Saturday, March 21, 2020

Diari Covid-19 (Day 4) : Apa kaitan tabligh dan covid19 di Malaysia

Kerana Nila Setitik
Rosak Susu Sebelanga
Aku rasa, pepatah ni yang terbaik untuk gambarkan situasi yang dialami oleh jemaah tabligh ketika ini.
.
Kerana satu orang, tak amal sunnah Nabi s.a.w iaitu jangan masuk kawasan yang ada wabak, habis satu jemaah masjid sri petaling kene covid-19.
.
Pergi negara (korea) ketika covid-19 tengah mengganas, balik tak reti quarantine. Baik punya perangai siap pergi ijtimak kat masjid dan aku difahamkan dia siap tido lagi kat situ (betulkan kalau info ni salah).
.
Kes lain pulak. Kerana ada beberapa orang yang menipu, tak mengaku hadir ijtimak bila pegawai kesihatan tanya, ramai staf kesihatan yang tak pasal2 kene quarantine suspek covid-19. Siap ada yang positif lagi. Dah la hospital tak cukup staf untuk covid-19, yang ada kene quarantine pulak. Adoi.....
.
Tu belum lagi beberapa orang yang tak serah diri untuk proper check kat hospital. Beberapa tu makan ribu jugak la. Sekarang ni polis tengah ligan diorang ni. Nasib la 😅
.
Sedangkan, ramai jemaah tabligh yang "serah diri" untuk di check. Siap ada yang pergi kk bg tau " sy hadir ke ijtimak di sri petaling". Kene "tendang" ke hospital sb kk tak boleh check covid-19. Sampai hospital kene "tendang" kejap pintu depan, kejap kecemasan, lepas tu pintu depan balik. Last2 "tercampak" ke masjid sri petaling balik sebab kkm dah buka fasiliti saringan disitu. .Ceh buang karan betul kkm ni, bagilah tau awal2...😏 Sabar, taat je ikut perintah. Hampir 5000 (ke lebih) yang tampil buat saringan sampai kkm pun pening sample banyak sangat 😅
.
Untuk satu organisasi yang takde "borang keahlian" tapi boleh suruh beribu orang untuk hadir buat saringan, bagi aku kita kene salute lah. Diorang dah bagi yang terbaik. Kita anak 2-3 orang je pun, ponteng sekolah kadang2 mak pak xtau pun 🙄
.
Kita juga kene realize, jemaah tabligh ni background macam2. Dari bekas penjenayah sampai pemimpin negara pun ada. Artis tak payah cakap lah. Bersepah. Ijtima ulama tu pun ramai orang awam yang hadir. Orang awam ni pulak global habis, Malaysia ada, Rohingya ada, Pakistan ada, dak2 obersea pun ramai.
.
Jadi berhentilah menghentam jemaah tabligh. Depa ni orang baik. Ramai kawan2 aku yang istiqamah keluar tabligh ni baik sangat. Kalau ada jiran ke, kenalan ke yang pergi ijtimak, kita suruh lah depa pi buat saringan. Jumpa mana2 yang ngelat, report polis je skrg. Lepas tu nasihat depa supaya berkata benar, cter habis2 bila staf kkm tanya.
.
Cukuplah staf kkm "stress" dengan sebilangan orang tabligh yang "pelik". (Ye lah pelik, baru balik ijtimak ulama, pergi berbohong pulak. Patut insaf, jadi baik berkata benarlah kan.) Jangan kita "siram" lagi dengan mesej, posting fb yang menyemai kebencian.
.
Yang buat taik ni sekelompok je. Yang baik tu lagi ramai.
.
Buat kwn2 ku yang "geng tabligh", bersabarlah. Ketap bibir. Time orang tengah hentam hangpa, hangpa jawab benda betul pun depa tak dengaq. So diam je. Kene pi balai, chill je. Ambik sisi positif ada peluang nak dakwah polis pulak.
.
Kalau ada kawan jemaah hangpa yang patut quarantine tapi ngelat, hangpa "paksa" la depa ni pergi buat saringan dan quarantine betul2.
.
Lepas tu, nasihat lah jugak kawan2 hangpa supaya berkata benarlah bila di tanya oleh staf kkm. Kesian staf kkm ni, penat2 kerja nak bg org sihat, sekali depa yang kene sb kene pedajal dengan orang yang tak ngaku pi ijtimak ulama. (Aku mention byk kali bab menipu tak pi ijtimak ni sb ramai sangat yang buat perangai mcm ni).
.
Buat staf kkm, korang memang terbaik. Semoga Allah bagi balasan yang baik kat korang dunia dan akhirat.
.
Buat "rakan2 seperjuangan ku" yang bini keje kat hospital, BERTABAHLAH. I Feel you Bro. Jeles betul tengok member laki bini work from home. Aku work from home time orang dah tdo baru buat keje. Adoi...bila la nak siap kerja ni.

di copy paste dari fb dak hasani ni

3 comments:

  1. Dah jd fitnah kpd kump tabligh..kuat agama tapi dlm hal ni ramai yg menipu..tk tahu nk ckp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dan dah jadi fitnah kepada agama kak. sedih kan

      Delete

Nak Komen?
Silakan.Moga beri komen yang bermanfaat. Setiap yang kita tulis Allah akan nilai.Betul tak? (*_*)