill out a.k.a anti social.  Depression, Rabun, tak suka baca buku, tak kisah nak makan etc etc etc. Janji ada tablet, phone etc.  Nak suruh belajar? Boleh berperang kot.  Kadang rasanya babies sekarang - lahir-lahir je dah reti touch screen tab untuk cari cartoon and games kot... 

Tapi dunia hari ini pun serious sangat.  Ada dikejiranan ku ini - darjah 1 sudah di hantar tuisyen.  Tadika dah kena buat serious math and science ON BOOKS.  Hafal + baca + hafal + baca + buat latihan + exam + penilaian and the list goes on and on and on ...

Kesian korang anak-anak. 

Tapi nak buat macam mana.  Belajar tetap kena belajar.  Buku tetap kena baca okay.
Ilmu tu kena dapat melalui pembacaan disamping pengalaman hidup yang lain. gittew konsepnya. 

Tapi belajar kalau serius sangat - memang membosankan dan boleh mendatangkan stress.  Kesian budak-budak sekarang, kecil-kecil lagi dah stress.

Jom kita !
Kurangkan stress anak-anak kecil +
Kurangkan ketagihan gadget dikalangan anak-anak kecil.

Mainan pendidikan yang baik dapat menjadikan sesi pembelajaran sebagai satu aktiviti yang menyeronokkan. Ianya dapat memupuk minat untuk belajar dikalangan anak-anak kecil dan mengurangkan ketagihan gadget mahupun menonton televisyen.

Konsep back to basic i.e menerapkan keseronokan "sambil belajar kita main-main" and #HaveFun.

Sama ada ianya mengajar anak anda tentang warna, nombor, bentuk atau perkataan  atau pembinaan, pengekodan robotik dan seni halus - mainan ini memastikan ada keseronokan sebenar dan nilai learn and play untuk diberikan.

Berikut adalah antara pilihan terbaik for Kids Learning & Educational Toys - pilihan rakyat malaysia.


1)Multifunction learning clock  | RM55.00
  Belajar mengenal jam, tarikh, hari, musim dalam 1 platform.



2) Intelligence block | RM40
Belajar Klasifikasi Bentuk | Koordinasi Tangan dan Mata
Membantu kanak-kanak Mengenal bentuk dan warna



3) Cool puzzle |RM14 each.
anak-anak boleh belajar mengenal warna, bentuk geometri dan melatih koordinasi mata dan otak dan tangan (eye-brain-hand coordination) - Mata Melihat, sambil otak menganalisa dan tangan menyusun bentuk-bentuk comel ini masuk ke acuannya.  

Ini kira basic puzzle sebelum minda anak-anak diasah dengan puzzle yang lebih complicated.

Arissa suka main ni sebab setiap bentuk tu boleh "pecah-pecah" lagi.
Best.

 
4) Magnetic board - building shapes | RM40.00
2 sided writing board (ada papan hitam dan papan putih)
free marker pen, chalks
building / shapes
guide book.  
MANFAAT magnetic board ini ...
Anak-anak boleh belajar menulis.
Meransang kreativiti - belajar benda baru secara menyeronokkan - mengenal bentuk, warna, nombor dan sebagainya.
Membantu melatih koordinasi tangan dan mata.
Membantu membangunkan skil 'penyelesaian masalah'
Membantu ibu bapa / guru-guru tadika as an easier way to EXPLAIN MATH

5) White board / black board sticker | RM25.00 each
Mengasah kreativiti anak-anak TANPA MENGOTORKAN DINDING RUMAH anda.
Dan anda juga boleh menggunakannya untuk menyusun "jadual / reminder" for your own used.



I have this one tapi belum tampal lagi. 


Size : 45x200cm
Black board - includes free chalks.
White board - include free marker.

6) Kinetic Sand Set with Colors and with air pumps and moulds | RM55.00 each


Dengan RM55 : anda dapat :


Pasir : 2kg. Boleh pilih warna yg berkenan di hati
Mould : Lebih dari 30 pieces
All in : Tray, pump, mould, sand
Pasir tak lekat di tangan dan baju.
Sangat senang dibersihkan. Jatuh/tumpah pun boleh kutip balik dan main!!
Di datangkan dalam bekas yang senang di bawa ke sana sini. Senang bawa balik kampung untuk anak2 main dengan sepupu. 

For only RM55!!!
Jangankan arissa - babah arissa and atok arissa pun join de club.
Abang ngah? pink pun pink lah.
Dah namanya Isya punya ... haruslah pasir pink.

Best weih main menda ni.
#DuluKecikKecikMainPasirTepiLaut
#setahunSekali
#IpunJakunMain
#Kinetic Sand ni



Kids Learning & Educational Toys:
OPEN FOR ORDER ... PLEASE CONTACT :
AIRIN - 0124567755

Pssst: atau nak order melalui saya pun boleh :
emel ke reallife.nhhas@gmail.com

Semoga bermanfaat.

17 comments:

  1. Murah pulak ye menan educational konsep..dulu2 klu menan gini ya rabbi mahal beno..org kayo je sanggup beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah mak.

      kadang yang mahal tu sebab orang mark up harga tak masuk akal.

      sebab ntah ... tamak kot.

      nak kata ada operational cost - jual online je ...

      Delete
  2. Wah ni tlg pomot bznez kwn2 ye? di doakn ada reader yg minat nk beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakak saya jual ni mak.

      akceli dia tolong beli kan utk kengkawan juga.

      kakak saya meng homeschool kan anak2 nya.

      so mmg educational toys banyak kat rumah

      Delete
  3. sy yg dah tua ni pun suka main kinetic sand tu... pastu tgk ig ada mcm2 'tutorial' gn kinetic sand ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan anies kan kan kan.

      tapi dulu kecik2 main kat luar rumah je.

      zaman sekarang tak ada dah momen tu.

      bahaya kena culik.

      pastu banyak kuman penyakit.

      dulu semua ni tak ada sangat

      Delete
  4. Masa sy kecik, sy x digalakkan dgn toys. yg dgalakkan mcm cool puzzles tu. sy ada fon pun masa form 6 ­čśä

    ReplyDelete
    Replies
    1. cool puzzle tu pun bukan part of toys ke?

      hihihi...

      masa saya kecik2 saya tak berapa ada toys sangat. or kalau ada pun mainan masak2 kot. ntah lah.
      sebab kami main masak-masak ada REAL PONDOK ...
      pastu main getah - yang zero point tu - opkos lah getah tu beli pastu belit sendiri.

      hahahah...
      main pemadam.
      main tulis-tulis nama negeri.

      seingat saya - saya hanya mempunyai seketul teddy bear itu pun berkongsi dengan kakak...

      pastu habis teddy bear tu kami kerat2 - pastu jahit balik -
      konon main doktor-doktor.

      zaman dah berubah - sekarang budak2 nak main kat luar pun kadang2 bahaya.
      ramai orang gila sekarang ni.

      huhuhu. kuman penyakit pun banyak.

      kesian new generation

      Delete
  5. selalu nampak mak pak busy wt handphones, anak kecik dihidangkan handphone jugak. tgk youtube. sedangkan baby tu terlalu muda sangat.
    anak2 i even dah 12 tahun tapi masih tak ada handphone. kena biasakan telling mendengar rengekan dia drp merugikan diri dia nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi... saya dah masuk universiti baru dapat henfon.

      masa kat matrix - kawan2 ada henfon saya guna public phone lagi.

      comel kan... hihihi

      Delete
  6. Whiteboard rumah kakak besar Huda
    Dah 20 tahun tau. Beli masa anak sulung kakak 2 tahun sampai sekarang ada lagi:)
    Senang nak ajar anak-anak kalau ada whiteboard.


    ReplyDelete
  7. menarik semua educational toys tu kann., ;p

    ReplyDelete
  8. seronok..kita yang dewasa ni pun tempted nak main! lagi-lagi kinetic sand tu.hehe. Huda jadi agen ke? Kalau ada anak beli dah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan agen dear.
      Kakak sy jual / tolong beli.
      She's homeschooling the kids.
      So mmg bnyk educational toys d rumah.
      Hihihi

      Delete
  9. huda dah buat product review ke sekarang? :)

    ReplyDelete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)